Smarrigaste mackan med julskinka

Smörgåsar med julskinka på silverfat.

Polarbröd, en skiva julskinka, äpple och en rejäl klick senap.

Få saker klår en riktigt god skinksmörgås! Förra tio dagar sedan saltade jag julskinkan och ställde ner den i jordkällaren för att låta rimmas. Skinkan kom från våra egna grisar såklart. Eftersom skinkorna är så små behöver de inte rimmas särskilt länge så nu i helgen tog jag upp och kokade den och gjorde årets första skinkmacka. Det är alltid en lite speciell stund. För Polarbröds räkning har jag tagit fram ett riktigt smarrigt recept med äpple och pepparrotssenap. Fler av mina julrecept hittar ni på Polarbröds hemsida. 

Du behöver (2 portioner):

2 skivor (trekanter) Polarbröd Jubileumskaka
1 äpple
1 krm kanel
4 msk senap
2 tsk pepparrot på tub
2 skivor julskinka
smör

Så här fixar du mackan med julskinka:

Smöra brödskivorna. Kärna ur ett äpple och skär det i skivor. Stek äppelskivorna i smör i en stekpanna så att de blir gyllene, men inte mjuka. Pudra över lite kanel och låt äpplena ligga kvar på eftervärmen. Blanda senap och pepparrot i en liten skål. Lägg skinkskivan på mackan, placera några ljumma äppelskivor ovanpå och klicka över lite pepparrotssenap.

 

Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara & Polarbröd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Smarrigaste mackan med julskinka”

 1. Men usch! Inte nog med att det brödet är bakat av oekologiskt mjöl de innehåller det ju rätt ospecificerade ingredienser. “Emulgeringsmedel från fettsyror”. Vad hände med idealen om att väljs sponsorer med omsorg (som jag minns att du bloggade om förr…) Svårt att ens veta vad det är mem det kan mycket väl komma från ett mindre lyckligt djur. Hursomhelst tycker jag bröd ska innehålla ingredienser som en kam känna igen och vara ekologiska, de värderingarna trodde jag mig dela med Clara.

  1. Hej Sara och tack för din kommentar. Jag väljer mina samarbetspartners med omsorg. Och just Polarbröd har en väldigt starkt miljötänk och får också allt fler ekologiska produkter i sitt sortiment. Det är en av anledningarna till att vi samarbetar. http://www.polarbrod.se/om-polarbrod/vart-hallbarhetsarbete/ här kan du läsa mer om hur de arbetar. Blanda annat har de byggt vindkraft för att kunna försörja sina egna fabriker med hållbar energi och arbetar för att ta fram klimatsmarta förpackningar som inte är av plast. Jag har personligen träffat Anna Borgeryd som är en av huvudägarna i Polarbröd. Hennes engagemang i miljöfrågor är beundransvärt. Jag är väldigt stolt över att samarbeta med sådana företag =)

  2. Åh missade den här kommentaren, jag svarade bara i kommentarsfältet där jag också önskar mer utvecklat svar på varför du samarbetar med polarbröd. Jag vill bara tillägga att även om det är ett ekologiskt mjöl. Tillsätts ändå gluten, amylas, askorbinsyra och tre sorters jäskrafter. Och jag ifrågasätter inte miljötänket hos polarbröd utan snarare hållbarheten i att baka bröd industriellt vs att baka bröd på det traditionella sättet, mjöl+vatten+salt. Och att det är ett oväntat val av dig att samarbeta med det förstnämnda.

  3. Ursäktar möjligt spam, men hittar inte min kommentar, skriver in den här också. Som bloggläsare och bagare tycker jag att det är ett konstigt val att se dig samarbeta med polarbröd? Jag kommer ihåg gamla inlägg du skrev om att du bakade i princip allt ditt bröd själv. Både för att slippa konstiga tillsatser och för ekonomins skull. Sen har du ju visat ett gött tänk med ekologi och helhet, inte minst med julskinkan. Läste på polarbröds hemsida att det var viktigt för dem med debatten om just tillsatser. Dock är även E300, askorbinsyra inte så värst “naturlig” som ett mjölbehandlingsmedel. Precis som amylas. Går att läsa om vettig mjölkvarn här http://www.mynewsdesk.com/se/aktavara/pressreleases/rent-mjoel-i-paasen-1057957 . Polarbröd tillsätter också gluten i alla sina bröd, troligen för att kunna få i mer vatten (vilket ju är en ganska billig ingrediens) är olustigt. Visste du att det är högst sannolikt farligt för speciellt barn att få i sig tillsatt gluten i bröd http://brodpassion.se/?p=489 ? Sen kan man ju ta sig en funderare över varför polarbröds jubileumskaka behöver jäst, bakpulver och ett fermenterat vetemjöl för att få schysst jäskraft?
   Jag tycker inte att det är ditt ansvar att även föra denna diskussion om hur brödet är rätt kasst i större industrier. Men eftersom du nu gör reklam för dem på detta samarbete skulle det vara intressant att höra vad du har att säga, speciellt när jag misstänker att du själv inte handlar så mycket polarbröd?
   Om du eller någon annan vill ha ett bra bageri i Umeå så gå till Kulturbageriet. De värnar om att mjölets alla kultursorter inte ska glömmas bort och mjölet är ekologiskt och fritt från tillsatser.

   1. Hej Agnes! Såg att dina kommentarer stoppades i spamfiltret (misstänker att det är pg av länkarna i det). Men nu har jag okejat. Jag får erkänna att jag i princip aldrig bakar matbröd längre. Jag hinner inte riktigt utan känner mig nog nöjd om jag får till hemlagad mat. Visst är kulturbageriet fantastiskt, Hagabröd likaså. Men måste de utesluta varandra? För mig som inte bor i stan är det tio mil för att få tag i bröd från dessa fabrikanter. Man kan absolut ha sina funderingar kring industribröd. Och visst vore det fantastiskt om fler små bageris fanns på mindre orter. Det tror jag också ligger i framtiden. Men just i fallet med Polarbröd tycker jag att de har ett ovanligt vettigt tänk för att vara så storskaliga. Sådana aktörer samarbetar jag gärna med.

  1. Haha, rätt sida enligt mig och ibland glömmer jag bort att det faktiskt finns tokar som vänder brödet åt andra hållet när de ska bre 🙂

 2. Så himla göddigt! Läste reportaget om dig i kupé 🙂 var väldigt roligt att läsa. Fina bilder på dig och ditt hem!

 3. Jag köpte förvisso min skinka idag men gjorde det bara för att leva på det framtills någongång i januari då all skinka är slut. Det ÄR så gott! Ditt recept verkar väldigt gott också!

 4. Hej Clara! Vet du hur länge en egenrimmad skinka håller i kylskåp? Kan man frysa den? Har köpt en skinka från ett kravmärkt gårdsslakteri och rimmat den, men håller den till jul?

 5. Hej Clara!
  Jag läste tidningen kupé idag (där du för övrigt var med i ett jättefint reportage). Men jag läste också om en person som håller på med up-cycling, där hon gör om ens gamla favoritkläder till nya så att till exempel barnen kan återanvända mitt gamla. Eftersom jag läste om dig i samma tidning och ditt miljötänk så ville jag tipsa om hennes företag. Företaget heter picket fence. http://www.picketfence.se/products/someone-who-loves-me-used-to-wear-this

  God jul till dig och din familj!

 6. Hej Clara! Till att börja med måste jag berätta att jag är så glad att jag upptäckt din blogg! Fantastiska bilder, massa inspiration och inte minst många tankar om vad jag kan göra för att nöta mindre på världen 🙂

  Men jag undrar lite mer om att rimma julskinka. Har köpt en halv gris av en bonde i byn (ska göra korv nästa helg) och ska i år tillaga julskinkan från grunden. La du den i någon slags saltlag eller saltade du den bara?

 7. Vilket underbart recept, enkelt men ser jättesmarrigt ut! Det får bli till att göra något sånt efter nyår, för i jul befinner vi oss under en palm och äter wokade rätter, citrongräs och glass…
  Tänkte höra om du vet huruvida Polarbröd minskat på sockret i brödet? De brukar vara så himla söta och därför vill jag inte ge dem för ofta till mina barn (som älskar dem såklaret) Känns nästan som man gör utflykt med vetebullar, och det går stick i stäv med att vi försöker minska på sockret här, utan att för den skull vara sockerfascister. Vore roligt att höra något om det.

  Kram!

  1. Vilken bra fråga! Jag försöker också variera brödinköpen till barnen och har begränsat kvällsintaget till en mjuk macka per person.

 8. Alltid på trekantsknäcke med illstark senap och ättiksgurka i skivor. Julmust eller öl till.
  Säkert gott på andra sätt också, men för mig som i princip aldrig äter kött – julmaten är ett undantag – är det vad som gäller.