Det blev bara mos av alltihop!

potatismos recept lyckas med potatismos köttbullar lingonsylt husmanskost

Potatisfestivalen. Jordens godaste köttbullar har ni ju redan fått receptet på men idag är det faktiskt moset som står i centrum – potatisfestivalen till ära! Jag var under skoltiden så traumatiserad av allt äckligt pulvermos jag fick i matan att jag nästan tappade lusten. Ja, jag glömde bort hur ljuvligt ett fluffigt mos verkligen kan vara!

Jag använder aldrig recept när jag gör potatismos, utan höftar bara. Men här kommer mina lite mer allmänt hållna råd kring hur du får ett riktigt gott mos.

Ingredienser

Potatis

Mjölk

Smör

Salt, socker och lite riven muskotnöt

Gör så här

Välj en mjölig potatissort och skala och hacka den i mindre bitar så går det supersnabbt att få den genomkokt. Observera att det INTE går att göra potatismos av färskpotatis. Det blir som ett slemmigt klister.

Häll bort all vätska ur kastrullen när potatisen är klar. Koka sedan upp lite mjölk i en kastrull  och häll ner i potatisen. Mosa ihop med en visp eller en potatisstomp. När bitarna gått sönder kan du ta en elvisp och köra på låga varv för att få upp fluffigheten i moset. Men kör inte för länge – då kan det bli klistrigt.

En nypa socker, en massa salt, lite riven muskot och en rejäl klick smör i potatismoset gör att smakerna träder fram.  Vill du få lite grönt i moset är det gott att blanda ner persiljablad eller spenat.

Min godaste potatisgratäng hittar du här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Det blev bara mos av alltihop!”

 1. Jag gör mitt potatismos ungefär som du, men inget socker.
  Jag höftar också, men jag använder en del av potatisvattnet till moset. Potatisvatten är jättenyttigt så det känns trist att kasta det. Själv tycker jag det blir jättegott!
  😊

 2. Hej!
  Kommer senaste miss clarity släppet i fler ex?
  Hann ej fånga den gula drömmen 😍
  Med vänlig hälsning,
  Ronja

 3. Potatismos är såå gott. Jag gör ungefär som du men utesluter socker. Jag blandar i min goda gräslök ibland och det blir gott och ser fräscht ut.

 4. Jag brukar säga att jag vill fylla glasstrutar med mos eller en glassbägare och bara njuta😀

 5. Riktigt potatismos är verkligen bland det godaste jag vet. Man blir liksom varm och trygg i magen av att äta det. Själv vill jag ha en rejäl dos nymalen svartpeppar i moset också. ( Vitpeppar blir inte alls lika gott så de svarta prickarna får man ta på köpet.)

 6. Vi låter skalen va kvar på potatisen, gott! Har man mos till fisk är det gott att köra ner lite dill i moset också 😀
  Tack för förklaringen om klistrigheten, då förstår jag att jag kör min för länge, använder stavmixer nämligen.

 7. Potatismos är en favorit, men jag har inget socker utan salt, vitpeppar, muskot och varm mjölk, riktigt smör! Gott att ha creme fraishe och parmesan till fest!