Under skalet på ett ägg

Superstjärnan Ägget. Vilken grej ägg är! Gott, mättande och nyttigt som tusan. Vi har så mycket glädje och användning av ägg. Ändå är ägget liksom lite anonymt? En slät vit form med en rosa stämpel på. Men hur många vet egentligen hur snillrikt ägget är uppbyggt på insidan? Alldeles för få! Så jag svängde ihop ett litet anatomiskt porträtt som kan upplysa om saken.

Och så utlovar jag en ny temaperiod här på bloggen. På vad? På temat ägg såklart! Superstjärnan Ägget. Tidigare teman har bland annat varit rött, potatisfestival, snålvecka, brandgult… Men nu är det alltså ägget som regerar.

Äggets anatomi

 1. Gulan. Ligger i mitten av ägget likt solen i ett solsystem och ska ge näring till kycklingembryot i ett befruktat ägg. De flesta ägg blir förstås aldrig befruktade utan blir mat till oss människor istället. Gulan innehåller protein, fett, nyttiga vitaminer och mineraler.
  Färgen på gulan ändras beroende på vad hönan äter. Växter som gräs, nässlor, broccoli och andra gröna grönsaker ger en riktigt gul gula. Men gröna ekollon kan ge en grönare nyans och röd paprika färgar gulan mer orange.
 2. Äggsnoddar, kallas också gulsträngar. Är egentligen äggvita som hjälper till att hålla gulan på plats inne i ägget.
 3. Äggulemembran. Fungerar som en kapsel runt gulan så att den inte rinner ut i vitan.
 4. Tjocka äggvitan. Det finns två sorters äggvita, närmast gulan är äggvitan tjockare. Den ska skydda gulan och kycklingembryot när ägget är befruktat.
 5. Tunna äggvitan. Den ligger närmast skalet och är tillsammans med den tjocka vitan alltså ett skydd för mitten av ägget. I äggvitan finns också protein men vitan är mer näringsfattig än gulan. Vitan kan däemot stoppa olika bakterier och innehåller anikroppar som skydd.
 6. Kutikula. Skojigt namn och det yttersta lagret av äggets skal som har ett tunt vaxskikt som är vattenavvisande. Det gör att ägget inte torkar ut och hindrar mikroorganismer från att ta sig in i ägget. När ett ägg just har värps ut är kutikula fuktig, det tar ungerfär ett par minuter innan den torkat och det här är den tid då ägget är som känsligast för bakterier.
 7. Äggskalet. Ska förstås också skydda ett växande kycklingembryo. Skalet är uppbyggt av flera lager och har tusentals porer i sig. Porerna gör det möjligt för kycklingen i ägget att andas då de släpper in syre genom skalet och släpper ut koldioxid.
 8. Skalmembran. På insidan av skalet finns ett par membraner som också skyddar mot bakterier. Det är ett mekaniskt skydd, som en sköld ungefär.
 9. Luftficka. Mellan skalets membran i botten av ägget, finns en liten ficka av luft. Den kallas också luftblåsan. Fickan växer ju äldre ägget blir. I nyvärpta ägg är luftfickan alltså liten och i äldre är den stor. Det är därför färska ägg sjuker i din vattenkastrull medan äldre ägg lättare flyter då luftfickan hunnit växa sig större.

Källa: Livsmedelsverket och SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Mer om superstjänan ägget:

Så kokar du ett perfekt ägg

Recept! Mina godaste äggrecept

Grekiskt festbröd med inbakade ägg

Äggstra fakta…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Under skalet på ett ägg”

 1. Men vilket roligt inlägg, och så passande i påsktider 🙂 Hos mig är det inte så inspirerande, tyvärr, men jag ska, inspirerad av dig, försöka få till ett lite ljusare nästa gång. KRAM, och tack för att du bloggar!

 2. Kul info är den lilla “blobben” på en gula visar om det är ett befruktat ägg eller inte. Moln/ojämn form – icke och rund som en måltavla -befruktad.
  Kan vara bra att ha koll på om en vill vara säker på att tuppen får komma till… 😉

 3. Visst menar du att ägget värpts under punkt 6 respektive punkt 9 och inte kläckts? För när ägget kläckts kryper ju kycklingen ut 🙂
  Kul och passande tema! Hoppas det även inbegriper nykläckta kycklingar 🙂
  /Hon som också säger fel ibland

 4. Jag har inte funderat så mycket på äggets anatomi, så det här var spännande att ta del av! Snygg illustration också. Kul tema!

 5. På det temat boktipsar jag om: Ägget, av Lennart Hellsing.
  Så fin skildring av människans (Och äggens?) enkla, komplicerade liv.

 6. Fin illustration! 🥚
  Vore jättekul med lite mer rörligt material från dig, kanske nåt pyssel, eller bara att man får följa med lite på gården?
  Glad påsk! 🐣

 7. Så fint 🙂 Men en grej som jag funderat på med våra egna ägg; de har alltid en liten brun fnasig/ojämn “plupp” i sig, stor som ett knappnålshuvud. Först tänkte jag att det betydde att de var befruktade, men även sedan räven tog tuppen finns det plupp i äggen. Vad är det, någon som vet?

 8. Haha underbart!! Idén till inlägget å den fina illusen å allt. Jag har “gått i skolan” i 17.5 år å jag lärde mig något nytt ikväll 😊🤭😄

 9. För några år sedan hittade min syster en vit mask i sitt kokta ägg. Förfärad ringde hon gården där äggen var köpta och fick veta att det inte var alldeles ovanligt att binnikemask tog sig in i äggledaren och hamnade i äggen. De erbjöd henne en ny karta ägg som kompensation. Något år senare var det min tur!!! Fyy farao, det tog ett tag innan jag kunde äta ägg igen och numera kollar jag NOGA innan jag bakar alt. sätter klicken kaviar på det kokta ägget!