Månader av planering

Första åren med jordbruket var det väldigt mycket att släcka bränder. Lösa problem som uppstod allt eftersom tiden gick. Nu försöker vi bli bättre på att planera allt i förväg. Även om det kan vara svårt.

Jag får en del frågor om hur vi arbetar och planerar kring vår odling. Och jag kan berätta att innan odlingssäsongen drog igång ägnade Albin och Jakob ungefär två månader av heltidsarbete åt att planera. Sådd, skörd, leverans, fakturasystem och allt där emellan. Men i år har vi också två anställda i jordbruket vilket ger mer tid för planering och strategiarbete

Vi håller som bäst på med nya hemsidan där våra prenumeranter ska kunna boka upp sig. Albin bygger allting själv till den. Att vara bonde kräver att man kan lite av allt (utöver att kunna det där med odling).

Och det man inte kunde innan får man lära sig med tiden. VVS, snickeri, motormekande. Köra traktor och handskas med djur. Elarbeten, att bygga hemsidor och bokföra. Samt förmågan att konstruera och bygga uppfinningar av olika slag – vartefter behovet uppstår. Som vår supereffektiva vakumsåmaskin, en rotsakstvätt gjort av plastringar från en vägtrumma och en motor till en vindrutetorkare. Och nu senast en bäddformare som fästs bakom traktorn och formar odlingsbäddarna raka och fina.

Måste säga att jag är väldigt stolt över vad vårt jordbruk blivit. Hur vi med små medel och genom att återinvestera ständigt kunna fortsätta växa och utvecklas. Och nmu har vi ju ett fint kontorshus också. Med fikarum, vilorum och arbetsrum. Vilket lyft när det kom till!

Kaminen eldas för värme och alla träytor gör att det doftar så gott. Det är som att stå på en vedbacke när man stiger in här.

Fårskinnen kommer förresten från våra egna får. Inväntar just nu att vi får hem de senast garvade fårskinnen från höstslakten. De har varit på beredning men borde vara klara nu.

Jakob och Albin är två riktiga excelnördar och strateger och arbetar konsekvent med lean i jordbruket. Konstanta förbättringar, förenklingar och justeringar av flöden för att allt ska går smidigare.

I år är dock första gången vi använder odlingsappen Tend. En amerikansk odlingsapp speciellt anpassad för trädgårdsodling. Nu när vi satt igång är det svårt att förstå hur vi tidigare klarat oss utan den.

Att driva ett småskaligt ekologisk jordbruk kan låta romantiskt. Och det är det förstås på sitt sätt. Som att plöja åkern en kväll i maj när träden knoppas och sjön ligger spegelblank. Eller att se ungarna rusa runt mellan rader av kål som nästan når dem över huvudet. Men bakom odlingarna ligger enormt mycket tankenkraft och möda för att det alls ska bli någon skörd. Det kan man ha i åtanke när man står och klämmer på en påse morötter som blivit lite skrumpna i toppen – och funderar på om man inte bara borde kasta bort dem och köpa nya?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Månader av planering”

 1. Jag har alltid tagit vara på maten. Tre matskedar vispad grädde kvar. Ska du ha kvar den?! Åker i en paj eller köttfärssåsen dagen efter. Nu är det ju en annan medvetenhet kring att slänga mat. När jag ser hur folk skamlöst slängt fullt brukbara rester säger jag; ”släng inte maten! Det är oförskämt mot dem som gjort den! Vet du hur mycket jobb som ligger bakom?”… Respekt till er matproducenter!

 2. I mitt hushåll är vi väldigt medvetna om hur vi hushåller med maten. Äter efter säsong och så mycket det bara går av svenskt och närproducerat.

  Blir arg när jag tänker på allt slit och släng i kylar fulla av kastfärdig mat. Eftersom man inte lagar upp det man köpt. Tror det är superbra att ha mindre kyl, då blir inte saker liggande på samma vis kanske.

  Känns som att folk har hur mycket pengar som helst eftersom dom handlar och kastar!? Samtidigt som det tycks råda nån konsensus att svenskt kött, frukt och grönt är dyrt.

  Allt beror ju på vad man prioriterar snarare.
  Jag prioriterar alltid att köpa bra nyttig mat framför alla andra inköp.

  Tycker att folk generellt är väldigt slappa kring matinköp och knappt verkar läsa vilka ingredienser det är i det dom köper.

  Själv läser jag alltid! Har sen länge bojkottat ALLT med palmolja till exempel. Och annat som inte är bra för miljö och människa.

  Heja ert jordbruk 🙂

 3. Underbart! Gillar iofs det mesta du skriver, men utöver feminism och ‘Clara ryter till’ så är det inläggen om odling och trädgård jag gillar bäst!

 4. Ni är såna förebilder med ert jordbruk! Jag blir så inspirerad!

  Lite risky business att så “cabbage – integro” 😛

 5. Bästa slutklämmen! Så tänker jag ofta när jag hittar en trött och vissen grönsak i kylen! Lägg i kallt vatten så vips är den som ny igen 🙂

 6. Jag tänker ofta på mängden av de varor som finns. Tänk tex att tomaterna aldrig tar slut?! Man kanske haft en egen planta och blivit glad för en skörd på några röda godingar, men vet att inte ens tiofalt skulle räcka till familjen, och med tanke på att vi har tillgång till alla grödor året runt – fatta mängden! Man blir ju nästan yr.

  1. Håller med. Är alltid förundrad över det berg av svenska gurkor på min ica affär. Och det är bara på EN affär. Hiskeliga mängder! Dom som odlar är värd allt. Skulle gärna betala mer än bara 25 kronor för svenska jättegoda två gurkor.

   Är på tok för billigt!

   1. Det fascinerande (och skrämmande) är ju att det dessutom bara är de utseendemässigt bästa exemplaren som hamnar i de stora butikerna. Blev jätteglad när jag häromdagen hittade andrasorteringstomater hos den lilla grönsaksbutiken i min stad. Olika storlekar, lite skönhetsfel, ojämnt mogna – men mycket godare än de perfekta, ljusröda stora klass 1-tomaterna. Det är som att smakerna utvecklas mer hos de frukter/grönsaker som får växa i sin egen takt. Att de dessutom kostade betydligt mindre är ju bara en bonus.

 7. Snälla! Var är datorstolen ni har i kontorshuset ifrån? Ser jättefin ut och jag letar med ljus och lykta efter en liknande! Eller någon annan som vet var jag kan hitta något sånt?

  Tack för allt den här bloggen ger!

 8. Så koselig det kontorhuset så ut! Regner med dere har bygd det selv? Hadde vært gøy å se flere bilder, om dere vil vise!

 9. Hej!

  Vad roligt att få ta del av odlingen! Nu har jag lastat ned en bloggläsarapp för att läsa din blogg mer regelbundet (har fullt dig på Instagram länge). Vill gärna höra mer om odlande! Det är väldig få som vågar satsa på grönsaksodling i Sverige. Vi måste odla mera egna grönsaker! Och utveckla hur man kan tjäna pengar på det. Företagande. Inte enbart romantisk glimmer. Så jag läser gärna mer! Och vara våga skriva ordet slakt blir jag glad över (kommer så väl i håg ett Instagram inlägg för ganska länge sedan med en blodig hoggestabbe. Du skrev om att man måste slakta tuppar när man har hönor. Och den storm det blev!!) Kommer också i håg inlägg om att ekologisk produktion förutsätter djurhållning. Mycket viktig att få fram i samtalet om maten, klimatet och hälsan.

  Hej er!