Att göra något vackert för sin egen skull

Trots min trötthet på morgonen tar jag fram strykbrädan och stryker en ny duk att lägga på köksbordet. Vackert broderad med tunna blomsterslingor. Det är fyra minuters extrajobb. Inte särskilt mycket. Ändå känns en nystruken tygduk som lyx. Något som bara mormor skulle orkat lägga tid på.

Så kliver jag i mina dockstatofflor och går ut i trädgården med en sax. Klipper in schersmin, de sista kanelrosorna, luktärter och pioner. Ordnar en liten bukett med en blandning av de mest väldoftande blommor jag vet. Sätter den i en vas jag tar ur vitrinskåpet. Vars hyllplan pryds av virkade hyllremsor som gör mig glad varje gång jag öppnar skåpet. Ingen annan ser det än jag själv. Men det är ju faktiskt för mig själv som jag har gjort det.

Jag har grus i ögonen så här tidigt på morgonen. Men jag får märkligt nog ny energi av att hälla över mjölken till en fin karaff. Ett helt onödigt extra moment som ändå har sin egen mening. Karaffen väljs med bordsduken i åtanke. De blå blomsterslingorna passar fint ihop. Att välja vackert tar några ögonblick längre jämfört med att bara ta vad som helst. Men att göra det fyller på min energi. Tar inget ifrån mig.

Jag plockar fram lite knäckebröd, smör och ost. Lägger upp allt på en rustik skärbräda. Hyvlar gurka och ställer fram flingsaltet i sin söta porslinskopp. Bästa kaffekoppen ska fram plus en stor blommig kopp till mitt te. Varför välja när jag kan få både och? Och trots att det bara är knäckemackor med ost och gurka och snabbkaffe till frukost. Så ser det så gott och hemtrevligt ut. För att det är gjort med omsorg.

Jag väljer köksstolen som ger bäst utsikt. Både över åkrarna och berget. Öppnar morgontidningen. Brer ut den över hela bordet. Plockar beståndsdelarna från skärbrädan och gör långsamt iordning mackorna åt mig själv. Rör ut mjölken i kaffet. Tar min tid. Just nu får barnen gärna ha sina paddor. Ulf kan gott se på Teletubbies en stund till. Jag ska äta i lugn och ro. Njuta litegrann. Sedan har jag kraft att finnas till också för andra.

Att göra vackert, dekorera, duka fint och tända ljus. Det är sånt som ibland uppfattas som att man gör sig till. Som något ganska onödigt. Kanske bekräftelsesökande? Ibland när jag gör fint säger gästen “det behövs inget märkvärdigt för mig”. Jag förstår att det är sagt med kärlek – för att jag inte ska känna någon stress. Men jag känner faktiskt ingen stress. Andra saker stressar och pressar mig. Tar energi. Suger musten ur. Men det här är inte en av dessa saker. Det är ingen uppoffring att göra vackert, lite extra gott och göra det med omsorg. Det är en njutning jag gärna ägnar mig åt. Som fyller på min energi. Som inspirerar mig när jag är trött och sur. Det är någonting som jag gärna låter andra ta del av – men framförallt njuter jag av det själv. Även när ingen annan finns som vittne. Även när ingen ser och bekräftar det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

64 kommentarer på “Att göra något vackert för sin egen skull”

 1. Åh så fint du tar med oss läsare till din morgonstund ❤! Jag känner verkligen igen mig i att det ger energi att göra det vackert för mig själv (i mitt fall handlar det mycket om att ha ordning omkring mig, skapa struktur och plocka undan – det är vackert för mig och skänker mig ro och glädje). Jag tror att många (inklusive jag själv ibland?) avfärdar mitt beteende som ganska tvångsmässigt och perfektionistiskt. Skönt då att genom din text få syn på att det ger mig energi, ro och glädje att skapa något vackert för mig – och kanske också för andra som en ren bonus!

  1. +1 på den! Håller jag på och plockar undan och städar för andras skull? Nej. Ändå får jag rätt ofta lite småbitska kommentarer, jag har det för städat liksom.

   1. Åh då tänker jag spontant att andra snarast känner sig otillräckliga när de möts av din förmåga att skapa ordning. Deras småbitska kommentarer säger garanterat mer om dem än om dig. Fortsätt att prioritera det du mår bra av 😊! (Ärligt talat skulle väl mycket och många här i världen må bättre av lite mer ordning och reda 😉?)

    1. Alltså whaaat? Vad är det för människor som tycker att man gör sig till eller kommer med småbitska kommentarer om man har städat och fixat innan besök?! Jag brukar snarare få uppskattande kommentarer och jag själv tycker det är viktigt eftersom det enligt mig är att visa respekt och omsorg om sina gäster! Jag vill att alla skall trivas.

     1. Håller med Linda & Nina; världen skulle må bättre av mer ordning och det visar på respekt och omsorg om ens gäster att ha städat och fixat lite innan besök. Småbitska kommentarer låter som avundsjuka.

     2. Man måste försöka tolka det så. Jag tycker åtminstone det känns olustigt att stiga över andras smutsiga kalsonghögar på vardagsrumsgolvet även om jag annars inte dömer folks städa eller inte städa – så länge jag får ha det snyggt själv. Där jag bor kan msn också få oanmälda besök, så jag städar inte bara inför gäster utan för mig själv. Moppade golven igår och gick över toaletterna idag. Lite per dag!

  2. Jag tycker att det är så fascinerande med er som orkar hålla städat och fint. Vi är tvärtom i vår familj och det blir rejält stökigt emellanåt. Det är så himla roligt att komma hem till någon som håller sådär ordning och reda. Brukar alltid berömma och lyfta upp er för era vackra hem och blir alltid så himla städsugen när jag väl kommer hem sen ❤

 2. Precis så känner jag också. Fastän jag är 74, ensam och det var länge sen stugan var full. Jag har behov av att ha det vackert runt mig, jag är så glad att jag kan se och få uppleva det där lilla i det stora. Göra guldkant till varje ny dag.
  Tack för din insiktsfullhet, underbara Clara.

  Kramar från Eva-Mari

  1. Känner igen mig så mycket i detta , har hela mitt liv uppskattat att pyssla till det lite extra är 77 nu och ensam, men tycker fortfarande lika. Tack Klara, viktigt att glädjas åt det lilla, då får man glädjas ofta. Njut av det vackra..

  2. Vad glad jag blev av att läsa din kommentar 🙂 (döm mig inte) men så häftigt med en 74-åring som läser bloggar och kommenterar! Kan tänka mig att det var mer så förr, man var rädd om sina grejer och man gjorde fint med det som fanns. Själv sitter jag med huset fullt, en ammandes/sovandes 3 månaders på mig och två små knoddar till i var sin säng. Huset fullt. Tiden går fort så även om det är tufft emellanåt så måste man komma ihåg att njuta, ”snart” är huset tomt. Kram på dig Eva-Mari

  1. Läste din text en gång till idag 💚 och kom på att jag har 3-4 broderade loppisdukar i ett skåp som jag tvättat men inte strukit efter jag köpt dom. Var nog förra sommarens loppisköp. I morgon efter svärfarbesöket på äldreboendet (äntligen), ska jag som du Clara ta fram strykbrädan och strykjärnet och de underbart vackra sommardukarna och göra lite extra fint på vårt köksbord. Älskar sånt med. Har kommit hem efter 3 veckor i stugan med grabbarna o deras familjer. Tre barnbarn allt som allt. 8, 3 o 1 år gamla. Pyntet o finliret har kommit i andra hand de här veckorna o barnen i absolut första hand. Så nu när gubben o jag är ensamma här hemma hos oss nu behövs lite uppiffning för att få vardagen lite mer njutbar.
   Heja Clara för detta inlägget! Å

 3. Hej, vilket oerhört klokt inlägg. Vilken insikt för mig. Tack. Jag brukar i vanliga fall aldrig kommentera. Men det hör bara slog mig, det är ju just så det är. Att göra fint är inte stress, det är lycka i en alldeles egen bubbla när allt utom kan kännas kaos. Jag har inte förstått det innan, eller kanske inte reflekterat över det, tills nu då. Så tack.

 4. Idag har jag fat till min kaffekopp och ett annat till min macka, efter att ha läst ditt inlägg. Jag kan bara hålla med om att det är trevligt, och väldigt ostressande att börja dagen med att tänka att jag förtjänar omsorg. Idag ska jag ta hand om mig. Tack för det!

 5. Ja! Så lätt blir det när man är stressad eller har för mycket att det är de här små sakerna man plockar bort, tänker jag. Fast det i ork och glädjeperspektiv är extremt välinvesterade små minuter att skapa skönheten omkring sig som ger kraft.

 6. Så härligt det låter! Själv älskar jag att göra fint och ha det fint omkring mig. Jag gör det för mig själv för att det ger mig energi och jag älskar att ha fint om kring mig! Det har faktiskt följt mig ända sedan jag var väldigt liten! På något sätt ligger det i generna!
  En del av min familj och vänner tycker det är onödigt att sätta färska blommor på toaletten! För mig är det inte onödigt utan det gör mig glad. Det handlar aldrig om vad andra tycker! Det handlar om vad jag gillar och vad som gör mig glad. Det är mitt hem!

 7. Jag är precis likadan fast med sådant som jag tycker är vackert, jag älskar att ägna tid på att duka fint till middagen, att involvera grönt i tallriksuppläggen och se hur det bildar en helhet. Det är klart att många säkert tror att jag gör mig till, men det är mest för min egen skull, för att jag tycker det känns lyxigt och ombonat.

 8. Åh såna stunder är guld värda och jag vill också ha det så ❤️ …
  hann jag tänka i en sekund innan jag lyfte blicken och möttes av ett hav av leksaker och en liten knubbig hand som sträcker sig mot mitt ansikte med en liten träost serverad med orden vassegod mamma. Det finns något vacker i det också 🌺

  1. Jag saknar de knubbiga händerna och träostarna, nu är mina donnor 9 och 14 år ❤

 9. Vilken fin reflektion! Det inspirerade mig till att vilja öppna min brudkista, ta fram en duk, plocka en bukett, ta fram den ärvda vasen och ta en stilla stund bara för mig.

 10. Åh, vilket fint inlägg, det gav mig kraft💗🌺TACK! Jag har haft det kämpigt ett tag, bl a med utmattning som går bakåt, men försöker också ordna det för mig, för att må så bra som möjligt. Trots mycket på hemmafronten fortsätter jag meditera. Men även små saker är minst lika viktigt. Jag kan t ex sminka mig fast jag inte ska någonstans, för då känner jag mig inte lika sliten och trött när jag ser mig i spegeln, och det ger faktiskt energi😊Kram till dig och er andra därute.

 11. Håller helt med dig. Plockar alltid blommor och vill ha en fin kaffekopp. Det ger mig energi och ro. Och det är heller ingen annan som ser. Det är för mig enkom.

 12. Älskar den här texten. Du skriver att du gör det för din skull, men det är ju så många som får njuta tillsammans med dig. Din kärlek till dig själv, och dina kärleksfulla handlingar ger så mycket mer än ”bara” det. Ditt inlägg osar av respekt både för det lilla och för hela din omvärld.
  Klart inspirerande!

 13. Åh vilket inspirerande inlägg! Precis så där vill jag ha det! Jag tror att det egentligen betyder väldigt mycket för mig också att ha det fint omkring mig, men just nu når jag liksom aldrig ända fram. Vi befinner oss mitt i tvåbarnskaos och det känns som att vi har ett oövervinneligt berg av stök hemma som skulle behöva rensas innan vi kan få det vackert och harmoniskt, men vi hinner aldrig med den rensningen. Har du något tips för hur man kan börja? Om man egentligen vill införa de där små vanorna och behöver dem, men det ligger för mycket stök och hinder i vägen för att komma igång? Skulle jättegärna vilja ha ett inlägg om hur du skapar plats för de behoven i livet, i trebarnsvardagen med alla andra behov du har att hantera!

  1. Jag tänker att det går att göra en del ändå. Vi har det också stökigt, men jag försöker att plocka några blommor ändå. Och titta på dem på köksbordet och inte stöket. Jag sätter mig så att jag tittar ut genom fönstret och inte på den stökiga diskbänken. Jag väljer en fin mugg till kaffet. Typ så :-).

  2. Nu är det ju Clara du vill ha svar av, men jag måste bara skriva nåt. För mig är det närapå omöjligt att hålla bort allt kaos, om alla familjemedlemmar samtidigt skall må någorlunda bra. Men kaos på en plats är inget hinder för vacker duk och blommor på bordet. Ibland kanske det finns långa perioder då man helt enkelt inte kan beta av kaoset, och då får jag göra vackert på en plats åtminstone! ❤️ Jag har använt mig av många ”metoder” för att röja och hantera vardagen, men det allra bästa för mig är att börja precis där jag är och göra en vacker fläck mitt i kaoset!

 14. Jag älskar att göra vackert. Om jag är sen hem en kväll vill jag ändå fika kvällsfika. Då gör jag i sakta mak i ordning det på fint fat med fin kopp
  Tänder ett ljus, bara för mig. Så sitter jag där, blir mätt i magen och filosoferar en stund. Trots att jag är i säng sent är det värt det. För själen o sinnet fick ro av myset. Som bara jag såg. Inte så bara!

 15. Så fint skrivet! Och jag känner så väl igen mig i det du skriver. Det är viktigt att kunna få unna sig lite vackert omkring sig och visa sig själv lite omsorg. Det gör själen glad.

 16. Åh, vilket mysigt inlägg! Och just göra lite fint, det känns så du! Jag tror mer min grej är att ställa iordning. Det jag gör med morgongrus i ögonen är att vika tvätten, rensa en hylla osv. När gästen kommer hänger jag gärna upp jackan, viker tjocktröjan eller erbjuder skoputs-kittet till den som behöver. När själen är lite orolig så rensar och röjer jag. Typiskt sånt som folk säger att man inte behöver/inte ska stressa kring. Men för mig är det inte stress – det är lugn och ro i de uppgifterna. Det liksom grundar mig lite 🙂

  Hoppas du får en fin dag!

  1. Du satte verkligen ord på hur jag känner Astrid! Jag förstår att många får energi av att göra det lilla extra men för mig är det tvärtom att skala bort allt extra som ger energi.

 17. Så fint inlägg! Jag har alltid gjort på samma vis, att lägga en duk på bordet gör så stor skillnad. Mina lådor svämmar över av vackra broderade dukar, tom under småbarnsåren gällde duk. Vaxdukar var bannlysta och blommorna var oftast plockade av en liten hand. Tack för detta finstämda inlägg!

 18. Vad fint du skrev om det här, jag gör det ofta själv men har inte tänkt på kopplingen till energi och inspiration förut, men när du skriver så är det ju självklart varför jag gör det så ombonat för mig själv och andra!

 19. Så befriande att inte se bilder till den här fina texten. Det kändes som att du verkligen gör det vackert för din skull genom att inte lägga ut massa bilder och visa andra. Jag kan lätt bli stressad av att se hur vackert andra har det, men nu blev jag bara rofylld av att läsa om det och istället skapa mig egna bilder. Ungefär som att läsa en bok istället för att se en film!

 20. Håller med dig till 100% Clara! Det är också det som gör att jag gärna vill ha kläder jag känner mig fin i även när det bara är jag hemma. När jag kommer hem från jobbet brukar jag ta av mig klänningen och dra på mig en hellång vintagemorgonrock ovanpå underkläderna och sticka fötterna i ett par söta, högklackade tofflor. Då känner jag mig fin och bekväm samtidigt. När jag och min partner blir bortbjudna till någon av hans kompisar brukar jag förhöra mig om sånt som hur många som kommer och hur formellt det kan förväntas vara, så att jag ska veta ungefär vilken klädsel som kan passa. Ibland har han sagt saker som “Du behöver verkligen inte klä upp dig alls” varpå jag suckar och återigen tålmodigt förklarar att vad jag försöker utröna är inte hur uppklädd jag MÅSTE vara utan hur uppklädd jag kan FÅ LOV att vara utan att se udda ut – för jag VILL klä upp mig! Alla tillfällen att få ta fram något vackert, vare sig det är en sidenklänning eller en linneduk, är liksom vinstlotter för mig.

 21. Så sant! När jag har “sämre” dagar brukar jag ta fram silverbrickan och göra det där lilla extra. Har tyvärr ingen trädgård, men jag brukar använda ett doftljus eller liknande. Och vad man äter spelar egentligen inte så stor roll, precis som du skriver så är det ju inte det som räknas.

  Hoppas du får en fin kväll, du får gärna besöka min blogg om du vill läsa om psykisk ohälsa, bland annat om tabut när det gäller Ätstörningar och Ångest. Kram!

 22. Så himla fint skrivet. Det gör hela skillnaden att få en stunds njutning på morgonen innan man ska orka finnas till för andra som du säger.
  Du skriver alltid så bra, dina texter är lika vackra och stämningsfulla som dina bilder!

 23. Jag blir såå imponerad att du som småbarnsförälder orkar att ta dig den tiden.
  När våra tre bodde hemma ville jag lägga på en duk på matbordet till fredagsmiddagen. Äldste sonen hade som uppgift att duka och det klagades varje vecka. Onödigt. Dumt. Vi spiller ju på den….etc.

  En fredag dukade jag, utan duk.

  Va, ska vi inte duka fint? Så här ska det väl inte se ut blev kommentaren.

 24. Å, vad jag önskar att jag kände igen mig! Själv äter jag ofta middag direkt i kylskåpet för gode gud så onödigt att slabba ner en tallrik om det bara är jag hemma 😊

 25. När jag förstod detta så kom jag på en av de stora nycklarna till min återhämtning från utmattning. Att få unna sina sinnen njutning. Det är så mycket i livet som handlar om måsten, stress, och behövs och borden att det lilla extra som får sinnena att dansa lite extra i vardagen glöms lätt bort. Så var det iallafall för mig. Det var massa måsten för att nån gång ibland unna sig nått rejält typ en weekend eller så. Nu tar jag mig mer tid till att lukta på den lyxiga duschtvål, lyssna på regn eller göra fint för MIN skull. Det smörjer själen lite för att orka mer med måstena i vardagen.

 26. Vill såå gärna använda mina fina ärvda broderade dukar mer men känner mig så rädd för att tvätta dem och att de ska bli missfärgade osv. Känner dock det skulle vara värt risken, de som klarar tvätten får leva vidare liksom. Hur tvättar du dina broderade dukar Clara? Något särskilt man ska tänka på?

  Mycket inspirerande inlägg! Tack!

 27. Precis så är det! Underbar text att läsa. Det jag mår bra av att göra ger mig ingen stress. Så jag fortsätter att stryka ALLT, putsa gammalt silver, prata med en del av krukväxterna som kräver det och matchar självklart olika porslin med tygservetter!!

 28. Både stark igenkänning på detta, och lite önskan om att ännu oftare känna just så där! Jag njuter så enormt när vi har hyfsat städat hemma och jag kan lägga en av alla vackra ärvda eller loppisfyndade dukar på borden eller hänga upp en av mina innerligt älskade gamla monogramprydda diskhanddukar (jag ÄLSKAR diskhanddukar!!!), men alltför ofta är det för stökigt för att bry sig om de strukna textilierna. Ja, det händer faktiskt att jag drömmer om att leva ensam bara för att få ha ordning! Men det går över fort, jag trivs allra oftast med familjeröran.
  Men tänk, alla vackra gamla handarbeten som fortfarande pryder sina platser, vilka skatter!

 29. Till alla med stökhögar och dammråttor som husdjur; jag och min bästis brukar peppa varandra med Mamma Mu’s ord -”titta på vad jag gjort och inte på det jag inte gjort”.

  Har du lyckats göra fint, även i det lilla, fokusera på det i stället för att må dåligt över det du inte hunnit.
  Då räcker energin längre.

 30. Läste först det här inlägget och tänkte ”gud, att man orkar med allt sånt småpill, hur fint det än blir”. Sen läste jag kommentarerna och insåg att även om jag inte lägger på någon duk eller plockar någon bukett så tar jag alltid en stund på morgonen (eller gärna kvällen så man vaknar till det) att plocka undan i lägenheten så det är städat och fint. Och det ger verkligen sån ro! Förstår din känsla, även om jag gör mitt pill lite annorlunda.

 31. Tack för insiktsfulla ord Clara!

  I min familj är vi fem personer och mannen och äldsta dottern är så olika mig och min yngre dotter. De tycker alltid att det är trams när jag eller lillasyster ordnar det lite extra fint. Ljus, servetter, blommor på bordet, duka fint en torsdag i november etc. Allt sådant är bara onödigt i deras värld och de skrattar ofta åt mig/oss när jag/vi fixar. Inte av elakhet utan för att vi är så olika som personer, prioriterar så olika och har så olika syn på vad som ger energi och fridfullhet.

  Jag kopierade en del av din text och skickade den till dem som en liten förklaring till hur jag fungerar. Tack för att du är så fantastisk på att sätta ord på tankar och känslor och för att jag så ofta får känna igen mig i dig och låna dina ord när mina egna inte räcker till. Allt gott! <3

 32. Lika mycket som jag njuter av att ordna en fin middag/fika/frukost åt gäster med servetter, ljus, finaste porslinet och blommor- lika mycket njuter jag av att återställa när de gått hem. Diska, sopa smulor, torka av, byta kökshandduk och byta ut tomma värmeljuskoppar och ljusstumpar till nya. Ibland är det mysigaste stunden i bjudandet. Jag går runt glad och påfylla med energi av sina gäster men njuter av att göra det fint igen- för mig själv. Även om klockan är 01:30.

 33. Så underbart fint Clara. Igår var jag uppe till 22 och organisera min garderob och gjorde extrakrokar till mina väskor o bälten på insidan av garderobsdörren. Nu kan jag se allt och ta precis det jag vill utan att leta och det är så vackert. Och sen att ordna med dekorationer till mitt bröllop som ska komma. Det är ju så rogivande och roligt. Inte jobbigt eller belastande. 😍