Middagstips: Vegetarisk paj

Nylagad paj på grönkål och valnötter. gronkalspaj.jpg

Paj är enkelt och gott och går att variera i all oändlighet. Och tvärtemot vad många tycks tro är det riktig snabbmat.  Degen kan ju förberedas flera dagar innan middagen, om den bara förvaras i kylen.

Välj gärna en smakrik ost till den här pajen. Krutrök passar bra till både valnötter och grönkål.

Pajdegen:

2 dl vetemjöl

½ dl grahamsmjöl

125 gram smör

2 msk kallt vatten.

Fyllning:

250 gram fryst grönkål (spenat går också bra)

1 dl valnötter

200 gram riven  ost. Gärna en starkare sort, tex krutrök

Äggstanning:

3 ägg

4 dl mjölk

Salt, peppar

Så bakar du pajen:

Blanda smör och mjöl i bunke med hjälp av händerna.

Häll i vattet och knåda degen hastigt.

Låt den därefter  vila i kylen i ungefär 20 minuter.

Tryck sedan ut degen i en smörad pajform och nagga den lätt med en gaffel.  Grädda skalet i ca tio minuter på 175 grader.

Ta fram den tinade grönkålen. Pressa ut eventuellt vatten.

Grovhacka tillsammans med valnötterna och lägg i formen.

Strö över den rivna osten.

Vispa sedan ihop ägg och mjölk och häll på pajen .

Ställ i mitten av ugnen och grädda i 45 minuter på 175 grader.

När pajen är färdig kan den gärna dekoreras med hela valnötter och serveras med en fräsch sallad. Smaklig måltid!

Hemgjord falafel med bönröra – supergott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Middagstips: Vegetarisk paj”

  1. jag borde ge det här tipset till en av mina närmsta vänner.
    han bakar ALLTID paj när han har partaj, vilket alltid blir lökpaj. det är visserligen smarrigt, men variation skadar ju aldrig.

    tack för recepten, som alltid är lika bra.

  2. Mycket bättre än min lunch, som iofs tar mycket kortare tid. Såhär gör man: öppnar en 500g paket med passerade tomater, häller ut lite i en skål och värmer i micron. Tjohopp, färdigt!

  3. åh vad gott med valnötter till, ska testa det nästa gång jag bakar paj med någon härlig mögelost.
    Själv gjorde jag kikärts- och jordnötscrepes idag, smakar bättre än man tror 🙂

  4. Åh, det här verkar spännande. Jag som älskar krutrök! Och jag älskar din blogg också förresten, har nyss upptäckt den och är väldigt lycklig för det. Det gör alltid min dag att läsa dina kloka inlägg och att titta på dina fina bilder! Kramar från Lule

  5. Gjorde morotsbrödet i helgen, så gott! TACK för det receptet. Jag gjorde dubbel sats som du rekommenderade så har fullt i frysen. Men det är nog snart slut…

  6. Paj är en storfavorit här hemma också! Lätt att variera i det oändliga och alldeles supersnabb att göra, precis som du säger!

    Kram finaste du!

  7. Grönkål var svårare än man kan tro att få tag på. Finns inte i någon av mina 2 närmaste affärer 🙁