Från den lilla orten Älvsbyn i Norrbotten kommer företaget Polarbröd. Fabriken har varit ett viktigt nav i samhället och erbjudit många arbetstillfällen. I augusti startade en brand i fabriken, som tyvärr inte gick att rädda. En stor tragedi för Polarbröd såklart, men också alla människor som är beroende av dem för sin försörjning, och för alla som älskar Polarbröd.

Som tur är har Polarbröd beslutat att fabriken ska byggas upp igen. Och under tiden det sker har Polarbröd tagit hjälp av andra bagerier för att kunna fortsätta leverera sina bröd. Dessa säljs nu under namnet Polarpolare i hyllan. Kanske har du sett dem? De liknar kanske inte helt det Polarbröd du är van vid, men är väldigt bra ändå!

Och nu ska du få receptet på en väldigt smarrig och snabbgjord smörgåstårta som är perfekt till 1a advent. Bakad på just Polarpolare Jubileumskaka.

Advent-smörgåstårta med skinka, äpple och lax.

Antal portioner

8

Tillagningstid

40 minuter

IngredienseR

  • Oströra
  • 400 gr färskost

  • 400gr creme fraiche

  • 1 tsk salt

  • Fyllning 1
  • 200 g skinka

  • 1 rött äpple

  • 1-2 tsk stark senap

  • Fyllning 2
  • 200 gr Gravad lax

  • 1/2 finhackad rödlök

  • Några knippen hackad dill

  • 3 hårdkokta, hackade ägg

  • 1 tsk stark senap

  • Topping
  • 100 gr gravad lax

  • 200 gr skinka

  • 3 hårdkokta ägg

  • Samt vindruvor, dill, physalis efter tycke och smak

Gör så här

  • Börja med att tillverka oströran genom att vispa ihop färskost och creme fraiche. Smaka av med salt och dela upp oströran i tre olika skålar
  • Finhacka skinka och äpple och blanda ner i den första skålen. Smaka av med lite senap och eventuellt också salt.
  • Hacka laxen i mindre bitar och blanda ner i den andra skålen. Tillsätt hackat ägg, rödlök, dill och senap. Smaka av och salta vid behov
  • Lägg ut två halvmånar Jubileumskaka på ett tårtfat. Bred över skinkfyllningen
  • Lägg på två Jubileumskakor till – gärna med skarvarna riktade åt ett annat håll än lagret under. Bred över laxfyllningen.
  • Avsluta med ett lager Jubileumskaka och toppa med den sista oströran. Bred ut och dekorera sedan med lax, ägg, skinkrullar, vindruvor, physalis och dill.
  • Låg gärna stå svalt några timmar innan servering.

Ät och njut under en förhoppningsvis underbar 1a advent!

Och psst…på Polarbröds hemsida finns många fler smarriga recept som passar nu i decemberl!