Saffranspannkaka – god efterrätt i advent

Sonen Bertil sitter i barnstol vid bakbord, klädd i förklä och vit mössa, kladdar med lilla barnhanden i deg.Bakbestyr på arbetsbänken.

Idag har vi bakat massa. Bland annat gjort saffranspannkaka av gröten som blev över.

Det är min absoluta favoritefterrätt i världen tror jag,

Min son smakar på ingredienserna direkt från sin lilla hand.

Lillen fick vara med och baka såklart. Han är mamma upp i dagen och älskar att baka. Framförallt att äta ingredienserna.Liten bagare i barnstol och vita kläder så att inte mjölet syns - mer än på båda kinderna.

Min vackra lille pojk som idag tittade upp på mig och sa Ma-Ma. Han kallar visserligen Jakob för Ma-Ma också. Men idag var det något särskilt, med betydelse. Som typ HEJ MAMMA!Gyllengul kaka med blåbärssylt i belysning av levande ljus.

Saffranspannkaka är en gotländs specialitet, men den funkar förstås lika bra i överallt. Den ska egentligen ätas med salmbär men jag tog blåbärssylt istället.

Så här gjorde vi saffranspannkakan:

Ta fram risgrynsgröt lagom för 4 portioner.

Vispa sönder 3 ägg och blanda ner i gröten tillsammans med 2 dl vispgrädde och 1 deciliter grovhackad mandel.

Mortla 0,5 gram saffran med 2 msk socker och rör sedan ner.

Smörj en form och häll över saffransmeten.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. (Jag tog en så djup form så jag fick grädda nästan den dubbla tiden i 175 grader istället).

Ät ljummen med vispad grädde och bär.

Baka saffransknutar med apelsin!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

101 kommentarer på “Saffranspannkaka – god efterrätt i advent”

 1. Otroligt fina bilder! Det är verkligen något alldeles speciellt när man känner att de börjar förmedla sig med ord och man plötsligt kan kommunicera på ett annat sätt. Snart så pratar han för fullt!:)

 2. Jag måste göra saffranspannkaka någon gång. Har velat äta det i flera år. Kommer aldrig till skott bara. Dessutom går jag på diet nu, och vågar inte riskera något.

  Bertil är lika söt som vanligt.

 3. Åh saffranspannkaka. Jag har gått och lurat på att göra det flera veckor nu, men du hann före! :p Jag vet dock inte riktigt hur det funkar att göra det utan ägg.. jag har av djuretiska skäl i princip helt slutat använda det nämligen..

  1. Ja, hm. Kanske finns det ett veganskt alternativ till äggen? Annars kan jag rekommendera att du hör dig för i byar i närheten om någon har ägg som de vill sälja. Många på landet har höns som lever fantastiska liv. Och massor av ägg som de vill bli av med =) Brukar bli billigt och ägg håller hur länge som helst i kylen så köper man ett rejält lager varannan månad så behöver det ju inte heller bli en massa onödigt körande

    1. Klart du ska ha höns, de är BÄSTA husdjuren! Man behöver inte ens bo på landet för att ha höns. Vi har både höns och ankor i villaförorten. Bodde jag som CLara skule jag skaffa en get omedelbums men det är lite svårare här. Får nog flytta på ålderns höst. Vad är ett liv utan get liksom?

   1. Jag har faktiskt köpt ägg ett bra tag av en bekant till mina föräldrar som bara har några få hönor. Jag trodde länge att de hade det jättebra, men så i somras var jag dit och tittade och det var ingen trevlig syn. Nästan varenda höna var helt bar om stjärten för att de andra hönorna slitit av dem. Jag är själv uppväxt med höns och det där är INTE normalt hönsbeteende. Visst kan de hacka på någon enstaka höna som är sjuk, men att alla hackar på varandra är inte bra.. Dessutom sa hon som hade dem själv att de inte lever särskilt länge pga av att de är avlade för att värpa. Visst kan det finnas hönor som inte är avlade för att värpa och som inte bor i hus som är uppvärmda hela vintern (de sliter också ut hönorna eftersom de normalt ska vila från äggläggandet vintertid) men då har jag väldigt svårt att se att det ska bli tillräckligt med ägg för att sälja.. Tyvärr :/ Sen finns det säkert nåt enstaka undantag, på sommaren kan ju hönorna värpa jättemycket. Då gäller det att hamstra på sig :p

    Men nej, jag har funnit att det är näst intill omöjligt att hitta bra ägg så jag försöker istället vänja min kost vid annat istället.. Får prova någon av ersättningarna som läsare tipsat om nedan 🙂

    1. Jag har precis börjat äta ägg igen, handlar hos en vän som bara har några få hönor som jag vet har det bra. Han berättade att äggen lätt håller i tre månader, det känns bra.

     Men hittills har jag nästan alltid använt mig av No egg som tidigare har tipsat om. Jag som är konditor klarar mig ju inte helt utan ägg eller äggersättning och det är verkligen kanon med no egg!

    2. Ursch vad hemskt. Två grannar till mig har höns, den ena fyra stycken, den andra tre. Dem hönerna ser jag dagligen så dem vet man ju att de har de bra. Brukar köpa deras ägg när de har några över. Det känns mycket lättare i hjärtat. Försöker alltid köpa ekologiskt eller närproducerat och gärna hemgjort där man kan se att saker går fair till. Men med vissa råvaror är det ju jättesvårt.

    3. Det var inte fd burhöns då som räddats? De brukar vara i princip fjäderlösa när de kommer och ha en del beteendeproblem från sitt tidigare liv.

  2. Jag vet inte alls om detta funkar i just det här receptet. Men om en lägger linfrö i vatten i typ ett dygn och sen silar bort linfröna kan en vispa linfrövattnet. Det blir ungefär som ägg i konsistensen. Hur bra som helst! Lycka till!

    1. Jag äter heller knappt ägg. Många gånger är det så enkelt så att det går att byta ut mot potatismjöl eller majsmjöl. Gäller att inte ta för mkt så det blir stabbigt eller för lite så det blir rinnigt. Man får prova sig fram lite. Jag skulle nog lägga till soja- eller havregrädde i detta recept för det ska väl vara lite krämigt. Nu blev jag sugen på att experimentera lite. Hoppas kunna göra något sådanthär i min egen blogg. Tycker det är så skoj att göra om recept till veganska. tack för inspirationen!

 4. En sån blåvit burk har jag med, ett riktigt fynd på en loppis, blev min för två kronor!
  Vad härligt att han börjat prata, snart är han som en bäck!

  Kram

 5. Såg din karl på skolan idag (är i alla fall ganska så säker på att det var han) och blev till min förvåning lite starstruck! Haha, hur nu det funkar…

 6. Bagarskrutten! Han är sannerligen en fröjd för ögat. Jag gjorde också saffranspannkaka igår vilket var fantastiskt gott och fint på alla sätt och vis.

 7. Saffranspannkaka har jag ätit på Åland och det var vad jag förstår en tradition där. Vem kom först kan man undra? 🙂 Vilken söt hatt han har förresten!

  1. Har för mig att man på Åland äter en variant med kardemumma istället för saffran. Men det kanske är olika 🙂

  2. Som Malin säger är det kardemumma som utgör skillnaden mellan andra ungspannkakor och ålandpannkaka, som egentligen ska serveras med sviskonkräm. Supergott! Måste själv prova saffranspannkaka känner jag nu! / Ålänning.

 8. Alltså först och främst: vilken underbar unge! 🙂 Och för det andra: saffranspannkaka måste jag prova!!! 😀 Åt ostkaka häromdagen och kan tänka mig att det här är strået vassare!

 9. Jag har aldrig tidigare hört talas om Saffranpannkaka, men Ålandspannaka däremot, det är jag uppvuxen med, även den tillagar man med risgrynsgröt, socker, ägg.. men istället för vispgrädde tror jag man brukar ha mjölk. I denna finns inte heller någon mandel, men istället finns där kardemumma, vetemjöl och salt. Man traditionsenligt servera denna med sviskonkräm och grädde. (Riktigt äcklig :/ Enligt min smak). 🙂 Men din saffranpannkaka lät riktigt god, den får mig till tankarna på ostkaka, och det är ju gott. 🙂

 10. Alltså! Jag SMÄLTER! Lille B är så himla fin!! och, det är ju faktiskt inget riktigt bak-kalas om man inte har mjöl i hela ansiktet! helt rätt! fint.

 11. Åh, vad sugen jag blir på saffranspannkaka när jag ser den härliga bilden! Jag brukar “fuska” med att köpa färdig risgrynsgröt i slang, den är hur fin som helst och innehåller inga konstigheter. Så slipper man bränna vid sina kastruller!

 12. Hej! Blir det ingen kalender i år?? Jag måste ju ha en till nästa år. Har verkligen älskat 2011 års upplaga.

  Ha det gott! Och Tack för den värme du sprider!

 13. Åh, det ser jättegott ut! Ska nog ta och ställa mig och koka risgrynsgröt så det kan bli lite saffranspannkaka på det:) Hur varmt ska det vara i orginal? Om man inte har en superdjup form och så…:)

 14. Tack för att du är du! Blir väldigt inspirerad av att läsa din blogg, så tack igen 🙂

 15. Jag åt saffranspannkaka för första gången när vi var på Gotland i somras! Det var ju så gott! Smakade lite som vår ostkaka från Småland. Har till och med salmbärssylt i kylen 🙂

 16. Saffranspannkaka är min absoluta favorit också!
  Jag brukar göra dem året runt, med brukar också ha russin i smeten vilket enligt mig passar perfekt!

  Tack för fin blogg som lyser upp vardagen!

 17. Vilka fantastiska bilder du tar alltså! Jag har precis börjat blogga och känner att jag kanske måste skaffa en bättre kamera! Får man fråga vad du har för en? Och vad den kostade? Dom är ju så dyyyra, suck…

 18. Så härligt att få ett ma-ma! Min son säger ett enda klockrent ord och det är “pappa”. Han säger det dessutom bara tydligt riktat till min man och inte en tillstymmelse till något annat ord. Inte ens mmmm-ljud vill han gå med på, den lille illbattingen=)

 19. Oh! Hade ingen aning om att man lagade pannkaka på gröt! Och med saffran i dessutom, det kan ju inte bli bättre. Det här ska testas, det låter gooooott 🙂

 20. Med reservation för att verka dum måste jag fråga, skall det vara vispad eller ovispad grädde? Lät ju ruskigt gott!

  Har du testat Lufsa förresten? Det är som en blandning av raggmunk och fläskpannkaka. Tänker mig att det är något som du nog skulle kunna uppskatta?

   1. Åh, lufsa! Väldigt öländskt! (Ölands landskapsrätt efter kroppkakor) Brukar göra det utan fläsk. Så himla gott. Googla lufsa så hittar du recept 🙂

 21. Åh, det där ska jag verkligen försöka göra innan jul av gröt som blir över. Gulligt att din lille pojk sa mamma idag. Min dotter sa pappa först och det tog ett tag innan hon lärde sig mamma. Alla trodde att det störde mig, men det gjorde det verkligen inte. Hon är fortfarande pappas flicka. Jag går väl an, men om hon får välja, väljer hon pappa.

 22. Den lilla hjälpredaren får hjälpa mamma med julbak vad han skulle tycka det var roligt och samtidigt få smaka den goda degen. Sen saffranspankaka oj så gott. Dessa härliga bilder på Bertil är helt underbara.

 23. Gillar du saffarnspannkaka borde du testa Ålandpannkaka. Gudomligt gott det med.
  Det är risgrynsgröt, ägg, mjölk, kanel och kardemumma som serveras med (snömos) vispad grädde och sviskonkräm. Krämen kan bra bytas mot valfri sylt. en populär åländsk rätt. Om det ska vara risgryn eller mannagryn tvistar de lärda men jag har endast ätit och lagat med risgryn så jag röstar på det alternativet. mums.

 24. CLARA!!!
  Håller med, saffranspannkaka är ljuvligt! Ett tips: Gör sylt av röda vinbär och hallon. Hälften/hälften sisådär. Det är en alldeles underbar kontrast till saffranspannkaka!!! Vacker färg får den också, riktigt julröd!
  //Malena

 25. Vad gott det ser ut. Antar att det blir lite som risgrynspudding med saffransmak? Dessutom glutenfritt! 🙂 Den ska vi testa. 🙂

 26. Clara: mmmm…..ser jättegott ut! Men va ska det va för grader i ugnen? 175grader i dubbla tiden om man har för tjock botten…så 200grader då?
  Och Agneta: Risgrynspudding är ju fantastiskt!!!! Dregeel dregel! 🙂
  Frida

 27. Alltså, jag som inte har några småbarn runt mig har alltid tänkt att Bertil är så himla stor och ungefär springer runt och snackar men idag träffade jag en bebis som är jämngammal med honom, och jisses – det var ju verkligen en bebis! Så himla gosiga de är i den åldern.

 28. Jag brukar göra det på färdig risgrynsgröt och skippa vispgrädden i. Blir väldigt gott och är väldigt lätt att göra.

  En helt annan sak jag uppfunnit som efterrätt:
  Västerbottenost i små paket av smördeg bakas i ugn. Ätes med värmda björnbär och hallon. Så Så Så gott. Men väldigt mäktigt och inga gröna nyckelhål.

 29. Du är faktiskt den enda som lyckas få mig bli sugen på att göra efterrätter, kakor eller baka. Jag älskar att laga mat men allt sött känns mest så kletigt men inte när jag tittar och läser din blogg. Helgens projekt blir att göra risgrynsgröt som ju är bland det godaste som finns och sedan saffransprylen.
  helt ljuvliga bilder. jag gillar seglarmössan som man så klart måste ha när man bakar.

 30. Lufsa måste bara göra låter otroligt gott. Bilderna på lilleman bara så fina. Här ser han ut både som bagare och sjöman du tar så otroligt fina naturliga bilder man blir rent lyrisk när man tittar på bilderna.

  1. Tittade in på en loppis där fanns en liknande matstol som Bertil har 40-50- tals stol priset för stolen 3000 kr. Va rädd om den fina matstolen.

 31. jättefin mortel i marmor! loppis? har alltid tyckt om ditt köksbord (och stolarna) också ^^.. 🙂

 32. Åh sinnes vad gott det lät. jag älskar ju allt i pannkaksväg och saffransväg. Måste testat. Har bara sett de göras på tv.

 33. Så fin han är!
  Ser jättegott ut! Och att äta ingredienserna/smeten är ju det bästa =)

 34. Vad mysigt det ser ut. Älskar julstämningen i bakgrunden på bilderna. Jag är egentligen en riktig julnörd och december är min favoritmånad. Då vill jag bara gå hemma och lyssna på julmusik, baka, pynta, pyssla och handla fina julklappar.

  Mitt år har dock varit väldigt omvälvande då min pappa gick bort i cancer för ett par månader sen, och för att samla ihop krafterna har jag, min man och min lilla dotter på 8 mån åkt till Koh Lanta i tre veckor.

  Här sitter jag nu i min bungalow och har precis skrivit ett inlägg på min blogg som beskriver den drömtillvaro vi har här nere för tillfället. Det är som balsam för själen och just i detta nu skulle jag inte vilja byta bort det vi får här mot något pepparkaksbak i världen. Men så fort jag landar på svensk mark igen då blir det djingle bells för hela slanten det kan jag lova 😉

  Hoppas snön kommer där hemma snart så vi får landa i ett vackert vinterlandskap när vi åter får svensk mark under fötterna.

  1. Hej fina du! Jag reste också till Thailand just efter min mamma gått bort i cancer. Det är skönt med miljöombytet. Allt gott önskar jag dig och din lilla familj. Kram

 35. Helt underbart med små barn, med allt vad det innebär. Mina “små” barn är just nu i Motala, Luleå och i en lägenhet en mil från där vi bor. Stora barn alltså. Det finns ingenting som går upp emot småbarnstiden. Livet är verkligen inte statiskt. Lycklig den som kan njuta av varje nu:) /Lilla Anna

 36. Oh, jag älskar den där blåvitrandiga plåtburken du har där.
  Sådana har min lilla mamma haft sen jag var liten med mjöl och socker i. Blir helt varm i hjärtat av att se dem, första gången jag sett dem utanför hemmet:)
  Hoppas att du mår underbart!

 37. Hej Clara!
  Som så många andra blir jag lite förundrad över att du använder Aws metoder (eller är det bara en?). Men du förtjänar absolut inte påhopp om att du är en dålig mamma, det tror jag inte ett dugg på. Men hur det än är så är Anna Wahlgrens metoder något som verkligen berör människor.
  Jag tycker därför att det vore väldigt intressant att höra vad du tycker om det här inlägget och berätta mer om vad du tycker om hennes bok som helhet:

  http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2011/november/hur-man-lar-barn-att-nej-inte-ar-nej-och-att.html

  Du är klok! Kämpa på!

 38. Dette var helt nytt for meg, men jeg elsker alt som har med grøt å gjøre, og dette skal definitivt prøves! (Og enig med lillen – det beste er å spise deigen! 😉

 39. Vilken liten sötnos! Självklart att han sa mamma! Men gifta bort honom med Marianne, har du spanat in min lilla Dixie. Jag tror Marianne kan få konkurrens. 😉 Önskar dig en fin vecka! towe.

 40. Min mamma har någonting emot bloggar och bloggerskor i allmänhet men efter att ha blivit bjuden på denna härlighet av mig och fått höra var jag fick nys om det så är hon vänligare inställd till dig iallafall! Min morfar smaskade också nöjt i sig hela sin tallrik, trots att hans aptit har blivit sämre på gamla dagar. Oerhört god och hemtrevlig efterrätt!

 41. Jag gjorde saffranspannkaka för första gången förra julen och det var såå himla gott att det nu är en stående rätt vid våra julbord framöver. Mums!