Kanske hade du inte funnits om det inte var för potatisen! Kanske inte heller jag. Potatis har betytt sĂ„ mycket för mĂ€nniskans överlevnad genom Ă„rhundraden och Ă€r i dag en av vĂ€rldens viktigaste baslivsmedel vid sidan av ris och majs. Potatis Ă€r den gröda som ger oss mĂ€nniskor mest energi per odlad kvadratmeter. Den kan vĂ€xa vilt utan vĂ„r omsorg, som i Sydamerika dĂ€r den ursprungligen kommer ifrĂ„n. Jag tycker att potatis Ă€r nĂ„got helt fantastiskt och dĂ€rför ska jag fira den med en egen festival pĂ„ bloggen nu i juni och du Ă€r bjuden att vara med!

NĂ€r jag sett min man Jakob odla potatis genom Ă„ren har det slagit mig vilken hĂ€ftig knöl det Ă€r. Den vĂ€xer i mörkret under marken. En enda sĂ€ttpotatis kan ge en stor planta som rĂ€cker för att mĂ€tta mig och hela min familj runt middagsbordet. Det hĂ€r Ă€r en knöl som fĂ„tt ta alldeles för mycket skit.  Visst kan potatisen ha ett högt GI-vĂ€rde, men den mĂ€ttar ocksĂ„ otroligt bra, vilket gör att vi mĂ€nniskor har överlevt och i dag inte behöver Ă€ta sĂ„ mycket annat. Djur till exempel.

VÄr historia Àr full av potatis! Potatis har varit politik, den har startat revolutioner, byggt upp trygghet och vÀlstÄnd. Ibland ocksÄ ett onödigt överflöd. Inte konstigt att potatisen fÄtt en sÀrskild plats i vÄr kultur. Det hÀr vill jag grotta ner mig i de nÀrmsta veckorna!

Det Ă€r ju egentligen helt fantastiskt att vi som lever i dag kan odla potatis i vĂ„ra trĂ€dgĂ„rdsland  eller i en hink pĂ„ balkongen. SĂ„ fort vi skördat kan vi koka den och en kvart senare har vi fĂ€rdig mat. En vara som gĂ„r att variera i det oĂ€ndliga. Den blir allt frĂ„n fluffigt mos, till rejĂ€l palt och spröda chips. Det gĂ„r faktiskt att överleva rĂ€tt bra pĂ„ bara potatis. Det som fattas Ă€r aminosyror, fettsyror och en del vitaminer. Men jag hörde ett intressant radioklipp om det – att mĂ€nniskan egentligen kan överleva pĂ„ bara potatis och sill. AlltsĂ„ precis det mina förfĂ€der gjort. Och kanske dina.

Jag tĂ€nker satsa pĂ„ lite smarrigare recept under temaperioden –  som jag hoppas att du kan bli inspirerad av. Mest av allt hoppas jag att du vill hĂ€nga med pĂ„ den hĂ€r potatisfestivalen och bli lika hĂ€pen över potatisen som jag har blivit.

Guide: SĂ„ odlar du potatis – steg för steg!

VÀrldens bÀsta potatisgratÀng!

Vilken potatis Àr du? Testa dig sjÀlv!

Recept pĂ„ raggmunk – galet gott!

Marstorps mat – sĂ„ odlar vi utan bekĂ€mpningsmedel

Det hĂ€r visste du inte om potĂ€ter…