
Att stå på åkern en vårdag och omsorgsfullt stoppa ner sättpotatis i jorden ger en känsla av sammanhang. Generationer före oss har gjort på precis samma sätt och tack vare potatisen kunder våra förfäder undkomma den värsta svälten. Kanske hade jag inte ens funnits om det inte var för de små knölarna? Ja, sådana storslagna tankar kan man tänka när man sysslar med odling.

Och idag känns potatisen viktigare än någonsin, då vi behöver äta mer närodlad och gärna ekologisk mat. Konventionellt odlad potatis sprutas upp till sex gånger per säsong. Det finns med andra ord stor anledning till att odla sin egen. De flesta sorter funkar fint hemma i trädgårdslandet. Tyvärr är den delikata mandelpotatisen känd som en ovanligt svårodlad knöl, om man inte besprutar den.

För övrigt var det en kvinna som introducerade potatisätandet i Sverige – grevinnan Eva Ekeblad tyckte att det var synd att bra spannmål som potatis enbart skulle användas till brännvin. Så hon experimenterade för att hitta ett sätt att baka bröd av potatisen, och såg sedan till att sprida kunskaperna om den ätliga grödan runt om i landet.
Odla potatis steg för steg
- Potatis kan odlas överallt. I alltifrån en hink på balkongen, till en stor åker.
- Potatis trivs i lucker sandjord och kräver lite gödsel.
- För att undvika sjukdomar är det viktigt att varierar platsen potatisen odlas på. Sätt inte potatis på samma plats oftare än vart fjärde år.
- Köp bara kontrollerad sättpotatis som inte har några sjukdomar.
- Välj motståndskraftiga, tidiga sorter. De hinner växa på sig innan eventuellt bladmögel slår till.
- Låt potatisen förgro två veckor inomhus. Gärna i tomma äggkartonger på en ljus och sval plats.
- Vänta tills jorden reder sig på våren och går att bearbeta. Gödsla upp och plocka bort ogräs. Gör fåror i marken och sätt utsädet med ca 30 cm avstånd. Var rädd om potatisens ömtåliga groddar.
- Vattna och rensa ogräs vid behov.
- Så fort bladen börjar visa sig ska jorden kupas upp kring plantorna. Då växer de bättre och potatisen skyddas från solljus som gör den grön och giftig.
- Strax efter blomningen brukar potatisen vara redo att skördas. Prova att sticka ner en hand och känn efter. Om potatisarna fortfarande är små – väntar 7-14 dagar ytterligare innan skörd.

Några favoritsorter
När du ska välja sättpotatis – fundera på hur du ska äta den? Vill du främst äta potatisen färsk under sommaren? Välj då en primörpotatis eller färskpotatis. Vill du istället kunna lagra den är det viktigt med en vinterpotatis som mognat och fått fast skal vid skörden. Då klarar den lagringen bättre.
Här är mina fyra favoritsorter
Asterix är en tålig, fast och vackert röd potatis som sällan får fula fläckar och trots en hel vinters lagring knappt får en enda grodd.
Amandine är en smakrik och härlig delikatesspotatis
Maria är en gammal svensk sort som är tålig mot manga av de vanliga skadejuren
Satina är en rund potatis som går bra att lagra och ger stora skördar.
Välj sort efter rätt
Att välja rätt typ av potatis till den mat du ska laga är halva hemligheten för att det ska bli gott.
Koka – välj färsk, fast eller mjölig sort
Råsteka – välj en fast sort.
Ugnsrosta – välj en fast sort
Ugnsbakning – välj en mjölig sort
Gratinera – välj en fast potatis
Mos – Både mjölig och fast fungerar bra.
Vill du ha fler tips? Här har jag satt ihop mina egna budord för odling.
Missade du min Potatisfestival? Här finns allt samlat!
10 svar
Har en fråga angående just potatisodling. Det står att jorden ska vara minst 8C varm innan sådd. Syftas det då till ngn typ av medeltemperatur eller innebär det att jorden inte någon gång får vara kallare än 8C? I så fall känns det som om en måste vänta till juli med att plantera ut… ?
Jorden skiftar inte temperatur särskilt mycket (inte en bit ner i jorden i alla fall) så åtta grader är någon slags medeltemperatur som det är bra att hålla sig till =) och när det väl är åtta grader förändras det långsamt
Tack så mycket för svar och skönt då behöver jag kanske inte vänta allt för länge till! ?☀️
Tack för intressant, informativt och inspirerande inlägg! Ditt sätt att skiva på gör ämnet lätt att ta till sig och känns roligt att läsa.
Jag har en fråga som jag gärna hoppas få svar på- Vad är skillnad mellan ekologiskt och krav? Och ekologiskt med kravmärkt. Ja alla märkningar hit och dit? Tacksam för svar. Vh./ Josefine Banan
Hej! Jag har en liten fundering kring sättpotatis som blivit lite möglig…ska jag slänga alltihop, skära bort det mögliga eller spelar det rent ut av ingen roll? Mvh Hannah
Hej jag har en fråga eftersom jag nu har grävt upp gräsmattan och håller på att ska sätta potatis där har jag då hittar en massa sten. Måste jag ta väck stenen? Jag är orolig för potatisen om ni förstår mig stenen är i storlek som om ni sätter peck fingret mot tommen…. hur gör jag ? Där är massor av sten tyvärr…mvh Jill
Hela min uppväxt odlade vi mandelpotatis utan några bekämpningsmedel eller andra insatser utom möjligen lite ogräsrensning nån gång. Är inte mandel en väldigt vanlig sort här i Västerbotten?
Vill bara poängtera att det är en mycket bra idé att köpa kontrollerad sättpotatis, även om man kan tycka att den är onödigt dyr jämfört med random potatis från mataffären.
Jag satte potatis från Coop i fjol och kände mig väldigt smart och ekonomisk – tills plantorna visade sig ha något skitvirus som gjorde slajm av alltihop, det förstörde skörden och det värsta: de sitter kvar i marken i många år. Så nu kan jag inte odla potatis på den platsen längre. Spara de kronorna på något annat.