Ingen annan tid på året äter jag så bra som i augusti. Varje skogspromenad fyller jag munnen med blåbär eller vildhallon. Varje middag tillagar jag några av alla goda grönsaker som åkern dignar av. Jag föreställer mig hur mitt inre liksom spritter av alla vitaminer och mineraler jag plötslig får i mig.

Sallad av olika slag är en stående maträtt just nu. Jag tar lite olika grönsaker av vad som finns att skörda. Och med lite quinoa eller bulgur i salladen så mättar det bra. Jag kokar alltid i grönsaksbuljong för att få lite mer smak på grynen. Och inte sällan äter vi salladen ljummen. Eller med lite pasta i. Eller ett gott bröd till. Ägg är förresten bra till sallad också. Det bottnar magen. Ost är inte heller fel och uppriktigt sagt tycker jag att vanlig Edamerost skuren i tärningar är bland det godaste man kan lägga i en sallad. Dessutom gillar barnen den osten.
För att en sallad ska kännas som en trevlig måltid och inte bara massa gamla blad så tycker jag att det är viktigt att det är gjort med lite finess. Typ att jag orkar dela sockerärtorna på längden så de blir så här vackra. Att jag verkligen strimlar vitkålen fint, fint. Att jag istället för att tärna morotsbitar hyvlar långa strängar med en skalare. Eller tar mig tid att skrapa ur det vattniga fröhuset i gurkan innan jag skär den i bitar. Ja. Sånt där.
Olika texturer är också viktigt. Jag vill till exempel alltid ha något som är lite knaprigt i salladen. Har jag några mandlar kanske jag rostar dem och grovhackar. Eller så krossar jag ett gäng valnötter med händerna och strösslar över. Eller snabbrostar sesamfrön att toppa med. Något sött får också gärna slinka ner. Ett fint tärnat äpple. Små bitar av nektarin eller päron. Sånt bryter av på ett bra sätt.
Min syster är salladsmästare. Hon gör så goda kombinationer. Blandar alltid ner något frö, mixar krispigt med mjukt och syrligt med sött. Jag vet inte hur hon gör men det är alltid gott? Tror det kanske är det där med finessen. Att hon tar sig tid att göra det där extra.

En vinägrett är förstås gott till alla sallader. Men jag brukar ännu hellre göra någon slags dressing på creme fraiche. Det mättar lite mer. Jag tömmer en burk i matberedaren och sedan klipper jag ner buketter av alla färska kryddor jag hittar. Sedan salt, peppar, en aning färsk vitlök, chiliflakes, olivolja, citronzest…ja allt som är gott. Och så mixar jag det. Länge. Tills det blir illande grönt och tunt rinnande. Då kan man enkelt ringla den över salladen.
Men en riktigt fullträff blir det om jag råkar ha ingredienserna hemma till en ceasardressing. Olja, ägg, sardiner, kapris, parmesan, dijonsenap och citron. Det är nästan det godaste jag vet.
Om barnen äter detta? Det kan vara dåligt med den saken. Man får tänka på att en sallad är ett helt projekt att tugga i sig för små barn. De blir rastlösa innan de ens ätit sig mätta. Och förmodligen tycker de inte ens om smaken. Nioåringen kan absolut äta sånt här, medan sexåringen på sin höjd kan smaka. Och lilleman är i den åldern då han inte gör skillnad på grus, sallad eller hönslortar utan äter allt med god aptit. För mättnadens skull brukar jag dock alltid ha lite pasta i en skål bredvid. Några korvslantar och kokta ägg som barnen gillar. Då funkar salladsmiddag för hela familjen.
16 svar
Jag blev väldigt sugen på en härlig sallad när jag läser det här inlägget. Sallad som är så gott men det är svårt att få i barnen tyvärr. De vill helst äta makaroner och falukorv…..
Gör sallad med makaroner och korv då!? 🙂
Jag är vuxen. Har nästan alltid bara vanliga makaroner och falukorvsbitar i pastasallad. Plus sallad förstås. Tomat, gurka, spenatblad, vindruvor. Och ostbitar. Brukar dessutom gör dressing av vanlig naturell yoghurt blandad med ketchup, dill, gräslök och tärnad smörgåsgurka. Jätteenkelt o jättegott!
Jag gör ”dekonstruerad” sallad, tänk som tacos så kan alla välja vad de vill ha i, gurka o tomat går hem hos de flesta, majs likaså, över gillar mina barn råa grönsaker mycket mer än tillagade,😁 och som Clara skriver Lite pasta till. Men vänj barnen vid att äta det du/ni vill äta. En av mina bästa lunchrätter är Huevos rancheros, vilket faktiskt alla i familjen gillar! @sofiassmaker på insta
Exakt så jobbar vi Ocksåhos oss. Och precis som hos er trumfar råa grönsaker tillagade. Mina barn älskar grönsaker men de vill välja dem själva. Morötter, gurka, kocktailtomater, salladsblad (får se hur länge det varar), broccoli, majs, sockerärter, mango, äpplen, nötter, ostkuber osv – allt det där blir festligare att äta om det inte är ihopsurrat utan istället uppskuret och i varsin skål. Visst att det blir en del extra disk men då får man ju använda alla roliga småskålar 🙂 Och så kan vi vuxna plocka till oss det vi vill ha. Win win.
Tack för era salladstips! 😀
Ohh vcad gott att äta sallad och så gott att din syster kan mixtra och blanda =D
Som en kollega, som har tre barn med diagnoser, ofta sa: Count your blessings. Barn & grönsaker för mig: de äter gurka, morötter och tomat. Och nästan all slags frukt. Count your blessings. 😌
Ett annat år kanske de äter mina goda sallader. Tills dess för jag vara nöjd med det de har petar i sig.
Enklaste barnsalladen jag vet: 🙂
Pasta
Stekt kyckling
Färsk basilika
Skalad gurka
Broccoli
Har du prövat Svinmålla? Släkt med quinoan och växer som ett ogräs hos oss i Sverige 🙂
Det blir betydligt mer sallad på sommaren än på vintern.
Men även detta behöver varieras – ibland enklare och ibland mer omtanke, ibland med pasta och ibland utan…
Tack för några ideer
Oj, vad jag gillar dig Clara! Jag älskar att läsa din blogg! Du är så beskrivande att jag knappt behöver dina fina bilder. Fast nä, bilderna vill jag ju såklart inte heller vara utan. Sen tycker jag också att du känns mer och mer mänsklig när du då och då avslöjar tillkortakommanden så att vi läsare kan få lite igenkänning. Kram på dig!
Älskar också sallader på sommaren! Så gott att bara blanda ihop alla goda grönsaker och frukter, nötter, bönor och ost. En ny favorit denna sommar är Frebacos havreris som blir perfekt i sallader till skillnad från mathavre som kan bli kladdigt.
Kan tipsa om havre eller sojabaserad creme fraisch. Smaken är lik men de håller mycket längre än komjölkbaserad. Tillsammans med fetaost och vitlök (också lång hållbarhet) blir det en svinbra sås till sallad eller grillat. Perfekt att alltid ha hemma om inte oroa sig över att de ska bli dåliga
Du gör så fina sallader, min är bara tomat och gurka 🙂 Hemodlat, så det är något i alla fall 🙂
https://tvamanadsloner.blogspot.com
Tror att barn uppvuxna med grönsaker fortsätter så. Saker man ser i barndomen minns man. Jo jag har vuxna barn. Känns på något sätt bekant med din beskrivning av hur olika åldrar tar sig an maten. Ja kanske personligheten kan bidra lite
För mig finns det två sorters sallad. Den ena är med små små bitar av allt. I den gör sig inte sallat besvär. Tänk fruktsallad meats pyttipanna. Majs, gurka, frukt, ris/pasta/potatis, ost, kött, ägg, etc. I varje tugga får du allt. Gärna med en fet majonnäsbaserad dressing till. Chilisås (tomattypen) och hemmagjord majo. Denna upplever jag små barn gillar bättre. Kanske det där med att det inte blir ett helt företag att tugga igenom den.
Den andra är en sallad baserad på sallat. Större bitar av allt. Jag blandar alltid dressingen i kolhydraterna. Massor med smak men kletar inte ner resten. Extra dressing vid sidan av. Godare om den blir en lunchlåda också. Toppar helst med något lufttorkat eller rökt kött skuren i tunna tunna skivor.
Det här är lite som hämtpizza vs köpepizza för mig. Kallas samma men två olika saker. Den första varianten skopas också enkelt upp med sked ur en kåsa på utflykten och blir nästan godare om den får götta till sig ett tag.