Julgodis – recept på knäck och ischoklad

Mörk ischoklad i ljusa pappersformar.

Jag julbakade i veckan, två av mina favoritsorter.

Ischoklad kan kännas lite barnsligt men med vuxen smaksättning blir det både pikant och spännande.

Så gör du goda ischokladen:

Här använder jag mig av hela kaffebönor som ger härlig crunch. Pepparmyntsolja, rivet apelsinskal eller frysta hallon är också gott att piffa till chokladen med.

400 g mörk kvalitetschoklad 70 %
100 g kokosfett

4 msk grovhackade kaffebönor

Hacka choklad och kaffebönor. Smält kokosfett i ett vattenbad och blanda sedan i chokladen och kaffebönorna. Låt smälta ihop. Ställ ut formar på en bricka och töm över smeten i en liten såsnipa. Fördela i formarna och låt stelna. Förvara sedan i tätslutande burk, gärna i kyl eller frys.

Mandelknäck i formar på godisfat på min julduk.

Så gör du världsgod knäck:

Det här kan vara världens godaste knäck. Lite mjuk i konsistensen och massor av mandelsmak. Hemligheten ligger i bittermandeloljan.

150 g mandel
50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk honung
1 tsk vaniljsocker

Några droppar bittermandelolja, efter tycke och smak

Hacka mandeln och ställ åt sidan.

Koka alla ingredienser utom mandeln och bittermandeloljan på svag värme i en tjockbottnad kastrull utan lock.

Testa att göra ett kulprov* för att se när smeten är färdig. Det brukar ta mellan 25-40 minuter beroende på hur vid kastrullen är.

Rör ner den hackade mandeln och droppa några droppar bittermandelolja i knäcksmeten.

Smaka av smeten så att det blir lagom mycket. Ställ ut knäckformar på en inoljad bricka och häll över smeten i en såssnipa så går det lätt att fylla formarna. Låt stelna och förvara sedan i tätslutande burk

För mer inspiration – kolla mina julrecept!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Julgodis – recept på knäck och ischoklad”

 1. Det måste ha blivit fel med mängderna i receptet! Världens godaste knäck förvisso, men hur mycket vill Du vi ska smälla i oss?

 2. Jag kokar alltid knäck i en stor kastrull på hög värme (sänker till 4an när det börjat bubbla), går snabbare då ju. Kokar typ i en kvart. Man får se till att röra i grytan bara så man inte bränner.

 3. Tack för recepten! Ett tips är att använda stektermometern. Mellan 128 -130 grader brukar knäcken bli perfekt i konsistensen. Tack för en kul blogg 🙂

 4. Laga knäck i gjutjärnsstekpannan om du har bråttom! Men se till att ha allt förberett för det går fort!

 5. Idag har jag bakat kladdmuffins och kolakakor till ett dopkalas som äger rum imorrn. Det bästa av allt är att det är mitt eget dopkalas. Hade någon sagt för ett år sen att jag skulle klä på mig en vit skrud, gå ner i en dopgrav och visa omvärlden öppet att jag vill följa Jesus, ja då hade jag nog skrattat och skakat på huvudet. Nu är jag glad att man kan ändra sig. Tack Clara för att du är en förebild, för att du står för vad du tycker och tror. Det har hjälpt mig att bli mer öppen och trygg i mig själv.
  Morgondagen blir en glädjens dag och råkar du vara i huvudstaden så är du givetvis bjuden 😉
  /Thérèse

 6. Oh my! Knäcken är lovely! Är hemma o tråkar för jag var för snorig för att kunna jobba, men alldeles för pigg för att göra inget. Så då testade jag dina knäck. de går genast in i receptbokens topplista! Sjukt goda! Försökte också göra mintkyssar som också är en favorit (dock en som jag sällan lyckas särskilt bra med) Har du nåt käckt litet knep??

 7. ååååh, jag misslyckades totalt med knäcken! Den blev alldeles tjock, grumlig och mosig, inte alls mjuk och härlig. Jag hittade ingen bittermandelolja utan köpte arom. Kan det ha varit det som blev fel tro? Men den smakade gott 🙂

 8. Hej, jag tänkte i år ge julgodis som julklapp till släkt o vänner. Hur länge håller godiset om den förvaras i kylskåp? En vecka?