Den absolut godaste Västerbottenspajen

Jag gissar att fler än jag peppar på alla kräftskivor i augusti. Och därför vill jag bjuda på mitt favoritrecept på Västerbottenspaj – som ju passar så bra till kräftorna. Som Västerbottning har jag väl testat tjugo varianter av denna paj allra minst – men detta recept tycker jag är det bästa.

Har modifierat det en aning (hittade det hos eminenta Landleys kök) och det speciella är den milda baconsmaken som adderar rökighet till pajen. Äter du inte kött kan du istället riva i lite Vindelrökt Västerbottensost som ger pajen en liknande smak

Du behöver:

Pajskal

125g kallt tärnat smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
salt

Fyllning

2 stora gula lökar
1 paket bacon
4 dl riven västerbottensost

Äggstanning

3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt, peppar

Gör så här:

Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Nyp hastigt ihop det med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 200 grader i ca 7 minuter.

Skär bacon i mindre bitar. Fräs i en stekpanna. Plocka upp baconet och finhacka sedan löken och fräs i baconfettet. Riv västerbottensosten. Fördela fyllningen i skalet.

Blanda äggstanningen och häll över pajen. Grädda i 225 grader i 25 minuter. Gör gärna pajen någon dag innan serveringen så att den hinner  ”stanna” ordentligt. Värm på den precis innan middagen serveras.

Grönkålspaj med Västerbottensost

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Den absolut godaste Västerbottenspajen”

 1. Tack för tips! Måste köpa Västerbottenost nästa gång jag är i Sverige, en av våra finaste svenska ostar enligt mig! Minns att jag hade den på en middag med mina danska kollegor för några år sen, en av dem sa att “den smakar som en dålig primadonna”. Vilken förolämpning! 😛 (tror jag får köpa en primadonna också och jämföra själv…)

 2. Hej Clara! Tack för en fantastisk blogg, du inspirerar mig på många plan och verkar vara en väldigt klok människa i allmänhet. Med risk för att detta drar igång en tornado (vi kan väl försöka hålla god ton i kommentarerna?), men för några dagar sen skrev du en krönika ang vegetarianer, som jag delvis håller med om och du hade många bra poäng, och i detta recept så rekommenderar du att man adderar bacon? Du kanske har en möjlighet att få det av dina egna grisar, men om du bryr dig om miljön/djuren, varför rekommendera andra att konsumera en produkt som inte produceras på schyssta villkor, varken gentemot djuren eller miljön?

  1. Hej Anna! Jag har eget bacon från våra grisar. Det finns att få tag i bra bacon om man går till en småskalig producent. Annars kan man gott hoppa baconet och göra som jag rekommenderar – ersätta det med rökt västerbottensost 🙂

   1. Tack för svaret! Tror dessvärre att de flesta väljer att inte göra så i alla fall, utan köper det som är mest och lättast tillgängligt. Men ja, hoppas att de som inte köper “bra” bacon använder osten istället. Är för övrigt bra avundsjuk på ditt självförsörjande hushåll, planerar flytt ut till en gård på landet själv så jag också kan sätta igång!

    1. Anna:
     Fast bacon är väl en charkprodukt? Så även om den härrör från egna grisar är den fortfarande lika cancerframkallande som plutonium, enligt WHO. Äter man 50 gram chark om dagen (t ex skinka, korv och bacon) ökar risken för tjocktarmscancer med 18 procent. Sedan kanske köttätare tycker att det är så gott med chark att det är värt den extra hälsorisken, vilket ju är en annan femma!

 3. På tal om kräftor – vad väljer du som inte dricker alkohol att dricka till kräftor, (eller sill o potater) ?. Jag själv som inte dricker snaps eller gillar öl har svårt att hitta något som passar. Läsk blir för sött och vatten tycker jag blir för “metalliskt” ihop med skaldjur. o mjölk brukar jag inte dricka. Ibland tar jag ett glas öl o sköljer ner med, bara för att… men har du något annat tips på dricka?

 4. Har jag drömt att du lagt ut ett recept på en röra gjord på rökt lax, rom och syrligt äpple? Fick sån lust att göra den röran och nu hittar jag den inte bland dina recept!