SuperstjĂ€rnan Ägget. Ett vackert och festligt bröd i pĂ„sk Ă€r det Grekiska Ă€ggbrödet. Jag lĂ€gger rĂ„a Ă€gg i brödet och vid grĂ€ddning tillagas bĂ„de Ă€gg och bröd i ugnen. Sedan kan Ă€ggen Ă€tas tillsammans med brödet. Det Ă€r sĂ„klart ocksĂ„ fint att fĂ€rga Ă€ggen till brödet innan tillagning. Eller sĂ„ tar du olikfĂ€rgade lantrasĂ€gg och lĂ€gger i brödet – det gjorde jag ett Ă„r och det blev vĂ„dligt tjusigt!

Mitt recept utgÄr frÄn ett recept av Monica Ahlberg men jag har gjort min variant av det. Och sÀkert har jag nÄgra lÀsare med rötter frÄn Grekland som kan dela med sig av hur de Àter och vill ha just sitt Àggbröd?

Grekiskt Äggbröd (1 stort bröd)

Ingredienser

  • 50 g jĂ€st

  • 4 dl av 3% naturell yoghurt

  • 2 msk rapsolja

  • 1 msk salt

  • 10 dl vetemjöl ca

  • Ägg till pensling och hela Ă€gg till fyllning (4-5 Ă€r lagom)

  • Vallmofrön

Gör sÄ hÀr

  • VĂ€rm yoghurten till 37 grader. TillsĂ€tt jĂ€st och rör ut. Addera rapsolja, salt och nĂ€stan allt av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och lĂ„t jĂ€sa övetĂ€ckt i bunke i en timme
  • Dela degen i tre bitar. Rulla dem till lĂ„nga korvar och flĂ€ta sedan bröder. Snurra ihop flĂ€tan till en rund brödkaka och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t.
  • Smörj de rĂ„a Ă€ggen med lite rapsolja och tryck sedan ner dem i brödet. LĂ„t jĂ€sa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
  • Pensla brödet med Ă€gg och strö över vallmofrön. GrĂ€dda i ca 30 minuter pĂ„ 200 grader, tills brödet har fĂ„tt fin fĂ€rg.

HĂ€r hittar du mina andra inlĂ€gg pĂ„ temat SuperstjĂ€rnan Ägget.

Under skalet pÄ ett Àgg

ÄggstraordinĂ€rt gott

Hur du kokar ett perfekt Àgg