Världens bästa brunkål

Brunkål ser inte mycket ut för världen – men det är det godaste tillbehöret till julskinka. I hård konkurrens med äppelmos och julsenap förstås. Helst gör jag den med skinkspad. Men det går att ersätta med grönsaksbuljong eller köttbuljong – beroende på om man vill ha den vegetarisk. 

Min brunkål har jag förberett nu i november – fem veckor innan jul. Och den håller hur bra som helst i frysen! Kryddningen på den här kålen är ungefärlig – hur mycket som behövs handlar om hur stort vitkålshuvud du har. Krydda försiktigt till en början och addera sedan mer!

Brunkål (8-10 julbordsportioner)

1 stort vitkålshuvud

2 msk smör

3 msk sirap

1/2 msk kinesisk soya

2 – 3 tsk ättika 12 %

1/2 msk salt

4 dl skinkspad eller buljong plus vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Strimla kålen och fräs lite åt gången i en stekpanna med rikligt med smör. Kålen ska bara få en aning färg. Lägg sedan i en långpanna och ringla över sirap, ättika och salt. Häll över hälften av skinkspadet. Ställ i in ugnen. Se till och rör om i formen med 10 minuters mellanrum så att kålen inte bränns. Fyll på med mer buljong allt eftersom. Efter ca 30 minuter är kålen färdig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, ättika, soya eller sirap beroende på vad som saknas.

Kålen kan frysas in och sedan tinas lagom till julbordet. Bäst blir den om man värmer den försiktigt i en kastrull med smör.

Kolla in min kålodlarguide – och goda recept!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Världens bästa brunkål”

  1. Åhh, det lät ju inte så svårt, hade för mig att man skulle låta det koka/steka med märgben :O Mormor körde nog inte den i ugnen. Men det låter ju smidigt 😀

  2. Det där har jag aldrig ätit men det låter gott. Borde införa det på julbordet! Tack för tipset Clara.

  3. Fascinerande att du som västerbottning kokar brunkål; något som jag fått förklarat för mig är typiskt skånskt (inte minst av min skånska mormor)

  4. Om det skulle bli någon brunkål över så använd som bottenskikt till kålpudding med ny kål på toppen. Det blir en extra god kålpudding.