Äggstraordinärt gott

Superstjärnan ägget. Allt gott man kan göra av ägg alltså! Omelett, pasta, äggröra, glass, plättar och klimp till köttsoppan. Är inte ägget världens bästa råvara så säg? I alla fall om man vet att hönsen har det bra. Just därför måste jag skaffa egna höns igen. Så jag kan äta ägg utan minsta dåligt samvete!

Hur som helst. Här kommer sex av mina favoritsaker att laga av ägg…

1) Förlåt för en så ospännande början. Men är ändå inte fläskpannnkaka med grädde och hjortronsylt topp tre godaste maten i hela världen? Med ägg från egna frigående höns blir pannkakan nästan saffransgul och smaken ännu bättre. Här är receptet jag alltid använder! MÅSTE serveras med iskall mjölk. Allt annat är en styggelse.

Ugnsbakade ägg i små bröd tillsammans med valfri fyllning. Tex lufttorkad skinka, ruccola, ost, tomater, bacon. Mums. Så enkelt och så gott och känns alltid lite härligt påkostat just eftersom de kommer i den här uppstyrda formen!

Mmmm…farsans raggmunkar med stekt fläsk. Det är barndom för mig. Han stod och vände dem vid spisen och lyssnade på Studio Ett. Medan jag och Anna satt i köksfönstret och spejade efter mamma som var på väg hem från jobbet. Hon kom på cykel i alla väder och hade man tur upptäckte man henne på cykelbanan precis när framhjulet kom ut ur skogen.

Majsplättar med fetaoströra. Inte svårare än så – men himla gott och mättande.

Alla borde lära sig hur man gör en tuppkaka. Med den i rockärmen har man ALLTID något att bjuda på vid oväntat besök. Den centrala ingrediensen? Ägg!

Äggtoddy. En klar vattendelare. Vissa älskar – andra hatar. I det här fallet är jag vissa snarare än andra. Älskar äggtoddyn! Testa mitt alkoholfria recept med rivet apelsinskal vettja.

Vad tycker du är det godaste man kan göra med ägg?

Mer om mitt tema Superstjärnan Ägget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Äggstraordinärt gott”

 1. Ägglatte är en njutbar och mättande kaffedryck.
  Brygg/koka ett gott kaffe. Hur mycket beror på hur stor mugg du har men det gör ju inget om det blir över. Medan du tillreder kaffet vispar du upp ett ägg i en större burk, behållare eller mixer. Tillsätt kaffe och gärna nån matsked kokosolja, om du vill ha för mättnad och smak, och vispa till ymnigt skum. Jag använder en liten batterivisp från det blågula varuhuset så blir det ingen disk. Häll upp i stor kopp/mugg och strö ev lite kanel, kardemumma på toppen som smaksättning. Den här latten tillsammans med ett kokt ägg är perfekt mättande som frukost, mellanmål eller när du inte har lust/tid med att äta mat just då. Prova gärna!

  1. oj det lät lite knäppt och spännande på samma gång. Blir sugen på att testa 🙂

  2. Brukar finnas i de stora k-butikerna åtminstone, kylkisiivut (porsan). Tog länge innan jag fattade att det är fläsk. Men skivar för tjockt. Brukar köpa tunnskivat i köttdisken.

 2. Älskar ägg! Skulle kunna äta hur många som helst under en dag. Just nu är jag helt insnöad på äggröra eller kombinationen stekt ägg och riven morot. Så det blir det oftast till frukost eller lunch här hemma. Tuppkaka lät ju verkligen intressant, tål att testas. Å raggmunk med fläsk introducerade sambon mig för i fjol. Han har kört långtradare i Sverige i flera år och blev helfrälst. Så när vi har haft vägarna mot svenska sidan så har vi köpt hem fläsk, just den varianten vet inte finländska köttproducenter vad det är tydligen. Så ibland lyxar vi till det med raggmunk, fläsk och massor av lingonsylt!

  1. Ah! Intressant – trodde absolut att det var mat som äts i hela norden 🙂 kul att du upptäckt

 3. Oj, vilka spännande recept! Min minsting blev nyfiken på tuppkaka, och jag med. Själv kommer jag inte på äggstraordinära recept, men tycker helt klart om ägg, även i sina enklaste former; kokta, stekta och äggröra. Kommer garanterat titta in här snart igen, du har säkert några extra “äggs” i rockärmen;)

 4. Nu är jag ju vegetarian sen 12 år tillbaka, men äggsås till torsk är ju för jädrans gott. Sen är min mormors ostkaka något av det bästa man kan få. Något jag fortfarande gör då och då är att blanda ner en rå äggula i spagettin – enkelt men gott!

 5. Älskar dina mat-inlägg! Behöver massa god påskmat/bak inspiration i år! Vill också ha en extra härlig hemma-påsk. Godast med ägg – vanliga pannkakor eller alla världens bakverk – muffins, kladdkakor och gräddtårta!

 6. Omelett, naturell med en liten nypa salt i. Tog för mig på ett julbord en gång och den var alldeles för salt, besvikelsen var stor.

 7. Jag vill tipsa om frittata, den ultimata räddningen för grönsaker som kanske blivit lite trötta. Jag gör min frittata i ugn (finns varianter som görs i stekpanna också). Tunnskivad potatis, paprika, zucchini, purjolök, broccoli… allt man råkar ha hemma skivas ner i botten på en ugnsform (har man tid är det väldigt gott att fräsa grönsakerna i lite olja och vitlök först). Sedan häller man på en blandning av ägg, mjölk och lite vatten (har jag en gräddslatt eller två över får det också åka med), salta och peppra och häll över. Smula över rejält med fetaost. In ugnen i 20-25 minuter och klart! Häromdagen bottnade jag en form med djupfryst brysselkål och det blev suuupergott. Kan ätas som tillbehör eller bara som den är med en god grönsallad och en kall sås, typ aioli.

 8. Nu blev jag extra uppäggad.
  Kan rekommendera äggsallad.
  Hårdkokta ägg
  Majonäs
  Salt peppar
  Persilja
  Blandas. Gott på macka eller bara en rätt för sig.

  Äggsmör

  Koka äggen 6-7 minuter så de är lite krämiga inuti.
  Skala på en gång medans de är varma. Hacka.
  Blanda med rumsvarmt smöŕ så smöret börja smälta.
  Krydda med det du tycker om.

  Kan ätas till fisk eller läggas på macka t.ex.

 9. Vi äter ganska mycket ugnspannkaka, använder det som “slaskmaträtt” till alla mjölkprodukter som börjar bli lite gamla. I stället för bara mjölk blir det allt som oftast en blandning av mjölk, grädde, naturell yoghurt, creme fraiche och gräddfil istället. Brukar också variera med hälften kornmjöl och lite kardemumma i smeten. Kanske inte det allra godaste man kan göra med ägg (finns ju så många goda kakor) , men något av det mest användbara!

 10. Eggnog ur en norsk kokbok jag lånade en gång, men mjölk o ägg o socker som sakta värms tills den tjocknar lite, kyl av o blanda i vispad grädde och vaniljsocker. Jag kan nog äta en liter helt själv! Även äggröra till frukost är ju underbart, och att hårdkoka ett ägg, blanda gulan med majonäs, salt o smörgåskrasse, lägga tillbaka röran i äggvitehalvorna-underbart gott ur klassikern “Linnea planterar”.

 11. Åh ägg är det bästa vi har näst (och helst tillsammans med) ost. Godaste ägg-användningen:
  – Äggulig parmesantät spagetti carbonara (med eller utan knaperstekt fläsk). Äggvitorna som blir över blir goda maränger!
  – Pocherade ägg ovanpå avokadomacka
  – Ett rått ägg utrört i varmt ris tillsammans med japansk soja, srirachasås och en halv näve riven ost, grönsaker, sesamfrön, vitkål, kanske någon gammal laxbit eller vad man nu kan tänkas ha hemma
  – Ramen (nudelsoppa) med smakrik buljong och ett 63°-ägg
  – Ugnsbakade ägg (oeufs cocottes) – ett ägg som knäcks i en smörad liten ugnsform med t ex spenat, svartkål och/eller smörstekt svamp i botten och bakas i vattenbad i ugnen. Lite ost på toppen också såklart 🙂

  För övrigt anser jag att ett perfekt stekt ägg passar till i stort sett allt. Hurra för ägg! Och för äggproducenter med god djurhållning!

 12. Jag slår ett slag för shoyu tamago, sojasås ägg!
  Löskokta ägg skalas och läggs i en marinadmix av soja, risvinsvinäger och vatten i några timmar eller över natten.

  Blir helt utsökt gott, sojans sälta på äggets utsida till den krämiga milda gulan i mitten. Ååh! Perfekt som ett snack på språng eller delad på mitten i en nudelsoppa.

  1. Måste tillägga att när jag skrev löskokta ägg mena jag ett perfekt krämigt ägg inte snorägg haha 🙂

 13. Är just nu smått besatt av gubbröra som jag gör av 5-6 kalla hårdkokta hackade ägg, en stor ask fint hackad Grebbestads ansjovisfile (äkta vara ingen ansjoviskryddad sill), en drös hackad dill, persilja och gräslök, ett par msk vardera av creme fraiche och majonnäs och till sist en stor gul lök som hackats fint och sakta svettats i smör minst 20 minuter. Blanda ihop, svartpeppra, kolla sältan (vill du kanske ha i en msk ansjovisspad?) och ät med/på rågknäcke. Får gärna stå till sig i kylen över natten om du kan vänta med att hugga in.

 14. Men! Jag förstår mig inte på grädde och hjortronsylt till fläskpannkaka. Lingonsylt och finrivna morötter ska det ju vara. Och tunnskivat äpple i pannkakan 🙂

  1. Om man går till själva receptet så ser man att det inte är fläsk med. Alltså ugnspannkaka helt enkelt:-)