IMG_1948-1024x735

Grönkål är en riktig supergrönsak som är laddad med nyttigheter. I en paj med västerbottensost smakar den extra gott! Här kommer ett enkelt och smarrigt recept

Grönkålspaj 

Portioner

ca 8

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • Till pajskalet
  • 3 dl siktad dinkelmjöl

  • 125 gram kylskåpskallt Norrmejerier smör

  • 2 msk kallt vatten

  • Till fyllningen
  • 250 g färsk grönkål

  • 2 st röda lökar

  • 3 ägg

  • 2 dl Norrmejerier vispgrädde

  • 1 dl mjölk

  • 3 dl riven Västerbottensost

  • 1 dl valnötter

  • 1 tsk salt

  • 1 krm peppar

Gör så här

  • Mät upp mjöl i en bunke. Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt sedan vila i kylen 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  • Grovhacka grönkålen och koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Finhacka rödlök och fräs tillsammans med grönkålen i stekpanna. Lägg sedan grönkålsblandningen i pajskalet.
  • Blanda ägg, mjölk, grädde, salt och peppar med den rivna Västerbottensosten. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.
  • Grovhacka valnötterna och strö dem ovanpå pajen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt gärna stå några minuter innan servering så att pajen ”stannar av”.

Mitt recept på god vegetarisk paj!