Jag gissar att fler Ă€n jag peppar pĂ„ alla krĂ€ftskivor i augusti. Och dĂ€rför vill jag bjuda pĂ„ mitt favoritrecept pĂ„ VĂ€sterbottenspaj – som ju passar sĂ„ bra till krĂ€ftorna. Som VĂ€sterbottning har jag vĂ€l testat tjugo varianter av denna paj allra minst – men detta recept tycker jag Ă€r det bĂ€sta.

Har modifierat det en aning (hittade det hos eminenta Landleys kök) och det speciella Ă€r den milda baconsmaken som adderar rökighet till pajen. Äter du inte kött kan du istĂ€llet riva i lite Vindelrökt VĂ€sterbottensost som ger pajen en liknande smak

VĂ€sterbottenspaj

Portioner

ca 8 bitar

Tid

ca 50 minuter

Ingredienser

 • Till pajskalet
 • 125g kallt tĂ€rnat smör

 • 3 dl vetemjöl

 • 1-2 msk vatten
  salt

 • Till fyllningen
 • 2 stora gula lökar

 • 1 paket bacon

 • 4 dl riven vĂ€sterbottensost

 • Till Ă€ggstanningen
 • 3 Ă€gg

 • 2 dl grĂ€dde

 • 1 dl mjölk

 • salt, peppar

Gör sÄ hÀr

 • SkĂ€r smöret i tĂ€rningar och lĂ€gg i en bunke. Nyp hastigt ihop det med mjölet. TillsĂ€tt vatten och arbeta till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrĂ€dda i 200 grader i ca 7 minuter.
 • SkĂ€r bacon i mindre bitar. FrĂ€s i en stekpanna. Plocka upp baconet och finhacka sedan löken och frĂ€s i baconfettet. Riv vĂ€sterbottensosten. Fördela fyllningen i skalet.
 • Blanda Ă€ggstanningen och hĂ€ll över pajen. GrĂ€dda i 225 grader i 25 minuter. Gör gĂ€rna pajen nĂ„gon dag innan serveringen sĂ„ att den hinner  ”stanna” ordentligt. VĂ€rm pĂ„ den precis innan middagen serveras.

GrönkÄlspaj med VÀsterbottensost