Världens bästa potatisgratäng

Potatisfestivalen. En god potatisgratäng är livet! Tyvärr har man ju smakat en hel del torra anrättningar genom åren. Tror jag betat mig igenom de flesta recept som finns men det här receptet är det bästa jag har testat. Har bara modifierat det en aning för perfektion!

Tricket för en bra och krämig potatisgratäng är att förkoka potatisen i gräddmjölken och toppa med ströbröd för krispighet. Och välj gärna en lagrad, smakrik ost!

Ingredienser

2 kilo mandelpotatis

4, 5 dl mjölk

3 dl vispgrädde

3 strimlade vitlöksklyftor

2,5 tsk salt

1 tsk svartpeppar

3 dl riven Västerbottensost

Ev lite ströbröd

Gör så här

Skala potatisen och skiva den tunt. Jag använder en mandolin för det är smidigast! Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull. Lägg ner potatisen och låt puttra ca 10-15 minuter. Häll över i en ugnsfast form och toppa med västerbottensost och eventuellt lite ströbröd för en extra krispig yta.

Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader. Låt sedan gratängen stå minst 20 minuter innan serveringen. Då sätter den sig och kan sedan värmas på utan att bli rivning.

Just nu har jag en potatisfestival här på bloggen så räkna med fler goda recept närmsta tiden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer på “Världens bästa potatisgratäng”

  1. Tack för receptet! Älskar också potatisgratäng och den ska vara krämig enligt mitt tycke. De som lagar gratäng utan grädde kan lika väl servera vanlig kokt potatis. Härlig fredag och helg alla läsare denna underbara varma sommardag!😎🏊

  2. JAg tycker timjan är väldigt gott i potatisgratäng, gärna i sällskap med jordärtskockor. mums.

  3. Jag har lök i och enbart vispgrädde. Kör i ugn direkt. Har aldrig testat utan lök. Kanske dags nu?

  4. Det receptet i stora hela har jag använt mig av i minst 30 år och det slår aldrig fel att den blir otroligt uppskattad;)

  5. Av min sambo, tidigare restaurangkock, har jag lärt mig att trixet för att få smak i gratängen är en tärning buljong! Låter konstigt och jag var mycket skeptisk först men nu gör jag alltid gratäng så. Antingen kan du lösa upp buljongtärningen genomatt koka den med gräddmjölk som du sedan slår över potatisen. Eller så smular du den bara över din råa gratäng, så gör han. Skumt men funkar. Vi använder köttbuljong, vet inte hur det smakar med grönsaksbuljong. Får alltid beröm!

  6. Åh jag har inte testat det här med att förkoka. Det ska jag göra nästa gång. Tack för tips o recept! Ser fram emot fler potatisrecept 😀