Sommarens sista två dagar spenderade vi på bästa möjliga sätt. Genom att liksom klämma ut det sista ur ledigheten. Vi drog till Jakobs mormor Elsa över en natt.

Eftersom hon är riskgrupp kan vi bara umgås ute och bodde alltså på gården i en gäststuga och använde utedasset och åt på verandan. Tur att det var så fint väder att det gick bra att vara ute hela tiden.

I vanliga fall brukar ju Elsa komma till oss en gång i veckan och hälsa på. Så det har varit en tom vår utan henne.

Det är väldigt vackert i byn där hon bor och det finns många söta hus att tjuvfota och inspirieras av

I det här välbevarade gamla huset tänker jag alltid att Lotta på Bråkmakargatan borde bo. I fönsterna hänger så söta rutiga gardiner och står flera pelargoner i små krukor. Får femtiotalsinispirationsoverload. Wow. Vilket långt påhittat ord.

Mysigt att tänka på kontrasterna mellan sommar och vinter. Som prick den här vyn men i julaftonsskrud.

Det här är min bästa badsjö. Klart, rent vatten, mjuk sandbotten som blir djup i lagom tid. Dessutom omgiven av vackra berg.

Vi plaskade och badade och hips vips kunde Folke plötsligt simma över tio meter utan att behöva stanna. Sån himla eufori! Kommer alltid minnas när han “kom på” detta. Det är samma sak som när Bertil lärde sig simma och jag liksom plötsligt såg att han fattade. Minns exakt och lever för stunder som dessa. Tur jag har tre barn och det är mycket de alla ska lära sig. Cykla, åka skidor, sparka, simma…

Inte alla som har sån tur att deras pigga åttiotreåriga gammor inte bangar för att leka vattenkrig med barnbarnsbarnen.

När magarna började kurra gjorde jag upp eld. Sist vi satt här var det lite mer sånt här väder.

Det visade sig sist jag frågade er att det här med att grilla falukorv istället för grillkorv är ett norrländskt fenomen. Men det borde ni testa

Någon undrade hur man egentligen gör? Om man liksom ska grilla den hel? Nej man skär den i bitar och trär på pinne. Eller lägger på galler om man har tillgång till det. Helst ska korven sedan ätas på Ghakku eller Klådda. Sån lyx att Elsa hade bagarstugebakad kaka att lägga korven på. Men Polarbröd funkar också om man inte får tag i det.

Sedan på med ketchup och senap och tjoff in i munnen

Klåfingrig typ. Sirapsflaskan innehåller förresten saft vilket fick mig att tänka på lågstadiet. Hade ni också diskade sirapsflaskor på gympan när ni var barn? Var typ obligatoriskt. Och vettigt återanvändande.

Vi fikade och badade tills vi blev blå om läpparna

När man blivit nog nedkyld måste man packas till ett stort paket. Viras in i alla handdukar, koftor och filtar som bara finns att tillgå. Sedan är det upp till föräldern att blåsa varmluft genom tyglagren så att paketet får upp värmen.

På kvällen somnade vi som stockar i huset nere på gården.

Och nästa morgon gjorde vi precis samma sak igen. Badade, lekte, och solade.

Och när dagen övergick till eftermiddag körde vi de åtta milen hem till oss. Vi hade nämligen matlag.

Uffe var peppad

Jag var solbränd

Barnen härjade på gården

Skuggorna är långa i mitten på augusti

Vi åt på verandan och firade ut sommarlovet med…

Marängsuisse. Minns ni hur det såg ut när vi firade in lovet?

När efterrätten var uppäten började vi avrunda. Viktigt med tidig kväll när man försöker vända tillbaka på dygnet och börja skolan dagen efter.

Och det var det sommarlovet, det. Tack för tio underbara veckor!