Duka med blänkande sillar i olika kärl på julbordet.

Sista åren har min sill blivit lite lyxigare – med roliga, annorlunda kryddningar. Det är ganska fantastiskt att en så enkel och billig råvara som sill serveras vid våra tre största högtider; jul, påsk och midsommar.  Själv bjuder jag gärna på sill i en lite krämigare lag baserad på crème fraîche eller majonnäs. Det är också den typen av inläggningar som brukar funka bäst när man är ovan och ska lära sig äta sill.

Jag är lite bekvämt lagd så jag utgår alltid ifrån Abba 5-minuterssill vid tillagningen. Det viktiga är bara att låta sillens lag rinna av ordentligt. Lägg gärna filéerna i ett durkslag och torka sedan med en bit hushållspapper. Jag brukar dessutom skära bitarna ännu lite mindre än de är i förpackningen, då jag föredrar små munsbitar!

Här kommer recept på två av mina personliga favoritinläggningar till julbordet. På Abbas receptsida på Allt om Mat finns fler att inspireras av.

Låt gärna små äppelbitar med skal toppa currysillen.

Currysill med äpple och honung. Ja, det må låta konstigt med curry och sill – men kombinationen är otroligt god. Den här vill jag inte vara utan till jul! För övrigt är hemmagjord sill i en fin burk med en handskriven etikett faktiskt en väldigt trevlig gå bort-present.

Till currysill behöver du:

1 paket Abba 5-minuterssill (420 gram ca)

1/2 rödlök

1 msk honung

1 tsk currypulver

2 dl creme fraiche

1/2 rött äpple.

Salt och peppar

Så här gör du sill med currysmak:

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Torka sedan av den med papper och skär i mindre bitar. Hacka rödlöken och låt den fräsa i smör en stund i en kastrull, utan att ta färg. Dofta över curry och honung och rör ihop. Låt svalna. Hacka ett äpple i bitar. Rör ihop lökblandningen med crème fraiche, äpple och honung och addera sillen på slutet. Salta och peppra.

Grova korn från senap ska synas i sillens spad.

En annan sillfavorit jag har är den klassiska senapssillen. Jag använder gärna en grovkornig smakrik senap, helst den sort som säljs på apoteket.

Till senapssill behöver du:

2 paket Abba 5-minuterssill

1/2 dl senap

2 msk socker (gärna farin)

1 msk vinäger

1,5 dl neutral matolja

Färsk dill

Salt och peppar

Så här gör du senapssillen:

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Torka sedan av den med papper och skär i mindre bitar. Vispa ihop senap, socker och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan lite åt gången, samtidigt som du vispar. Blanda ner sillen och klipp sedan över lite dill. Salta och peppra efter behag.

Matjessnittar som start på julbordet