Varje sommar sedan verandan kom på plats har jag planerat och planterat i ett särskilt färgtema på farstubron. Det har varit tomatrött, lilablått och förra året var det rosa-lime som gällde. I år däremot var jag sugen på riktigt dovt rött. Med inslag av laxrosa och stänk av knallig korall.

Inte den färgskala som faller sig naturligt för mig men oj så vackert det blev mot dörren och verandans fönster.

En gammal stege som stått lutad mot husväggen fick komma fram på verandan och agera växtstöd åt luktärterna som blommar så vackert i spräckligt vinrött.

Det har varit en kämpig sommar för många blommor. Mina petunior som inte gillar regn har sett förfärliga ut. Här på trappan är det ändå inte som värst eftersom taket erbjudet visst skydd. Men ute på gården har de verkligen fått kämpa. Petunior är fantastiska sommarblommor men de föredrar att stå under tak, helt klart!
Men visst är färgen vacker? Djupt vinrött med en svag, svag hint av lila. Tycker om att sedan bryta upp det vinröda med en helt annan röd som nästan skär sig. Som den som syns här i bakgrunden. Tillsammans liksom sprakar färgerna och börjar vibrera.

Som ni ser finns också en hint av orangegult med i planteringarna. Och ja, jag vet. Dessa penséer ser mer än lovligt risiga ut och jag är i färd med att byta ut dem. Men jag kan inte klaga alls för de har stått sig sedan i april när jag köpte dem på Blomsterlandet. Det kallar jag valuta för pengarna!

Det där orangegula går igen i pricken mitt i rosenskäran. Mina rosenskäror har varit trögstartade i år men börjar långsamt att ta sig. Så nu plockar jag in massor som snitt.
Så gott som alla sommarblommor mår bra av att du plockar av dem. Får blommorna sitta kvar och gå i frö kan växten sluta producera vackra blommor helt. Så gå gärna en runda varje dag och ta in små buketter. Ju mer du plockar desto mer får du tillbaka! Och det gäller inte minst för luktärter…

Ett kärl med massa blommor av en och samma sort är så effektfullt. Just mängden är ett bra sätt att få en billig, enkel blomma att bli ett riktigt blickfång.

Jag satsat dessutom alltid på många olika gröna blad. Minst lika viktigt som själva blommorna. Glöm inte att stoppa ner blad i dina buketter. De binder ju ihop de andra blommorna fint.
I år har jag nästan bara terracottafärgade krukor på farstubron. Tycker att det är skönt när krukorna hänger ihop på det sättet – så att blommorna istället får stå för variationen. Och till vårplanteringen på samma bro hade jag istället nästan uteslutande zinkkrukor.

Så här i början av augusti kan sommarblommorna börja se lite trötta eller överblommade ut. Och jag som varit borta mycket och inte kunnat hålla efter så noga har en del att fixa med. Ska plocka bort allt tråkigt risigt och fylla på med massa näring. Då kommer även trötta blommor igång igen!
9 svar
Så himla bra! Här kom svaren på massor av frågorna jag hade om hur trädgården kunde stå sig så fin och präktig nu i slutet av regniga augusti! Kul att höra och tack för tips!🙏🙏
Fint att du inte slängt penséerna! Jag vill inte slänga blommor som fortfarande lever så när penséerna i kruka ser för vildvuxna ut tar jag hela klumpen och sätter den i ett mer undanskymt hörn av trädgården eller på en kal fläck i någon rabatt. Plockar bort visset emellanåt men låter dem också stå och fröa av sig. Får massor av fina små plantor året därpå! Är dock ingen bra metod för den som är pedant eller vill ha stora växthusdrivna plantor som är exakt lika. De självsådda blir mer åt violhållet i storlek och färgerna blir en överraskning – men jag har upptäckt att det är det jag gillar! Har just i år fått många ljusa pastellfärgade varianter som nästan påminner om luktärt.
Bra tips! Tack! Har du någongång provat att klippa ner hela plantan? Jag har hört att den kan komma igen med nya blommor då, men har ännu inte testat själv. Vet du om det funkar?
Jag brukar klippa bort allt som är överblommat och ta bort fula blad och ”rankor” men ser till att spara gott om friska gröna blad. Hyfsa till dem helt enkelt! Det kommer nya knoppar, men hur mycket beror på läge, väder och vind. Som så många andra växter har de en benägenhet att trivas på ställen man inte väntat sig! Verkar trivas i grusblandad jord som är väldränerad, gärna soligt.
Tack Catarina!
Jag fick massa små penséer som kom upp mellan stenplattorna på uteplatsen när jag låtit dom krukplanterade stå hela sommaren året innan, fint! Helt onödigt att köpa varje år 🙂
Vilket inspirerande inlägg, kul att läsa! Tack!
Oh så tjusigt och fint där är
Hej!
Beundrar dina luktörtor, färgen! Är de perenna eller 1 åriga? Vad heter fröet/ färgen? Säljer du fröskidor?!