Grönkålschips

Grön krispig grönkål på skärbräda.

En bloggläsare tipsade om att man kan göra chips av grönkål och då kom jag ihåg hur gott det är!

Perfekt sätt att ta tillvara på grönkålsskörden.

Speciellt varma dagar när man är sugen på något salt.

Grönkål i durkslag.

Så här gör jag mina grönkålschips:

Skölj bladen, och repa av den tjocka stammen och släng bort den.

Riv bladen i mindre bitar.

Ringla över generöst med olja och massera in oljan i grönkålen så att den blir helt indränkt.

Grönkål i ungsfastform redo för ungen på köksbord med sommarblommor.

Strö över salt.

Lägg i en ungsfast form eller på en plåt och kör i ugnen i ca tio minuter på 200 grader.

Färdiga chips av grönkål som behållit sin gröna färg.

Servera och njut!

Jag älskar grönkålschips och det bästa är att Jakob inte gillar dem alls så att jag får allt för mig själv!

Så gör du nyttiga chokladbollar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

54 kommentarer på “Grönkålschips”

 1. Jag brukar göra grönkålschips/crisps som ett tillbehör, till exempel till stekar eller pajer. Ger en riktigt bra konsistenskontrast – och är urgott!

 2. Också väldigt gott att hälla över mängder med sesamfrön innan de går in i ugnen för extra crunch!

 3. ett bra tips är att doppa dom i näringsjästflingor.. alltså bjäst… så då smakar dom ostigt också.. yummi!

 4. Släng inte stammen utan använd den i smoothies eller att göra juice på! Gott, nyttigt och toppenbra sätt att ta tillvara på allt.

 5. Inte helt fel när man får godsakerna för sig själv 😛

  På tal om trevligheter, du brukar ju tipsa lite om radio ibland. Har du tips på några roliga, intressanta etc. program att lyssna på? 🙂

  Ha det fortsatt fint i sommarvärmen!

 6. Åå det är ju så gott! Missade att odla grönkål iår. Skriver upp det på listan till nästa års odling.

 7. Men hur blir dom? Blir dom härdade/torkade/rostade på något sätt då eller?

 8. Åhh, mums, det gjorde vi i vintras – till revbensspjäll och annat vintrigt gott. Men det låter ju lika gott sommartid. Tack för påminnelsen! Barnen gillade dem också men eftersom det inte är så nyttigt med en massa salt försökte jag minska saltet för deras skull.

 9. Ett tips är att förvälla grönkålen innan den rostas. Konsistensen blir lite mindre träig:-)

 10. Mm, vad gott!! Jag brukar inte ha på mycket olja alls. Den kallpressade rapsoljan som jag använder täcker väl med bara 2 tsk. Det är ett bra alternativ till potatischipsen 🙂

 11. Nä nu gissar jag på bebis!!! Rätta mig om jag har fel och grattis om jag har rätt!

 12. Hej!
  Ett annat bra tips med grönkål är att steka den i stekpanna med olja, salt och vitlök. Låt grönkålen bli nästan brun då blir den som sprödast. Detta har jag lärt mig av min brasilianska sonhustru. Lycka till.

 13. Själv har jag försökt mig på att odla grönkål i sommar vilket blev en total flopp. Både kålmask och kålmal 🙁 Grönkålen klarade sig dock bättre än broccolin. Fick ge broccolin till grisarna och grönkålen har jag torkat och tänker ge hönsen i vinter. All heder åt dem som lyckas odla eco kål i sommar… http://www.frufura.se

 14. Grönkålschips är så himla goda! Jag åt upp mina innan de hade hunnit komma ut ur torkugnen:)

 15. Nu tror jag också du fått din lilla nya älskling…. Eller hur!! Vi har ju väntat. På det sedan i maj!!!

 16. Hihi känner mig som besatt när jag går in här och gång på gång, men är ju så nyfiken! Gissar såklart också att ankomst av unge är anledningen till 3 dygn utan uppdatering

 17. Å, vad bra! Jag har tänkt göra grönkålschips ett tag nu och här kom receptet. Tack! Tror det blir ljuvligt ikväll när vi firar in semester 🙂

  1. Obehaglig?? Att vara pirrigt nyfiken är väl bara härligt?? Man ska väl bry sig om ??

   1. Man ska inte bry sig om och hurra, gratta och gå på så innan man har fakta i handen.
    Att bry sig om är inte synonymt med det. Is i magen är likväl ett sätt att bry sig om.

   1. Bland annat har jag varit med om nyfikna människors gratulationer till födseln i förväg *och spekulerande… Vår son dog vid förlossningen.

    1. Man behöver kanske inte gratulera, men att spekulera att det är något på gång med bebis är ju inte så konstigt…. hon är ju typ gravid…… Beklagar att er son dog.

   1. Av ditt inlägg att döma så gissar jag att du är i nedre tonåren. När du blir vuxen kommer du att förstå allt det här. Tids nog. Njut av den härliga ungdomen och ha kul! 🙂

    1. Långt ifrån nedre tonåren, kära du. Däremot tyckte jag att ditt inlägg var överdrivet. Spekulationer och grattis till en födsel är inget vad man kan kalla “obehagligt”. Har man förlorat ett älskat barn är det helt förståeligt att de kanske inte är så roliga att läsa, men du kan inte förvänta dig att alla andra har den utgångspunkten.

 18. Hej. Jag såg dig i ett program på tv idag av en slump, De obekväma. Jag har bara hört ditt namn i förbifarten innan och visste inte nåt om dig egentligen. Av det jag fick “lära känna” dig under programmet så gillar jag dig, din stil och inställning. Jag delar många tankar och särskilt det när du sa att du vill få folk att tänka lite annorlunda och att det går att påverka fast man inte är politiskt aktiv.
  Har börjat följa din blogg för att se vad för spännande saker du har för dig. 🙂

 19. Att vara nyfiken på om bäbisen kommit eller inte är inget konstigt. Men att börja gratulera innan man har en aning om varför Clara inte uppdaterar är inte så genomtänkt. Vi vet inte varför hon inte skriver, och hur kul skulle det vara att få gratulationer om det inte gått bra eller det är något annan tråkig anledning att det inte uppdateras? Var gärna nyfikna och kika in men gratulera först när ni vet att det är lämpligt att gratulera.

 20. Såg dig på tv igår, starkt av dig att stå på dig trots tjejerna som kom med negativa kommentarer. Jätte bra och fin blogg. Keep it up

 21. Nu har jag fått hela grannskapet ( som odlar grönkål) att pröva!! INGEN hade prövat tidigare! Tack

 22. Tack för bra recept! Väldigt enkelt och så gott. Alla som smakat har undrat vad tusan det är för något, och sedan verkligen gillat det 🙂 Har haft det som snax såklart, men prövade att ha det i tunnbrödsrullar, med morotsstavar, kokt ägg och en yoghurtröra med gurka. Krispet passade väldigt bra i!