Vad jag vill ha på julbordet

I år firar vi jul hemma hos oss med tjocka släkten. Att som på mormors vis själv ansvara för hela julbordet och göra all mat känns inte rimligt när man är en modern familj, med yrkesarbetande värdpar. Visst älskar jag att ordna jul – men allting med måtta! Så jag brukar skicka små uppdrag till gästerna på sånt de får ta med sig. Någon får göra en paj, någon annan får fixa sillen, en tredje tar med sig köttbullarna.  Om man inte är bekväm med det förfaringssättet kan man också i god tid skicka ut till gästerna vad man kommer att ha på julbordet – med uppmaningen om att om de saknar något är de välkomna att ta med sig det! Som ett mini-knytis. Då sätter man förväntningarna på rätt nivå! Och folk brukar gladeligen vilja bidra.

Jag har redan börjat lite försiktigt med julmaten. Någon rätt i veckan sådär. För att inte få det för stressigt i december. Kål, pajer och rotsakslåda går utmärkt att frysa in. Precis som julköttbullar och Janssons Frestelse.

Jag försöker tänka efter vad som känns viktigast att ha på mitt julbord. Och när jag ser det nedskrivet är det faktiskt inte så himla mycket. Många saker kan jag faktiskt undvara. Men sedan tillkommer ändå alltid sallad och annat småplock som får variera från år till år. Tomtegröt och dopp i grytan är också julmåsten – men det har vi inte på julbordet, utan dagen efter eller innan.

Här är julens måstelista!

-Julskinka (helst från våra egna grisar. Då är skinkan grå istället för rosa, eftersom vi inte har nitrit i den)

-Rödbetssallad

-Kålrotslåda

-Långkål

-Brunkål

-Mormors julköttbullar med kryddpeppar 

-Rödkål

-Revbensspjäll med salvia och citron

-Goda små prinskorvar

-Åtminstone 2 sorters sillar (varav den ena gärna senapssill – gillar det här receptet )

-Gravad lax och sås

-Västerbottensost

-Västerbottenspaj

-Ett riktigt gott tunnbröd

-En stor röd julost

 

Nu är jag nyfiken på vad DU måste ha på julbordet? Är det något helt annat än vad som finns på min lista? Tipsa gärna! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

144 kommentarer på “Vad jag vill ha på julbordet”

 1. Bor i Finland där olika lådor är ”the shit” på julbordet. Kul att ni också har kålrotslåda! Sen hör morotslåda till här, men jag har infört den helt otraditionella batat-getostlådan. Passar så bra med köttbullar och skinka, och säkert också till annat än julbord! Mums mums.
  Kålrotslådan är den mesta julsmaken för mig. Är inte så himla förtjust i julmat.

  1. batat-getostlådan – har aldrig hört talas om! Kan du inte dela receptet? Vore spännande!

   1. Såklart! Tror att ursprunget hos receptet finns hos finländska tidningen Gloria:

    1 kg batat
    200g getost (mjuk, inte sån med ”skal”, måste gå att mosa helt)
    1dl matlagningsgrädde
    0,5 dl ljus sirap
    En nypa chilipulver
    1tsk salt
    Smör,ströbröd

    Skala, dela, koka bataten och spara lite kokvatten att spä med.
    Blanda allt med elvisp eller kanske mixer. Spä eventuellt med lite kokvatten.
    Häll i form, klicka på smör och strö över ströbröd.
    Grädda i 150 gr i 1,5 h.

    Mums!

  2. Bor också i Finland och ja, morotslåda! Det allra bästa tillsammans med kålrotslådan. Och så ska min pappa alltid ha lutfisk, men det luktar ju så fruktansvärt. Vitsås till fisken och skinksås till julskinkan, och så potatis till såklart.

  1. Visst är det så – o ch det är ju förstås lite tråkigt. Men jag följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Sill äter jag så sällan i vanliga fall så de mängder som blir till jul känns helt ofarliga. Sill från västerhavet eller ishavet har låga halter av miljögifter. Lax gravar jag själv för att vara på den säkra sidan =)

 2. Vad norrländskt och härligt ditt julbord känns🙂 Ja nått som ingen gillar utom jag😛 brysselkål stekt med citron, honung, vitlök och rödlök!

  1. Åh så gott det låter! En av mina favoriter är dubbelpannerad brysselkål, vi testade det som ett vegetariskt alternativ till köttbullen ett år & sen har den blivit ett måste 🙂
   (Sen är kallrökt lax, ugnsomelett med kantarellstuvning & varm rödkålsallad med russin mina favoriter ).

 3. Vårt julbord på julafton består traditionsenligt av risgrynsgröt med fruktkräm och kanel, och så limpsmörgåsar till det! Det är allt jag behöver och begär. Vi känner hela familjen att vi får tillräckligt med klassisk julmat under resten av adventstiden i diverse sammanhang. När vi dessutom brukar samlas hela familjen på jullunch på restaurang någon gång under december så är det fullt tillräckligt.

 4. Mosters sill!
  1 finhackat ägg
  En finhackad fjärdedel röd lök
  En liten burk creme fraiche
  Blandas med en byrk senapssill. Man tar dock inte all sås, smaka av för rätt styrka. Så himla gott!!

  1. Det låter som gubbröra/nubberöra. Jag äter inte vanlig sill, men detta går ner! Mina favoriter på julbordet är Jansson och ugnsomelett med svampstuvning. Sedan ett par år tillbaka gör jag Icas fräscha grönkålssallad med äpple, apelsin, russin och valnötter https://www.ica.se/recept/gronkalssallad-493501/ och förra året testade jag också att göra rödkålssalladen med sesamfrön som Clara lade upp receptet på för något år sedan, men jag tror att Susanne Jonsson är upphovskvinnan. Mums!

   1. Jag har modifierat ica-receptet lite och brukar köra Brämhults clementinjuice i stället för apelsinjuice + citronjuice, och så blötlägger jag russinen i det också i stället för vatten.

 5. Köttbullar, potatis, kalvsylta, rödbetssallad, ägghalvor, julskinka, Janssons och ris ala Malta. Sen är jag nöjd 🙈 lättsamt och enkelt.

 6. Jag är uppvuxen i Örnsköldsvik och nu när jag bor i Göteborg saknar jag följande från min barndoms julbord:
  -Hemmagjord leverpastej med egen pressgurka
  – Pressylta
  – Kalvsylta
  – Blana
  – Fatost
  – Slörost

  Undrar också om jag och min familj är den enda på jorden som föredrar äppelmos på julskinkan (som jag dessutom hellre äter på tunnbröd än vörtlimpa!!)?

  1. Åh! Jag har ägnat halva mitt liv åt att försöka lära mig göra lika god fatost som mormor gjorde.. Dvs ett måste på mitt julbord! (umebo med rötter i övik). Blana har vi också ibland..

   Äter inte skinka längre men just med äppelmos och tunnbröd var en favorit som barn, det hade jag glömt bort!

  2. Låter väldigt likt det min mamma äter (också från Örnsköldsvik). Äppelmos till skinkan och tunnbröd i mängder – vid alla högtider året om 🙂

 7. “Dopp i gryta” på mitt barndoms vis. Dvs. det enda rätta viset.
  Het skinkbuljong, där man lägger i ljusugnsbröd ( tunnbröd), och som man fiskar upp när det är lagom mjukt. Lägger på tallrik och äter med en smörklick ovanpå… som sakta får smälta.

  Det har jag kanske inte på julbordet, men som lunch på julaftonen.

 8. Rödbetssallad, Brysselkål och sill. Det är det viktigaste. Sen gärna rödkål, en bra senap, vörtbröd och ägghalvor. Och lax. Och julmusten! Gud vad jag älskar julmat.

 9. Rökt renkött är ett måste. På senare år har jag också gjort en cheesecake med rökt renkött eller till nöds något annat rökt kött. Annars är det skinka, rödbetssallad, köttbullar, pappas revbensspjäll & tunnbröd. I fjol gjorde jag en supergod vegojansson med fetaost.

 10. När vi firar jul med min familj blir det mest fisk på julbordet. Min mamma brukar göra helt underbar mat som skaldjurspaté och böcklingtårta med massor av gräslök! Rökt renkött och grönkålssallad med senapsdressing kan jag inte heller vara utan…

 11. Vad roligt att få läsa din lista på julmat. Kålrotslåda har denna skåning inte ens hört talas om, så nu måste jag laga en sådan. Man blir ju nyfiken!
  Har alltid småländska kroppkakor på mitt julbord. Väldigt gott och enda gången på året jag pallar att laga dem.
  God jul på dig, Clara!

 12. Som Norrbottning är det inget riktigt julbord utan vår norrbottniska variant av sillsallad. Den är gjord utan rödbetor som jag förstått annars är det som är brukligt. Enda ingredienserna är kokt kall potatis skuren i små små tärningar, sill skuren i små små bitar, finhackad lök (jag föredrar rödlök) och mycket kryddpeppar. Den ska vara grå och torr. Det kan låta tråkigt, men det är verkligen jättegott och passa perfekt på julbordet. Behövs ingen vanlig potatis, jag äter sillsalladen istället för vanlig kokt potatis till köttbullarna, laxen och prinskorven. Vissa häller också över lite (ovispad) vispgrädde som en extra knorr på anrättningen.

  1. Den gör min mans farmor också! Men hon slänger i rödbetor och tunga också, vilket låter läbbigt men det är jättegott. Särskilt med den där vispade grädden😋

 13. Efter snart 20 år som vego har jag äntligen börjat hitta ett julbord jag gillar. Det här är stommen:

  – Rödbetssallad (hemmagjord med mycket äpplen!)
  – Jansons frestelse (med kapris istället för fisk)
  – Hemlagade vegobollar med massor av kryddpeppar
  – Grönkålspaj med valnötter och västerbottenost
  – Gravade morötter (förra årets succé!) med gravlaxsås
  – Hembakat vörtbröd och valnötsbröd
  – Cheddarost
  – Ugnsstekt brysselkål med parmesan
  – Sallad på grönkål, apelsin, äpple och valnötter plus dressing

  Hjälp, sån julkänsla jag fick nu då!

  1. Tack för alla tips!! Är också vegetarian och kämpar för att få till några bra förslag till släktens julbord.

   1. Skiva och koka svamp ett par minuter i ättikslag (om du inte plockar egen så funkar champinjoner) och lägg in som vilken sill du vill. Krävs lite extra salt men annars samma grej.

    Finska lådor som Clara och andra tipsat om är måsten för mig.

  2. Gott! Är också vego sedan länge och försöker förena mina och mina syrrors julmat med resten av familjens. Nu för tiden äter de också linspaté, saffranshummus och en sallad på couscous, grönkål, rostad mandel och russin.

  3. Jag är inte vegetarian men detta julbord lät fantastiskt gott! Tack för många fina tips!

  4. Åh vad gott det låter! Kan du inte vara snäll och dela med dig av recepten? De du orkar och vill skriva ner såklart! Åtminstone de gravade morötterna.
   Äter själv vegetariskt
   Med vänlig hälsning Charlotte

  5. Gott allt låter!

   Vi kör också vegetarisk jul och dessa två recept går verkligen hem, även hos köttätare 🙂

   “julskinka” av rotselleri:
   https://www.ica.se/recept/vegansk-julskinka-av-rotselleri-721241/

   supergod rotfruktsgratäng m svamptäcke:
   https://www.ica.se/recept/rotfruktsgratang-med-svamptacke-721410/

   Sen brukar jag laga en stor sallad med masserad grönkål (citron olivolja salt, massera i fem min), ugnsgrillade paprikor, matvete, torrostade mandlar, körsbärstomater, getost/fetaost och granatäpple. Succé varje gång!

 14. Dadlar inlindande i bacon, mammas röra med kallrökt lax och Granny Smith, vårat eget äppelmos med timjan och en riktigt kall Zeunerts julmust. All annan julmust är mest en skymf.

 15. Janssons frestelse
  Julskinka med god sötstark senap
  Vörtbröd
  Min systers brysselkålssallad med garantäpple, ädelost och valnötter

 16. Jag är från Norrlands inland och vi äter alltid renkött i olika former – rökt renkött, torkat renkött, renhjärta osv. Och lammfiol. Och kallrökt lax. Och varmrökt lax. Och laxtårta! Laxtårta är väl det godaste som finns? Och tunnbröd så klart! Bakat i vår bagarstuga. Herregud vad hungrig man blir!

 17. Inkokt lax är viktigt, liksom revbensspjäll, köttbullar, Jansson, ägghalvor, brysselkål, julost och en frisk sallad med rödkål, morot, apelsin och russin. Julskinkan äter jag helst på knäckemackan till frukost.

  1. Förra året gjorde jag även en sallad med fänkål, citron, granatäpple och fetaost. En stor favorit hos mig men resten av familjen tyckte inte om det.

 18. Förra året skippade jag för första gången traditionellt julbord och vi åt kalkonbröst med äpple och katrinplommon, rostade grönsaker i ugnen och en god sås.
  Ett måste är dock, risgrynsgröt och skinkmacka på julaftonsmorgonen, men då köper jag bara lite från delikatessen färdigskuren, bara så man har till en, två frukostar, en god senap och ett gott vörtbröd.
  Jag har varit så trött på julmat länge, detta passar oss perfekt så det blir likadant i år.

 19. Kalvsylta, hemmagjorda köttbullar och små vita kroppkakor, ägghalvor, Jansson och julskinka är måsten. I övrigt är allt annat en bonus.

 20. Längtar efter Julbordet. Vi är två familjer som träffas och vi delar upp maten mellan oss. Jag brukar bidra med tre egna sillinläggningar, en laxtårta som blivit en favorit, egen gravad lax med god sås och en sallad på grönkål och dansk rödkål. Den andra familjen står för skinkan, köttbullar o prinskorv och brysselkål och Janssons frestelse. Mums vad gott.

 21. Maken vill alltid ha mesefil till skinkan, vilket jag inte ens hört talas om innan😂vispad grädde med en guck messmör och lite socker. Ska förexten aldrig glömma när jag serverade griljerad RÅ skinka, hur kunde jag missa det!?!
  Ugnsomelett med räkstuvning, en gammal kvarleva från vem vet när, men alla i familjen gillar. På senare år har jag uppdaterat köttbullarna med chevre och det passar med älgfärsen👍

 22. Sallad på grönkål, granatäpple och blåmögelost! Förra julen var jag preggo men var tvungen att äta det ändå 🙂

 23. Äggost! Jag är skaraborgare men far min från kusten har lärt mig den bohusländska delikatess. Även en hemaystad vanlig hederlig ost, trots egna kor därav gott bulkvaran (opstöriseradde nyckeln till framgång i ostvärlden) orkar jag bara få ihop en sådan en gång om året.

 24. Alltså detta jultema är så mysigt! Det allra bästa i november är förväntan inför advent. Pirret att det man längtar till ligger där precis runt hörnet! För att svara på din fråga; jag måste ha farmors (barnens) omelette med kantarellstuvning. Det allra bästa med julen är att veta att den finns i kylen till både frukost och lunch på juldagen. Även jag har lärt mig att göra den men jag föredrar de åren farmor inte jobbar på julen så att den bara hamnar i mitt kylskåp! Olika varmrökt laxar är också viktigt! 🤶🎅

 25. Den första tuggan av skinka och kålrotslåda är rena himmelriket för mig och får mig alltid att utbrista: “Det här smakar JUL!” Utan den kombinationen är det inget riktigt julbord.
  Förutom skinka, egna köttbullar och fina prinskorvar från charken så blir det förstås Janssons frestelse, senapssill och inlagd sill och strömming och dekorerade ägghalvor. De vegetariska rätterna blir: kålrotslåda, morotslåda och potatislåda (med en hint av kanel). Jag är ganska traditionsbunden vad gäller julmaten och det mesta brukar vara sig likt varje år, men i år har jag även lagt till sötpotatispuré på listan. Den tror jag kommer passa jättebra till det salta köttet. Den går så snabbt att slänga ihop också så det lär förhoppningsvis bli en ny tradition. Tack vare ditt tidigare inlägg om brunkål så har jag googlat efter recept och tänkte även prova den rätten 🙂
  Ett annat måste är min egna maltlimpa.

  1. Ja, morotslåda och potatislåda är det godaste! Potatislåda kan jag typ drömma om, haha. (Är från Åland, så vi anammar ju mycket från det finska julbordet)

   1. Visst är det gott med potatislåda! Jag är själv finsk, min man är svensk och vi har tagit det bästa ur bådas julbord 🙂

 26. Bor vid kusten i Finland, så vi har mycket fisk på julbordet. Limesill, lingonsill, glasmästarsill, gravad och varmrökt sik, kallrökt lax, sikrom rörd med grädde och lök på hembakt maltlimpa. Till varmrätt skinka, morotslåda, sötad potatislåda och kålrotslåda.

 27. Ett av dina mest provocerande inlägg någonsin!
  Du måste ju tänka på att du faktiskt påverkar unga kvinnnor!!

  Jag menar, VEM firar jul utan stekt inlagd strömming????!!!!!!
  😛

 28. Sillsallad a la Tore Wretman. Och till efterrätt en fruktsallad på apelsin och ananas som ligger i en sockerlag på stjärnanis, kanel och vaniljstång.

 29. – Blana (vispad grädde smaksatt med messmör) toppad med ett doft kanel på mammas hemkokta kubb (efter mormors recept).
  – Skinka och dopp i grytan
  – Zeunerts julmust

  … sen behövs egentligen inget mer (även om det brukar bli rätt mycket mer mat), förutom ett juligt dukat bord med åtminstone en röd duk och adventsljusstaken tänd. Några doftande hyacinter är en välkommen bonus (tackochlov har vi inga allergiker i närheten på jul).

 30. Clementiner, goda ostar och vår waldorfsallad (valnötskärnor, Granny Smith, stjälkselleri, gräddfil och dijonsenap).

 31. I min familj har vi en rödbetslåda med chilisås, grädde, creme fraiche och ost som måste vara med! Receptet kommer från en grönsakaslåda som vi prenumererade på för sisådär 15 år sedan och sedan dess gör vi alltid den till jul. Eftersom vi är flera vegetarianer får vi hitta på lite egna mattraditioner, och den här har verkligen fastnat!

 32. Åh vad gott! Jag älskar julmat! För mig är julköttbullar, hemgjorda så klart med kryddpeppar i ett måste. Och ugnsbakad leverpastej, rödbetssallad, röd- och grönkålssallad, hårt tunnbröd, julmust, skinka och en god senap de viktigaste sakerna.
  I år är jag föräldraledig och dessutom mycket piggare efter en lång tid av utmattningssyndrom så ser verkligen fram emot att få julpynta, laga mat osv.

 33. Har kommit fram till att det enda som jag inte kan byta ut mot något annat är julmusten! Skulle bli helt fel att dricka något annat till, då blir det helt enkelt inte julbord.

 34. Julskinka
  Köttbullar
  Prinskorv
  Gravad lax och hovmästarsås
  Ägghalvor
  Brunabönor
  Rödkål
  Rödbetssallad
  Flera olika sorters senap
  Jansons frestelse

 35. morotslåda! <3 och ärter med smält smör på. Och äppelsylt till skinkan. Kokt potatis och fisk till förrätt. Och romsmörgås. mmmm… 🙂 Så här i Helsingfors i Finland.

 36. Brunkål!!!!, min mammas köttbullar och rödbetssallad. Okej skinka också.
  Kan gärna skippa lax o paj har vi inte 🙂
  Köpte mitt första paket brunkål i helgen hehe. Tyvärr är det ingen i familjen som orkar laga brunkål från scratch efter mormor gick bort, hennes var ju godast givetvis.

  Nyfiken på din kålrotslåda. Recept? Min bror uppskattar veg.alternativ så det kanske kunde va nåt för oss att testa!

 37. Jeg er fra Norge og når jeg leser kommentarene her forstår jeg at vi spiser veldig forskjellig på julaften. Deres julemat ligner på det vi spiser til frokost/lunch 1. juledag. På julaften spiser vi pinnekjøtt (som er tørket
  lammeside og som blir delt opp i pinner og vannet ut i ca. 12 timer før vi damper det på rist i en kjele i ca. 3 timer). Som tilbehør lager vi kålrotstappe og koker gode poteter. Til desser bruker vi frukt av alle slag
  som deles smått opp og has i en sukkerlake eller eplemost. Verdens beste julemat for min familie.

 38. Lutfisk! Det är allt vi har på julbordet på julaftonskvällen. Först ska man hacka sönder sina kokta potatisar i lagom bitar, lägga fisken ovanpå potatisen och sedan toppa med vitsås, lite salt, vitpeppar och kryddpeppar.

  Lutfisk är inget jag skulle äta till vardags, men det är gott och hör till på julafton. Sedan äter vi alltid risgrynsgröt med russinsoppa till efterrätt.

  Skinkan gör vi natten till julafton och äter vi på rågbröd som lunch. På juldagen är den huvudrätt med kokt potatis, brunsås, kålrotslåda, morotslåda, kokta ärter och kokta plommon.

  Och sedan finns alltid en del småplock som gravad lax och andra fiskröror, ostar och annat att plocka åt sig när man vill.

 39. Om jag ska koka ner mina måsten till ett absolut minimum blir det skinka, potatismos, kålrotslåda och rödbetssallad. Rent krasst så blir det ju en del julbord innan julafton, så allt det andra får jag oftast i mig ändå. Sen har ju min man sina önskemål, så det brukar aldrig stanna vid bara mina önskemål 😛

  Blev lite förvånad när jag såg kolråtslåda även på din lista, de allra flesta svenskar brukar inte ha koll på vad det är, än mindre ha det på julbordet. Hur kommer det sig att du har det?

  1. Har förresten överlag lite svårt för helsvenska julbord: Så. Mycket. Kött! Känns som att det är typ 90% kött. Jättegoda rätter var för sig, men det blir lite mycket på julbordet…

 40. Sanslöst vad inspiration jag fick i detta kommentarsfält! En åsikt om julmaten är att jag gärna börjar i lite god tid. Äta julrätter från halva november gör mig inget alls. Jg tycker om typ allt från julbordet, men jag blir inte så gnällig av att några bitar faller bort för julgrisens skull. Gillar kål av dess olika slag, köttbullarna och sill och potatis! Skinkmackan är fin dagarna före jul också!!
  Tack för en fin blogg! ❤️

  1. Åh vad smarrigt det lät! Har du något recept du vill dela med dig av? Ha en fin kväll!

 41. Renskav och tjälknöl på älg. Potatisgratäng. Lönnebergakorv.

  Plus allt du sa utom sill 😊

 42. Brysselkål, gravlax med sås, sen pappas saffransris med korinter och curry- och gräddstuvad purjo. Risrätten känns ännu viktigare nu då pappa gick bort i höstas.
  Oj vad hungrig jag blev nu! 🙂

 43. Detta blir jag glad över att se på julbordet:
  1. Citrussallad med granatäppelkärnor och rödlök
  2. Varmrökt röding med hjortronsås
  3. Något mumsigt innefattande grönkål och ädelost
  Mmmhm!

 44. Det jag älskar mest på julbordet är ljummen brysselkålssallad med ugnsrostade brysselkål, morötter och rödkål. Hackade salta mandlar, sultanrussin och saft av en apelsin som krona på verket. Och salt och peppar. Sedan gillar jag varmrökt lax och janssons frestelse.

 45. Sill i överdrivna mängder men absolut inte någon ABBA skitsill… Utan egeninlagd sill i stora filéer med goa krämiga såser. Samt kokt delikatesspotatis med skalet på för skalad potatis är faktiskt dumheter. På efterrättsbordet kan man skippa allt förutom saffran och vitchokladkladdkaka med och rårörda ingefärslingon och lättvispad grädde! God jul!

 46. Din lista är nästan komplett. 🙂 Det som saknas är bara KARELSK STEK. Det är en underbar kötträtt i ugn och som förmodligen finns på de flesta finska julbord. Morotslåda såg jag inte heller på din lista.

 47. Från finska Österbotten minns jag från min barndom skinka, leverlåda, kålrotslåda, potatislåda, rosolli (rödbetssallad), kålsallad och italiensk sallad. Nu bor jag närmare kusten och svärmor har mera svensk traditioner med prinskorv och köttbullar. De hoppar jag över men kan steka flera skinkor och leva med skinka och kålrotslåda för tre veckor..😝

 48. Mina måsten;
  Ägg, majonäs och räkor
  Kallrökt lax
  Sill, någon i vit sås
  Omelett med kantarellstuvning
  Gräddost (men har inget favoritbröd?)
  Ev “kött”bullar och Jansson med minimalt med anjovis. Kan lika gärna vara potatisgratäng haha.

  Himla sparsamt ändå!

 49. Ett måste är mammas kikärtspate med kokt broccoli, svampsås och ugnsrostade potatisar <3

 50. ÄGGOST! På tjörnskt vis så klart, inga äggostar mer norrut i Bohuslän kan slå den. Samt “mjukt bröd” och “hårt bröd”. Det hårda tog fiskarna med sig när de skulle ligga på långt ut i Nordsjön (även det mjuka men det funkade bara den första tiden). En tradition som vi fått från mammas sida där min gamlemorfar åt sånna under sin år på havet (och säkert alla i släkten innan också).

 51. Mins smakprefetenser har ändrats helt sen jag var barn men blir sugen på Jansson, köttbullar och skinka, kan tänka mig att göra kalkon!
  Tröttnat på kalvsylta och korvar, gillar ej leverpastej. Aldrig hört talas om kålrotslåda men lät gott! Vill göra något med grönkål då jag insett i vuxen ålder att jag älskar det. Recept? 😊

  1. Googla långkål. Det är kanske inte jättenyttigt men absolut den godaste grönkålsrätt jag vet. Anna Bergenströms recept är bäst.

  2. Grönkålspaj med ädelost. Sök på Ica för recept. Går att byta ut ädelost mot Västerbotten om man hellre vill. Servera m rostade nötter eller frön.

 52. TVÅ sorters sill? Ojoj, hos oss har sillen (flera sorters inlagd, gravad, ugnsbakad varm + kall, gubbröra) och laxen (varmrökt, kallrökt, gravad, paté, röra) huvudrollen. Med ägghalvor med räkor och majonnäs på. Här är vi lätt uppe i tvåsiffrigt!
  Måste-sillar: Brantevikssill, stekt sill i ättika, senapssill, majonnäsgravad eller annan gravad, kaviar- och dillströmmingslåda, tomatströmmingslåda. Resten får variera 🙂 Och som nån skrev tidigare, absolut inga abba-tristheter, här är jag snobbig! Hemgjort kombinerat med fiskaffären. Jag gillade ål förr också, men det går ju bort numera.
  Kött äter jag bara till jul nästan, och den delen är ganska nedtonad i vårt firande, men lökdolmar, revbensspjäll enligt kryddigt specialrecept, skinka, köttbullar och prinskorv finns med och någon slags kallrökt korv typ grönpeppar. Rödkål och brunkål och riktigt stark god senap finns alltid med också.
  Jansson på det, så är jag nöjd 🙂 Eller ja, gärna en vällagrad cheddar och kavring också!

 53. Måsten på julbordet är
  – Skinka med graveleij senap
  – Julköttbullar
  – Dopp i grytan
  – Janssons frestelse
  – Salta biten
  – Bruna bönor

 54. Nästan precis vårt numera avskalade julbord men skulle lägga till danskt rågbröd till sillen och vörtbröd till skinkan och julosten.

  Kram

 55. Löjrom, gräddfil, hackad rödlök
  Sill
  Rökt lax
  Brysselkål (vilka bra tips här!)
  Äggost

 56. Jag har varit vegetarian sen lågstadiet så mina föräldrar uppfann alternativ julmat. Det här var ju innan alla köttersättningsprodukter som quorn och sojafärs fanns.
  Julmat för mig är små ostgratinerade linspajer, spenat- och fetaostpiroger samt julkryddemarinerade vita bönor. Dom bara måste finnas på julbordet och nu när jag har egen familj fortsätter jag med samma recept. Känns mysigt!

 57. På vårt julbord ska det ALTID finnas hemmakokta bruna bønor – och nästan allt det som du har på ditt.😊

 58. Förra året försökte jag med lite vegetariska alternativ. Gjorde bla brysselkålsallad och “köttbullar” på rödbetor och feta. Det gick inte hem. I år bemödar jag mig inte känner jag 😏

 59. Mammas legumsallad och Janssons frestelse, mormors sill och små kroppkakor, svärmors morotslåda, mina krustader med räkstuvning och nån julig sallad! Sen framåt kvällen gör vi ordning ris a la Malta på morgonens gröt med fruktsallad till.
  Vi firar alltid jul hemma hos oss, vi har störst hus, med båda familjerna närvarande. Vi som har jul behöver inte kännas oss mer “ansvariga” vad gäller maten då vi har knytis och delar upp allt, även dryck, glögg o julkakor!

 60. Jansson, julskinka, ägghalvor, långkål, stekt inlagd sill, kavring, clementiner och ris à la Malta med jordgubbar är mina måsten! Sen letar jag varje år efter den perfekta julsalladen som passar till det klassiska julbordet, men ändå känns modern och lagom spännande. Kanske någon sorts riven kål med apelsindressing?

 61. Sillsallad! Sill blandas med rödbeta, äpple, potatis och saltgurka och sen med grädde. Sitter som en smäck!

 62. det rökta rådjurslåret är storfavoriten, helst med svartvinbärsgele till.
  Vi gör råg-hålkakor till julskinkan med sötstark senap till. Fasters coleslaw, en grönsallad med rostade frön o fräsch vinegrette och varje år prövar vi ett nytt ribs-recept då vi inte landat i en favorit än.

  och tycker sen att alldeles för få här har nämnt julgodiset! Knäcken, mintkyssar, mormors sockriga fudge och chokladkolan. Till kaffet har vi också alltid mammas mandelmusslor med grädde och hallon, en av julens höjdpunkter (sen äter delar av familjen mormors plommonkräm och ostkaka men jag håller mig till den mjuka pepparkakan) och runt midnatt en lyxig irish coffe framför brasan..

 63. Alltså, vilken kapacitet! Här leveras inspirerande inlägg på löpande band, så härligt, tack!

 64. Jag får panik av allt julande. Här firar vi ingen jul och äter ingen julmat. Hela december för mig är tungandad och jag bara längtar till en bit in i januari då jag kan köpa en bukett färgsprakande tulpaner att ställa på bordet. Ibland har vi gjort extra goda pizzor på julaftonen, ibland tacobuffe extra allt. Mycket frukt, nötter och lite goda praliner. Långpromenad och mys framför en bra film.

  1. <3 Min sambo känner likadant… Ifjol provade jag att göra typ allt runt omkring så han bara fick "godbitarna", funkade inte alls.. I år blev han dock lite mer pepp, då vi bestämde oss för att ha december 2 månader istället.. Så vi har börjat julpynta å dona å fixa.. Allt för å testa minska stress å ångest så man hinner mysa istället.. <3

 65. 😊Veckorna äter vi många av julens läckerheter, som inte behöver stå framme just på julafton. Tex julkort o blodkärl.
  På julafon äter vi; Hemgjord vitlökssill på matjessill, sillsallad, prinskorv, skinka, finsk kållåda o brysselkål.
  Min favorit på julbordet är sillsalladen av matjessill, morot, lök, potatis, rött äpple. Rör ned rödbetor just innan servering så att inte salladen blir så missfärgad. I vår familj äter vi den med “rågrädde” dvs ovispad grädde.
  Skinkan däremot skulle jag gärna avstå just på julafton. Men på juldagen då barnen är trötta o sugna på att leka med sina nya leksaker, då tog vi en riktig pyamasdag o åt wåfflade mackor av bröd, ost, skinka, senap, tomat, ost, bröd o sedan in i våffeljärnet. Då får man den härliga krispiga ytan. Har inte lyckats hitta något mackjärn som ger den rätta ytan.
  😋

 66. Jag är uppvuxen i Bohusläns skärgård och vi har alltid räkor på julbordet och gärna rökt makrill. Äggost är också ett måste och ägghalvor och kagebrö!

 67. Pappas gubbröra och så gröten till lunch är nog det enda som jag skulle säga är hyfsat säkert på jul, allt det andra kan variera. För några år sedan tog vi Middagsfrids vegetariska julbordskasse som julklapp i familjen och lagade ihop i flera dagar innan julen. Nu gör vi några av de bästa recepten därifrån igen.

 68. Jag måste absolut ha sill, gravad lax med hovmästarsås, köttbullar och rödbetssallad. Och vörtbröd!
  Tyvärr kan det var svårt att få tag på sill här på Irland, men ibland har jag tur:) i år kommer min syster på besök i december, så hon kanske får ta med sig ett par burkar så jag har för säkerhets skull.
  I sen lilla staden där jag bor finns det alltid en ”farmer’s market” på fredagar där man kan köpa färskt fisk och skaldjur och fiskhandlaren. Köper alltid min lax där när jag ska jag göra gravad lax. Åh vad jag började längta nu!
  Vi flyttade i höstas och jag ser så himla mycket fram emot att få fira jul här. Det är ett riktigt julhus😊
  Tack för all inspiration!

 69. Knytkalas är världens bästa uppfinning till jul, vi har kört på med det i flera år nu. Varvar vem vi är hos men hjälps alltid åt.
  Vi är 4-5 familjer så vi gör nog rätt många rätter för vi tycker om matlagning men vi försöker att inte göra så stora mängder och vi delar upp resterna så det inte blir något spill heller.
  Någon ny favorit har tillkommit genom åren för att stanna. Min syster t.ex brukar göra en rödkålssallad med purjolök, ananas och vispgrädde som vi nu inte vill vara utan.
  Utöver det har vi alltid:
  Stekt inlagd strömming
  Senapssill
  Inlagd sill
  Mjukkaka
  Västerbottensost
  Tunnbröd
  Hemgravad lax
  Ägghalvor med räkor och majonäs
  Romtårta
  Gravlaxsallad
  Pulingröra (en variant på skagenröra med räkor, kräftstjärtar, dill, pepparrot, citron, philadelphiaost, majonäs)
  Rödbetssallad
  Mimosasallad
  Pressylta
  Rökt korv
  Leverpastej
  Julskinka
  Janssons frestelse
  Revbensspjäll (marinerar i honung, soja, chili, kryddor och steker länge på låg värme i stekpåse i ugnen, blir så möra och goda).
  Köttbullar
  Prinskorv
  Potatis

  Flera år har vi också haft en ostbricka som ingen orkat röra så den har vi avpolletterat.

  Glass med hjortron eller andra bär till efterrätt. Det år vi är hos mamma så gör hon ris a la Malta också (som bara hon äter).
  Clementiner i stora lass.

 70. Min mamma brukar få med löjrom på nåt sätt, antingen som snittar eller på ägghalvor (japp!).

  Viktigast för mig är dock den gravade strömmingen i vitlökssås, kräftströmmingen och den gravade laxen som dessförinnan rimmats!

 71. kålrotslåda
  karelska piroger med äggsmör (har ju finskt ursprung som ni hör)
  julfläta (bröd från mammas recept)
  lax
  sill
  rödbetssallad
  rödkål
  cheddar (är gift med en Brittisk man, så lite såna influenser också 🙂 )
  å så skölja ner allt med julmust såklart.. (gudars vad jag längtar till jul nu alltså!)

 72. På min lista:
  Grönkål, så som vi äter den i Harplinge/Halland
  Rödkål
  Brunkål
  Brysselkål (förut åt vi den kokt men numera gillar jag kokt som sedan steks snabbt i balsamvinäger)
  Julskinka med egen senarp
  Janson
  Sill (fast inte så många sorter)
  Gravad och rökt lax med sås
  Egen julkorv på farmors recept och hälften älgfärs hälften fläskfärs
  Egna köttbullar
  Bröd/knäckebröd

  Sedan några år gillar jag även en sallad med apelsin, granatäpple, babyspenat, hyvlad rödkål och walnötter till.

  Jag är en sån som vill helst äta julmat hela dagen och flera dagar efter julafton. Älskar julmat!

 73. Vi har till stora delar lika julbord (förutom kålen) men med tilläggen:
  Ingefärsglaserade revbensspjäll
  Inlagd strömming
  Fler sorters sill
  Omelett med svampstuvning
  Varmrökt lax
  Vörtbröd – hembakt
  Knäckebröd – hembakt
  Äggost till efterrätt
  Ingefärskakor

  Vi bor i Alingsås men har rötter på västkusten resp östkusten och har plockat ihop det vi uppskattar mest från våra familjers julbord.

 74. Den kulinariska läckerheten, legymsallad.
  Dock så är den otroligt svår att göra..
  Man behöver
  1 burk ärtor och morötter.
  Majonnäs
  Blanda.
  Klart.

 75. Jag måste ha något rökt, någon god korv, lite rökt renkött/hjort eller dylikt. Rökt ål (om samvetet tillåter). Brantevikssill. Stekt inlagd sill. Senapssill. Gubbröra. Gravad lax + sås. Janssons. Köttbullar. Långkål. Goda ostar. Vispat brynt smör. Knäckebröd. Och att dricka till; hälften julmust, hälften mörk öl.

 76. För mig är de två första turerna de viktigaste, dvs. fiskarna och det som hör till. Vill gärna ha fem, sex olika sorters sill där svartvinbärssillen är ett måste. Rökt och gravad lax med hovmästarsås och romsås, gubbröra med kavring, ägghalvor med skagenröra, äggmos och en nubbe till det. All annan alkohol går bort, men att bita av med en liten Hallands fläder är viktigt!

 77. För mig är den hemmagjorda julosten viktigast! Den ystas sista helgen i oktober och lagras fram till julafton. Ystningen känns som uppstarten på julen😊

 78. Grisfötter! Har jag ätit varje jul sen jag var barn.
  Och så skinka, köttbullar och lite sill. Julmust. Knäck och choklad.

 79. Med tanke på alla skinkor inomlopp så är det märkligt att inte fler äter kokta/inlagda grisfötter – så gott! Liksom kokt och inlagd älgtunga. Förutom det är Ruths skaldjurspaj ett måste till jul hos oss 🙂

 80. För mig är ett måste tjälknöl! Älskar det så mycket och har vuxit upp att äta det varje jul. Det får gärna vara på älg vilket är min favorit men nöt funkar också bra. Det blir så mört och gott. Vi brukar lägga in i saltlake. Sen nått som jag börjat gilla de senaste åren då jag testat det på olika julbord är laxpaté. Tycker det kan va riktigt smarrigt!
  Tack för dina tips.

 81. Julköttbullar, svampstuvning och halloumi är mina måsten. Gärna någon härlig sallad och grönkålschips också 🙂 Listan på julgodis och kakor är däremot längre…