Hur du kokar ett perfekt ägg

Superstjärnan ägget. “Herregud, karln kan ju inte ens koka ett ägg” låter det ibland när man ska beskriva någon gubbe som inget förstår av matlagning. Nu vill jag försvara honom. För att koka ägg så att det blir gott är faktiskt inte helt enkelt. Eller jo, det är enkelt – men bara om man vet hur.

Det finns nästan inget som är så otäckt om ett överkokt ägg med smulig, torr och hård gula. Men heller ingenting så äckligt som ett underkokt ägg med en fullständigt rinnig gula. Det känns ju bara som att ägget fått en förkylning och behöver snyta sig.

Nej ett perfekt ägg ska vara fast men med en krämig äggula. Och nu ska du få veta hur jag kokar perfekta ägg varje gång. Observera att tidsangivelsen endast gäller standardägg från affären. Har du egna höns som värper pyttiga ägg eller jättestora får du justera tiden något.

4 steg till att koka perfekta ägg varje gång

 1. Fyll först upp en stor kastrull med vatten. Viktigt att den innehåller mycket vatten i förhållande till ägg. Annars riskerar kokningen att stanna av när du lägger i ett kallt ägg. Och då stämmer inte min tidsangivelse.
 2. Koka upp vattnet och sänk sedan försiktigt ner ägget i kastrullen med en sked. Låt koka i åtta minuter. Eller egentligen sju minuter och fyrtio sekunder men det låter ju bara fjolligt. Så vi säger väl åtta då.
 3. När ägget är kokt – ta genast kastrullen från plattan och häll ut allt varmt vatten. Fyll sedan på med iskallt vatten i kastrullen. Har du trots mina förmaningar valt en för liten kastrull måste du byta till nytt iskallt vatten flera gånger tills ägget har svalnat. Är vattnet inte kallt fortsätter nämligen ägget att tillredas och bli alldeles för hårdkokt.
 4. Servera ägget ljummet med lite salt och ät civiliserat genom att gröpa ur det med en tesked. Men vad du än gör – inte med en sked av silver. För silver reagerar med ett ämne i ägget och ger det en märklig, otäck bismak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

50 kommentarer på “Hur du kokar ett perfekt ägg”

 1. Haha har just precis spolat i kallvatten på två nykokta ägg som får svalna i pannan. Efter att dom kokat cirka 7 min. Mums!

  Älskar ditt äggtema 🙂 ägg är ett så otroligt sammansatt livsmedel med nyttigheter och mättnad.

  Och att kunna baka rulltårta och äta äggmacka gör mig evigt tacksam för alla hönor som värper fram detta fantatstiska ägg som berikar mitt liv!

 2. Det finns inget värre än en kladdig äggula! Hård ska den vara. Jag lägger i mina ägg i kallt vatten och låter dem ligga i 15 minuter (uppkok på ca 2 min inkluderat). Sen spola i kallvatten. Blir perfekt varje gång 👍

  1. Jag tänkte skriva att jag nog är extrem som kräver 10 min koktid, men här ligger jag i lä. 🙂 Alla i familjen vill ha krämig gula, själv mår jag illa vid blotta tanken.

    1. Min man, som är fr Spanien, vill ha sina ägg extremt hårdkokta och jag anpassar mig. Han är van vid det fr sin barndom. Jag tror det har med salmonellarisk att göra då jag hört fr en läkare att för att vara säker på att ej få salmonella av ett ägg ska det koka i 12 minuter. (Värdelös källhänvisning här… ni får självklart välja vad ni tror på och hur ni gör. Jag tror inte risken att smittas av salmonella genom ägg i Sverige är särskilt stor.)

 3. Visst är det konstigt att det anses fint med bestick av silver, när materialet egentligen är olämpligt att kombinera med mat? Sånt jag funderar på…

  1. Tror det har att göra med att silver är antibakteriellt och har länge använda till bestick, tallrikar och att rena/hålla vatten rent och fritt från bakterier. Sen har det väl hållit i sej till modern tid att det ska va fint med silver för det var bara de adliga/rika som hade råd med det gammalt ☺️

 4. Men! Ägg ska finkokas mer än så! Om vattnet kokar så mycket att ägget studsar riskerar inte bara ägget att spricka, äggvitan blir också seg! Sänk värmen på plattan till sjudande vatten (precis så att det inte blir bubblor) och låt ägget försiktigt ligga kvar på matskeden du sänkt ner i kastrullen så ligger det alldeles still och efter lite drygt 9 minuter kan du äta dig till himmelriket 🙏

 5. Oj då. Jag äter ofta ägg med silversked men jag har inte märkt något, och mår bra så ingen skadandet antar jag. Jag brukar lägga i ägget direkt så det kokar upp tillsammans med vattnet. Fem minuter brukar räcka då. Blivit ifrågasatt för denna metod men tycker det funkar 😁

  1. Jag gör likadant! Lägger faktiskt i äggen först till och med 😊 Sedan på med vatten och mormors tips – att ha i en nypa salt så skalet inte ska spricka.

 6. Jag gjorde perfekta ägg. Men sen köpte vi ny spis. Så försöker justera in tiden, tror det blir 7.30 typ för 8 blir för smulig och 7 för rinnig.

 7. Tror du skrev fel där, ät som en hedning genom att skala helaägget, håll den med ena handen och spruta på kaviar för varje tugga 😁

 8. Bra tema!:)
  Ett miljövänligt sätt som funkar alldeles utmärkt är att täcka äggen endast till hälften med kallt vatten, koka upp under lock och så fort vattnet kokar stänga av plattan så kokar vattnet vidare i kastrullen. Jag brukar ta av mina efter lite mer än 5 min för en krämig, fin gula☺️🥚.

  Ska testa din variant också!👌

  1. Ungefär så gör jag också – jag värmer vatten i vattenkokaren, när det blivit hett häller jag det i kastrullen över äggen, låter koka upp och stänger av. Sen blir det som det blir eftersom jag sällan ids ta tid om jag inte finkokar åt andra, går lite på känsla 🙂 Men jag gillar hårdkokt till mellankokt – löst mår jag liksom illa av (särskilt när även vitan är lite lös – isch!)

  2. Jag har induktionshäll så då existerar inte eftervärme…

   Lägger alltid i äggen först, sedan på men vatten och koka 6 min när vattnet bubblar.

   Skalar och äter dom hela med lite salt på, en sann delikatess.

   Brukar koka ca 10 st så har mannen och jag ägg i ca 2 dagar. Kan lätt okynnesäta bara för det är så rackarns gott.

 9. Tillägg till mitt tidigare inlägg. När jag tagit av äggen från plattan ska de svalna i kallt vatten.

 10. Jag älskar också krämig gula och köper vanligtvis stora ägg, typ frukostägg. Jag lägger dem direkt från kylen ner i kastrullen med kallt vatten med locket på och sätter plattan på högsta värme. När första stora bubblorna kommit upp till ytan så tar jag av locket, sänker värmen så att vattnet sjuder med någon enstaka större bubbla och låter det göra så i fyra minuter. Spolar sedan kallt vatten över äggen samtidigt som jag häller av kokvattnet, spolar sedan ytterligare kallt vatten ner i kastrullen tills äggen täcks och häller sedan av vattnet igen. Då kan jag lita på att kokningen avstannat inuti äggen men de är fortfarande varma/ljumma tills jag ska äta dem. Har en glaskeramikhäll, vet ej om det funkar så här med induktionshäll 🤷‍♀️ Men resultatet blir perfekt varje gång 😊

  Har även testat att göra ett så kallat perfekt ägg à la sous vide, dvs när man kokar ägget i 63,5 grader i 75 minuter. Den konsistensen var inte riktigt perfekt i min smak men kan tänka mig att den varianten passar bra över en pyttipanna 😊

  1. PRECIS så gör jag med. Efter stora första bubblan får de koka i 4 minuter. 4 minuter och 30 sekunder om de är liiite större än standard. Då blir “yttre” gulan krämig och “inre” gulan lite rinnig.

   Muuums:)

 11. Nämen, vi har EXAKT samma tillvägagångssätt! Vi har tillochmed förinställt timern på 7 minuter 40 sekunder 😂

  Ett tecken på att man håller i ett perfekt kokt ägg är när det har blivit en “topp” av äggula på undersidan av skeden 👌

 12. Jag kokar äggen i 7 minuter och 23 sekunder, då blir de precis så perfekta som du beskriver. 😄
  När jag bor på hotell och får ett hårdkokt ägg trots att det står “krämig gula” känner jag mig tvungen att äta upp. Det är så oerhört äckligt, men att slänga ägget är bara dumt.

 13. Kul inlägg. 😊 Men jag fuskar och använder äggkokare – bara att följa anvisningarna på hur mycket vatten beroende på hur många ägg och om man vill ha löskokt, medel eller hårdkokt. DET blir perfekt varje gång, 😉 Håller med Kaffepannas kommentar hur ägget bäst äts, 👍
  Har ett minne från då jag var barn då jag bjöds på extremt löskokt ägg och ville vara artig och åt upp, bland det äckligaste jag ätit. 🤢 Hårdkokt blev då min melodi.

 14. Jag ångkokar mina ägg för perfekt konsistens: Lägger äggen i kastrull med lite vatten, kokar upp och stänger av plattan så fort det börjat bubbla. Låter sedan kastrullen (med lock) stå kvar på plattan. En stund senare är dom perfekta! Behöver aldrig ta tid.

 15. Hej! Vill bara berätta att jag idag lyssnade på podden Dumma människors avsnitt om falska minnen och direkt efter lyssnade jag på ett gammalt avsnitt av En underbar pod där du berättar om när din man såg troll som liten. Det blev en ganska rolig och tänkvärd kontrast. 😊

 16. Älskar när vitan är hård men gulan rinner 😋 sedan salt på 😍
  6 minuter kokar vi våra egna ägg, stora ❤ sedan snabb nedkylning.

 17. Själv lägger jag i ägget i kastrullen innan jag häller på med kallt vatten. Sen kokar jag snabbt upp vattnet med lock för att sedan låta ägget sjuda i ca 5-6 minuter. Får perfekta ägg varje gång.

 18. För två år sedan köpte jag ett litet hotell, 15 dubbelrum stort. Frukostäggen har varit en liten utmaning. Hårdkokta ägg som varmhålls blir tillslut överkokta, löskofta blir det inte längre. Kyler man ner äggen för att behålla rätt “konsistens” så blir de snabbt kalla.
  Dessutom stort svinn för det är helt olika hur många som vill ha lös eller hårdkokta ägg.

  När jag har lågsäsong och har tid att koka ägg enligt gästers önskemål svarar nästan alla “medium”. Så nu kör jag endast på detta vis, min egen uppfinning:

  På min spis på hotellet, rumsvarmt ägg, kallt vatten, koka upp och sjuder 2 minuter,
  ta upp äggen och ställ i äggkoppar, vänta 5 minuter= perfekt krämigt. Håller sig varma länge utan att bli hårdkokt, dessutom så kan jag spara överblivna ägg till nästa dag, skala, halvera och servera till sillen, det funkade inte med de varmhållna hårdkokta/löskokta äggen tidigare som jag fick slänga.

  I min tidigare yrkesverksamhet bodde jag ofta på hotell och gillar krämig äggula,
  och har även upplevt “äggproblemet” som jag beskrivit ovan. Min lösning:

  Välj ett löskokt ägg, fyll en tekopp men hett tevatten och lägg i ägget, vänta minst 5 minuter och du får ett varmt krämigt ägg. Tjoho.

 19. Startat du rumstempeterade eller kylskåpskalla ägg?
  Vi är nog olika känsliga för det där med äggätning med silversked – själv avskyr jag silversulfidsmaken.

 20. Jag skulle nog vilja addera att tiden beror också på val av platta och kastrull. Jag har testat mig fram och vet att hemma är det lagom med 15 min fast då är äggen i från början. Varken hårt eller löst; perfekt ska det vara!

 21. Åh precis mitt sätt att koka ägg! Blir perfekt varje gång! Och vill man inte äta civiliserat älskar jag att trycka det genom en äggskivare och smasha hela ägget på en macka och strössla på flingsalt och chiliflakes. Heaven! 🤩

  Ps min mamma har alltid hävdat att det är omöjligt att lägga kalla ägg i kokande vatten utan att de spricker, men för mig händer det kanske en gång av hundra. Oklart vad hennes otur med denna metod beror på 😏

 22. Jag låter vattnet koka upp, sen får äggen koka i 15 minuter, för att garanterat slippa kladdig gula!

 23. Och jag älskar hårdkokta ägg, men lägger en liiiten klick smör (och salt) som får smälta lite på varje ägguletugga. Många som tycker jag är knäpp men alla jag känner som testat tycker det är ljuvligt. Har omvänt många! I Finland äter man ju karelska piroger med äggsmör och det här påminner lite om det.

  (Inser nu att karelska piroger känns som ett perfekt Clara-bak! Ett riktigt rejält mellanmål eller lunch, det var sådan mat man hade med sig när man jobbade i skogen. Hemma hos oss har vi alltid piroger i frysen och det är perfekt frukost/lunch/kvällsmat att snabbt värma till barnen. Om du inte bakat sådana borde du verkligen prova, finns många bra instruktionsfilmer på youtube. På finska heter de ”karjalanpiirakka” och det är de finska videorna som man ska titta på.)

 24. Kommer ihåg när jag hade tandställning, då smakade ägg och lutfisk metall, blä.
  Min mamma envisas med att ha speciella äggskedar i plast, hon menar att även vanliga teskedar i rostfritt ger smak.

 25. Och jag som trodde att jag kunde koka ägg, men nix! 😀 Herregud, tack för lektionen för jag tror en hel generation tappat den här kunskapen med fostervattnet. Alla bara förutsätter att man kan koka ägg fast nästan ingen kan? Revolutionerande tanke ändå. 😀

 26. Ägg är supermat! Kokt ägg, äggröra, omelett. Och stekt: Stek ägget i nån harmlös minut på en sida. Häll över det på en liten tallrik och låt gulan rinna ut över hela tallriken. Salta inte, men häll däremot på rikligt med ketchup. Njut. Enligt min man är det så det är med stekta ägg. Han äter dem i enskildhet. Så klart. Vidrigt, men älskar honom villkorslöst ändå.

 27. Jag fick en äggkokare av min kompis Hannah en födelsedag och har bara använt den sen dess. Hon sa att den skulle revolutionera mitt liv och det gjorde den:)

 28. Är det bara jag som gillar riktigt löskokta ägg? Jag låter kallt vatten koka upp med tillsammans med ägget och klockar från första bubblan, 3 minuter och kyler sedan av ordentligt. Då är gulan helt lös och vitan har precis koagulerat. Så gott!

 29. Haha, jag kokar mina ägg på precis samma vis! Ner i kokande vatten i 8 minuter = perfekta ägg 👌🏻 När jag och min sambo träffades och vi kom in på ämnet äggkokning och han talade om att han kokade sina ägg i 8 minuter så visste jag att han var the one.

 30. Exakt så! Med tillägget att den som är underlig i familjen och gillar hårdare gula som går att köra med äggskärare kan låta sitt avhällda ägg vänta med att kylas av i en minut. Då blir det äckelhårt men utan att förstöra övrigas goda, mjuka gula.