Jag gissar att fler än jag peppar på alla kräftskivor i augusti. Och därför vill jag bjuda på mitt favoritrecept på Västerbottenspaj – som ju passar så bra till kräftorna. Som Västerbottning har jag väl testat tjugo varianter av denna paj allra minst – men detta recept tycker jag är det bästa.

Har modifierat det en aning (hittade det hos eminenta Landleys kök) och det speciella är den milda baconsmaken som adderar rökighet till pajen. Äter du inte kött kan du istället riva i lite Vindelrökt Västerbottensost som ger pajen en liknande smak

Västerbottenspaj

Portioner

ca 8 bitar

Tid

ca 50 minuter

Ingredienser

  • Till pajskalet
  • 125g kallt tärnat smör

  • 3 dl vetemjöl

  • 1-2 msk vatten
    salt

  • Till fyllningen
  • 2 stora gula lökar

  • 1 paket bacon

  • 4 dl riven västerbottensost

  • Till äggstanningen
  • 3 ägg

  • 2 dl grädde

  • 1 dl mjölk

  • salt, peppar

Gör så här

  • Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Nyp hastigt ihop det med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 200 grader i ca 7 minuter.
  • Skär bacon i mindre bitar. Fräs i en stekpanna. Plocka upp baconet och finhacka sedan löken och fräs i baconfettet. Riv västerbottensosten. Fördela fyllningen i skalet.
  • Blanda äggstanningen och häll över pajen. Grädda i 225 grader i 25 minuter. Gör gärna pajen någon dag innan serveringen så att den hinner  ”stanna” ordentligt. Värm på den precis innan middagen serveras.

Grönkålspaj med Västerbottensost