Ska jag hinna ordna allt jag vill hinna utan att behöva jäkta – då gäller det att börja jula i tid. Redan i mitten av november helst och för mig är det ingen jobbig plikt utan njutning. Jag njuter av bondmoreriet. Att ställa fram ett julbord med kött och grönt från gården (vår gård eller grannens – det är ju inte alltid vi har egen gris till exempel). Någon undrade vad man ska tänka på och i vilken ordning man ska göra saker och så här lägger jag upp det.
Det allra mesta förbereder jag i god tid innan jul. Småkakor, saffransbröd, vörtbröd och julgodis. Allt sånt går fint att frysa. Men också mat. Julkorv, köttbullar, pajer, jannssons och olika kålanrättningar. Det klarar några veckor (och mycket längre) i frysen alldeles utmärkt. Vissa saker behöver också ordentlig framförhållning – som ifall man ska luta sin egen fisk och salta in sin egen skinka. Lutfisk lägger man i lut till Anna-dagen den 9e december för att hinna bli klar till julafton. Och en liten julskinka behöver rimmas i ungefär en vecka medan en stor behöver upp till två.
Det jag fixar just precis innan julafton är till exempel att griljera julskinka, göra olika färska sallader, fixa revbensspjällen, rödbetssallad och andra röror. Plus gravad lax såklart – om jag gravar den själv. Då är det bra att grava minst två dagar innan julafton. Är laxen vildfångad ska den dessutom först frysas i -18 grader i tre dygn för att eventuella parasiter ska dö. För sillen kan man klara sig med 2-3 dagar innan jul lite beroende på inläggningar. Krämiga inläggningar håller i kylskåp 1-2 veckor ungefär medan klara inläggningar håller några månader i ett svalt, mörkt utrymme.
Rutinerade husmödrar som mina äldre släktingar – de har i sin receptpärm ett helt litet körschema med vad som ska ordnas och när under veckorna innan jul. Det kan vara klokt att ha om man är en sån som gärna vill göra mycket själv men slippa stressen på slutet.
Generellt vad gäller julmaten så tycker jag att man ska göra precis det man har lust med. Äter ingen av syltan – nej men gör inte den då! Och vill du hellre bjuda på pizzabuffé – gör då det. Poängen är ju att de ska vara trevligt och gott och det kan det bli på många olika sätt. Här har jag skrivit lite mer om hur jag tänker kring arbetsfördelningen för att det ska bli rimligt i juletid när man är yrkesarbetande människor som ordnar julen.
14 svar
Ser så underbart och fint ut. Råkar samtidigt få upp den klassiska bilden av mamman som kraschar på julafton, som haft hela drömbilden och gjort så så mycket. En vän till mig sa en så bra grej när jag gick mot utmattning – det är inte för att du gjort massa du ogillar. Du har fyllt din tid med alldeles mycket engagemang.
Tror det är bra att se att det här funkar bra när det är ditt jobb, att det går bra att göra inlägg kopplade till julfirande. Men andra som jobbar heltid med annat och kanske inte är hemma så mycket på dagarna, så räcker det gott med något för att det är kul. Men så skönt att köpa färdigt och det är lika njutbart. Heja julstämning med färdigköpt också 💛💛
Precis det stod i inlägget som Claara länkade till ovan, att man måste görs utefter sin egen situation och tex gärna ha knytis till julbordet osv.
Älskar dock engagemanget att göra allt själv när man kan, även om jag nog inte skulle orka. Men godsakerna och det söta gör jag alltid, det är ju det roligaste! Och så sjukt smidigt idag när man tex kan köpa färdiga pepparkakshus att bara komma ihop med baklim.
Smart att börja i tid och frysa in. Tänkte sätta en pepparkaksdeg idag så barnen kan baka till advent.
Jisses, du bjuder verkligen på julstämning redan;) Själv har jag bara hunnit till julklappsfunderingarna, men har ingen panik. Vi brukar få ihop det. Men mysigt och inspirerande att läsa dina inlägg. Önskar dig en skön söndag!
Jisses, du bjuder verkligen på julstämning redan;) Själv har jag bara hunnit till julklappsfunderingarna, men har ingen panik. Vi brukar få ihop det. Men mysigt och inspirerande att läsa dina inlägg. Önskar dig en skön söndag!
Upptäckte nu att bandern följer årstiden/högtiden med snöflingor utanför fönstret, pepparkakor m kristyr på bordet och pumlor i granen. Så fint🤗❤
Själva har vi kört med catering på julmaten de senaste åren…och det har varit underbart! Jag tycker visserligen det är roligt att baka och laga mat, men tycker att det är så mycket annat som ska hinnas med denna tid på året. Så just till jul har det varit såå skönt med catering!
Tack, det här var toppen! 🙂
Vi brukar fira med storfamiljen i lite olika konstellationer och då får varje familj/gäst bidra med (minst) 2-3 saker på julbordet som man väljer själv, men meddelar innan. Då brukar den som tycker sill är viktigt fixa det och den som måste ha sitt recept på Jansson fixa den osv. Brukar bli alldeles lagom och man kan lägga nivån efter vad man orkar med just det året.
Tillägg: sen får den som ”absolut inte kan laga mat” ta på sig att åka till systemet och handla allas önskemål (dock betalar man själv). Då slipper alla åka dit och alla har en uppgift
Vilken fin och fräsch kål! Blev plötsligt orimligt sugen på grönkålssallad med vinteräpplen och hasselnötter och så dressing på majonäs och gräddfil till det!
Men oh så härliga förberedelser och man får verkligen julfeelings
Gör du egen lutfisk? Vad använder du för lut då? Går det att få tag på lut för mattillverkning som privatperson? Skulle så gärna ha ”food graded” lut för att göra bretzel.
Hej Clara! Nu har jag googlat på tusen olika konstellationer men får inga svar, tänker att du kanske vet något om den underbara röda duken du har på bordet på mittbilden. Min farmor och farfar hade en sån och just nu känns det som att det inte kan bli jul på riktigt om inte jag hittar en sån någonstans men mina sökningar på tradera har hittills genererat i noll träffar. Den är otroligt vacker!! Och jag är så glad att din blogg kan lysa upp med julmys i denna dysterhet som lagt sig över landet/världen. Tack för det!