Nylagad paj på grönkål och valnötter. gronkalspaj.jpg

Paj är enkelt och gott och går att variera i all oändlighet. Och tvärtemot vad många tycks tro är det riktig snabbmat.  Degen kan ju förberedas flera dagar innan middagen, om den bara förvaras i kylen.

Välj gärna en smakrik ost till den här pajen. Krutrök passar bra till både valnötter och grönkål.

Pajdegen:

2 dl vetemjöl

½ dl grahamsmjöl

125 gram smör

2 msk kallt vatten.

Fyllning:

250 gram fryst grönkål (spenat går också bra)

1 dl valnötter

200 gram riven  ost. Gärna en starkare sort, tex krutrök

Äggstanning:

3 ägg

4 dl mjölk

Salt, peppar

Så bakar du pajen:

Blanda smör och mjöl i bunke med hjälp av händerna.

Häll i vattet och knåda degen hastigt.

Låt den därefter  vila i kylen i ungefär 20 minuter.

Tryck sedan ut degen i en smörad pajform och nagga den lätt med en gaffel.  Grädda skalet i ca tio minuter på 175 grader.

Ta fram den tinade grönkålen. Pressa ut eventuellt vatten.

Grovhacka tillsammans med valnötterna och lägg i formen.

Strö över den rivna osten.

Vispa sedan ihop ägg och mjölk och häll på pajen .

Ställ i mitten av ugnen och grädda i 45 minuter på 175 grader.

När pajen är färdig kan den gärna dekoreras med hela valnötter och serveras med en fräsch sallad. Smaklig måltid!

Hemgjord falafel med bönröra – supergott!