Att bli med eget sovrum igen

I veckan har vi äntligen gjort slag i något som jag längtat efter – Ulf har nämligen flyttat ut ur vårt sovrum.

Hans spjälsäng har ju stått här inne med mig i över ett år. Det gick bra i början eftersom han sov som en stock. Men nu när han lägger sig vid halv sju på kvällarna och är lättväckt har ju rummet varit obrukbart efter den tiden. Jag har smugit mig in i mörkret vid läggdags och slängt alla kläder i en hög. Trasslat mig ner under täcket och hållit andan. Ändå har han vaknat. Men nu har jag fått tillbaka sovrummet! Eller vi – för Jakob har sovit med storbarnen och jag har sovit med Ulf sedan han kom. Att sova i olika sovrum är för övrigt mitt bästa hack under bebistiden. Så dumt att båda ska få störd nattsömn. Då kan man ju inte avlasta varandra.

Känns lite sorgligt att Ulf flyttat ut – men ärligt talat mest skönt för oss båda. Han har sovit som en liten gris i två nätter och jag har inte hört ett knyst ifrån honom.

Innan vi gjorde iordning det här sovrummet (tidigare mitt kontor) delade vi i många år rum med barnen. Vårt sovrum var i praktiken deras lekrum. Och sedan dess är jag lite allergisk mot sånt. Jag vill ha ett städat, lugnt och avskilt sovrum där man alltid kan dra sig undan och inte bli stört av tusen leksaker och grejer som dräller överallt.

Så skönt att ha fått tillbaka det.

Vi gjort också gjort en rokad på möbler på övervåningen i väntan på vissa ombyggnationer. Så just nu står det alltså fyra skåp i sovrummet.

Lite övermöblerat jag vet. Men mysigt ändå.

Jag fyller ju år snart och pappa kom förbi häromdagen och lämnade min födelsedagspresent. Har inte sett honom på två månader eftersom min pappa är 70+ och jag inte vill riskera att smitta honom. Men pappa lämnade i alla fall över en stor påse torkat renkött som han gjort åt mig (älskar och önskar mig varje år) samt en chokladask och en födelsedagsbukett. Buketten står nu på mitt nattygsbord. Så mysigt med blommor här. På sommaren har jag alltid bukett på nattygsbordet så jag får vakna med blicken på blommor.

Jag har vågat mig på att ta fram mina piedestaler igen nu när Ulf inte ska vara här inne och härja hela tiden. Som jag saknat dem. Har ca åtta till i källaren som väntar på att få en plats när Ulf blivit äldre.

Fast lite småbarnshärj blir det väl fortfarande.

Idag lördag ska vi fortsätta med städandet och omorganiserandet på övervåningen.

Jag ska också ta barnen och cykla och köpa lördagsgodis. Älskar att cykelsäsongen är igång. Ska bara fixa en hjälm åt mig och en åt Ulf nu också.

Sedan ska jag försöka fotografera Ulfs nya sovrum. Om ni vill se? Det är en lite annorlunda lösning minst sagt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

43 kommentarer på “Att bli med eget sovrum igen”

 1. Klart vi vill se! Älskar den där tapeten! Ja äntligen doftar det blöt jord sura vantar och barnen cyklar. Okej sura vantar är väl så där men är ju också ett tecken på att nåt nytt är på gång!

 2. Så fint sovrum och skönt ni kan sova själv. Vi har också återfått vår säng då våra killar sover hela nätterna i eget rum och det är så skönr med ostörd sömn. Tidigare har de nommit tassande på nätterna, mysigt ibland men trångt och bökigt också. Jag vill gärna se hur lilla killen bor. 😊

 3. Visa på du!

  Själv har jag en snart fyraåring som ännu inte fått ett eget rum men han sover gott och störs inte av oss. Vi har sagt vi ska flytta ut honom “snart” i säkert två år… Storasyster fick eget rum runt två år så vi hade tänkt lika för honom men så blev det inte. Kanske orkar vi ordna hans rum i sommar, eller i höst, det är ingen brådska.

 4. Så fint och rofyllt sovrum ni har. Jag skulle vilja påstå att skilda sovrum under småbarnsåren är det sämsta hacket… Att inte få somna bredvid, hålla en vuxen hand eller höra andetagen tycker jag blir en förlust. Under dagen med jobb och slit finns oftast inte tiden alls men att åtminstone få ligga bredvid på natten ger lite närhet och kitt.

  1. Det beror nog på hur bra barnet/en sover och hur man prioriterar tiden efter läggning på kvällen. I vår familj är det absolut det bästa hacket att vi sover separat. Våra barn när de var bebisar sov bedrövligt. Så bedrövligt att jag drabbades av utmattningssyndrom efter 10 månader med andra barnet som vaknade en gång i kvarten nätterna igenom. Nu sover jag själv för att kunna fungera på dagarna och kunna arbetsträna. Min man sover fortfarande med barnen (2 och 4 år) och vi har märkt att vi nog snart ska kunna flytta ihop i vårt gemensamma sovrum igen – längtar! 🙂

   Eftersom vi inte haft nätterna ihop det senaste 1,5 året så har vi varit noga med att istället hitta andra fönster för att kravlöst vara nära. Ta ett bad ihop när barnen somnat, eller en dusch och skrubba varandras ryggar. Sitta och bygga lego ihop en stund (de stora vuxenbyggena som barnen bara får titta på, inte leka med, hehe, hur kul som helst!) och samtidigt prata om det som hänt på senaste, hur den andre mår, hur behoven ser ut osv. Det har fungerat hur bra som helst för oss, men jag vet att alla är olika.

   1. Bästa hacket tycker jag också!! Vår yngsta fyller tre i sommar och vi har precis flyttat ihop efter typ 9 år i separata sovrum (det är mest mannen som sovit med barnen, men nu är de stora nog att sova på egen våning). Vi är såååå mycket trevligare mot varandra när vi fått sova tillräckligt. Och närhet kan man ju få ändå!

  2. Jennie, det förutsätter att barnet/barnen sover hyfsat bra, annars leder det bara till två av sömnbrist utmattade vuxna. Och kronisk sömnbrist är det absolut sämsta life hacket någonsin och inte på något sätt välgörande för relationen. Sömn och föda kommer långt före fysisk närhet på behovstrappan om man säger så.

   1. Absolut beror det på hur barnen sover och vi har sovit många nätter i olika sängar men att det skulle vara det bästa håller jag inte med om. För min del mår jag bättre om vi börjar natten i samma säng och barnen i sina, sen blir det som det blir. För mig skulle det kännas väldigt olustigt och vi hade olika sovrum även om vi inte alltid sover i samma rum. Minns så tydligt för några år sedan när minste man ammades och stökade i sängen, jag var så trött efter jobbiga nätter men bara av att min man sträckte ut handen och tog min, där i vargtimmen, gjorde att jag verkligen kände att detta gör vi ihop ” jag finns här nära” ❤️

 5. Din blogg är så rolig att följa. Perfekt blandning, än om jag gärna ser ännu mer trädgårdsinslag. Det är så roliga inlägg.
  Trevlig helg!

 6. DRÖM med eget sovrum, och så fint det ser ut! Antar att Ulf inte äter något nattetid? Hur fick ni honom att sluta med det? Min bebis ammar som en galning 🙂

 7. vilket härligt sovrum du har ordnat! Jag skulle gärna vilja se hur du förvarar dina kläder 😊🤔 mvh, klädhögen

 8. Du sprider inspo! Så fint det blev i sovrummet. Jag älskar oxå skåp så jag tycker inte fyra är är mycket. Ska bli kul att se Ulfs rum!

 9. Underbart fint! Blev så inspirerad av det att jag nu lämnar solen i trädgården och går in och städar mitt eget sovrum som är superstökigt och otroligt oinbjudande.

 10. Åh vill sååå gärna se hans nya rum!

  Min minsting är lika gammal som Ulf och jag lääängtar ihjäl mig tills han flyttar ut…han blir inte längre störd när jag och min man går och lägger oss på kvällen, men jag saknar att kunna ha lampan tänd och läsa i sängen. Jag saknar det sååå mycket! Vi har bara tre sovrum och fyra barn, och jag vet inte ännu vart han ska sova sen. Ev tillsammans med storebror men inget är optimal. Längtar tills vi flyttar till större!!!

 11. Vill självklart se!
  Du/ni är så bra på få till mysighet och hemtrevlighet.

  Är tacksam att du/ni vill bjuda på bilder från ert hem. Och från ert liv. Det är så fint för sinnet dina bilder och texter. Även om det är personliga bilder så tolkar jag dom aldrig som privata. Finns fortfarande tusen frågor med svar vi följare inte vet. Och heller inte ska veta, eller har med att göra, tycker jag.

 12. Underbart fint sovrum! Och om jag vill se Ulfs? Jaaa såklart, ska bli jättekul o se vad ni hittat på 🥰 Ha en fin lördag!

 13. Undrar så vad tricket är? Speciellt med tanke på att ni ammar. Jag har en liten i samma ålder och längtar så efter att iallafall kunna ha henne i spjälsäng. Men det verkar långt bort, även om vi begränsar amningen på natten.

  1. Om du vill ha tips :). Jag gav rejält med mat på kvällen och sen begränsade jag amningen enligt 5+3+3. Alltså att först vänta fem timmar med att amma och försöka söva om på annat sätt om han vaknar, sen vänta tre timmar, sen tre igen. Sen stretcha de där första fem timmarna så det så småningom är sex timmar osv. Vet att många ser rött av att ens höra ”begränsad amning” men om ett barn över sex månader växer och mår bra och äter bra MÅSTE hen inte amma natten igenom. Men mamman måste få sova… Jo jag vet ”amning är mer än mat” men man kan ge trygghet och närhet på andra sätt, och lära barnet att somna om på andra sätt. Naturligtvis lät jag inte en hungrig bebis ligga och skrika i fem timmar bara av ren princip. Det är mer ett riktmärke att försöka sträva mot och vissa nätter funkar det inte alls och vissa nätter går bättre. Nu är han tio månader och ammar en gång på natten, ofta runt fyra, fem. Somnar vid åtta.

   1. Åh sorry, somna i spjälsängen var det ju också. Jo då tycke jag knepet var att verkligen försöka få barnet att glida in i sömn i sin säng. Så mycket plocka upp, lägga ner tills barnet till slut somnar i sängen och inte i famnen, och gungtassar är guld.

    Eftersom jag tar nätterna själv blev jag tvungen att hitta trix för att mitt barn skulle kunna somna själv i sängen (kunde inte sova bra med honom i min säng) och inte heller behöva amma varje gång han vaknar till. Bebisar vaknar till massor av gånger under natten så jag ville lära honom att kunna somna om själv då.

 14. Hack? Hacket? Nu måste jag ha missat nåt… alternativt blivit väldigt gammal…. 😳 Både Clara och flera i kommentarerna använder uttrycket ”det bästa hacket..” ? Är detta ett nytt ord jag missat? Det bästa tipset? Eller…? 🤔

  1. Ha ha ja det er ju den engelske påvirkningen i både svensk og norsk språk:» life hack», som i noe som gjør livet lettere….ikke så gammelt uttrykk, faktisk, men typisk et ord som har kommet med internet. Det er litt « konstig» hvordan noen ord får fotfeste….

 15. De två äldsta fick egna rum när de var runt 2-års åldern, fast de kom till oss på nätterna i flera år efter det. Vi sover på övervåningen och de två äldsta har varsit rum där också. Så kom trean, som har haft sin säng vid vår sängände tills hon var fyra år, lekrummet har varit på nedervåningen vid kök och allrum och tvrum.

  Så började yngsta fråga när hon skulle få ett eget rum med sin säng i… Det är ingen bra lösning med sovrum på nedervåningen för varken de större barnen (de skulle bli störda tidigt på mornarna och kvällarna) eller för mig och min man eller för yngsta (som fortfarande kommer upp tillvår säng + mellanbarnet som kommer ibland när han drömt mardrömmar).

  Så yngsta barnet har fått sneskrubben i vårt sovrum, utan fönster. Det har nu blivit ett litet, ombonat och mysigt sovkrypin. Nu har hon börjat fråga när hon ska få ett rum med säng OCH leksaker… hahaha! Men det får vara så här nu, det bästa gör alla en tid framöver.

 16. Cirka dag två i vår karantän tog jag oxå tag i detta och gjorde eget rum till vår ettåring. Hon har sovit så gott sen dess! Och hon älskar att leka där inne. Passade perfekt att få tillbaka vårt sovrum nu när vi varit i behov av lite egentid när hela familjen hållt sig hemma.

 17. Åh eget sovrum, den känslan! Vi köpte en sån fin våningssäng till döttrarna när vi flyttade så att vi fick mer än ett sovrum. Då var de 1 resp 5 år. Tror det dröjde åtminstone 3 år innan de sov där någorlunda regelbundet. Vårt sovrum var fullt med sängar, en extra på var sida om vår. Där sov de och den fina våningssängen stod tom… Nåja de sov gott och ingen störde varann så det gick fint. Men lite knasigt kändes det allt.
  Nu är de 14 och 18. Tiden går. Allt har sin tid 🙂

 18. Spännande! Vi är precis i samma fas. Lillasyster har precis fått flytta till eget ”rum”, en inre hall mellan vårt sovrum och vardagsrummet. Gäller att nyttja de ytor som finns i vår trea!

 19. Hos vår datter og svigersønn gledet de seg til at snart-ett-åringen skulle sove i egen seng, på eget rom, etter å ha samsovet fra han ble født.
  Etter tre uker gikk de tilbake til samsoving. Alle tre sov mye dårligere når de ikke sov sammen, he he, og nå er alle happy igjen. Han legger seg og sovner i egen seng, og så bærer de han over til sin seng når de legger seg.
  Jeg, derimot,orket ikke ha våre barn i vår seng eller på vårt rom etter at de var over det første 3/4 året eller så. Alle får finne det sin familie trives best med.
  Herlig for deg, Clara, å få tilbake ditt soverom!

 20. Lycklig den som får sova i detta vackra rum , möblerat i kärlek , ljuvliga drömmar ❤️

 21. Tips för dig – istället för cykelhjälm finns Hövding (air bag för cyklister).
  Bärs som en krage, skyddar mer än en hjälm. Googla på Hövding, om inte annat än för nöjes skull.

 22. Förstår dig så. Jag sover 100 ggr bättre i eget sovrum även om jag är nojig och kör babyvakt (trots att ungen är 2,5 men har man som mamma issues så har man det…). Men så är jag extremt lättväckt och hemskt svåråtersövd.