Mustig soppa på vitkål. vitkalssoppa.jpg

Kålsoppa är billigt, nyttigt och gott. Vitkål ger dig en bra fattigmanssoppa. Dessutom växer kålen bra i Sverige vilket gör den till ett klimatsmart alternativ.

Gör en stor sats och ta med som lunchlåda dagen därpå. Då smakar den ännu bättre!

Vitkålssoppa

Portioner

4

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • ½ vitkålshuvud

  • 1 l vatten

  • 2 grönsaksbuljongtärningar

  • ½ dl ris av valfri sort

  • 1 hel gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 tsk kummin

  • Soja

Gör så här

  • Hacka en gul lök och krossa en vitlöksklyfta med bredsidan av kniven.
  • Smält en rejäl klick smör i en gryta och häll därefter ner löken och kumminfröna.
  • Strimla vitkål i bitar lagom stora för en soppa och häll ner i kastrullen tillsammans med riset.
  • Fräs kålen tills den slakat och koka sedan upp 1 liter vatten (tex i en vattenkokare) och slår det över kålen i grytan .
  • Låt därefter soppan koka i 15-25 minuter. Smala av den med lite soja, salt och massor av svartpeppar.
  • Servera med ett gott bröd och gärna en klick creme fraiche i tallriken. Jag toppade soppan med lite krasse men det är också gott att lägga i några ruccolablad precis innan servering.

Soppa på gröna ärtor och purjolök

Så odlar du kål – en guide