
Superstjärnan Ägget. Ett vackert och festligt bröd i påsk är det Grekiska äggbrödet. Jag lägger råa ägg i brödet och vid gräddning tillagas både ägg och bröd i ugnen. Sedan kan äggen ätas tillsammans med brödet. Det är såklart också fint att färga äggen till brödet innan tillagning. Eller så tar du olikfärgade lantrasägg och lägger i brödet – det gjorde jag ett år och det blev vådligt tjusigt!
Mitt recept utgår från ett recept av Monica Ahlberg men jag har gjort min variant av det. Och säkert har jag några läsare med rötter från Grekland som kan dela med sig av hur de äter och vill ha just sitt äggbröd?
Grekiskt Äggbröd (1 stort bröd)
Ingredienser
50 g jäst
4 dl av 3% naturell yoghurt
2 msk rapsolja
1 msk salt
10 dl vetemjöl ca
Ägg till pensling och hela ägg till fyllning (4-5 är lagom)
Vallmofrön
Gör så här
- Värm yoghurten till 37 grader. Tillsätt jäst och rör ut. Addera rapsolja, salt och nästan allt av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa övetäckt i bunke i en timme
- Dela degen i tre bitar. Rulla dem till långa korvar och fläta sedan bröder. Snurra ihop flätan till en rund brödkaka och lägg på en plåt.
- Smörj de råa äggen med lite rapsolja och tryck sedan ner dem i brödet. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
- Pensla brödet med ägg och strö över vallmofrön. Grädda i ca 30 minuter på 200 grader, tills brödet har fått fin färg.

Här hittar du mina andra inlägg på temat Superstjärnan Ägget.
16 svar
Så spännande, ska testa i påsk!
Detta vill jag prova! Hur ser konsistensen på äggulan ut när brödet är klart? Hård-eller löskokt?
Hårdkokt. Men det tycker jag funkar om man vill ha det som pålägg ex vis genom att skiva det. Även fast jag egentligen är en mjuk-äggule-type of gal 😉
Hårdkokt passar mig perfekt, jag som är en kokar-äggen-15-minuter-type of gal 😁
Haha perfect match med andra ord 👌
Det ser gott ut, men jag har aldrig sett denna variant av Grekiskt påskbröd tidigare.
Grekiskt påskbröd aka Tsoureki. kan se ut som på din bild dvs vara formad som en krans eller till en avlång fläta. Ofta dekorerad med färgade påskägg och strösslad med sesamfrön eller mandelfileer.
Det är ett sött bröd gjort på mjöl, smör, socker, ägg och mjölk. Det kan kryddas på olika sätt, klassik kryddning är kardemumma och mahlab (vejksel) som ger tsoureki en väldigt behaglig doft. Det går även att krydda med vanilj samt smaksätta med apelsinjuice och apelsinskal. En annan speciell och god krydda som används när man bakar tsoureki är ”mastiha” (mastic gum) som förekommer i kristallform och som man mortlar till ett fint puder. Endast en väldigt liten mångd räcker för att ge brödet arom samt en speciell textur, då degen blir elastisk och ”långfibrig”.
Brödet äts enligt tradition efter tolvslaget mellan lördagen och påsksöndagen – påskmässan börjar sent på lördagen och avslutas vid midnatt varpå en ny mässa börjar. Det är det mest typiska bakverket på det Grekiska Påskbordet och något man bryter fastan med.
Enligt tradition (som inte alla följer förstås) äter man inget kött, fisk, mjölkprodukter eller ägg under fastans 40 dagar. Man äter dock skaldjur och fastematen är generellt väldigt god och varierad. De sista dagarna före Påsksöndagen trappas fastan upp och på långfredagen är äter man linssoppa utan olja.
Därefter matkomma.
Glad Påsk!
Vilken fantastiskt kommentar. Tack för att du delade med dig. Nu blev jag väldigt sugen på att prova ett mer traditionellt grekiskt äggbröd ☺️🙏🏼
Ja, testa om andan faller på. Exempel på recept:
https://akispetretzikis.com/categories/glyka/tsoyreki-to-enamisi
Jag minns hur gott det var att skära en skiva påskbröd som hade börjat bli lite torrt, rosta det och äta det med lite smör på..
Glad Påsk!
I grekiskt påsk bröd (eller tsoureki) ägg är ALLTID röda . Det är stor misstag att ha på, vita ägg.
Jo jag vet. Men jag tycker att de röda äggen ser obehagliga ut 😅 Men som jag skriver I texten kan man ju färga dem om man vill ☺️
Blir inte äggen extremt hårdkokta?
Ursäkta min dumhet men är äggen med eller utan skal?
Med skal, eftersom de är råa innan allt läggs in i ugnen 🙂
Bakade kakan idag men tyckte att den blev väldigt salt? Äggen blev lite grönt hårdkokta men annars var det ett kul bröd. Gör ett nytt försök i morgon😉
Snyggt men varje gång jag ser detta recept får jag rysningar och salmonellarädsla, kanske försvinner ev salmonellabakterier vid tillagning men man måste väl TVÄTTA äggen noga innan? De kommer ju trots allt ur en hönsrumpa och ibland händer det ju att det är hönsbajs även på köpta ägg? 😅
Så himla fint och festligt! Sparar fliken med receptet öppen och hoppas att bakningsandan faller på innan påsk. Jag har egna hönor som värper mörkbruna, bruna, gröna, ljusbruna militärgröna och rosaaktiga ägg så jag kanske får ta några olika färger på äggen 😊🐣