Grönkål är en riktig supergrönsak som är laddad med nyttigheter. I en paj med västerbottensost smakar den extra gott! Här kommer ett enkelt och smarrigt recept
Grönkålspaj
Portioner
ca 8
Tid
ca 120 minuter
Ingredienser
- Till pajskalet
3 dl siktad dinkelmjöl
125 gram kylskåpskallt Norrmejerier smör
2 msk kallt vatten
- Till fyllningen
250 g färsk grönkål
2 st röda lökar
3 ägg
2 dl Norrmejerier vispgrädde
1 dl mjölk
3 dl riven Västerbottensost
1 dl valnötter
1 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här
- Mät upp mjöl i en bunke. Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt sedan vila i kylen 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Grovhacka grönkålen och koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Finhacka rödlök och fräs tillsammans med grönkålen i stekpanna. Lägg sedan grönkålsblandningen i pajskalet.
- Blanda ägg, mjölk, grädde, salt och peppar med den rivna Västerbottensosten. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.
- Grovhacka valnötterna och strö dem ovanpå pajen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt gärna stå några minuter innan servering så att pajen ”stannar av”.
18 svar
norrmejerier ftw!! när milko försvann vart man glad när man ändå hamnade på rätt sida av norrmejerigränsen… så skönt att kunna välja något annat än arla! vad kul att de har vett att utnyttja lokala receptförmågor också!
Päronpaj låter ju riktigt smaskigt! Ska kolla in recepten 🙂
Päronpaj med pinjenötter och flädergrädde låter himmelskt gott! Dessvärre är inte mitt spanska kök särskilt ”bakvänligt” så det får nog vänta tills vi är tillbaka i Sverige igen.
Kram
Rebecca
http://pilotfrun.se
Åh vilka härliga pajer! Jag har varit på jakt efter något roligt recept på minipajer (portionspajer)! Tänker nog prova någon av dessa pajer 🙂
Men oj vad gott det låter och ser ut. Måste nog baka eller se till att maken bakar…. He he…
Mumma… ska kolla in.
Kram Maria
Åh så härliga dina pajer ser ut! Köpte äpplen idag och funderade på att göra äppelpaj till helgen, men nu blev jag ju sugen på dessa efterrättspajer:)
Åh, så fabulöst gott.
Så gott det låter och ser ut.
Åh mums!
Åh så gott det där såg ut och lät. Favoriten hade nog blivit (utan att ha smakat) den med päron och pinjenötter. Mums!!
Gå gärna in och gilla den nya sidan för bloggare;
https://www.facebook.com/pages/BIB-Best-international-bloggers/1442186336006903
M-mm! Ser supersmarrigt ut! 😀
Men käre värld så himla gott! Jag ääälskar paj i alla former!! 😀
Det ser himla gott ut. Men just nu vill min kropp bara äta glutenfritt och allra helst smoothies hela dagen…
http://hippiechic.blogg.se/category/recipe.html
Kram / Mia
Härligt att du vill göra gott för Norrland. Det gillas! Paj gillar jag åxå, den där med kål måste jag testa.
Ser gott ut. Tack för alla vackra bilder.
Hej Clara! Vilka underbara pajer! Vart har du köpt formarna? Har varit på jakt efter sådana hur länge som helst! Tacksam för mailsvar !
Hade! Kram Emelie
Mums!!