Den här tisdagen var en riktig superdag! Jag åkte in till stan med Ulf för att göra några jobbärenden på morgonen. Varmt och soligt och jag premiärade strumpbyxlösa ben!
På lunchen mötte jag upp min vän Elina. Hade med mig en picknickkorg och sedan promenerade vi längs älven och hittade en bänk att fika på. Jag fick födelsedagspraliner och en liten present. Det var så mysigt att se massa Umeåbor som kommit ut ur sitt ide. Som kisade mot solen, joggade eller rastade en hund. Helt glada med axlarna sänkta och skrattrynkor vid ögonen. När jag kom tillbaka till bilen för att köra hem igen visade termometern 18 grader!

Och eftersom att det är tisdag är det matlag. Den här gången hemma hos oss. Men vi inledde först med ett sjöbad.

Några badare var djärvare än andra…

Brrrr…

Stina badade isvak för första gången. Grupptrycket kan åstadkomma mycket.

Jag doppad mig två gånger. Det är alltid det andra doppet som är skönast. Orkar man är det värt att ta minst två stycken med en kort paus emellan!

Smulf doppade sig också. Fast bara med rumpan i en lerpöl.

När vi badat klart skyndade vi oss hem till verandan där det var 27 grader varmt. (Vad är min besatthet av grader förresten? Ett tecken på plusgradersabstinens?) Jag hade lagat lamm som stått i ugnen i sju timmar och föll i bitar för att det var så mört. Kryddade med bland annat rosmarin, timjan, apelsinzest, citronzest och massor av kanel och vitlök. Jädrar vilken succé det blev! Gott med kött från egen gård!

Massa aioli till såklart

Och en stor härlig sallad

Plus pangad potatis med timjan och smör på.

Alla var hungriga som djur efter badet

Inte minst jag!

När dagen gick över i kväll drog vi oss in från verandan och kröp ner under filtar och plädar och så satt vi och pratade till framemot tio. Man glömmer så lätt den sena timmen när det är så ljust ute.
Och det var den supertisdagen det!
32 svar
Åh så härligt det ser ut 😍
Åh, vill gärna ha receptet på det där lammet!! Perfekt med långkok nu när man ändå bara går hemma 🙂
Ja tack! Jag har en lamm-stek i frysen hemma och vet inte vad jag ska göra med den!! Så ett recept skulle vara guld 😀
Samma här 🖐, önskar också gärna recept 😊☀️
Så HIMLA mysigt ni verkar ha haft det! Och jag instämmer med Millis, det där receptet skulle man gärna lägga vantarna på (dregel dregel)!
Vilka fina baddräkter du och Stina har. Var kommer de ifrån?
Min baddräkt syns inte här – men kanske menar du Ulrikas röda baddräkt? Tyvärr vet jag inte var den kommer ifrån men Stinas är i alla fall från Ingrids Underkläder i Ummeå 🙂
Men gud, jag trodde också att det som tydligen var Ulrika var du 😀 Ni var väldigt lika bakifrån i baddräkt tydligen, haha
Den middagen lät verkligen fantastisk! Mums
ljuvligt det låter! Som alltid när matlaget är i farten!
Jag vill dyka ner i detaljen kring bad. Klär du på dig mellan doppen eller sveper du bara in dig i handduk? Har aldrig fallit mig in att andra doppet skulle vara bättre.
Jag sveper bara om mig med en handduk och väntar typ 7 minuter =) sedan känns bad nummer två ännu härligare!
Tack! Kanske vågar prova i Nydalasjön någon dag.
Hej
Vilket ”frisktvågatgäng” ni verkar vara, bada i isvak, brrr, men jag vet att det är skönt efteråt, apropå det där med grader, kollade ni hur många grader det var i vattnet? 5 – 6 grader kanske, eller? Lammsteken låter verkligen hur gott som helst, håller med föregående, ett recept skulle vara trevligt.
/ Pirjo
Hej! Vad härligt och gott det ser ut. Jag undrar dock hur du tänker kring folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Corona-pandemin. Jag bor också i Norrland och än så länge har ju fallen varit färre här. Jag upplever dock att de flesta (i min bekantskapskrets) ändrat sina vanor och slutat umgås hemma hos varandra. Istället har vi grillat ute, gått promenader etc. Rekommendationen är ju att man ska hålla avstånd, undvika fester osv. Jag undrar särskilt då du når ut till så många och tex detta inlägg kan tolkas som att du förespråkar att det är ok att bara fortsätta umgås som vanligt. Tack för en i övrigt bra och inspirerande blogg.
Hej! Skönt att någon annan också gjorde den iakttagelsen. Jag tror varken ”Inga” eller jag vill låta kritiska, men jag undrar helt enkelt om rekommendationerna är annorlunda för er längre norrut. (Bor själv i Svealand och har inte träffat varken vänner eller släkt på mycket länge känns det som.)
Jag undrar så mycket vart ni sett dessa rekommendationer att man inte får ses med friska vänner?
Hej Clara!
Har läst din blogg länge och tycker att den är väldigt inspirerande🤗 Men även jag blev väldigt fundersam efter att jag läst inlägget. Bor i Umeå och det var ett par veckor sedan som vi slutade umgås med vänner inomhus. Jobbar dock som förskollärare och där är det väldigt svårt med att hålla social distans men vi gör så gott vi kan. Vi är ute i så stor utsträckning som möjligt och hoppas innerligt att det ska räcka för att inte sprida smittan vidare om någon skulle insjukna på plats. Här kan du gå in och läsa folkhälsomyndighetens råd. http://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/alla-har-ansvar-att-forhindra-smitta-av-covid-19/bromsa-smittan–det-har-kan-du-som-privatperson-gora/
Hej på er! Sidan du Lisa länkar till är en sammanfattning av föreskrifterna. Och att hålla avstånd inomhus och utomhus är en förkortning av det som står i HSLF-FS 2020:12 (som är den långa, ej sammanfattade versionen) nämligen; “2. hålla avstånd till varandra inom- och utomhus på platser där människor
samlas, som t.ex. butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, servicekontor
och väntrum,” Att umgås ett gäng vänner är alltså inget problem.
Sedan spelar matlaget inte så stor roll när vi ändå samåker till skola varje morgon och Jakob och Albin arbetar ihop varje dag och jag dessutom arbetar med Stina 🙂
Det är så dumt med denna sammanfattning för den leder till så stora missförstånd! Förstår inte att de inte sett hur det kan läsas. All kärlek till FHM och deras arbete men denna lilla del upprör mig så!
Ja, du har ju en ängels tålamod som får förklara dig om och om igen. Ändå ”vågar” du fortsätta bjuda med oss bloggläsare att läsa om matlag och annat. Påskmiddag med två familjära gäster till exempel.. Det tackar vi (eller, jag i alla fall då) för. Det är sån härlig vårkänsla i bloggen nu, började med påsken. Behövs lite ljus i dessa tider. Sen tror ju jag att du alldeles på egen hand redan hittat och uppdaterat dig på Folkhälsomyndighetens råd..
Tack kära du <3
Jag undrar och tänker precis samma som dig Inga…
Jag tycker också att det verkar som att barnfamiljer har lite mer umgänge än andra nu, kanske för att barnen ändå är på förskola/skola och träffar folk? 🤔
Jag tänker samma sak. Jag vet att matlaget och barnen träffas hela tiden, men det gör vissa av oss också, men vi hänger inte hemma hos varandra för det. Vi ses utomhus, i skogen, lekparken och så. Min reaktion på det här inlägget är först – åh vad härligt med gemensam middag, och sen bara: hm, så kan ju inte vi göra här, varför gör Clara det då?
Annars – en underbar blogg, den enda jag (halv)följer. Förstår inte hur du hinner med allt, men det är väl ett sånt där mysterium jag aldrig kommer att lösa 🙂
Tänkte på samma sak har inte träffat vänner över middagsbjudningar på mycket länge. Ses bara ute på armlängds avstånd. Men bor i Stockholms området så det kanske är annorlunda. Vi arbetar hemma och har inte träffat äldre familjemedlemmar alls. Tänker att det säkert är lugnare i Claras by och visst känner jag avundsjuka och det är klart att det är knepigt när man når ut till många och så uppenbart går emot rekommendationer på detta vis. Det ser oerhört mysigt ut dock.
Vi har nog lite olika glasögon på här känner jag. Jag kan faktiskt inte se ens med storstadsmått sett att Clara någonsin någonstans har brutit mot rekommendationerna som du uttrycker det.
Personerna som familjen just nu umgås med är personer som de ändå träffar och arbetar tillsammans med dagligdags och ingen är i riskgrupp. Jag har ingenstans kunnat se och/eller läsa att Clara har haft stora fester med kreti och pleti, umgåtts med 70+ eller rest land och rike runt utanför den egna regionen. Vilket jag i så fall hade godtagit som brott mot rekommendationerna. Men som sagt, vi tolkar nog rekommendationerna lite olika hårt ibland beroende på var vi bor, hur vi lever och om vi t.ex arbetar i vården eller annat där vi riskerar att möta riskgrupper i större utsträckning.
Det handlar väl inte om kreti och pleti utan om att minska sitt umgänge rejält. Men förstår när jag pratar med vänner i andra delar av landet att man tar mycket lättare på rekommendationerna än vi gör i Stockholm- varken jag eller min syster är riskgrupp och vi bor nära vi ses absolut inte inne och nära just nu och vet inga andra som gör det heller – i varje fall skulle ingen öppet visa det ( eftersom man skulle framstå som rätt ignorant) tänker mest att man kanske ska fundera över det när man når ut till många.,
Nä, och det är väl just det som är lite problematiskt i den här frågan, att förutsättningarna ser så olika ut för oss just nu beroende på var i landet vi bor och hur vi vanligtvis lever. Minska sitt umgänge rejält upplever jag att Clara redan har gjort iochmed att de bara umgås med det här matlaget som de ändå också arbetar tillsammans med övrig tid, och då tänker jag mig att man ses ju inomhus även då.
Själv är jag t.ex arbetslös för närvarande och ensamstående så de enda sociala kontakter jag har är den minimala nära vänkretsen som just nu består av tre personer, eftersom jag inte träffar personer i riskgrupp. Om jag ännu mer drastiskt skulle minska detta skulle det innebära att jag sitter i karantän och inte har något umgänge alls. Så även jag träffar några andra människor fortfarande, både inom- och utomhus.
Men vardagen och livet ser väldigt olika ut för väldigt många och det är extra jobbigt just nu i Stockholm dessvärre så jag har full förståelse för att när man bor där känner att man bör strama åt det hela ännu lite till. I byar på landsbygden är situationen inte riktigt densamma, även om de flesta ändå gör så gott de kan efter sina förutsättningar för att hålla smittan nere.
Vi får alla fortsätta att kämpa oss igenom det här och se fram emot en ljusning i framtiden. Jag har inget mer att säga nu i den här diskussionen känner jag, men ha det bra, så bra det går under rådande omständigheter.
Åh, vilken härlig dag! Kan du berätta lite mer om hur du gjorde lammet? Vilken temperatur använde du och så vidare?
Så gott med lamm! Jag har en fråga om det. När man äter lamm från egen gård, hur gammalt är lammet när det slaktas? Slaktar ni själv? Är det inte jobbigt i sånna fall, dom är ju så gosiga! Jag tycker att det är toppen och föredömligt att ha egna matdjur, så det är ingen kritik, jag undrar bara hur man ”pallar” och hur ni gör?
Den middagen ser helt fantastisk-supergod ut!!! Takk for at vi ikke har lukt på Mac’en.
Bästa lammreceptet! Tappat räkningen så många gånger vi gjort det (svärisar har får)
Receptet är från Ica.