• Reklamsamarbete Bixia •

Vårt blivande energihus!

Energihusets stomme anas

Under den här vintern har Jakob arbetat med att bygga ett nytt hus på gården. Han är i full fart med att färdigställa taket och sedan ska han ta tag i väggarna. Vi vill få till mer av en gårdskänsla på vår mark – och då behövs fler hus som liksom “hägnar in” gården. Vad ska det då vara i huset? Ja, det ska ni få höra! Vi bygger ett hus som ska bli både förråd för ved och rekvisitaförråd till mig. Och till alla de saker som i dagsläget måste stå ute om vintrarna på grund av platsbrist….

Många kvadratmeter tak blir det…

Men det är inte allt. Det bästa är att vi ska lägga solceller på taket. Vi ska nämligen bli producenter av vår egen el! Till saken hör att vi precis bytt bort vår dieselbil till förmån för en elhybridbil. Vi är ju helt beroende av bilen men det är också det område där vi som familj orsakar mest utsläpp. Så att kunna utnyttja vårt eget tak för att producera den el som behövs för att driva bilen – det känns fantastiskt!

Med det här energihuset blir vi elproducenter i det lilla. Vi producerar för husbehov. Något stort överskott kommer vi nog inte få. Det finns det däremot andra småskaliga elproducenter som har. Och för dem är elbolaget Bixia ett toppenalternativ. De stöttar vanliga personer som vill producera el. En ganska typisk producent kan vara en bonde som vill sätta upp vindkraft på sin mark eller har stora byggnader att montera solpaneler på.

Bixia erbjuder solceller tillsammans med en samarbetspartner. Och via Bixia får man hjälp med inkoppling, leverans och möjlighet att sälja tillbaka överskottsproduktionen av el.

Energihusets tak nås av solens strålar nästan hela vinterhalvåret

Bixia är elbolaget som är med och driver på utvecklingen av närproducerad el från förnybara källor. Detta främst genom att stötta små, lokala elproducenter. En av dem är lantbrukaren Gustav Andersson. I miniserien Bixia besöker bonde möter du honom och hör om hans resa till att bli elproducent.

Och här kan du läsa allt om hur du själv kan bli elproducent till Bixia!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Vårt blivande energihus!”

 1. Vi har precis installerat solceller och fått våra första kilowatt! Så roligt att följa hur elen produceras i appen!

 2. Va kul! Blir genast nyfiken på vad för bil det blir som blivande trebarnsmor på landet..

  Mvh ebba

 3. Vad häftigt. Först tänkte jag på ditt inlägg “när solen kommer åter till köket” och hann fundera över hur mkt energi som kan skapas under vinterhalvåret. Sedan kom din tydliga förklaring med vacker bild som gjorde det hela solklart för mig. 🌞

  Vilken sjukt händig karl du har, vilka byggen! Tycker byggkonstruktioner är så coola, gillar att se stommarna.

  Är också nyfiken på vad för sorts bil ni skaffat. Känns ibland som en djungel…

 4. Vi funderar också på att installera solceller då vi har ett optimalt tak i söderläge för det och vill ha mer grön el. Det jag funderar på efter att ha hört en lärarkollega som jobbar med elever och diskusdion kring olika sätt att producera el, att själva TILLVERKNINGEN AV SOLCELLER i många fall sker med väldiga giftutsläpp och i länder som inte har miljölagar som vi i Sverige har. Har du fundetat kring detta? Jag har alltid tänkt att solenergi är så bra, men efter att ha hört detta inser jag att jag måste läsa på mer. Kanske någon annan här som är kunnig?

 5. Lite nyfiken på hur det fungerar med solceller hos er som faktiskt kan räkna med snö på vintern. Kommer de att placeras med brantare lutning än taket, eller kan man röja bort snön från dem på något enkelt sätt?

 6. Åh spännande!

  Vi har också just bytt till elhybrid, älskar den 🙏 Vilken modell haffade ni?

  Kan man “spara” el ännu? Jag tänker att man får ett väldigt överskott på sommaren när inte så många behöver så mkt el (och då behöver sälja den billigt?) och tvärtom väldigt lite el, under vintermånadernas solfattiga månader, när många behöver mer el (och priserna höjs?). Nu är ni inte primärt ute efter att sälja.. men en bra bonus ändå!

 7. Intressant! Vad coolt att producera egen el till bilen! Det skulle jag också vilja göra, och kanske kan vi göra det någon gång när vi äger vårt boende. Huset ser lite lågt ut tycker jag. Är det ståhöjd vid nocken? Hoppas det för annars kanske det blir lite jobbigt att krypa in efter rekvisitan 😉

  Fint att se stommen, tycker jag med, precis som K skrev! 🙂

 8. Heja er! Vore jättekul att höra mer om er elhybrid och tips kring livet med elbil och egna solceller.

 9. Alltså så bra! Om jag någonsin byter ut min lägenhet mot att flytta till hus så vill jag verkligen följa det här. Så smart! Besök gärna min blogg där jag skriver om psykisk ohälsa.