BrunkĂ„l ser inte mycket ut för vĂ€rlden – men det Ă€r det godaste tillbehöret till julskinka. I hĂ„rd konkurrens med Ă€ppelmos och julsenap förstĂ„s. Helst gör jag den med skinkspad. Men det gĂ„r att ersĂ€tta med grönsaksbuljong eller köttbuljong – beroende pĂ„ om man vill ha den vegetarisk. 

Min brunkĂ„l har jag förberett nu i november – fem veckor innan jul. Och den hĂ„ller hur bra som helst i frysen! Kryddningen pĂ„ den hĂ€r kĂ„len Ă€r ungefĂ€rlig – hur mycket som behövs handlar om hur stort vitkĂ„lshuvud du har. Krydda försiktigt till en början och addera sedan mer!

BrunkÄl

Portioner

8 – 10 julbordsportioner

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

 • 1 stort vitkĂ„lshuvud

 • 2 msk smör

 • 3 msk sirap

 • 1/2 msk kinesisk soya

 • 2 – 3 tsk Ă€ttika 12 %

 • 1/2 msk salt

 • 4 dl skinkspad eller buljong plus vatten

Gör sÄ hÀr

 • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader.
 • Strimla kĂ„len och frĂ€s lite Ă„t gĂ„ngen i en stekpanna med rikligt med smör. KĂ„len ska bara fĂ„ en aning fĂ€rg.
 • LĂ€gg sedan i en lĂ„ngpanna och ringla över sirap, Ă€ttika och salt. HĂ€ll över hĂ€lften av skinkspadet. StĂ€ll i in ugnen. Se till och rör om i formen med 10 minuters mellanrum sĂ„ att kĂ„len inte brĂ€nns. Fyll pĂ„ med mer buljong allt eftersom.
 • Efter ca 30 minuter Ă€r kĂ„len fĂ€rdig. Smaka av och tillsĂ€tt eventuellt mer salt, Ă€ttika, soya eller sirap beroende pĂ„ vad som saknas.
 • KĂ„len kan frysas in och sedan tinas lagom till julbordet. BĂ€st blir den om man vĂ€rmer den försiktigt i en kastrull med smör.

Kolla in min kĂ„lodlarguide – och goda recept!