
Eftersom vi har en 50 meter lång odlingstunnel där vi odlar slanggurka blir det en hel del gurka över, även efter att alla grönsaksprenumeranter fått sitt.

Älskar dessa krokiga och lustiga små gurkorna. De minsta är gröna som avokado inuti och täta i fruktköttet – nästan krämiga. Påminner inte om vanliga köpesgurkor på en enda fläck.
Sedan har vi de övervuxna gurkorna. Som är lite fööör stora. Sådär att de knappt går in på en kylskåpshylla. De tycker jag om att lägga in. För nej det är inte bara små fasta Västeråsgurkor man kan göra inläggningar till. Slanggurkor är också gott.

Igår donade jag med gurkburkarna. Gick snabbt som attan. Mitt mål är att försöka hinna frysa in, safta, pickla eller torka något varje dag nu. Det är så mycket som ska tas rätt på! Och har man bara grejerna framme och redo är det ingen stor sak.

Plockade in krondill från min kryddkrage och skördade lite gullök från åkern att sätta piff på inläggningen med.

Dessutom behövs ättika, salt, socker och vatten. Och rena glasburkar såklart.

Skivar du gurkan och löken med en mandolin går det på nolltid att få fina, tunna skivor. Annars går en kniv såklart bra. Det viktigaste är att du är noga med att använda fullkomligt rena burkar och grönsaker i fint skick. Jag lägger alltid burkarna i ugnen och låter dem värmas till 100 grader. Gummiringarna kokar jag i en kastrull (jag får för mig att gummiringarna håller bättre av att kokas än att torka bort i en varm ugn). Och precis innan jag ska fylla en burk tar jag ut den ur ugnen med en grytvante. Trär på gummiringen och sedan fyller jag burken genom att varva gurka, dill, lök och senapsfrö.

Sedan avslutar jag med att hälla den varma lagen på gurkan. Men jag fyller inte burken hela vägen upp med vätska för efter några minuter har gurkan krympt och jag kan trycka ner flera lager till innan jag toppar med den sista lagen och stänger burken. När den väl är stängd ska den inte öppnas förrän den ska ätas!
Inlagd slanggurka
Ingredienser
1 kg gurka
1 gullök
3 msk senapsfrön
5-7 dillkronor
3 dl vatten
5 dl socker
2 dl ättikssprit 12%
2 msk salt
Gör så här
- Se till att ha rena glasburkar redo på värmning. Skölj och skiva sedan gurkan och löken tunt.
- Låt vatten, socker, ättikssprit och salt koka upp i en kastrull.
- Ta ut den heta burken ur ugnen och fyll den med gurka, lök, senapsfrö och dill. Häll över lagen och stäng genast burken när den är ordentligt fylld. Låt kallna och förvara svalt.

Ta fram och njut sommargurkan hela hösten och vintern! Den klarar sig länge konserverad på detta sätt. Problemet är väl bara att du kommer vilja sätta i dig allting långt innan dess.
Vill du istället lägga in små Västeråsgurkor kan du läsa mer om hur jag gör det här.
22 svar
Riktigt snyggt inlägg!
Är odlingstunnel permanent eller tar ni ner den på hösten?
Vi tar ner den på vintern men har den fram tills dess för att odla vintergrönt 🙂
gud så gott det såg ut! du får ta med en burk till skrivarveckan i Jokkmokk i höst 🙂
Så himla gott! Jag önskar så att jag hade en jordkällare eller ett rejält svalt skafferi så att jag kunde koka mer sylt och göra många fler inläggningar!
Jag vet jag med! Jag har källare men vill ha en RIKTIG jordkällare så småningom
Hur länge håller sig gurkan? Ett hel år?
Påtal om pickles. Jag testade något nytt denna veckan! Jag lade hårdkokta skalade ägg i överblivet pickle-spad med extra dill och lät det dra i kylen några dagar. Blev väldans gott, äggen smakade som ägg & dillsås, mumsigt snacks!
Sjukt gott! Tack för tips
Verkar mumsigt med lök i inlagda gurkan. Ska förstås testas. Här blir det annars mycket mjölksyrad gurka av alla sorter. Också jättegott.
Tack för delat recept.
Ha det fint
/Anette
Och mjölksyrat som är så gott 🙂
Står också och lägger in både gurka och andra grönsaker, men föredrar att mjölksyra. Det är så himla gott.
Det är så bra när man har möjligheten att ta vara på allt möjligt från trädgården. Jag står just och lägger in zucchini som jag fått av en kompis. Nästa år bor vi i hus och jag har en matkällare som kommer att fylla av allt möjligt inlagt och trevligt.
Härligt!
Så gott med gurka! Det finns inget godare än pressgurka tycker jag! Pressen gör gurkan härligt mjuk och krispig.
kanske dum fråga, men hur många grader har du på ugnen? och har du på metallringen på glasburkarna när dom är inne i ugnen?
Jag lägger in burkarna och värmer ugnen till 100 grader med metallring och allt. Håller dem varma under tiden jag gör iordning resten så klarar de den heta vätskan bättre när man tillsätter den =)
Alltså HUR får du på gummiringarna på 100 grader varma burkar? De är ju svåra att få på i kallt tillstånd….fast gummit kanske expanderar av värmen?
Haha, ja det är faktiskt lättare när de är varma
Mums! Jag gör också massor med inlagd gurka. Det är så gott! Underbara bilder att titta på!!! 🙂
Ha en fin fortsatt söndag!! Själv skall jag festa på kräftor!
//Berith
Om du steriliserade glasburkarna i ignen. Tog du med plåtlocken ockdå?
Nu odlar ni ju slanggurka därav inlägget, men vill också slå ett slag för att det som de flesta förknippar med inlagd gurka, dvs gurka av Västeråstyp också går finfint att äta rå precis som slanggurka. Bara man tar dem när de är små och fasta så smakar de inte alls beskt som många verkar tro. Och krispigare gurka får man leta efter!
Ett tips för alla som vill odla slanggurka men inte har tillgång till ett växthus eller odlingstunnel alltså. Finns iofs även slanggurka för friland, men vete tusan om de går så långt norrut. Gurkor tål ju inte ens att man tänker på minusgrader utan att de lägger sig ner och dör 😊
Ja, jag håller med! Rå västeråsgurka är ju supergott!