En bedrövlig entré

När snön tinat bort från farstubron är det alltid en lika deppig syn. Hösten och vinterns fina arrangemang med granris och slingor och kottar och pumpor ligger och ser fruktansvärt ut.

En lykta har strukit med i något snöras från taket

Och allting andas bara fadd och förfärligt överspelad vinter.

Så såg det ut hemma hos oss tills för två veckor sedan. Extravagnen och barnsparken framme. Diverse paket och skrot och granris över hela trappan. Hu vad deppigt att komma hem till. Jag satte igång att städa.

Sopade trappan ren från granris, bar bort allt skrot och planterade massa små penseér som ett färgglatt utropstecken. Och idag såg jag att det flockade sig med insekter här. Att ställa ut lite blommor tidigt på säsongen (i Västerbotten ÄR det tidigt på säsongen) är superbra för alla pollinatörer som vaknat och är hungriga!

Mycket bättre! Min cafegrupp i järn fick också komma fram.

Så härligt och betydligt mer välkomnande. Längtar tills termometern visar plusgrader även nattetid så att några fler sorters sommarblommor kan stå här ute.

Så här ser det förresten ut i mina rabatter just nu. Rysligt. Men jag klipper aldrig ner perennerna på hösten. Dels tycker jag att blomsterstänglarna är väldigt vackra när de precis vissnat. Dels ger de ett visst skydd åt de första plantorna som visar sig i den starka vårsolen. Dessutom multnar löv och kvistar ner och ger bättre struktur på jorden. Om 1-2 veckor ungefär – då klipper jag ner allt dött och ger plats för det nya. Och då känns det så härligt fräscht i rabatterna.

Och redan nu har lite växtlighet börjat kika upp. Det är samma otrooooliga känsla varje vår. Det lever något! I min rabatt! Förstår att ni i södra Sverige har sett växter sticka upp ur jorden sedan i slutet av januari typ. Men här får man vara glad när det kommer något i april.

Hejdå från min vårstädade entre! Så snart termometern tillåter ska jag fläska på rejält med blommor igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “En bedrövlig entré”

 1. Vi i södra Sverige har knappt haft någon vinter. Min bladpersilja har klarat sig och vuxit på sig under vintern, grönkålen lika så (glad att mördarsniglarna inte ätit på den), ringblommorna blommade till februari. Inte normalt, antagligen, men så har det varit. Nu är aklejorna på gång (blad, ej blommor) och rosenbuskarna börjar få små blad. Påskliljor blommar och snart är det tulpanernas tur. Ja, det är ett väldigt avlångt land vi bor i!

  1. Och ändå är vår för mig lyckorus med så mycket mer ljus. Gräver i trädgården varje dag och är så där lycklig! Bra för vitamin-d-hushållet också, liksom 🙂

 2. Vad fint, och vad härligt att även få se hur skruttigt allt ser ut innan städet.
  Jag bor strax nedanför Vänern och vi har haft fina soliga dagar, den här veckan ska vi upp emot 18 grader dagtid, men på natten går det fortfarande strax under nollan, så det växer inte SÅ himla mycket här än. Det är scilla, påskliljor och vitsippor och någon gul blomma som finns i backen just nu. Har också sett knoppar i rabatterna men de är inte mycket större än dina 🙂

 3. En undran, ni har en jätte fin rabatt längs huset. Men har ni dranerat huset? Tänker då ni har jord intill husväggen( tänkte den rabatten som va lite ryslig:)

 4. Att göra entren fin på våren är en härlig känsla. Jag tror att jag har så där en 20 krukor framför min entré! Älskar blommor och driver upp det mesta själv från frö. I år har jag dessutom samlat in alla frön själv från egna växter och det är verkligen ett lyckopiller!
  //Berith

  1. Åh! Jag har börjat med att driva upp sommarblommor från frön i år. Vi får se hur det går. Har du några tips? (sommarrudbeckia, röd solhatt, timjan, jätteverbena, förgätmigej, tusensköna osv)

 5. Inspirerande inlägg med perfekt timing! Vi tog fram utemöbler idag, så stekigt på verandan, flera meter snö på tomten. Åt pannkakslunch vid nytvättat bord och kände livet återvända!

 6. Tack! För att du delar med dig av allt det där operfekta, som gör att lite stök känns helt okej. Till och med mänskligt, mitt bland 3 barn, jobb, kvällsaktiviteter, olika viljor hit och dit osv. Och att det är okej att ha det så, hemma hos mig också!