potatismos recept lyckas med potatismos köttbullar lingonsylt husmanskost

Potatisfestivalen. Jordens godaste köttbullar har ni ju redan fått receptet på men idag är det faktiskt moset som står i centrum – potatisfestivalen till ära! Jag var under skoltiden så traumatiserad av allt äckligt pulvermos jag fick i matan att jag nästan tappade lusten. Ja, jag glömde bort hur ljuvligt ett fluffigt mos verkligen kan vara!

Jag använder aldrig recept när jag gör potatismos, utan höftar bara. Men här kommer mina lite mer allmänt hållna råd kring hur du får ett riktigt gott mos.

Ingredienser

Potatis

Mjölk

Smör

Salt, socker och lite riven muskotnöt

Gör så här

Välj en mjölig potatissort och skala och hacka den i mindre bitar så går det supersnabbt att få den genomkokt. Observera att det INTE går att göra potatismos av färskpotatis. Det blir som ett slemmigt klister.

Häll bort all vätska ur kastrullen när potatisen är klar. Koka sedan upp lite mjölk i en kastrull  och häll ner i potatisen. Mosa ihop med en visp eller en potatisstomp. När bitarna gått sönder kan du ta en elvisp och köra på låga varv för att få upp fluffigheten i moset. Men kör inte för länge – då kan det bli klistrigt.

En nypa socker, en massa salt, lite riven muskot och en rejäl klick smör i potatismoset gör att smakerna träder fram.  Vill du få lite grönt i moset är det gott att blanda ner persiljablad eller spenat.

Min godaste potatisgratäng hittar du här.