Superstjärnan Ägget. Ett vackert och festligt bröd i påsk är det Grekiska äggbrödet. Jag lägger råa ägg i brödet och vid gräddning tillagas både ägg och bröd i ugnen. Sedan kan äggen ätas tillsammans med brödet. Det är såklart också fint att färga äggen till brödet innan tillagning. Eller så tar du olikfärgade lantrasägg och lägger i brödet – det gjorde jag ett år och det blev vådligt tjusigt!

Mitt recept utgår från ett recept av Monica Ahlberg men jag har gjort min variant av det. Och säkert har jag några läsare med rötter från Grekland som kan dela med sig av hur de äter och vill ha just sitt äggbröd?

Grekiskt Äggbröd (1 stort bröd)

Ingredienser

  • 50 g jäst

  • 4 dl av 3% naturell yoghurt

  • 2 msk rapsolja

  • 1 msk salt

  • 10 dl vetemjöl ca

  • Ägg till pensling och hela ägg till fyllning (4-5 är lagom)

  • Vallmofrön

Gör så här

  • Värm yoghurten till 37 grader. Tillsätt jäst och rör ut. Addera rapsolja, salt och nästan allt av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övetäckt i bunke i en timme
  • Dela degen i tre bitar. Rulla dem till långa korvar och fläta sedan bröder. Snurra ihop flätan till en rund brödkaka och lägg på en plåt.
  • Smörj de råa äggen med lite rapsolja och tryck sedan ner dem i brödet. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
  • Pensla brödet med ägg och strö över vallmofrön. Grädda i ca 30 minuter på 200 grader, tills brödet har fått fin färg.

Här hittar du mina andra inlägg på temat Superstjärnan Ägget.

Under skalet på ett ägg

Äggstraordinärt gott

Hur du kokar ett perfekt ägg