Att stĂ„ pĂ„ Ă„kern en vĂ„rdag och omsorgsfullt stoppa ner sĂ€ttpotatis i jorden ger en kĂ€nsla av sammanhang. Generationer före oss har gjort pĂ„ precis samma sĂ€tt och tack vare potatisen kunder vĂ„ra förfĂ€der undkomma den vĂ€rsta svĂ€lten.  Kanske hade jag inte ens funnits om det inte var för de smĂ„ knölarna? Ja, sĂ„dana storslagna tankar kan man tĂ€nka nĂ€r man sysslar med odling.

Och idag kĂ€nns potatisen viktigare Ă€n nĂ„gonsin, dĂ„ vi behöver Ă€ta mer nĂ€rodlad och gĂ€rna ekologisk mat. Konventionellt odlad potatis sprutas upp till sex gĂ„nger per sĂ€song. Det finns med andra ord stor anledning till att odla sin egen. De flesta sorter funkar fint hemma i trĂ€dgĂ„rdslandet. TyvĂ€rr Ă€r den delikata mandelpotatisen kĂ€nd som en ovanligt svĂ„rodlad knöl, om man inte besprutar den.

För övrigt var det en kvinna som introducerade potatisĂ€tandet i Sverige – grevinnan Eva Ekeblad tyckte att det var synd att bra spannmĂ„l som potatis enbart skulle anvĂ€ndas till brĂ€nnvin. SĂ„ hon experimenterade för att hitta ett sĂ€tt att baka bröd av potatisen, och sĂ„g sedan till att sprida kunskaperna om den Ă€tliga grödan runt om i landet.

Odla potatis steg för steg

  • Potatis kan odlas överallt. I alltifrĂ„n en hink pĂ„ balkongen, till en stor Ă„ker.
  • Potatis trivs i lucker sandjord och krĂ€ver lite gödsel.
  • För att undvika sjukdomar Ă€r det viktigt att varierar platsen potatisen odlas pĂ„. SĂ€tt inte potatis pĂ„ samma plats oftare Ă€n vart fjĂ€rde Ă„r.
  • Köp bara kontrollerad sĂ€ttpotatis som inte har nĂ„gra sjukdomar.
  • VĂ€lj motstĂ„ndskraftiga, tidiga sorter. De hinner vĂ€xa pĂ„ sig innan eventuellt bladmögel slĂ„r till.
  • LĂ„t potatisen förgro tvĂ„ veckor inomhus. GĂ€rna i tomma Ă€ggkartonger pĂ„ en ljus och sval plats.
  • VĂ€nta tills jorden reder sig pĂ„ vĂ„ren och gĂ„r att bearbeta. Gödsla upp och plocka bort ogrĂ€s.  Gör fĂ„ror i marken och sĂ€tt utsĂ€det med ca 30 cm avstĂ„nd. Var rĂ€dd om potatisens ömtĂ„liga groddar.
  • Vattna och rensa ogrĂ€s vid behov.
  • SĂ„ fort bladen börjar visa sig ska jorden kupas upp kring plantorna. DĂ„ vĂ€xer de bĂ€ttre och potatisen skyddas frĂ„n solljus som gör den grön och giftig.
  • Strax efter blomningen brukar potatisen vara redo att skördas. Prova att sticka ner en hand och kĂ€nn efter. Om potatisarna fortfarande Ă€r smĂ„ – vĂ€ntar 7-14 dagar ytterligare innan skörd.

NĂ„gra favoritsorter

NĂ€r du ska vĂ€lja sĂ€ttpotatis – fundera pĂ„ hur du ska Ă€ta den? Vill du frĂ€mst Ă€ta potatisen fĂ€rsk under sommaren? VĂ€lj dĂ„ en primörpotatis eller fĂ€rskpotatis. Vill du istĂ€llet kunna lagra den Ă€r det viktigt med en vinterpotatis som mognat och fĂ„tt fast skal vid skörden. DĂ„ klarar den lagringen bĂ€ttre.

HÀr Àr mina fyra favoritsorter

Asterix Àr en tÄlig, fast och vackert röd potatis som sÀllan fÄr fula flÀckar och trots en hel vinters lagring knappt fÄr en enda grodd.

Amandine Àr en smakrik och hÀrlig delikatesspotatis

Maria Àr en gammal svensk sort som Àr tÄlig mot manga av de vanliga skadejuren

Satina Àr en rund potatis som gÄr bra att lagra och ger stora skördar.

VÀlj sort efter rÀtt

Att vĂ€lja rĂ€tt typ av potatis till den mat du ska laga Ă€r halva hemligheten för att det ska bli gott. 

Koka – vĂ€lj fĂ€rsk, fast eller mjölig sort

RĂ„steka – vĂ€lj en fast sort.

Ugnsrosta – vĂ€lj en fast sort

Ugnsbakning  – vĂ€lj en mjölig sort

Gratinera – vĂ€lj en fast potatis

Mos – BĂ„de mjölig och fast fungerar bra.

Vill du ha fler tips? HÀr har jag satt ihop mina egna budord för odling.

Missade du min Potatisfestival? HĂ€r finns allt samlat!