Ingen annan tid pÄ Äret Àter jag sÄ bra som i augusti. Varje skogspromenad fyller jag munnen med blÄbÀr eller vildhallon. Varje middag tillagar jag nÄgra av alla goda grönsaker som Äkern dignar av. Jag förestÀller mig hur mitt inre liksom spritter av alla vitaminer och mineraler jag plötslig fÄr i mig.

Sallad av olika slag Ă€r en stĂ„ende matrĂ€tt just nu. Jag tar lite olika grönsaker av vad som finns att skörda. Och med lite quinoa eller bulgur i salladen sĂ„ mĂ€ttar det bra. Jag kokar alltid i grönsaksbuljong för att fĂ„ lite mer smak pĂ„ grynen. Och inte sĂ€llan Ă€ter vi salladen ljummen. Eller med lite pasta i. Eller ett gott bröd till. Ägg Ă€r förresten bra till sallad ocksĂ„. Det bottnar magen. Ost Ă€r inte heller fel och uppriktigt sagt tycker jag att vanlig Edamerost skuren i tĂ€rningar Ă€r bland det godaste man kan lĂ€gga i en sallad. Dessutom gillar barnen den osten.

För att en sallad ska kÀnnas som en trevlig mÄltid och inte bara massa gamla blad sÄ tycker jag att det Àr viktigt att det Àr gjort med lite finess. Typ att jag orkar dela sockerÀrtorna pÄ lÀngden sÄ de blir sÄ hÀr vackra. Att jag verkligen strimlar vitkÄlen fint, fint. Att jag istÀllet för att tÀrna morotsbitar hyvlar lÄnga strÀngar med en skalare. Eller tar mig tid att skrapa ur det vattniga fröhuset i gurkan innan jag skÀr den i bitar. Ja. SÄnt dÀr.

Olika texturer Àr ocksÄ viktigt. Jag vill till exempel alltid ha nÄgot som Àr lite knaprigt i salladen. Har jag nÄgra mandlar kanske jag rostar dem och grovhackar. Eller sÄ krossar jag ett gÀng valnötter med hÀnderna och strösslar över. Eller snabbrostar sesamfrön att toppa med. NÄgot sött fÄr ocksÄ gÀrna slinka ner. Ett fint tÀrnat Àpple. SmÄ bitar av nektarin eller pÀron. SÄnt bryter av pÄ ett bra sÀtt.

Min syster Àr salladsmÀstare. Hon gör sÄ goda kombinationer. Blandar alltid ner nÄgot frö, mixar krispigt med mjukt och syrligt med sött. Jag vet inte hur hon gör men det Àr alltid gott? Tror det kanske Àr det dÀr med finessen. Att hon tar sig tid att göra det dÀr extra.

En vinĂ€grett Ă€r förstĂ„s gott till alla sallader. Men jag brukar Ă€nnu hellre göra nĂ„gon slags dressing pĂ„ creme fraiche. Det mĂ€ttar lite mer. Jag tömmer en burk i matberedaren och sedan klipper jag ner buketter av alla fĂ€rska kryddor jag hittar. Sedan salt, peppar, en aning fĂ€rsk vitlök, chiliflakes, olivolja, citronzest…ja allt som Ă€r gott. Och sĂ„ mixar jag det. LĂ€nge. Tills det blir illande grönt och tunt rinnande. DĂ„ kan man enkelt ringla den över salladen.

Men en riktigt fulltrÀff blir det om jag rÄkar ha ingredienserna hemma till en ceasardressing. Olja, Àgg, sardiner, kapris, parmesan, dijonsenap och citron. Det Àr nÀstan det godaste jag vet.

Om barnen Àter detta? Det kan vara dÄligt med den saken. Man fÄr tÀnka pÄ att en sallad Àr ett helt projekt att tugga i sig för smÄ barn. De blir rastlösa innan de ens Àtit sig mÀtta. Och förmodligen tycker de inte ens om smaken. NioÄringen kan absolut Àta sÄnt hÀr, medan sexÄringen pÄ sin höjd kan smaka. Och lilleman Àr i den Äldern dÄ han inte gör skillnad pÄ grus, sallad eller hönslortar utan Àter allt med god aptit. För mÀttnadens skull brukar jag dock alltid ha lite pasta i en skÄl bredvid. NÄgra korvslantar och kokta Àgg som barnen gillar. DÄ funkar salladsmiddag för hela familjen.