Ben och fötter som syns i slutet av hängmatta

Potatisfestivalen. Jag älskar att göra tester i tonårstidningar! Det är höjden av förströelse att  ligga i hängmattan och kryssa sig fram genom ett fullständigt ofarligt självtest. Så självklart vill jag bjuda på ett eget test nu när jag firar potatisfestival och allt.
Vilken potatis är du? Testa dig själv!

1,Hur firar du helst semester?

A. Ju tidigare desto bättre!  Det bästa jag vet att uppleva tulpanblomningen i Amsterdam.

B. Boka in mig på en midsommartripp! Som anglofil besöker jag gärna London eller strosar mellan pubar på brittiska landsbygden. Jag är rödlätt och vill jag inte ha för mycket sol och värme.

C. England! Pourquoi?! Britterna har urusel matkultur! Jag väljer självklart Frankrike där varje måltid är en smakupplevelse.

D. Skara sommarland eller kanske Ullared? I fjol var jag på Liseberg och det var toppen!

E. Åh, jag älskar sensommaren då solen inte är så stark. Ge mig lugn och ro på ett populärt resmål när högsäsongen är över.

F. Jag åker norrut.


2. Hur skulle du beskriva dig själv?

A. Blond.

B. Rund, lätt för att gå upp i vikt.

C. Lång, fast i hullet.

D. Tja som folk ser ut mest…

E. Pampig.

F. Risig hållning.

3. Vem är du på sommarfesten?

A. Den som alltid blir bjuden, jag står ofta i centrum på sommarkalas!

B. Den som kommer tidigt och smiter tidigt innan det blir sent och kyligt på kvällen.

C. Den som andra spanar in.

D. Den som gungar och klämmer i med rajdajdadadadajdajdajdaaaj när trubaduren spelar Cornelis.

E. Den riktigt softa typen!

F. Den som aldrig tar av sig jackan.

4, Vad är du mest stolt över?

A. Att jag har god hälsa och levererar i tid.

B. Att jag har lätt att passa in i olika miljöer.

C. Min vackra hy.

D. Att jag levt – och det får synas!

E. Att jag märks när jag kommer in ett rum.

F. Vet inte… jag har i alla fall vett att klä mig ordentligt.

5. Vad tror du andra säger bakom din rygg?

A. Haha, skit samma! De är bara avundsjuka för att jag är så populär!

B. Tjockis.

C. Jävla snobb.

D. Men snälla männska – det finns hudterapeuter!

E. Att jag använder på tok för mycket medicin.

F. Ta av dig jackan!

6. Vilken mat passar dig?

A. Sill och nubbe.

B. Det är väl inte så noga vad man äter?

C. Delikatesser!

D. Köttbullar, falukorv, lax.

E. Som barn gillade jag korv men nu är jag mer inne på röror, gärna skagen eller veganska alternativ.

F. Surströmming.

Flest A – Du är en Minerva!
En mycket populär typ! En typisk färskpotatis som snabbt är på banan och redo att skörda sina framgångar långt innan andra ens fått blasten över jordskorpan. Du är mycket odlingssäker och klarar att stå emot en rad sjukdomar. Din ljusa ovala look signalerar svensk sommar redan i början av juni. Vem skulle kunna tro att du har rötter i Nederländerna?

Flest B – Du är en Rocket!
En nästan klotrund och gemytlig sort som blivit mer och mer populär de senaste åren. Passar till det mesta! Den här bubblaren bland svenska potäter har brittisk påbrå men lyckas samtidigt trivas över hela Sverige. En hygglig sort som snabbt växer sig stor. Din svaghet är att du har lätt för att frysa så njut av sommaren innan det är för sent!

Flest C – Du är en Amandie!
Vissa sorter är finare än andra. Fyllig och fast i köttet är du den som framgångsrikt lyckas vinna många människors kärlek samtidigt som du håller huvudet högt! På din näsa i vädret balanserar du en stor portion elegans. Dina rötter är i Frankrike men du kan sätta ner dem i jorden lite var som helt, i en hink på en hipsterbalkong eller fritt spretande i en åker ute på landet.

Flest D – Du är en Bintje!
En av Sveriges mest populära knölar! Inget sammanhang är för litet eller för stort för dig. Mosad, pressad, bakad och ungsstekt – du har varit med om det mesta. Men du kommer alltid upp på bordet igen. Gärna i högsommarvärme som den pålitliga allaround-potät du är. Alltid på plats, vardag som fest!

Flest E – Du är en King Edward!
Alla vet att du är störst och trygg i det kan du slappna av och leva ut dina mjuka sidor. Som mosad eller bakad. Din svaghet är att du lätt drar på dig sjukdomar och behöver mycket bekämpningsmedel för att hålla dig frisk. Skalet kan skifta i rödlätta drag och pigmentfläckar är vanligt. Inget att bry sig om så länge de inte går över i grönt.

Flest F – Du är en Mandelpotatis!
Sen, krokig och mjölig. Nä, du är inte som alla andra och i det finner du en egen trygghet. Medan Bintje åker in och ut på svenska sommarbord ligger du kvar i jord. Medan Amandie får gommar att sucka av välbehag väntar du på din dag. Sist av alla kliver du fram om hösten. Då kan färskpotäterna hälsa hem – i kärva tider är det den med tjockast skal som överlever!

Flera av alla jädra bokstäver – Du är potatissallad! Och det är gott nog.

Här är min potatisfestival!

Recept – mina tre bästa potatissallader

Knölig fakta – det här visste du inte om potatisen!