I Ă„r firar vi jul hemma hos oss med tjocka slĂ€kten. Att som pĂ„ mormors vis sjĂ€lv ansvara för hela julbordet och göra all mat kĂ€nns inte rimligt nĂ€r man Ă€r en modern familj, med yrkesarbetande vĂ€rdpar. Visst Ă€lskar jag att ordna jul – men allting med mĂ„tta! SĂ„ jag brukar skicka smĂ„ uppdrag till gĂ€sterna pĂ„ sĂ„nt de fĂ„r ta med sig. NĂ„gon fĂ„r göra en paj, nĂ„gon annan fĂ„r fixa sillen, en tredje tar med sig köttbullarna.  Om man inte Ă€r bekvĂ€m med det förfaringssĂ€ttet kan man ocksĂ„ i god tid skicka ut till gĂ€sterna vad man kommer att ha pĂ„ julbordet – med uppmaningen om att om de saknar nĂ„got Ă€r de vĂ€lkomna att ta med sig det! Som ett mini-knytis. DĂ„ sĂ€tter man förvĂ€ntningarna pĂ„ rĂ€tt nivĂ„! Och folk brukar gladeligen vilja bidra.

Jag har redan börjat lite försiktigt med julmaten. NÄgon rÀtt i veckan sÄdÀr. För att inte fÄ det för stressigt i december. KÄl, pajer och rotsakslÄda gÄr utmÀrkt att frysa in. Precis som julköttbullar och Janssons Frestelse.

Jag försöker tĂ€nka efter vad som kĂ€nns viktigast att ha pĂ„ mitt julbord. Och nĂ€r jag ser det nedskrivet Ă€r det faktiskt inte sĂ„ himla mycket. MĂ„nga saker kan jag faktiskt undvara. Men sedan tillkommer Ă€ndĂ„ alltid sallad och annat smĂ„plock som fĂ„r variera frĂ„n Ă„r till Ă„r. Tomtegröt och dopp i grytan Ă€r ocksĂ„ julmĂ„sten – men det har vi inte pĂ„ julbordet, utan dagen efter eller innan.

HÀr Àr julens mÄstelista!

-Julskinka (helst frÄn vÄra egna grisar. DÄ Àr skinkan grÄ istÀllet för rosa, eftersom vi inte har nitrit i den)

-Rödbetssallad

-KÄlrotslÄda

-LÄngkÄl

-BrunkÄl

-Mormors julköttbullar med kryddpeppar 

-RödkÄl

-RevbensspjÀll med salvia och citron

-Goda smÄ prinskorvar

-Åtminstone 2 sorters sillar (varav den ena gĂ€rna senapssill – gillar det hĂ€r receptet )

-Gravad lax och sÄs

-VĂ€sterbottensost

-VĂ€sterbottenspaj

-Ett riktigt gott tunnbröd

-En stor röd julost

 

Nu Ă€r jag nyfiken pĂ„ vad DU mĂ„ste ha pĂ„ julbordet? Är det nĂ„got helt annat Ă€n vad som finns pĂ„ min lista? Tipsa gĂ€rna!