Låt barnen spela brädspel medan ni vuxna lagar julkorv.


Kött, en bra hushållsassistent och en god vän i köket är en bra start för dig som ska göra egen korv för första gången. Denna andra advent var det återigen dags för vår lilla tradition att  göra julkorv tillsammans med våra vänner Albin och Ulrika. En himla massa brukar det bli, av köttet från våra egna grisar.

I år var dock Ulrika hemma och kaklade badrum och Jakob passade barnen så jag och Albin gjorde korven själva. För första gången gick det riktigt bra. Känns som att vi börjar få till det nu. Det är alltid så roligt att upptäcka att det där som verkade svårt och komplicerat inte är ett dugg svårt om än kräver lite planering.

En stark hushållsassistent gör det tunga jobbet med julkorven.

För att göra korv är det bra med: En hushållsassistent, en köttkvarn och ett korvhorn att montera på kvarnen. (Älskar min Electrolux!)  Fjälster, bomullstråd att binda ihop korven med samt en stor gryta. Använder du hela köttbitar måste du börja med att mala köttet till färs.

Vi höftar med receptet till vår korv men lagom proportioner är 2/3 färs och 1/3 mald ister. Sedan adderar vi kryddor vi gillar. I det här fallet salvia, riven vitlök och vanlig riven gullök samt salt och peppar. Sedan kör vi det i assistenten och adderar lite vatten tills konsistensen känns bra. Korvsmeten ska vara kall, typ fyra grader så att bunken riktigt immar. Stek lite av smeten i en panna för att känna så att den är lagom kryddad innan du börjar stoppa korven.

Julfest är att se den din egen korv ringla ut för första gången.

Fjälster finns att köpa fryst i vanliga välsorterade mataffärer och läggs med fördel i blöt kvällen natten innan det ska användas. Förra året använde vi lammfjälster och då blev korvarna smala och bra men det var ett jädra bestyr för fjälstret bara sprack och gick av. Krokfjälster är betydligt enklare men då blir korvarna lite tjockare (som på bilden här) och det är det ju inte alla som gillar.

Jag brukar ta ena öppningen på fjälstret och spola i lite vatten och låta det rinna igenom hela fjälstret. Montera korvhornet på köttkvarnen och trä sedan på fjälstret. Mata ner kött i kvarnen. Bind en knut i början och fyll sedan hela fjälstret med korvsmet genom att låta maskinen gå långsamt samtidigt som du matar ner mer färs. Som nybörjare är det bra att vara två vid detta moment men med lite övning kan man göra det här helt själv.

Julkorv i fjälster hemma hos underbaraclara.

Exakt hur hårt man ska fylla lär man sig. Typisk mormors-kommentar, men så är det ju faktiskt! Sedan tvinnar man den långa korven till lagom korta korvar och sätter en knut mellan varje korv med ett bomullssnöre.

En ugnsplåt full av egen korv direkt ur korvhornet på köttkvarnen.

När man gör korv är det för övrigt obligatoriskt att citera den episka filmen från när kungafamiljen gör julkorv (MEER KÖÖÖT, kalla varandra Carl Gystaf osv) samt andra obscena skämt som korvarnas form föranleder.  När du knutit korven pickar du några hål på den med en tandpetare så att den inte spricker. Sedan kokas den i en gryta vatten tills den är helt genomkokt.

Därefter får den komma upp och svalna på ett ugnsgaller. Frys sedan in den om du vill spara – eller stek genast i rikligt med smör!

Vi stekte upp ett stort lass till lunch

Enkelt och rejält. Potatis från vår egen åker. Korv från våra egna djur kryddad med våra egna kryddor. Syrad rödkål från våra odlingar. Närproducerat så det förslår!

Sex timmar senare hade vi stoppat en försvarlig mängd korv och köket var helt igenimmat. Då återstod bara städningen men den besparar jag er bilder på.

Det här var förstås ingen heltäckande korvguide – men en liten förklaring på de olika momenten för er som vill prova att göra själv. Korvarna kan förstås också torkas, syras, rökas men det här är förmodligen det vanligaste förfarandet i hemmaköket. Googla runt efter roliga korvrecept eller slå till på någon av alla de bra korvböcker som skrivits senaste åren. Och det fina med korv är att man kan krydda och fylla den med lite vad som helst man gillar! Inte för inte finns det ju ett ordspråk som säger att endast Gud och slaktaren vet vad som finns i korven…

Julens bästa köttbullar!