I år firar vi jul hemma hos oss med tjocka släkten. Att som på mormors vis själv ansvara för hela julbordet och göra all mat känns inte rimligt när man är en modern familj, med yrkesarbetande värdpar. Visst älskar jag att ordna jul – men allting med måtta! Så jag brukar skicka små uppdrag till gästerna på sånt de får ta med sig. Någon får göra en paj, någon annan får fixa sillen, en tredje tar med sig köttbullarna.  Om man inte är bekväm med det förfaringssättet kan man också i god tid skicka ut till gästerna vad man kommer att ha på julbordet – med uppmaningen om att om de saknar något är de välkomna att ta med sig det! Som ett mini-knytis. Då sätter man förväntningarna på rätt nivå! Och folk brukar gladeligen vilja bidra.

Jag har redan börjat lite försiktigt med julmaten. Någon rätt i veckan sådär. För att inte få det för stressigt i december. Kål, pajer och rotsakslåda går utmärkt att frysa in. Precis som julköttbullar och Janssons Frestelse.

Jag försöker tänka efter vad som känns viktigast att ha på mitt julbord. Och när jag ser det nedskrivet är det faktiskt inte så himla mycket. Många saker kan jag faktiskt undvara. Men sedan tillkommer ändå alltid sallad och annat småplock som får variera från år till år. Tomtegröt och dopp i grytan är också julmåsten – men det har vi inte på julbordet, utan dagen efter eller innan.

Här är julens måstelista!

-Julskinka (helst från våra egna grisar. Då är skinkan grå istället för rosa, eftersom vi inte har nitrit i den)

-Rödbetssallad

-Kålrotslåda

-Långkål

-Brunkål

-Mormors julköttbullar med kryddpeppar 

-Rödkål

-Revbensspjäll med salvia och citron

-Goda små prinskorvar

-Åtminstone 2 sorters sillar (varav den ena gärna senapssill – gillar det här receptet )

-Gravad lax och sås

-Västerbottensost

-Västerbottenspaj

-Ett riktigt gott tunnbröd

-En stor röd julost

 

Nu är jag nyfiken på vad DU måste ha på julbordet? Är det något helt annat än vad som finns på min lista? Tipsa gärna!