• Reklamsamarbete HiPP •

Utflyktsmat för små och stora

Jag har förvisso alltid mest sommarlov hemmikring. Men i år är det kanske lite mer fokus just på hemma än ikring. Istället för att hälsa på släkten får vi hålla oss kring gården.

Jag har så många projekt jag vill dona med men försöker komma till ro med att jag nog mest bara ska valla barn. Ulf är dryga året i sommar och i den där jobbiga åldern då benen är supersnabba men skallen totalt saknar vett. Plus att så fort jag flyttar på mig så protesterar han. Ulf kan sitta nöjt och leka men reser jag mig för en kopp kaffe tultar han efter och gallskriker.

Lugnast och gladast är han om jag är helt fokuserad på honom. Så jag gissar att jag får vara det. Göra sånt som han (och förhoppningsvis också storbarnen) kan vara nöjda med.

Kanske är ni fler som mest göra kortare utflykter kring hemmet i sommar? Jag gissar det. Här är några saker jag kommer att göra

 • Ligga på en filt på gräsmattan. Amma, vila, kolla till bebis som tultar runt och upptäcker världen.
 • Sitta i sandlådan och gräva. Vi har en på gården men annars får man sitta i närmsta park. Gärna med lite vatten i en flaska. Så att man kan blöta sanden och bygga bättre med den. Bra sandlådeleksaker tipsar jag om här
 • Stoppa ungarna i lådcykeln och åka till olika badplatser. Vi har tre stycken bra på cykelavstånd. Men har jag bil någon dag kanske jag åker en bit bort till någon av de två älvar som omger vår by.
 • Lekplatsrace. Besöka olika varje dag.
 • Gå ut i skogen. Köpeskex till barnen eller uppskurna fruktbitar. Kaffetermos till mig. Sedan bara sitta och se på när barnen röjer. Komma med lämpliga inpass och delta i leken efter ork och förmåga.
 • Åka och möta upp andra kompisar med barn. Så att de får härja av sig tillsammans. Gärna utomhus.
 • Besöka de museeum som väl är öppna.
 • Införskaffa lite roliga billiga badleksaker. Vattenpistoler, bollar som studsar på vattenytan, någon bra flytmojäng. Så pimpar vi badleken. Både hemma och på gården!

För att sommaren inte ska kosta skjortan tycker jag att det är skönt att ha med mig matsäck. Matmutor är de bästa mutorna för barn. Och tänk på att hellre ta med för mycket än för lite. Finns inget som dödar stämningen på utflykten som hungriga barn.

Storbarnen äter ju allt möjligt men för Ulf känns det lite kinkigare. Jag brukar försöka påminna mig om att varje måltid INTE måste vara en komplett sådan. Det är okej att skarva med det som finns till hands. En riskaka eller lite prickig korv. Om maten blir ett för stort projekt tar man sig ju inte ut alls! Men ska vi på en längre utflykt vill jag ju inte att han ska bli hungrig (och därmed gnällig) så då brukar jag ta med mig en ekologisk barnmatsburk från HiPP. Hett vatten vatten i termos har jag ju ändå med mig. Och fyller jag det i en kopp och stoppar ner en burk HiPP i vattenbadet ljummas maten lagom för att ätas. En klämmis är också skönt att hala fram när det börjar gnällas. Särskilt om barnet sitter vänd ifrån en i sele på ens rygg eller i vagn – och man vill vara säker på att den inte kan sätta i halsen.

HiPP är världens största tillverkare av ekologisk barnmat och därför kan de också ställa de hårdaste kraven på sina leverantörer.

Min bästa utflyktsmat till kidsen

Kalla makaroner

Kalla stekta småplättar

Smörgåsar med salt pålägg. Vira in traven i smörgåspapper och fäst vid en kylklamp med hjälp av ett gummiband

En mattermos med varmkorv och lite bröd bredvid i en påse. Glöm inte ketchupen!

Frukt skuren i bitar i en burk med lock – så att den inte mosas

Kokta oskalade ägg och en liten saltströare

Stekta, kalla prinskorvar.

Morotsbitar, gurkstavar, vitkål och blomkålsbuketter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Utflyktsmat för små och stora”

 1. På en resa i mellanöstern fick vi ett tips för varma dagar… dela en gurka på mitten, på längden, och salta ”snittytorna” litegrann. Lägg ihop gurkan igen och dela gurkan på mitten och plasta in ordentligt. Barnen kan sedan äta/suga på gurkan och får i sig både salt och vätska. Viktigt är naturligtvis att man är noga att successivt ta bort plasten runt så att de inte får i sig något av den. Våra barn älskade dessa gurkor när de var små.

  1. Men vilken smart idé! Perfekt att ha med i midjeväskan på fotvandringar, vätska och salt i ett! Toppen 😁

 2. Japp det blir mycket hemmikring i sommar. Jag är så lyckligt lottad att mitt sommarhus ligger hemmikring, 30 min dörr till dörr med bil och båt. 65 min med cykel och båt. Mvh Åsa

 3. Ganska exakt sådär ser vårt sommarlov också ut. Tack och lov har vi en stor gård med gräs och skog där man kan hänga. En bra sak är att i år är alla andra också hemma så det finns barn att leka med, annars brukar det vara tomt på somrarna.
  Härom dagen köpte jag vattenpistoler till mina barn, svinbra grej när det är varmt.

 4. Tips on ni har möjlighet – skaffa kanin! När mina barn var ett år (ja, tvillingar) bodde vi på lantgård några dagar. Det var vad vi mäktade med i form av semester det året. Och det var succé! Det fanns en kaninbur och grusgång utanför vårt hus. Ungarna var så nöjda. Vi föräldrar låg utslagna i skuggan och halvsov.

 5. Jag bor i utkanten av Paris och vi hade först tänkt att åka till Les Vosges på ett par 10 dagar men nu börjar vi att bli lite rådvilliga… Är det sådär jättebra att åka omkring när viruset fortfarande nästan bokstavligt hänger i luften? Vill man sova i en säng som andra har sovit i natten innan även om sängkläder bytts och rummets städats efter alla konstens sterila regler?

  Det blir nog hemester för oss i år med kortare utflykter runt i krokarna, kanske en helg till norra delen av landet och bada i havet en dag. Kanske leta upp en sjö?
  Vi ska ju ändå isolera huset i augusti så det kanske passar bra att spara ihop lite extra budget och lägga på renoveringen?
  Som tur är har vi trädgård och en hängmatta och ett grönsaksland och en stor skog 10 minuter till fots från dörren så vi kommer inte att lida den här sommaren! Lite tråkigt att jag inte får träffa min familj i Sverige men så är det.
  Glad sommar på er!

 6. Åh vad det ser härligt ut! Vilken fin solskärm du har, skulle gärna vilja ha en likadan. Toppen om du vill berätta var du köpt den?

 7. om man vill få ringtigt många “wow” och “mamma du är bäst” från sina barn kan jag tipsa om glass i mattermos. vi har en på ca 0.5 liter som jag lägger i frysen ca 30 min (utan lock) och sedan fyller med glass. fatta vilken lycka när man tar fram den på badplatsen!

 8. Tack! Det här är precis sådana tips som jag behöver. Börjar semestern imorgon, 6 v med vild tvååring 😅

 9. Jag vill tipsa om tomma förskolegårdar! Inhägnat så ingen kan rymma och fullständigt barnsäkrat utan att man själv behöver lyfta ett finger (förutom att stänga och låsa grinden efter sig). Skolgårdar kan också vara riktigt kul, men där finns ju sällan staket dessvärre. Vi bodde inne i storstan förut och när alla andra trängdes på överfulla lekplatser var vi i princip alltid ensamma på förskolegårdarna.

 10. När jag växte upp åkte vi ofta till simhallen såna där riktiga kanonvarma dagar när alla andra var på stranden. Vi hade bassängerna nästan för oss själva.

 11. Men vilka fantastiskt bra tips. Och kommentaren med glass i termos. Så bra ju. Älskar såna här inlägg där du delar med dig av dina tips och läsarna kommer med sina.

 12. Tack för otroligt mycket bra tips för barnfamiljen! Både gällande aktiviteter, förväntningar på samvaron (hehe) och utflyktsmat. Tycker du gör så bjussiga inlägg av dina samarbeten, känns väldigt ärliga och handlar om mycket mer än bara produkten, som man har nytta av. Fint!