Min revolutionerande veckoplanering

Jag kan sakna att ha en papperskalender. Det var flera år sedan sist – för det funkar liksom inte längre med papper. Jag behöver synka mitt schema med Jakob och inte minst med min assistent Charlotte. Hon lägger in påminnelser om jobb och andra viktigheter i min kalender och så kan hon i sin tur gå in och kolla vad jag planerat att göra och vara en viss dag. Ett tag hade jag både en papperskalender och en digital variant. Men tillslut blev det bara jobbigt merarbete. Jag visste inte längre vilken version jag skulle lita på var korrekt. Så då gick jag över till digitalt helt och hållet.

Men oj som jag saknat det! Jag har saknat att kunna klottra, anteckna, få en överblick på papper. Skriva anteckningar och rent visuellt få en bättre känsla för mina arbetsveckor. Det långa planerandet har gått fint i den digitala kalendern. Men dag-till-dag-kollen. Den har jag saknat att ha.

Men så kom jag på det i julas. Jag ska ha en veckoplanerare! Där varje blad är en måndag till söndag. I den får jag tydlig överblick över veckan. Och på söndagskväll kan jag sätta mig och skriva ut den kommande veckans alla uppgifter. Både jobbgrejer och sånt som träning, kompisbesök eller barnens aktiviteter. Mest skriver jag ner arbetslistor för respektive dag. Vilken ordning jag ska göra saker i och hur lång tid jag beräknar att det ska ta.

Sedan jag började med det har jag fått en så skön överblick. Det är något med formatet – enkla stora A4-blad – som hjälper mig att se. Och eftersom min veckoplanerare saknar datum utan bara går från måndag till söndag känns det mer som ett tidlöst planeringsverktyg än en kalender där man gud förbjude för in någon information fel. Tror inte alls jag hade haft samma användning av den om det varit datum inskrivna. Det hade bara stört. Nu använder jag den som ett lite mer uppstyrt anteckningsblock där jag snabbt kan checka av mina listor och flytta det som inte hanns under en dag till en annan. Och jag är noga med att bara skriva på ett blad åt gången. Jag använder den inte för att lägga in vad som ska ske nästa vecka utan enbart för att få struktur på den vecka jag befinner mig i.

Det lilla anteckningsblocket på bilden använder jag bara för att kunna riva loss anteckningar och listor att ge till andra. Själv nöjer jag mig med den smarta veckoplaneraren. Den är formgiven av Sporrong Form. Tror tyvärr inte hon gör just sådana här längre men det finns ju liknande att köpa lite varstans. Tipstips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Min revolutionerande veckoplanering”

 1. Samma här!

  Gör också som så att jag har två olika färgpennor, en färg för jobbsaker och en färg för privat såsom träning, kompisar, tandläkarbesök mm. Det ger en överblick för hjärnan som känns lugnande.

 2. Vi har en magnetisk whiteboard veckoplan som sitter på sidan av kylen. Där skriver jag varje söndag var som ska hända i veckan.

  1. Samma här fast har för en hel månad! Funkar med månad så länge barnen är små och inte har aktiviteter/gympa osv.
   Skönt att skriva upp vem som lämnar, hämtar, vad som händer på helgen och eventuella händelser.

 3. Precis så gör jag också!
  Det är nästan söndagens höjdpunkt och gå igenom veckan. Jag använder den främst för att få en tydlig veckoplanering över middagsmaten. Så det blir tillräckligt varierande, att vi använder det som kylen erbjuder och att det passar veckans aktiviteter men tanke på tidsåtgång och att t.ex. hungern är högre efter en eftermiddag i simhallen! Man får så bra överblick! Barnen tycker också det verkar kul, så dem har sitt egna veckoblock dem “skriver” i samtidigt som mig. Ett lagom pyssel som man orkar en söndag efter frukost tillsammans med en god kopp kaffe, älskart!

  1. Åh nån som gör precis som jag! Använder den också primärt för mat men noterar om det är något speciellt som påverkar planeringen. Vad vi äter utifrån vilka som ska äta, tiden, rester och beräknad ork 🙂

 4. Visst är det skönt med papper / block och penna, särskilt den där känslan att kunna stryka en uppgift när den är utförd😊Jag använder mig dels av en fysisk kalender där jag ser hela veckan på en gång, och sedan av mobilens påminnelser, och det funkar bra ihop. Kan tillägga att jag uppskattade att läsa i förra inlägget om hur mycket du tyckte om att blogga, det gör jag med även om jag faktiskt inte
  vet varför alla gånger. ..Skumt, men det ger ett gott avtryck i mig (och förhoppningsvis i andra med). Trevlig helg 🤗

 5. Ja, jag kör också på digital kalender, men antecknar på fysiskt papper de saker jag har att arbeta med mer konkret för tillfället. Kanske inte en veckoplanering, mer som en to-do-lista. Då kan jag bocka av efter hand och se att saker faktiskt blir gjorda.

  Att hitta sätt som funkar för en själv och som underlättar vardagslivet tror jag är det viktigaste.

 6. Jag har haft samma dilemma med analog vs digital kalender. Den digitala är oundviklig men min hjärna jobbar så mycket bättre när jag får skriva/klottra på papper. Jag tycker att det här systemet funkar väldigt bra att kombinera med den digitala kalendern, dessutom skönt att ha en bok för alla anteckningar, listor och planeringar.

  https://bulletjournal.com/pages/learn

  Observera att jag inte menar
  Pinterestmodellen av buller journal där utseende verkar dominera utan den mer traditionella planeringsmodellen, även om estetiskt ’kladd’ inte skadar!

 7. Jag kör också med papperskalender och min man är tokig på mig över det. Han vill att vi ska ha digitala kalendrar som synkar osv. Men jag blir jättestressad över det. Jag behöver en månadskalender för att få överblicken!
  Och eftersom det är jag som nästan till 100% är den som planerar i familjen så fortsätter jag med papperskalender. Jag har haft digital kalender privat och testat men jag gillar det inte. Och jag har digital kalender på jobbet och där går det bra. Men det är en annan grej med jobbet och det privata. 🙂

 8. Jag har tre kalendrar. En digital som är färgkodad superstrukturerad och alltid uppdaterad.
  Vi har sen en stor (90×70 cm) griffeltavla med veckans planering, varje familjemedlem har en egen rad, en gemensam familj och en rad för mat.
  Jag har sen en egen liten almanacka i fysisk form. Där finns bara jag, min träning, min kost, mitt pyssel, mitt att göra osv.

  Älskar att ha allt så uppstyrt och tydligt. Ja kan släppa på kontrollen och litar då på att resten av familjen har koll för det står på väggtavlan och maken ser vad som händer framöver.

 9. Så bra! Just nu kör jag med ett häfte bara där jag skriver upp sånt jag behöver komma ihåg sen eller göra-listor för veckan. Har dock en papperskalender färdig planerad bara att klicka hem sen till hösten. Annars kör vi också den digitala kalendern med sambon och så en pappersvariant på väggen förstås! Men där står bara vissa saker inskrivna.

 10. Jag gör likadant- vi har målat griffelfärg på en vägg i köket, den kanske är 1,10×2,30 där jag längst upp skriver vilken månad det är och ritar något som händer den månaden- just nu är det Februari och hjärtan. Sen skriver jag måndag-söndag uppifrån och ner.

  Varje vecka på söndagen skriver jag veckonummer och vad som händer den veckan, hur vi jobbar och just denna månad vem som vabbar om dagis ringer- hello vabuari!

  Denna vecka ser ut såhär:
  Måndag: Äldsta dottern doktorn kl 10 (halsfluss) Mormor kommer på em.
  Tisdag: Soptömning och Fettisdagen, köp semlor!
  Onsdag: Yngsta sonen tandläkaren 11.00 Gympa 16.30 betala räkningar
  Torsdag: H möten hela dagen på jobbet.
  Fredag:
  Lördag: Dans 10.45 Kalas 14.00
  Söndag: Vattna grannens blommor

  Till höger har vi en ”ruta” där vi skriver upp allt som tar slut som ska handlas och längst ner får barnen rita.

  Varje söndag när allt är uppskrivet tar jag en bild på det och skickar till familjen (mannen, mormor och morfar) så de vet hur det ser ut och det är ganska kul att ha kvar bilderna och se vad man gjorde förra året eller för 3 år sen.

  Sen har vi (mest jag för att vara ärlig) en regel- det som inte står på tavlan finns inte 🙂 Har man glömt att skriva upp en after work eller något annat som krockar så är det det som står på tavlan som har förtur och detta har sparat oss sååååå mycket tjafs om vem som vabbar, som följer med till tandläkaren eller går på föräldramötet. Struktur som bidrar till vardagspusslet 👍

 11. Jag älskar också kalendrar. Höll på med Bulletjournal förut, men tröttnade tyvärr, så nu är det den digitala som gäller ändå. Förhoppningsvis kommer jag in i mitt planerings-mode snart igen. Besök gärna min blogg där du kan läsa om psykisk ohälsa!

  1. Har alltid bara haft vanlig almanacka och har aldrig haft mobiltelefon. Gillar att planera och organisera så det fungerar bra.

 12. Kalendrar är fantastiska!, vad vore livet utan dem? Jag har en lärarkalender på jobbet, den är ovärderlig för där finns allt. Hemma har jag en Daily Journal (Clas Ohlsson) och en almanacka från Coop med fyra kolumner för mina egna projekt. Mitt företag, blogg, skrivprojekt och fotoprojekt har var sin kolumn. Om jag använder dem kontinuerligt blir jag mer produktiv.

 13. Använder alltid veckoalmanacka för hem och familj + lite jobb.. Älskar väggagendan vecka A4 från BurdeHaft den i flera år – bäst! Flera kolumner för alla i familjen.
  Månadsalmanacka stressar mig men en vecka i taget är lagom! Bra överblick✨

 14. Haha hade kunnat vara jag som skrev detta inlägg! Har också upptäckt hur bra det är att göra veckoplanering på papper när man tvingas ha kalendern i mobilen för att synka med mannen. Jag hittade en fin på lagerhaus!