Mitt bästa raggmunksrecept

raggmunk stekt fläsk lingonsylt recept mjölk

Potatisfestivalen. Ni får säga vad ni vill. Men det finns faktiskt ingenting så jädra gott som raggmunkar med fläsk och lingonsylt. Min pappa gör de bästa – men jag börjar också få till schvungen. Knepet är att steka det saltade fläsket först och sedan lägga det åt sidan för att steka raggmunkarna i stekflottet. Det blir salt och gott. Serveras givetvis med kall mjölk. På den här tallriken är både potatisen, fläsket, äggen och lingonen från vår egen gård och skog.

Det här receptet verkar vara något slags standardrecept för jag har sett det lite överallt. Och resultatet har hittills aldrig gjort mig besviken.

Ingredienser (4 portioner)

800 g fast potatis

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 dl mjölk

1 ägg

smör till stekning

rimmat fläsk och lingonsylt

Gör så här

Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och krama ur överskottsvätsskan.

Blanda vetemjöl och salt och tillsätt hälften av mjölken. Vispa till en jämns smet. Tillsätt resten av mjölken och ägget och all potatis. Smält en stor klick smör och häll ner i skålen. Stek fläsket i pannan och lägg åt sidan.

Värm sedan upp pannan igen, använd ett decelitermått för att skopa upp smeten och häll ut i stekpannan. Se till att potatisen sprids ut och inte ligger i en hög i mitten. Stek smeten gyllenbrun och vänd sedan.

Värm på fläsket och servera raggmunkarna med lingonsylt och kall mjölk

Här hittar du receptet till mitt mumsigaste mos.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Mitt bästa raggmunksrecept”

 1. Hej, vilken god klassiker, detta måste jag äta snart, men utan fläsk då.
  Nu under potatisfestivalen skulle jag uppskatta ett recept på potatisbullar till barn, har så svårt att lyckas så att de håller ihop.

 2. Hej Underbara Clara!

  Jag älskar RaggMunkar, min första RaggMunk som jag åt trodde jag i min vildaste fantasi var en Munk som Ragga efter One Night Stand,
  Nu efter många år har jag förstått att det är en pannkaka med råriven potatis i. Så gott och så smaskigt. En delikatess. ♥♥♥♥♥

  I Frankrike äter jag Ostron när jag går på dejt. I Italien äter jag bläckfisk Pizza Tiramizu, I Spanien äter jag Tapaz, I Tyskland äter jag Brattwurstkorv, I österrike äter jag Våfflor, I Schweiz äter jag kall mjölk och gröt, I Bulgarien äter jag kex, I Rumänien äter jag blodpudding, I Ungern äter jag Gulaschsoppa, I England äter jag Fish & chips, I Irland äter jag Bacon & Egg, I Grekland äter jag Fetaost & sallad,
  I Turkiet äter jag Kebab, I Japan äter jag Sushi, I Kina äter jag Kycklingsoppa, I Usa äter jag Hamburgare, I Uruguay äter jag bäst före datum.

  Puzz Puzz♥♥XXXXX

  Hälsningar Kallima

 3. Älskar raggmunk men har så svårt att lyckas! Hur länge steker du ungefär? Jag tycker aldrig potatisen blir genomlagad 😳 Men ska ge det ett försök till nu medan det fortfarande finns vinterpotatis kvar!

  1. Hej.
   Ett tips, det är viktigt att potatisen inte är för grovt riven och att den inte heller har legat i vatten och väntat, då dras delar av stärkelsen ur och potatisen och smeten går ihop sämre. När hela smeten är klar kan man köra några varv med stavmixern, så att delar av potatisen finfördelas mera. Då blir det lättare att få dem jämn- och genomstekta.

 4. Hej!
  Hittade in hit till din mysiga blogg nu i helgen, var lite trött på allas glittrande och glamorösa bloggar. Så jag letade lite och hittade i mitt tycke en perfekt ihopmatchad blogg. Så tack, för än så länge tänker jag att denna skall jag följa.
  Synd att vi bor i södra delen av Småland,så era härliga grönsakskassar kan vi inte ta del av. Men när vi bodde i Blekinge prenumererade vi på sådana, var väldigt trevligt.
  Ha en fin söndag!
  Lena

 5. Det finns inget godare än bra raggmunk!
  När jag var liten fick vi välja mat på våra födelsedagar – jag valde alltid raggmunk. Östergötlands landskapsrätt.

 6. Gillar raggmunk och gör ibland samma smet i långpanna ( något mindre mängd potatis) för att få en matig ugnspannkaka. Just nu är favoriten potstisvåfflor (googla recept men de flesta recept är gjorda som förrätt, dubbelsats funkar till fyra personer, blir kanske någon våffla över till nästa dag men det brukar inte vara något problem.) Lyxvarianten en fredag med creme fraiche, räkor, finhackad rödlök, röd stenbitsrom mm. Strimlad skinka o riven ost går också bra. Ät dem ljumma. Vardagsversionen med lingon. Jättegott!

 7. Det här är typ det godaste jag vet. Äter det varje gång jag träffar far min, han är bäst på det, pappor kanske är det?
  Vi äter mest vego hemma, min man är vegetarian, men när pappa kommer har jag kött- och potatisfrossa.

 8. Har nu gjort raggmunkar efter detta recept två dagar i rad! Så otroligt gott och enkelt!

  Tusen tack!