
Nu är julstöket verkligen i full gång! Idag rullade till exempel jag och Bertil några hundra julköttbullar!
Använde mig av min mormors kryddning som är den bästa. Kryddpeppar är hemligheten! Samt lite ansjovisspad för mer umamismak.

Mormors goda köttbullar:
Tid
ca 50 minuter
Gör så här
- Blanda 1/3 nötfärs med 2/3 fläskfärs.
- Riv en eller flera gullökar på den grova sidan av rivjärnet
- Salta, peppra med svartpeppar och rejält med kryddpeppar.
- Häll i någon matsked ansjovisspad och blanda ihop smeden med en gaffel.
- Provstek en klick smet i smör så att du vet att den är lagom kryddad.
- Rulla sedan små köttbullar och fräs i panna.
- När de fått färg lägger du över dem i en kastrull med lock där de får puttra tills de är färdiga.
Vad jag vill ha på julbordet
Här hittar du alla mina goda recept inför julen (använd gärna sökrutan om du är ute efter något specifikt).
22 svar
Smart med anjovis! Ska jag testa. Fina bilder på ”mammas dräng”!
Här hemma doftar det fruktbröd, ska snart lyfta ur ugnen brödet från underbara ”Vinterns goda ting” av Anna Bergenström. Den boken slår allt. Nu blir det snart mandelformar. Pilligt, men ack så gott att sedan fylla dem med grädde och hjortronsylt…
Lycka till därhemma!
Ja, den är fantastiskt! Har tänkt göra mandelmusslor också någon dag men vet inte om jag tyar just på grund av piller du beskriver 😉
Viklen bra recept! Skall testa. Vad mysigt ni har det!
Jag tycker de bästa köttbullarna är de ingen behövt dö för 🙂
Låter gott! Hur menar du att de ska koka efteråt? I vatten??
Häller bara över de i en gryta eftersom att de fått fin yta. Sätt ett lock på grytan så stannar vätskan som avdunstar kvar och köttbullarna ”kokas” i grytan.
Så fina de ser ut! Men du har alltså inte i ströbröd/ potatis eller liknande? Lök? Eller var det underförstått?
Undrar jag med!
Nej det behövs inte. Använd bara riktigt kall färs typ 4 grader. Då håller den ihop ändå =)
http://isabyl.devote.se
Vad fint att lilleman får vara med i köket tidigt <3
Jag satt precis och funderade på vad jag skulle göra för att krydda till köttbullarna – och så surfar jag in här och ba ”perfekt, tack tack”! Blir spännande att testa.
Nja till ansjovis och kryddpeppar.
http://hannafialotta.blogg.se
Åh så mysigt, och vad gott det låter! Måste testas.
Mina bästa julköttbullar är delvis hämtade farmors recept.
I dessa har jag utöver lite gul lök, ägg och ströbröd även kryddpeppar, dijonsenap och vitlök. Brukar uppskattas av både stora som små 🙂 l köttbullspadet kokar man sedan upp en liten skysås på vatten och köttbuljong som sedan silas över köttbullarna innan servering. Mums 🙂
Gott! Måste jag testa
Ser gott ut! Kanske blir köttbullar med ansjovis här med. 🙂
http://christinasharmoni.blogspot.se/
Själv brukar jag lägga de rullade köttbullarna i kokande vatten några minuter, när de kommer upp till ytan i kastrullen är de färdiga, då får de rinna av på lite papper och sedan steker jag en fin yta på dem. Superbra, går mycket fortare och hemmet luktar inte köttbulle i flera dagar efteråt 🙂
Smart! Det ska jag prova nästa gång! Hatar ju oset!
Om man inte har ansjovisspad, funkar det då med något liknande, typ soja?
Jadå det funkar. Allt med umami är bra 🙂
Mitt bästa recept på köttbullar är att ha i grädde och havregryn, låt havregrynen ligga en stund i grädden, ta inte för mkt. Blandfärs, lök, dijonsenap, lite kalvfond, salt, peppar. Bästa receptet! Hittade tipset med havregryn i en gamal husmors-kokbok.
Bra ide. Ska testa havregryn.
Rejält med kryddpeppar: mellan tummen och knäet – hur mycket (undrar Farbror Melker)?