När jag jobbar så pass intensivt som jag nu gjort senaste två veckorna märker jag hur lätt det går. Ibland tror folk (även jag själv) att jag inte klarar av att arbeta så hårt efter min utmattning. Det är helt fel. Tyvärr klarar jag av att arbeta jättehårt. Jag faller in i det direkt. Problemet är inte att jag inte klarar av jobbet utan att jag då inte klarar av livet. Mitt privatliv bara rasar ihop efter några veckor med den här arbetsbelastningen. Före den här intensiva slutspurten inför semester gick jag minst femtontusen steg per dag, tränade och gjorde roliga saker på kvällarna samt orkade fixa god, näringsriktiga middagar. Nu får jag ihop sjutusen steg om jag har tur, är helt slut på kvällarna, orkar inte träna eller tänka ut någon bra mat. Vill bara äta skräp och är dessutom mest sur.

Det funkar när det handlar om 1-2 veckor. Jag vet ju att det köper mig ledighet i sommar. Men jag gillar det inte. Och det är så tydligt att det är därför jag inte kan jobba så här hårt. Jag klarar jobbet men då klarar jag inte livet. Det är bra att påminna mig om det. Så att jag fortsätter välja balans framför mer jobb.

Under en sådan här intensiv arbetsperiod jobbar jag på 100 procent av min prestationsförmåga. Gör verkligen så mycket jag bara orkar och tar inga raster, är superfokuserad och effektiviserar hela tiden. Det finns ingen människa som kan arbeta så och inte vara helt knäckt i slutet av dagen. Idealiskt för mig är att arbeta på 70 procent av min arbetsförmåga. Lika många timmars jobb men mindre uträttat varje timme. Arbetsdagar med utrymme för en riktig lunch och kanske en promenad. Att jag kan ringa ett jobbsamtal utan att samtidigt försöka besvara ett mail. Att hinna funderar och strukturera och inte bara rusa mellan uppgifterna med håret på ända och lökringar stora som tallrikar i armhålorna.

För mig betyder en lugnare arbetsperiod inte nödvändigtvis att jag hämtar tidigare på förskolan, har kortare arbetsdagar och är ledig mer. Snarare att jag kan göra sakerna i lugnare tempo och därmed inte är så trött efteråt. Jag har haft så många orimliga arbetsperioder. Nu vill jag ha en rimlig arbetsbelastning och jag är så glad att jag snart ska återfå det. Det här är en kort period på två veckor som följs av semester. Så jag vet att det ska gå. Men det är också en oerhört bra påminnelse om hur jag måste fortsätta att bygga mitt liv. A la Hälsoåret 2020 ni vet. Jag är skyldig mig själv och min familj att ta hand om mig.