Nu drar min potatisfestival igång!

Kanske hade du inte funnits om det inte var för potatisen! Kanske inte heller jag. Potatis har betytt så mycket för människans överlevnad genom århundraden och är i dag en av världens viktigaste baslivsmedel vid sidan av ris och majs. Potatis är den gröda som ger oss människor mest energi per odlad kvadratmeter. Den kan växa vilt utan vår omsorg, som i Sydamerika där den ursprungligen kommer ifrån. Jag tycker att potatis är något helt fantastiskt och därför ska jag fira den med en egen festival på bloggen nu i juni och du är bjuden att vara med!

När jag sett min man Jakob odla potatis genom åren har det slagit mig vilken häftig knöl det är. Den växer i mörkret under marken. En enda sättpotatis kan ge en stor planta som räcker för att mätta mig och hela min familj runt middagsbordet. Det här är en knöl som fått ta alldeles för mycket skit.  Visst kan potatisen ha ett högt GI-värde, men den mättar också otroligt bra, vilket gör att vi människor har överlevt och i dag inte behöver äta så mycket annat. Djur till exempel.

Vår historia är full av potatis! Potatis har varit politik, den har startat revolutioner, byggt upp trygghet och välstånd. Ibland också ett onödigt överflöd. Inte konstigt att potatisen fått en särskild plats i vår kultur. Det här vill jag grotta ner mig i de närmsta veckorna!

Det är ju egentligen helt fantastiskt att vi som lever i dag kan odla potatis i våra trädgårdsland  eller i en hink på balkongen. Så fort vi skördat kan vi koka den och en kvart senare har vi färdig mat. En vara som går att variera i det oändliga. Den blir allt från fluffigt mos, till rejäl palt och spröda chips. Det går faktiskt att överleva rätt bra på bara potatis. Det som fattas är aminosyror, fettsyror och en del vitaminer. Men jag hörde ett intressant radioklipp om det – att människan egentligen kan överleva på bara potatis och sill. Alltså precis det mina förfäder gjort. Och kanske dina.

Jag tänker satsa på lite smarrigare recept under temaperioden –  som jag hoppas att du kan bli inspirerad av. Mest av allt hoppas jag att du vill hänga med på den här potatisfestivalen och bli lika häpen över potatisen som jag har blivit.

Guide: Så odlar du potatis – steg för steg!

Världens bästa potatisgratäng!

Vilken potatis är du? Testa dig själv!

Recept på raggmunk – galet gott!

Marstorps mat – så odlar vi utan bekämpningsmedel

Det här visste du inte om potäter…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Nu drar min potatisfestival igång!”

 1. Jaaa! Älskar potatis! Var på Vegovision här i Umeå i maj och Sandra Bråding nämnde hur bra potatis var när Kitty Jutbring sa att hon fick mest potatis som skolmat i halvår när hon blev vegetarian. Dock hann Sandra inte utveckla påstående så ser framemot detta. 🥔 🥔🥔

 2. Tips: I Mjölby finns ett rondellkonstverk av en gigantisk potatis. Största King Edward jag sett och den är skitcool!

 3. Åh så roligt med din potatisfestival!
  Där jag nu bor odlar vi potatis i den berömda Potatisbacken.
  Där växer potatisen bra och skyddas mot frost. Har många gånger tänkt att
  potatis har varit viktig för människan, när det har varit svåra år så har oftast
  potatisen räddat många från att svälta ihjäl. Ser fram emot att få nya recept och
  nya tips.
  Och här i södra Norrlands fjälltrakter har vi inte satt potatis än. Blir nog lördag
  9 juni.

 4. Jag älskar potatis! När jag bodde 11 veckor i Vietnam (där man äter ris eller nudlar) började jag göra listor på allt man kan göra med potatis. Alltifrån gratäng och mos till pommes duchesse, soppa och chips. Ja, den listan gjordes oändlig.

  Men! För längesedan (tror det var 1800-talet) höll hela Irland bokstavligen på att svälta ihjäl pga att de odlade nästan uteslutande potatis och då kom de första utbrotten av potatisbladmögel. Allt ruttnade bort, även utsädet till året efter. Idag ska vi vara glada att det finns motståndskraftiga sorter, annars hade det inte blivit någon mer potatis. Det är också ett av de mest besprutade livsmedlen pga potatisbladmögel (och en rad andra sjukdomar). Själv äter jag endast ekologisk och jag är glad att det finns de som ids odla eko, som ni.

  Det ska bli roligt med potatisfrossa!

 5. Visste ni att potatisen blev riktigt populär i Sverige när en kvinna (!) under upplysningstiden kom på att det gick att göra sprit på den? Då jävlar tog det fart på odlingen! 😂

 6. Vad roligt 😀😀
  Jag odlar potatis för andra året nu, förra året klarade vi oss till november på egenodlad! Hoppas på bra skörd i år också och hoppas på att vi hinner få till midsommar. Odlar lite olika sorter bara för att det är kul 😊

 7. Om man är “rädd” för högt GI kan man äta potatisen kall! Alltså koka/ha i ugn/vad man nu vill, låta svalna – äta! Då är den bara supernyttig 🙂

 8. Själv ägnade jag en predikan åt att hylla potatisen, i Mjölby Kyrka, staden med rondellpotatis.
  Med vänliga hälsningar från Eva Solid

 9. För vår ökade överlevnad och tillväxt riktade Esaias Tegnér äran till freden, vaccinet och potäterna! Hell dig du fantastiska knöl!

 10. Ett pizzatips: pizzabotten av kokt potatis mosad med lite olja och salt och peppar. Det är inte så lätt att lyfta över snygga bitar till tallriken, men det blir väldigt gott!

  1. Tack, måste provas! Jag undviker deg och har testat blomkålspizza men detta låter enkelt och gott, och potatis är enligt mig mycket bättre än pasta och mjöl.

 11. I Alingsås, även känd som potatisstaden, har vi just en egen potatisfestival!
  Med tivoli, marknadsstånd och en hel del uppvisningar från lokala föreningar. Naturligtvis serveras gratis potatis och sill!
  Alltid helgen innan midsommar!
  Du kanske borde ta dig en tur!

  1. Jag håller med! Härliga lilla Alingsås som var den första plats potatis odlades på i Sverige är värt ett besök till (du var ju där med din syster och spanade hus och trädgårdar förra året väl?!)

 12. Vilket tema! Helt underbart! Brukar väldigt sällan kommentera, men såg Margatethas kommentar om Potatisbacken i Ammarnäs. En moränkulle som har blivit utsedd till Sveriges åttonde underverk! I slutet på sommaren arrangeras alltid en potitisfestival i byn, Pärfestivalen!

  Jag vill även ta mig friheten att länka till mitt examensarbete vid Sveriges lantbruksuniversitet, som jag skrev om just potatis och Potatisbacken i Ammarnäs: https://stud.epsilon.slu.se/8155/ (Annars går det utmärkt att googla på “Hortikultur i fjällmiljö-Typexempel Potatisbacken”). Där jag intervjuade ett antal informanter som har odlat eller fortfarande odlar potatis i Potatisbacken. En historia om en fantastisk liten knöl!

  Ha en fin dag!

 13. Vad intressant! Har fått lära mog av min pappa att man kan leva ett helt liv, helt utan bristsjukdomar på potatis, sill och smör! Men då kanske smöret är ”överflödigt” helt enkelt?

  Potatisens roll i vår överlevnad här i nord skall verkligen inte underskattas. Och sillens! Min pappa kommer från en bohusländsk fiskarsläkt och innan hans farfar fick råd att köpa sig en egen fiskebåt jobbade han som anställd på en båt. Han hade då inskrivet i sitt kontrakt att han ”bara” skulle behöva äta sill och potatis 6 dagar i veckan. När han väl sedan köpte sig en båt kunde han betala av den på 6 månader, det var under andra världskriget och det var inte många fiskare som vågade ta sig upp till Nordsjön bland alla de minor som fanns utlagda i haven, så man kunde sälja fisken dyrt.
  Spännande med mathistoria helt klart, ser fram emot potatisfestivalen på din blogg!

 14. Jag är född och uppväxt i Alingsås-potatisstaden😂 där vi faktiskt har en riktig potatisfestival varje år, som dock inte har något med potatis att göra. Mer som ett litet tivoli med öltält. Förr kunde man få potatis och sill på torget på fm, men de slutade dom med.
  När ja va liten (och fortfarande) va jag dessutom som Håkan i Sune. Ge mig en skål potatis och lite salt bara så är ja nöjd😂😂