Av att ha varit utmattad, pratat med otaliga utmattade och sedan skrivit en bok om utmattning har jag lÀrt mig en himla massa. Om varningssignaler. Om tecken att leta efter. Och det kan göra mig sÄ FRUSTRERAD nÀr mÀnniskor i min nÀrhet visar alla tecken pÄ att vara pÄ vÀg rakt in i vÀggen utan att förstÄ eller vara mottaglig för nÄgra som helst varningar. TyvÀrr tror jag att jag var likadan. Det var nog ingen som kunnat varna mig heller.

DÀremot kanske man kan förebygga i tid genom att hitta bÀttre vanor? DÀrför tÀnkte jag lyfta en förestÀllning som jag sjÀlv bar pÄ och ofta hör andra förfÀkta. Och det Àr tanken om att man inte kan bli utmattad om man Àr bra pÄ att vila. Jag tyckte nÀmligen att jag var bra pÄ att vila. Gillade att slappa, ligga i sÀngen och lÀsa. Sov lÀnge pÄ morgonen och isolerade mig i dagar utan att trÀffa en skit.

Men var det hÀr verkligen nÄgonting jag var bra pÄ? Eller nÄgot som bara föll sig naturligt pÄ grund av min livssituation? Man kan jÀmföra det med en trÀdgÄrdsmÀstare som arbetar hÄrt med sina odlingar och dÀrförmed lÀttet gÄr över 20 000 steg per dag. Men byter hen karriÀr och hamnar bakom ett skrivbord. Ja dÄ blir det ju tydligt ifall trÀdgÄrdmÀstaren verkligen hade en strategi kring sitt motionerande. Eller ifall det bara var förutsÀttningarna i arbetet som möjliggjorde den hÀlsosamma livsstilen.

PÄ samma sÀtt Àr det med vila. Som barn finns det mycket tid att göra vad man vill. OcksÄ som tonÄring och ung vuxen. Och under de Är jag var vuxen utan barn fanns massor av tid för mig att vila.

Men i takt med att min livsstil förÀndrats har plötsligt ocksÄ alla naturliga tillfÀllen till ÄterhÀmtning försvunnit. För det första har jag idag ett jobb som Àr sÄ roligt att jag med lÀtthet arbetar över. Dessutom har jag flera barn, ett stort hus och mÄnga djur. Nu finns nÀstan inga naturliga förutsÀttningar för att göra det jag förut gjorde för att fÄ ÄterhÀmtning. Slappa, ligga i sÀngen och lÀsa mitt pÄ dagen. Sova lÀnge pÄ morgonen och isolera mig i dagar utan att trÀffa en skit.

Jag var aldrig bra pÄ ÄterhÀmtning. Jag behövde bara inte tÀnka pÄ det. Idag behöver jag tÀnka pÄ det aktivt och se till att det blir av. Det Àr hela skillnaden.

Vad gör du aktivt för att ÄterhÀmta dig?