Odla kål – en liten guide

Kål är både gott och nyttigt – och att odla kål är en spännande utmaning för nybörjaren.  Bra och lättodlade nybörjarsorter är grönkål, spetskål och palmkål.

Själva kålodlandet är inte särskilt svårt – däremot älskar skadedjur kål lika mycket som vi människor gör. Kålfjärilens larver kan på någon dag äta upp en hel odling. Men det finns smarta knep att tillgå för att minska risken.

Odla kål

Så här gör du för att odla kål på bästa sätt

 • Kål trivs i mullrik och näringstät jord.
 • Förså kålplantorna inomhus under våren och skola om 1-2 gånger innan de planteras ut på friland. Stora kålplantor som sätts ut är starkare och klarar ett eventuellt angrepp från skadedjur mycket bättre än en direktsådd.
 • Håll trädgårdslandet övertäckt med en bit svart presenning tills du planterar ut kålen. Det gör att jorden värms upp fortare på våren – samtidigt som duken förhindrar att ogräs får fäste.
 • Kålen ska inte odlas på samma plats mer än vart fjärde år, för att förhindra uppkomst av sjukdomar.
 • Täck kålplantorna med fiberduk och mata bäddarna med täckmaterial hela säsongen. Bäddarna kan med fördel täckas med gräsklipp som skyddar mot uttorkning och ger näring. Kål är beroende av värme och mycket näring.
 • Kålen växer sakta i början – så snabbväxande grönsaker som rädisor och sallad kan med fördel planteras mellan raderna och skördas innan kålen vuxit upp.
 • Kålen måste skördas innan frosten kommer men grönkål och brysselkål kan stå ute hela vintern och skördas ända fram till jul.

Bekämpa skadedjur i kålodling

 • Håll kålen täckt med duk ända till slutet av sommaren. Hjälper både mot jordloppor, kålfjärilar och kålflugor.
 • Lyft varje dag på duken och kontrollera odlingarna så att inga skadedjur hinner få fäste. Kläm alla larver och äggsamlingar du hittar
 • Det finns ett KRAV-godkänt bekämpningsmedel som heter Turex som man kan spruta på plantorna. Förpackningarna är dock stora och ganska dyra, så för hobbyodlaren kan det vara en bra ide att gå ihop och köpa förpackningen med andra odlare.

Mina kålfavoriter

Grönkål – som chips, stuvade, i en paj eller soppa. Grönkål kan ersätta spenat i alla recept.

Svartkål – delikat att fräsa med olja och vitlök

Blomkål –knippen lika goda att äta råa som tillagade. Rårivna kan de ersätta ris i måltiden.

Rödkål –  stuva  eller gör en härlig asiatisk kålsallad

Kolla in mina recept: grönkålschips, grönkålspaj, asiatisk rödkålssallad eller vitkålssoppa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Odla kål – en liten guide”

 1. Det går också bra att blanda vatten och grönsåpa och spruta på plantorna när de blivit angripna av kållarver.

 2. Hur är det med mördarsniglar och kål? Äter sniglarna kåken? Vi försöker generellt undvika gräsklipp och dukar i landen eftersom det är en perfekt barnkammare för mördarsniglar.

   1. På min kolonilott är kålen bland det första sniglarna ger sig på. Verkligen tråkigt! För två år sedan såg min spetskål ut som fisknät. Jag kör därför inte med allt för mycket gräsklipp och försöker undvika att ha saker på lotten som sniglarna kan gömma sig under.

 3. Dessa inlägg du gjort om att odla morötter, potatis etc – så bra verkligen! Det är så kul att följa dig och er odling. Gillar inläggen starkt, tack för det.

 4. Tips om man vill ha blomkål som ris utan att stöka ned hela köket när man river är att blanda i en blender med iskallt vatten och mixa till önskad storlek, häll av vattnet, klart!

 5. Jag täcker grönkålen med Ikeagardinen Lill. Håller hela sommaren och är billig.

 6. Hej Clara!
  Har du sett dokumntären “Den sista skörden” (finns på SVT)? Kan inte du recensera den?

 7. Hej! Var köper du turex? Vi har försökt på olika ställen här men det är så ofantligt stora förpackningar om det överhuvud taget finns.

 8. Så roligt att lada dessa guider, tack för tipsen!
  När du skriver att man ska täcka plantorna med nät, menar du så fiberduk?