Brunkål ser inte mycket ut för världen – men det är det godaste tillbehöret till julskinka. I hård konkurrens med äppelmos och julsenap förstås. Helst gör jag den med skinkspad. Men det går att ersätta med grönsaksbuljong eller köttbuljong – beroende på om man vill ha den vegetarisk. 

Min brunkål har jag förberett nu i november – fem veckor innan jul. Och den håller hur bra som helst i frysen! Kryddningen på den här kålen är ungefärlig – hur mycket som behövs handlar om hur stort vitkålshuvud du har. Krydda försiktigt till en början och addera sedan mer!

Brunkål

Portioner

8 – 10 julbordsportioner

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • 1 stort vitkålshuvud

  • 2 msk smör

  • 3 msk sirap

  • 1/2 msk kinesisk soya

  • 2 – 3 tsk ättika 12 %

  • 1/2 msk salt

  • 4 dl skinkspad eller buljong plus vatten

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Strimla kålen och fräs lite åt gången i en stekpanna med rikligt med smör. Kålen ska bara få en aning färg.
  • Lägg sedan i en långpanna och ringla över sirap, ättika och salt. Häll över hälften av skinkspadet. Ställ i in ugnen. Se till och rör om i formen med 10 minuters mellanrum så att kålen inte bränns. Fyll på med mer buljong allt eftersom.
  • Efter ca 30 minuter är kålen färdig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, ättika, soya eller sirap beroende på vad som saknas.
  • Kålen kan frysas in och sedan tinas lagom till julbordet. Bäst blir den om man värmer den försiktigt i en kastrull med smör.

Kolla in min kålodlarguide – och goda recept!