Mörk ischoklad i ljusa pappersformar.

Jag julbakade i veckan, tvÄ av mina favoritsorter.

Ischoklad kan kÀnnas lite barnsligt men med vuxen smaksÀttning blir det bÄde pikant och spÀnnande.

Ischoklad

HÀr anvÀnder jag mig av hela kaffebönor som ger hÀrlig crunch. Pepparmyntsolja, rivet apelsinskal eller frysta hallon Àr ocksÄ gott att piffa till chokladen med.

Portioner

ca 30 minuter

Tid

ca 50 st

Ingredienser

  • 400 g mörk kvalitetschoklad 70 %

  • 100 g kokosfett

  • 4 msk grovhackade kaffebönor

Gör sÄ hÀr

  • Hacka choklad och kaffebönor. SmĂ€lt kokosfett i ett vattenbad och blanda sedan i chokladen och kaffebönorna. LĂ„t smĂ€lta ihop. StĂ€ll ut formar pĂ„ en bricka och töm över smeten i en liten sĂ„snipa. Fördela i formarna och lĂ„t stelna. Förvara sedan i tĂ€tslutande burk, gĂ€rna i kyl eller frys.
MandelknÀck i formar pÄ godisfat pÄ min julduk.

KnÀck

Det hÀr kan vara vÀrldens godaste knÀck. Lite mjuk i konsistensen och massor av mandelsmak. Hemligheten ligger i bittermandeloljan.

Portioner: ca 50 st Tid: ca 60 minuter

Ingredienser

  • 150 g mandel

  • 50 g smör

  • 2 dl vispgrĂ€dde

  • 3 dl socker

  • 1 dl ljus sirap

  • 2 msk honung

  • 1 tsk vaniljsocker

  • NĂ„gra droppar bittermandelolja, efter tycke och smak

Gör sÄ hÀr

  • Hacka mandeln och stĂ€ll Ă„t sidan.
  • Koka alla ingredienser utom mandeln och bittermandeloljan pĂ„ svag vĂ€rme i en tjockbottnad kastrull utan lock.
  • Testa att göra ett kulprov för att se nĂ€r smeten Ă€r fĂ€rdig. Det brukar ta mellan 25-40 minuter beroende pĂ„ hur vid kastrullen Ă€r.
  • Rör ner den hackade mandeln och droppa nĂ„gra droppar bittermandelolja i knĂ€cksmeten.
  • Smaka av smeten sĂ„ att det blir lagom mycket. StĂ€ll ut knĂ€ckformar pĂ„ en inoljad bricka och hĂ€ll över smeten i en sĂ„ssnipa sĂ„ gĂ„r det lĂ€tt att fylla formarna. LĂ„t stelna och förvara sedan i tĂ€tslutande burk

För mer inspiration – kolla mina julrecept!