Nylagad paj på grönkål och valnötter. gronkalspaj.jpg

Paj är enkelt och gott och går att variera i all oändlighet. Och tvärtemot vad många tycks tro är det riktig snabbmat.  Degen kan ju förberedas flera dagar innan middagen, om den bara förvaras i kylen.

Välj gärna en smakrik ost till den här pajen. Krutrök passar bra till både valnötter och grönkål.

Vegetarisk paj

Portioner

ca 10-12 bitar

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • Till pajdegen
  • 2 dl vetemjöl

  • 1/2 dl grahamsmjöl

  • 125 gram smör

  • 2 msk kallt vatten.

  • Till fyllningen
  • 250 gram fryst grönkål (spenat går också bra)

  • 1 dl valnötter

  • 200 gram riven  ost. Gärna en starkare sort, tex krutrök

  • Till äggstanningen
  • 3 ägg

  • 4 dl mjölk

  • Salt, peppar

Gör så här

  • Blanda smör och mjöl i bunke med hjälp av händerna.
  • Häll i vattet och knåda degen hastigt.
  • Låt den därefter  vila i kylen i ungefär 20 minuter.
  • Tryck sedan ut degen i en smörad pajform och nagga den lätt med en gaffel.  Grädda skalet i ca tio minuter på 175 grader.
  • Ta fram den tinade grönkålen. Pressa ut eventuellt vatten.
  • Grovhacka tillsammans med valnötterna och lägg i formen.
  • Strö över den rivna osten.
  • Vispa sedan ihop ägg och mjölk och häll på pajen .
  • Ställ i mitten av ugnen och grädda i 45 minuter på 175 grader.
  • När pajen är färdig kan den gärna dekoreras med hela valnötter och serveras med en fräsch sallad. Smaklig måltid!

Hemgjord falafel med bönröra – supergott!