IMG_1948-1024x735

GrönkÄl Àr en riktig supergrönsak som Àr laddad med nyttigheter. I en paj med vÀsterbottensost smakar den extra gott! HÀr kommer ett enkelt och smarrigt recept

GrönkÄlspaj 

Portioner

ca 8

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • Till pajskalet
  • 3 dl siktad dinkelmjöl

  • 125 gram kylskĂ„pskallt Norrmejerier smör

  • 2 msk kallt vatten

  • Till fyllningen
  • 250 g fĂ€rsk grönkĂ„l

  • 2 st röda lökar

  • 3 Àgg

  • 2 dl Norrmejerier vispgrĂ€dde

  • 1 dl mjölk

  • 3 dl riven VĂ€sterbottensost

  • 1 dl valnötter

  • 1 tsk salt

  • 1 krm peppar

Gör sÄ hÀr

  • MĂ€t upp mjöl i en bunke. Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa. TillsĂ€tt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. LĂ„t sedan vila i kylen 30 minuter.
  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. GrĂ€dda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  • Grovhacka grönkĂ„len och koka den i lĂ€ttsaltat vatten nĂ„gra minuter. LĂ„t den rinna av och pressa ur all vĂ€tska. Finhacka rödlök och frĂ€s tillsammans med grönkĂ„len i stekpanna. LĂ€gg sedan grönkĂ„lsblandningen i pajskalet.
  • Blanda Ă€gg, mjölk, grĂ€dde, salt och peppar med den rivna VĂ€sterbottensosten. HĂ€ll Ă€ggstanningen i det förgrĂ€ddade pajskalet.
  • Grovhacka valnötterna och strö dem ovanpĂ„ pajen. GrĂ€dda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. LĂ„t gĂ€rna stĂ„ nĂ„gra minuter innan servering sĂ„ att pajen ”stannar av”.

Mitt recept pÄ god vegetarisk paj!