Eftersom vi har en 50 meter lång odlingstunnel där vi odlar slanggurka blir det en hel del gurka över, även efter att alla grönsaksprenumeranter fått sitt.

Älskar dessa krokiga och lustiga små gurkorna. De minsta är gröna som avokado inuti och täta i fruktköttet – nästan krämiga. Påminner inte om vanliga köpesgurkor på en enda fläck.

Sedan har vi de övervuxna gurkorna. Som är lite fööör stora. Sådär att de knappt går in på en kylskåpshylla. De tycker jag om att lägga in. För nej det är inte bara små fasta Västeråsgurkor man kan göra inläggningar till. Slanggurkor är också gott.

Igår donade jag med gurkburkarna. Gick snabbt som attan. Mitt mål är att försöka hinna frysa in, safta, pickla eller torka något varje dag nu. Det är så mycket som ska tas rätt på! Och har man bara grejerna framme och redo är det ingen stor sak.

Plockade in krondill från min kryddkrage och skördade lite gullök från åkern att sätta piff på inläggningen med.

Dessutom behövs ättika, salt, socker och vatten. Och rena glasburkar såklart.

Skivar du gurkan och löken med en mandolin går det på nolltid att få fina, tunna skivor. Annars går en kniv såklart bra. Det viktigaste är att du är noga med att använda fullkomligt rena burkar och grönsaker i fint skick. Jag lägger alltid burkarna i ugnen och låter dem värmas till 100 grader. Gummiringarna kokar jag i en kastrull (jag får för mig att gummiringarna håller bättre av att kokas än att torka bort i en varm ugn). Och precis innan jag ska fylla en burk tar jag ut den ur ugnen med en grytvante. Trär på gummiringen och sedan fyller jag burken genom att varva gurka, dill, lök och senapsfrö.

Sedan avslutar jag med att hälla den varma lagen på gurkan. Men jag fyller inte burken hela vägen upp med vätska för efter några minuter har gurkan krympt och jag kan trycka ner flera lager till innan jag toppar med den sista lagen och stänger burken. När den väl är stängd ska den inte öppnas förrän den ska ätas!

Inlagd slanggurka

Ingredienser

 • 1 kg gurka

 • 1 gullök

 • 3 msk senapsfrön

 • 5-7 dillkronor

 • 3 dl vatten

 • 5 dl socker

 • 2 dl ättikssprit 12%

 • 2 msk salt

Gör så här

 • Se till att ha rena glasburkar redo på värmning. Skölj och skiva sedan gurkan och löken tunt.
 • Låt vatten, socker, ättikssprit och salt koka upp i en kastrull.
 • Ta ut den heta burken ur ugnen och fyll den med gurka, lök, senapsfrö och dill. Häll över lagen och stäng genast burken när den är ordentligt fylld. Låt kallna och förvara svalt.

Ta fram och njut sommargurkan hela hösten och vintern! Den klarar sig länge konserverad på detta sätt. Problemet är väl bara att du kommer vilja sätta i dig allting långt innan dess.

Vill du istället lägga in små Västeråsgurkor kan du läsa mer om hur jag gör det här.