Korvguiden – så gör du din egen korv

Låt barnen spela brädspel medan ni vuxna lagar julkorv.


Kött, en bra hushållsassistent och en god vän i köket är en bra start för dig som ska göra egen korv för första gången. Denna andra advent var det återigen dags för vår lilla tradition att  göra julkorv tillsammans med våra vänner Albin och Ulrika. En himla massa brukar det bli, av köttet från våra egna grisar.

I år var dock Ulrika hemma och kaklade badrum och Jakob passade barnen så jag och Albin gjorde korven själva. För första gången gick det riktigt bra. Känns som att vi börjar få till det nu. Det är alltid så roligt att upptäcka att det där som verkade svårt och komplicerat inte är ett dugg svårt om än kräver lite planering.

En stark hushållsassistent gör det tunga jobbet med julkorven.

För att göra korv är det bra med: En hushållsassistent, en köttkvarn och ett korvhorn att montera på kvarnen. (Älskar min Electrolux!)  Fjälster, bomullstråd att binda ihop korven med samt en stor gryta. Använder du hela köttbitar måste du börja med att mala köttet till färs.

Vi höftar med receptet till vår korv men lagom proportioner är 2/3 färs och 1/3 mald ister. Sedan adderar vi kryddor vi gillar. I det här fallet salvia, riven vitlök och vanlig riven gullök samt salt och peppar. Sedan kör vi det i assistenten och adderar lite vatten tills konsistensen känns bra. Korvsmeten ska vara kall, typ fyra grader så att bunken riktigt immar. Stek lite av smeten i en panna för att känna så att den är lagom kryddad innan du börjar stoppa korven.

Julfest är att se den din egen korv ringla ut för första gången.

Fjälster finns att köpa fryst i vanliga välsorterade mataffärer och läggs med fördel i blöt kvällen natten innan det ska användas. Förra året använde vi lammfjälster och då blev korvarna smala och bra men det var ett jädra bestyr för fjälstret bara sprack och gick av. Krokfjälster är betydligt enklare men då blir korvarna lite tjockare (som på bilden här) och det är det ju inte alla som gillar.

Jag brukar ta ena öppningen på fjälstret och spola i lite vatten och låta det rinna igenom hela fjälstret. Montera korvhornet på köttkvarnen och trä sedan på fjälstret. Mata ner kött i kvarnen. Bind en knut i början och fyll sedan hela fjälstret med korvsmet genom att låta maskinen gå långsamt samtidigt som du matar ner mer färs. Som nybörjare är det bra att vara två vid detta moment men med lite övning kan man göra det här helt själv.

Julkorv i fjälster hemma hos underbaraclara.

Exakt hur hårt man ska fylla lär man sig. Typisk mormors-kommentar, men så är det ju faktiskt! Sedan tvinnar man den långa korven till lagom korta korvar och sätter en knut mellan varje korv med ett bomullssnöre.

En ugnsplåt full av egen korv direkt ur korvhornet på köttkvarnen.

När man gör korv är det för övrigt obligatoriskt att citera den episka filmen från när kungafamiljen gör julkorv (MEER KÖÖÖT, kalla varandra Carl Gystaf osv) samt andra obscena skämt som korvarnas form föranleder.  När du knutit korven pickar du några hål på den med en tandpetare så att den inte spricker. Sedan kokas den i en gryta vatten tills den är helt genomkokt.

Därefter får den komma upp och svalna på ett ugnsgaller. Frys sedan in den om du vill spara – eller stek genast i rikligt med smör!

Vi stekte upp ett stort lass till lunch

Enkelt och rejält. Potatis från vår egen åker. Korv från våra egna djur kryddad med våra egna kryddor. Syrad rödkål från våra odlingar. Närproducerat så det förslår!

Sex timmar senare hade vi stoppat en försvarlig mängd korv och köket var helt igenimmat. Då återstod bara städningen men den besparar jag er bilder på.

Det här var förstås ingen heltäckande korvguide – men en liten förklaring på de olika momenten för er som vill prova att göra själv. Korvarna kan förstås också torkas, syras, rökas men det här är förmodligen det vanligaste förfarandet i hemmaköket. Googla runt efter roliga korvrecept eller slå till på någon av alla de bra korvböcker som skrivits senaste åren. Och det fina med korv är att man kan krydda och fylla den med lite vad som helst man gillar! Inte för inte finns det ju ett ordspråk som säger att endast Gud och slaktaren vet vad som finns i korven…

Julens bästa köttbullar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Korvguiden – så gör du din egen korv”

 1. Testa att göra egna fjällster nästa gång när ni slaktar, vi brukar ta tillvara på tarmarna när vi slaktat och det är superlätt, vänd ut och in, och tvätta noga i varmt vatten. Jag använder två stoppnålar som jag använder för att kränga ut och in och sedan drar fjällstret mellan två stickor för att få bort luddet. Lägg dom täckta med grovsalt så dom torkar ur, går utmärkt att frysa och så läggs dom i blöt när du ska stoppa korven.

  1. Å detta önskar jag att man vågar ge sig på nästa gång vi slaktar Jeanette. Äcklas lite av tanken men vet att jag borde testa.

 2. Oj vad det kurrar i magen nu! Att göra julkorv är mitt absolut juligaste “julpyssel” (?)
  Har gjort det så länge jag kan minnas. Nästa helg ska vi ner och hugga gran och hämta vilt av mamma och pappa och sedan blir det äntligen korvstoppning för hela slanten. Vi gör alltid vår med hälften älg, hälften fläsk/vildsvinsfärs, korngryn massa kryddpeppar och andra julkryddor och använder så klart krokfjälster eftersom det är bäst för vår typ av julkorv. Vi brukar också ha i nitritsalt i korven eftersom den blir vackert röd då men det är hyfsat ohälsosamt att äta så jag försöker komma på ett bra substitut.
  Kan också tillägga att det fungerar utmärkt att frysa in korven direkt om man inte orkar stå och koka allt direkt efter den blivit stoppad.

  1. Vi kokar inte heller korven utan fryser in den rå. Sen har jag aldrig testar att steka utan äter den kokt med bortplockat fjälster såklart Med kokt potatis och mjölk i korvsmeten blir det matigt och gott

 3. Haha, ja I år måste vi också stånka korv tror jag, inte minst om en får kalla varandra för Carl-Gustav, Knugen och hojta mera köööötttt.

  Köpte korvstoppningsdelar till vår gamla gul/bruna hushållsassistent från 70-talet i somras så att vi skulle kunna mala vårt eget kött och göra egen korv så det är väl dags att ta tag i det där nu.

  Tack för tips och ha en bra dag.

 4. Trevligt inlägg! Ser roligt ut och måste kännas väldigt rejält. Jag ska nog testa tror jag…

 5. Meeen fantastiskt roligt. Jag har faktiskt själv lekt med tanken på att göra egen korv. Nu fick jag en kick i rätt riktning. Roligt också att du inte räds stå för att ni äter kött i dessa tider. Tycker att debatten börjar bli lite snedvriden. Många “kändisar” tar ställning helt mot kött för klimatets skull, då det i själva verket inte är något som helst problem om man äter närproducerat kött i Sverige. Tummen upp för dig (Y)

  1. “Inte något som helst problem” är ju en sanning med modifikation. Men visst har du rätt i att det finns mer eller mindre bra sätt att konsumera kött på.

 6. Vad kul att göra egen korv. Måste testa det i år då vet man vad som är i korven, inte en massa kemikalier. Er korv ser verkligen god ut. Jag älskar surkål men syrad rödkål låter också gott. Tack för tipset.

 7. Hm… nu får du förklara hur det gick till: Ni gjorde korv i sex timmar, sedan stekte ni den och åt den till LUNCH. Började ni klockan sex på söndagsmorgonen eller? Är hur som helst djupt imponerad av korvstoppandet, oavsett tid på dygnet ni satte igång.

  1. Korven blir ju färdig allt eftersom så de första färdiga korvarna åt vi till lunch. De sista blev klara till middagstid

  2. Aha, då förstår jag hur det gick till! Hälsningar från en som ej har samma simultankapacitet när det gäller matlagning.

 8. Vi fryser korven rå, tinar i kylskåp, bryner i stekpanna, sänker värmen och sätter lock på så den får gå färdigt. Risk att den spricker, annars jättegott. Kan dock tänka mig att den håller längre med ert förfarande eftersom vår härsknar i frysen om den inte äts inom ett par månader. Hur länge håller er?

  1. Glömde skriva att den gnids med salt-sockerblandning och ligger och drar i kylen till nästa dag INNAN vi fryser den. Mammas recept från stenåldern. Mums!

 9. En lyxlunch i världsklass låter det som! Måste även få inflika att Bertils hår är fullkomligt ljuvligt.