Paj är enkelt och gott och går att variera i all oändlighet. Och tvärtemot vad många tycks tro är det riktig snabbmat. Degen kan ju förberedas flera dagar innan middagen, om den bara förvaras i kylen.
Välj gärna en smakrik ost till den här pajen. Krutrök passar bra till både valnötter och grönkål.
Vegetarisk paj
Portioner
ca 10-12 bitar
Tid
ca 120 minuter
Ingredienser
- Till pajdegen
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten.
- Till fyllningen
250 gram fryst grönkål (spenat går också bra)
1 dl valnötter
200 gram riven ost. Gärna en starkare sort, tex krutrök
- Till äggstanningen
3 ägg
4 dl mjölk
Salt, peppar
Gör så här
- Blanda smör och mjöl i bunke med hjälp av händerna.
- Häll i vattet och knåda degen hastigt.
- Låt den därefter vila i kylen i ungefär 20 minuter.
- Tryck sedan ut degen i en smörad pajform och nagga den lätt med en gaffel. Grädda skalet i ca tio minuter på 175 grader.
- Ta fram den tinade grönkålen. Pressa ut eventuellt vatten.
- Grovhacka tillsammans med valnötterna och lägg i formen.
- Strö över den rivna osten.
- Vispa sedan ihop ägg och mjölk och häll på pajen .
- Ställ i mitten av ugnen och grädda i 45 minuter på 175 grader.
- När pajen är färdig kan den gärna dekoreras med hela valnötter och serveras med en fräsch sallad. Smaklig måltid!
13 svar
jag skulle precis ta mig en apelsin att äta, men detta ser ju för underbart gott ut! yam!
Ser gott ut!
Krutrök är min favoritost. Jag äter den alltid till jul!
jag borde ge det här tipset till en av mina närmsta vänner.
han bakar ALLTID paj när han har partaj, vilket alltid blir lökpaj. det är visserligen smarrigt, men variation skadar ju aldrig.
tack för recepten, som alltid är lika bra.
Fin blogg 🙂
Mycket bättre än min lunch, som iofs tar mycket kortare tid. Såhär gör man: öppnar en 500g paket med passerade tomater, häller ut lite i en skål och värmer i micron. Tjohopp, färdigt!
åh vad gott med valnötter till, ska testa det nästa gång jag bakar paj med någon härlig mögelost.
Själv gjorde jag kikärts- och jordnötscrepes idag, smakar bättre än man tror 🙂
Åh, det här verkar spännande. Jag som älskar krutrök! Och jag älskar din blogg också förresten, har nyss upptäckt den och är väldigt lycklig för det. Det gör alltid min dag att läsa dina kloka inlägg och att titta på dina fina bilder! Kramar från Lule
Gjorde morotsbrödet i helgen, så gott! TACK för det receptet. Jag gjorde dubbel sats som du rekommenderade så har fullt i frysen. Men det är nog snart slut…
Hej!
Jag och Linnea har startat en ny kulturförening och bedriver nu en blogg: http://kulturforeningenamelie.blogspot.com/
kolla in den, det kommer se uppdateringar dagligen med bla ”lajnia klär sig som en stad” och ”syster räjtch ger tips för livet”!
/Rakel
Ja, paj är bra! Om man har en massa konstiga rester så brukar jag göra paj och stoppa i allt möjligt, blir ju alltid gott!
SKa kolla din länk nedan…
Paj är en storfavorit här hemma också! Lätt att variera i det oändliga och alldeles supersnabb att göra, precis som du säger!
Kram finaste du!
Grönkål var svårare än man kan tro att få tag på. Finns inte i någon av mina 2 närmaste affärer 🙁
haha vi gjorde också en grönkålspaj med valnötter och krutrök i onsdags!