Mörk ischoklad i ljusa pappersformar.

Jag julbakade i veckan, två av mina favoritsorter.

Ischoklad kan kännas lite barnsligt men med vuxen smaksättning blir det både pikant och spännande.

Så gör du goda ischokladen:

Här använder jag mig av hela kaffebönor som ger härlig crunch. Pepparmyntsolja, rivet apelsinskal eller frysta hallon är också gott att piffa till chokladen med.

400 g mörk kvalitetschoklad 70 %
100 g kokosfett

4 msk grovhackade kaffebönor

Hacka choklad och kaffebönor. Smält kokosfett i ett vattenbad och blanda sedan i chokladen och kaffebönorna. Låt smälta ihop. Ställ ut formar på en bricka och töm över smeten i en liten såsnipa. Fördela i formarna och låt stelna. Förvara sedan i tätslutande burk, gärna i kyl eller frys.

Mandelknäck i formar på godisfat på min julduk.

Så gör du världsgod knäck:

Det här kan vara världens godaste knäck. Lite mjuk i konsistensen och massor av mandelsmak. Hemligheten ligger i bittermandeloljan.

150 g mandel
50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk honung
1 tsk vaniljsocker

Några droppar bittermandelolja, efter tycke och smak

Hacka mandeln och ställ åt sidan.

Koka alla ingredienser utom mandeln och bittermandeloljan på svag värme i en tjockbottnad kastrull utan lock.

Testa att göra ett kulprov* för att se när smeten är färdig. Det brukar ta mellan 25-40 minuter beroende på hur vid kastrullen är.

Rör ner den hackade mandeln och droppa några droppar bittermandelolja i knäcksmeten.

Smaka av smeten så att det blir lagom mycket. Ställ ut knäckformar på en inoljad bricka och häll över smeten i en såssnipa så går det lätt att fylla formarna. Låt stelna och förvara sedan i tätslutande burk

För mer inspiration – kolla mina julrecept!