Superstjärnan ägget. “Herregud, karln kan ju inte ens koka ett ägg” låter det ibland när man ska beskriva någon gubbe som inget förstår av matlagning. Nu vill jag försvara honom. För att koka ägg så att det blir gott är faktiskt inte helt enkelt. Eller jo, det är enkelt – men bara om man vet hur.

Det finns nästan inget som är så otäckt om ett överkokt ägg med smulig, torr och hård gula. Men heller ingenting så äckligt som ett underkokt ägg med en fullständigt rinnig gula. Det känns ju bara som att ägget fått en förkylning och behöver snyta sig.

Nej ett perfekt ägg ska vara fast men med en krämig äggula. Och nu ska du få veta hur jag kokar perfekta ägg varje gång. Observera att tidsangivelsen endast gäller standardägg från affären. Har du egna höns som värper pyttiga ägg eller jättestora får du justera tiden något.

4 steg till att koka perfekta ägg varje gång

Gör så här

  • Fyll först upp en stor kastrull med vatten. Viktigt att den innehåller mycket vatten i förhållande till ägg. Annars riskerar kokningen att stanna av när du lägger i ett kallt ägg. Och då stämmer inte min tidsangivelse.
  • Koka upp vattnet och sänk sedan försiktigt ner ägget i kastrullen med en sked. Låt koka i åtta minuter. Eller egentligen sju minuter och fyrtio sekunder men det låter ju bara fjolligt. Så vi säger väl åtta då.
  • När ägget är kokt – ta genast kastrullen från plattan och häll ut allt varmt vatten. Fyll sedan på med iskallt vatten i kastrullen. Har du trots mina förmaningar valt en för liten kastrull måste du byta till nytt iskallt vatten flera gånger tills ägget har svalnat. Är vattnet inte kallt fortsätter nämligen ägget att tillredas och bli alldeles för hårdkokt.
  • Servera ägget ljummet med lite salt och ät civiliserat genom att gröpa ur det med en tesked. Men vad du än gör – inte med en sked av silver. För silver reagerar med ett ämne i ägget och ger det en märklig, otäck bismak.

Här hittar du mer på mitt tema Superstjärnan ägget