Ska jag hinna ordna allt jag vill hinna utan att behöva jäkta – då gäller det att börja jula i tid. Redan i mitten av november helst och för mig är det ingen jobbig plikt utan njutning. Jag njuter av bondmoreriet. Att ställa fram ett julbord med kött och grönt från gården (vår gård eller grannens – det är ju inte alltid vi har egen gris till exempel). Någon undrade vad man ska tänka på och i vilken ordning man ska göra saker och så här lägger jag upp det.

Det allra mesta förbereder jag i god tid innan jul. Småkakor, saffransbröd, vörtbröd och julgodis. Allt sånt går fint att frysa. Men också mat. Julkorv, köttbullar, pajer, jannssons och olika kålanrättningar. Det klarar några veckor (och mycket längre) i frysen alldeles utmärkt. Vissa saker behöver också ordentlig framförhållning – som ifall man ska luta sin egen fisk och salta in sin egen skinka. Lutfisk lägger man i lut till Anna-dagen den 9e december för att hinna bli klar till julafton. Och en liten julskinka behöver rimmas i ungefär en vecka medan en stor behöver upp till två.

Det jag fixar just precis innan julafton är till exempel att griljera julskinka, göra olika färska sallader, fixa revbensspjällen, rödbetssallad och andra röror. Plus gravad lax såklart – om jag gravar den själv. Då är det bra att grava minst två dagar innan julafton. Är laxen vildfångad ska den dessutom först frysas i -18 grader i tre dygn för att eventuella parasiter ska dö. För sillen kan man klara sig med 2-3 dagar innan jul lite beroende på inläggningar. Krämiga inläggningar håller i kylskåp 1-2 veckor ungefär medan klara inläggningar håller några månader i ett svalt, mörkt utrymme.

Rutinerade husmödrar som mina äldre släktingar – de har i sin receptpärm ett helt litet körschema med vad som ska ordnas och när under veckorna innan jul. Det kan vara klokt att ha om man är en sån som gärna vill göra mycket själv men slippa stressen på slutet.

Generellt vad gäller julmaten så tycker jag att man ska göra precis det man har lust med. Äter ingen av syltan – nej men gör inte den då! Och vill du hellre bjuda på pizzabuffé – gör då det. Poängen är ju att de ska vara trevligt och gott och det kan det bli på många olika sätt. Här har jag skrivit lite mer om hur jag tänker kring arbetsfördelningen för att det ska bli rimligt i juletid när man är yrkesarbetande människor som ordnar julen.