• annonssamarbete Blomsterlandet •

Kickstarta odlingssäsongen

Vissa bloggpartners är jag lite extra glad och peppad över. Som Blomsterlandet som jag kommer samarbeta med under hela det här året.! När jag behöver tanka måbrakänsla stannar jag till på Blomsterlandet på Grubbe i Umeå. Går runt och doftar, känner på blad och låter ögonen insupa allt prunkande. Blommor och växtlighet i alla former är verkligen mitt lyckopiller – och på Blomsterlandet är jag en trogen stammis sedan många år!

Vad skriver man då om trädgård i februari. Är inte det den sämsta trädgårdsmånaden på hela året? Verkligen inte! Aldrig älskar jag väl min trädgård som precis just nu. För det är i februari jag hinner drömma, planera och skissa på storslagna odlingsplaner. Utan att behöva konfronteras med frostnätter, missväxt eller kirskål. Just nu är odlingen som allra mest kravfri och härlig.

Och några saker kan man faktiskt skrida till verket med. Trots att snön ligger meterhög utanför huset. Nämligen att förså och förkultivera. Och vad är då finessen med det? Jo, att jag när våren kommer redan har färdiga plantor. Redo att sättas ut i krukor och rabatter när första värmen gör entre.

Att förså inomhus istället för på friland är en direkt förutsättning för att många växter ens ska hinna utvecklas under vår korta odlingssäsong. Men även sånt som trivs med att sås på friland får en flygande start om de försås inomhus. Plantorna blir robusta och tål både sjukdomar och konkurrensen av ogräs bättre. Dessutom är utbudet bland fröer mycket större än bland plantor. Och dessutom mycket billigare.

Så. Har jag övertygat dig ännu? Ja, det var väl det jag visste! Här är mina bästa tips för att lyckas med försådden.

Praktiska ekokrukor i fiber eller plastliknande i nedbrytbart biomaterial.

Så lyckas du med försådden

1) Bestäm dig för vad du vill odla och hur mycket. Är det grönsaker du vill förså? Snittblommor till vackra buketter eller mängder av kryddor? Det mesta vinner faktiskt på att förkultiveras. I vårt eget jordbruk förodlar vi till exempel all kål för att kunna plantera ut stora härdiga plantor på åkern när vädret äntligen tillåter.

2) Hitta och förbered en plats där du kan förvara din sådd. Det är ganska utrymmeskrävande och behöver planeras i förväg. Tänk på att när fröna ska gro behöver de extra värme. Och sedan vill de späda plantorna ha mycket ljus men sval temperatur.

3) Börja inte för tidigt på säsongen. För då står du med plantor redo att sättas ut fast tjälen kanske fortfarande är i marken. Att så kan du gärna göra i omgångar och alla växter har olika lång utvecklingstid. Fundera på när det brukar bli frostfritt hemma hos dig och räkna sedan bakåt i tiden efter angivelsen på fröpåsen.

Rosenskära, Buskkrasse, Aster och Jätteverbena är sorter jag satsar på i år

4) När du odlar från frö har du råd att experimentera med många olika sorter. Men en vanlig nybörjarmiss är att plantera allt från varje påse. Det blir garanterat för mycket. Grobarheten på frön brukar vara omkring 70 procent så räkna med att det mesta du sätter faktiskt kommer komma upp. Frön som inte planteras kan sparas på mörk, sval och torr plats till nästa säsong.

Pluggbrätte fiberpot kan planteras ut direkt i jorden eftersom krukan förmultnar

5) Vad du sår i är en fråga om tycke och smak. Du kan bredså i en låg vid form – som till exempel en bricka med kanter. Eller i gamla vindruvsaskar och äggkartonger. Själv föredrar jag att så lite mer omsorgsfullt och använda pluggbrätten. Då slipper jag besväret med att trassla isär små plantor från varandra. Oavsett val av metod – var noga med att följa anvisningar på påsen när du petar ner fröna. Det besparar dig mycket jobb längre fram.

Porös såjord och Vermiculit. Ett lerskiffer som både absorberar och avger fukt

6) Fyll såbrättet med jord. Jag brukar blanda ned lite Perlite direkt i jorden och strö Vermiculit ovanpå. Två material som hjälper till att bevara fukten i jorden och ger en porös struktur som underlättar för frön att gro. Jag använder dessutom alltid såjord till mina fröer eftersom vanlig jord är för tung för små frön. När jag fyllt brättet petar jag ner frö, vattnar lätt med en blomspruta och strör över vermikulit. Lite plastfolie ovanpå eller ett plastlock är också bra. Sedan behöver brättet stå varmt tills fröt har börjat gro. 18-22 grader är optimalt. Men så fort plantan tittar upp ur jorden ska plasten bort. Då behöver växten syre, maximalt med ljus och svalare temperaturer. Gärna omkring 16 grader. Växtbelysning ovanför ett bord i en sval källare är en ultimat plats för att driva upp växter på.

7) Märk upp din sådd noggrant. Första året trodde jag att jag skulle minnas allt jag sått, men jag hade ju ingen aning till slut. Du kan märka med glasspinnar eller praktiska sticketiketter som finns på Blomsterlandet.

8) Sköt om dina små plantor. Låt dem inte drunkna. Mellan vattningarna är det bra om jorden hinner torka upp litegrann. Plantor som såtts i bredd kan omplanteras när den första stjälken sticker upp mellan hjärtbladen. Men i mina pluggbrätten kan de stå betydligt längre än så. Vid omplantering behöver plantorna en mer mullrik jord med näring. Välj med omsorg för bästa odlingsresultat.

Ja, det var mina bästa tips det. Och du. Spänn inte bågen för hårt. Lyxen när du inte måste odla för din överlevnad är att låta allt vara lustfyllt! Och misslyckas du har du väl ändå lärt dig något på vägen. Lycka till!

Vill du läsa mer om odling? Eller är du nyfiken på intervjun med mig där vi pratar odlingsdrömmar – klicka här för att läsa online.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer på “Kickstarta odlingssäsongen”

  1. Jag brukar så i yogurtkartonger som jag skär av. Och så spar jag sådana där genomskinliga plastboxar som typ körsbärstomater ligger i. Och etiketter – ja, de klipper jag också av yogurtförpackningar! Budgettips! 😊

  2. Ett budgettips – om man förodlar mycket är det värt att tänka på att såjord kostar 3-4 ggr så mycket som vanlig planteringsjord. Vi är i stort sett självförsörjande på grönsaker och jag sår ALLA frön i vanlig planteringsjord, även riktigt små och känsliga frön som t.ex. rotselleri. Har hittills alldrig misslyckats. Vill man ändå lyxa till det med såjord kan man lägga planteringsjord i nedre halvan av krukan så räcker näringen längre och man behöver inte omskola riktigt lika snabbt. Vissa frön som t.ex. tomat är dock anpassade för att gro i näringsrika förhållanden (de brukar ju gro direkt i komposten), så där är såjorden helt klart en onödig lyx (eller kanske t o m en nackdel..?).

    1. Jag gör också på detta vis, köper aldrig planteringsjord. Det kanske beror på vad man sår? Mina tomater har klarat sig utmärkt i alla år i planteringsjord som du skriver (odlat dessa i kanske sju år). Även grönsaker och kål har klarat sig med planteringsjord. Använder heller aldrig perlit, det tycker jag verkar jättekrångligt och dessutom onödigt vad jag förstått om det är ljusgroende frön man köpt, de vill väl inte ha något som täcker så de inte får ljus? Min metod är kort sagt att köra ner fröna i vanlig jord helt enkelt. Och på grund av platsbrist inne sår jag också mycket på friland, t.ex. morötter och spenat direkt på snötäcket i februari växte utmärkt ett år.

  3. Tack för tips, inspirerande 🙂 Jag brukar tyvärr inte fixa mycket i trädgården, (fast jag önskar att så vore fallet) men njuter av grönskan vi som bor på landet alltid har omkring oss ändå, och av skogen. Växtlighet är bäst, i alla former helt enkelt 😉 Önskar dig en fin vecka!

  4. Kul att detta inlägg kom just idag, för idag har verkligen odlingspeppen slagit till! Har nyss stått och rensat en bomullskvist jag köpte på Linné och Granqvist tidigare i vinter för att prova på att så bomullsfrön. Nu håller jag på att leta och planera för att hitta bra frön till en norrlandsträdgård. Ny utmaning! Är uppvuxen i Skåne och det skiljer sig ju mycket åt. Men det känns väldigt roligt!

  5. Blir peppad på att dra igång! Visst har du läst “I min trädgård vill jag vara Karin”? Läser den nu och känner hur jag vill förvandla min trädgård till ett konstverk!

  6. Tack för inspiration! Jag har just skickat iväg en beställning till Blomsterlandet. Jag valde några bi/fjärilsvänliga sorter så jag hoppas jag lyckas med odlingen även för deras skull! Vad är väl mera sommar än att se en fjäril fladdra förbi eller höra en humla surra i rabatten?😍