
Nu ska ni få träffa stjärnorna i mitt kök! De där riktiga hjältarna jag inte vill vara utan och som gör matlagningen till en så mycket härligare upplevelse. Jag presenterar dem helt utan inbördes ordning såklart. Så att ingen kränkt kniv eller svartsjukt zestjärn förklarar krig och kapar fingrarna på mig.

Min japanska mandolin. Den här köpte min syster Anna till mig när hon bodde i Tokyo en vinter. Sylvas och alldeles underbar. De olika bladen kan skiva råvaror på många olika sätt och fasoner men mitt vanligaste är bara att använda den precis så här. För att på nolltid förvandla gurka till flortunna skivor eller göra prydliga äppelringar att torka. Eller hyvla chips av potatis eller få lökringar tunna som psalmbokspapper.
Min japanska skalare. Vet inte om den egentligen är särskilt japansk men eftersom även den är en present från Tokyo så kallar jag den så varje gång jag vrålar till familjen -VEM HAR HAFT MIN JAPANSKA SKALARE NU IGEN DÅ?!!! Svaret är alltid jag själv och att jag lagt tillbaka den i fel låda. Skalaren har också olika löstagbara blad man enkelt kan byta ut för att få olika skäreffekter. Men helst använder jag den till att skala morötter med. Och sedan bara fortsätta och fortsätta att skala tills det blir tunna platta morotssträngar att ringla ner i salladen. Eller soppan. Eller så hyvlar jag squash som tillbehör till laxen istället för potatis.

Globalknivarna. Jag har fem och den största fick jag i bröllopspresent av min syster (börjar ni ana ett tema här?) och sedan har jag byggt på allt eftersom. Mest gillar jag faktiskt de två små knivarna till frukt och sånt där. De kan också barnen använda till matlagning (under visst överinseende från vuxen) och JO de är sylvassa men det är betydligt större risk att skära sig på en slö kniv än en vass. När dessa knivar är nyslipade glider de igenom tomatskalet som om det var av smör. Man behöver inte ta i alls och risken för att skära sig är minimal.
Zestjärnet. Ett microplanejärn för att riva vitlök, citronzest, ingefära, muskot eller parmesan till pastan på. Det är ett måste! Använder vid ungefär varje måltid.
Skärbrädan. Jag har ett gäng olika som jag gillar men den här tjocka i trä är extra härliga att arbeta på. Den har en bra tyngd och ska barnen hjälpa till att laga mat lägger jag en fuktig trasa under så ligger den blickstill.

Gjutjärnsgrytan i blå emalj. Den här blå grytan från IKEA köpte vi typ för tio år sedan men jag blir fortfarande chockad av hur snyggt det ser ut när den står på bordet med någon härlig gryta eller soppa i. Blått är en utmärkt komplementfärg till all mat – tänk bara hur snyggt det är med blått porslin!
Den mellanstora Kockumkastrullen. En perfekt storlek på kastrull för morgongröten till barnen, potatiskoket, pastalunchen för två eller en rejäl laddning varm choklad till utflykten. Bränner inte i botten i första taget och är dessutom fin att ställa fram på bordet. Stort plus för rejält lock som inte glider av.
Mitt stora gröna durkslag. Ett loppat fynd som är så fint i färgen och som och rymmer hur mycket som helst!
Ja. Det var mina hjältar i köket, det!
Något jag saknar då? Jo, en pepparkvarn. Jag äger alltså inte ens en pepparkvarn utan maler med den fula plastkvarnen som svartpepparn kommer i från affären? Sjukt trist. Jag ska slå till när jag hittar någon fin på loppis nästa gång. Så att den får inta sin rättmätiga plats på matbordet.
36 svar
Hej! Kan verkligen rekommendera en kryddkvarn från IKEA:
IKEA 365+ IHÄRDIG.
Jag har lovordat denna kvarn i många år och gör det igen. Den är en av mina bästa saker i köket. När man vrider kommer det ordentligt med peppar direkt utan att man måste nöta och nöta. Grovleken går lätt att ställa in så att det blir precis som man vill ha det. Bra grepp. Lätt att fylla på och rengöra. Ser inte ut som en statuskvarn kanske men funktionerna gör att man vill höja den till skyarna. Bli inte rädd för priset bara.
Haha vad roligt! Jag brukar aldrig kommentera men klickade nu för att jag skulle tipsa om just denna kvarn. Finns ingen bättre. Och praktisk storlek har den också. Grym!
Jag fick nog när jag förra hösten skulle riva aubergine. Rivjärnet hade alla fel ett rivjärn vanligtvis har, och det kändes som att försöka mosa en oerigerad penis mot skärbladen. Bytte till ett microplane-järn i vintras och tänker aldrig byta tillbaka.
Har ingen penis men det här gjorde ont att läsa…
Bra grejer i köket är verkligen så himla viktigt. Jag lyckades ha sönder vår mandolin och saknar den sjukt ofta. Borde köpa en ny men tycker de är ganska dyra och vill ha bättre kvalitet än vår förra.
Rekommenderar annars Peugeots pepparkvarn. Fantastiskt bra och snygg.
En av mina mest uppskattade köksgrejer är förövrigt och otippat nog en riskokare. Perfekt ris varje gång, inget passande med tider och tar inte mer plats än en kastrull.
😂
hahaha! Hög igenkänning!!
Haha! Jag dör så roligt skrivet! Fantastisk beskrivning och dagens skratt!
Haha, vilken kul liknelse! 😂
Hej.
Själv har jag investerat i en Peugeot pepparkvarn, har nu haft den i 20-25 år, fungerar perfekt, skulle inte vilja ha någon annan, det skulle möjligen vara en större (högre) kvarn då, min är bara 22 cm hög.
Jag har samma blå gryta (tror jag, min är oval?) från Ikea och nu när jag fyllde 40 fick jag en Le crueset-gryta. Så egentligen borde jag göra mig av med den blå. För den får faktiskt inte plats i köksskåpet längre. Men hur gör man sig av med en gryta som är så bra? Så instekt att det aldrig bränner fast, så stor att vad som helst får plats i den och samtidigt så fin.
Och ja, en pepparkvarn behöver du nog! Jag kör kvarn både för peppar och salt.
Min mormor var född i Ryssland och väldigt noga med att man inte får ge bort knivar eller andra vassa föremål i present – och struntar man i skrocket och gör det ändå så borde mottagaren betala en liten summa.
Det var ett evigt växlande med småslantar mellan mamma och mormor kan jag säga 🙂
så sött! så mänskligt och fint på något vis kring krumbukterna vi gör i relationerna med varandra.
Kan rekommendera att mala peppar i en kaffekvarn, typ Husqvarna, som en skruvar fast i bordet
JAg älskar också våra global-knivar. Jag skulle helt klart kunna göra mig av med alla de andra knivarna som finns i lådan. Vi saknade Globals knockkniv så mycket när vi var i sommarstugan så vi köpte en dit också…
Tycker att det där med köksknivar är så intressant. Många vill ha knivar med grovt knivblad, men jag köper helst gamla knivar med trähandtag och tunna knivblad, tycker att de kan vässas mycket lättare?
Så kostar de en tia på loppis också 👍
Skriver sällan, men läser ofta. Här är ett litet tips som jag en gång fått av en kock: tänk på pepparkvarn som på knivar. Själva kvarnen behöver ha lika bra stål etc som hos en bra kniv. Du chansar alltså om du köper en begagnad. Den bästa kvarnen, enligt hen, är Peugeot som började göra kvarnar långt innan de gick in och började producera annat som tex motorer och bilar. Jag är helnöjd med min kvarn: kvarnhuset är ff vasst och mekaniken strular inte. Det går finfint att justera grovleken och träet har bra tyngd och vilar skönt i handen. Man förstår varför de ger livstid garanti på dem. (Och som en annan anekdot: när jag var i USA och skulle handla pepparkvarn med en vän i en proffsbutik rekommenderade även de Peugeot utan att jag hade säga något innan, så det goda ryktet finns på både sidan av Atlanten.)
Jag köpte en jättesöt blå pepparkvarn i trä på loppis. Så fin – Men superdålig… Sen köpte jag en ny nåt inget-särskilt-märke och den är faktiskt också dålig… Så det ligger nog mkt i detta du skriver. Får satsa lite mer nästa gång.
kan tipsa om att också skaffa en kvarn till kardemumma. så slipper du mortla när du behöver. tipp topp!
Men vilket supertips! Tack från en kardemummaälskare 🙂
Ååååaaahhhhgnf jag blir alltid mjuk som gelé i armarna när jag läser om mandoliner – för 10 år sen fick jag in tekniken efter lite knixande men hade inte ”hålla-i-grejen”….tummarna (ja jag gjorde samma idiotiska misstag två gånger) fick en annan form efter den dagen!
Jag saknar en kardemummakvarn i mitt kök. Jag HATAR att mortla och då kommer latmasken fram i mig och jag. köper färdigmalm kardemumma, men det är ju så mycket goda med färskmalen hemma. Måste ta tag i att köpa en kardemummakvarn på loppis när jag ser en!
Ja, det är så smart! Har det jämt på yoghurt och gröt sen jag köpte en särskild kvarn till det. Jag köpte dock en ny, vågade inte chansa på en begagnad då jag tänkte att det fanns risk för att det skulle smaka svartpeppar.
Gaaaaaaaaah jag får sån ångest av blotta tanken på mandolin! Min enda eviga tvångstanke i livet, att man liksom skulle slinta eller kanske bara glömma bort var potatisen slutar och fingertopparna tar vid, och så…ja. Hu vale!
Globalknivar däremot, ja tack!
Jag skalade av mig toppen på tummen på min mandolin, blödde i timmar. Väldigt effektiv att skära med men efter olyckan gjorde jag mig av med mandolinen.
För oss klantskallar (jag blev väldigt förvånad en gång när jag med min sylvassa kockkniv skar mangold och det plötsligt låg en snyggt avskuren bit fingertopp med nagel och allt på skärbrädan, efter en sekund kom blodet…), finns tunna men skyddande handskar i något metalliskt material att ha på sig när man ”mandolinar” m.m. Superbra. Jag köpte min handske på en köksbutik. Mjukare och smidigare i materialet än vad man kan tro.
Peugeot pepparkvarn är de enda som håller i all evighet, amen. Lita på mig! Jag har haft min höga i 15 år och den har aldrig krånglat en endaste gång.
Hej
Tack för en supertrevlig blogg även för en 79 årig kvinna. 🙂
Lägg pengar på en riktigt bra pepparkvarn av märket Peugeot, jag har en för vitpeppar och en mindre för svartpeppar, du kommer inte att ångra dig!
Kram Katarina
Håller helt med ang globalknivarna. Jag har en mellanstor och önskar så att jag hade fler. Det blir roligare om en har en bra kniv.
Nej, nej, inte ska du köpa en pepparkvarn! Du kommer att få en i julklapp av Anna 😉
en japansk!
Hahahah!
Jeg synes faktisk det er best å bruke min gamle marmor morter til pepper. Og til alt annet av krydderurter som skal knuses/males.
Men OM du skal ha en kvern, så er det helt nødvendig å investere litt penger i en god kvalitet. Og, som mange sier, Peugeot kan det der.
Jag har skeppshults peppar och saltkvarn – fick dem i bröllopspresent och ÄLSKAR dem. Jag kommer från trakten och har även Skeppshults gjutjärnsgryta som är en favorit. Tycker det är så roligt att det fortfarande tillverkas gjutgärnsgrejer i lilla skeppshult i djupaste Småland, och det liksom förgyller tanken att jag stöttar småskalig industri i mina barndomstrakter.
Salladsslungan! Oumbärlig!
Det där durkslaget alltså <3 Vi har plastbantat köket i omgångar och har nu bara fina, hållbara prylar. Lär ha dem livet ut, typ. Ett par rejäla skärbrädor, ett rostfritt och ett emaljerat durkslag och ett par rivgärn i stål. Fint och håller!! Vi lämnade alla våra teflonpannor och grytor på loppis och köpte "nya" i stål och gjutgärn i samma vända. Lämnade typ tre kassar med plast och gick hem med en kasse metall. Bästa vi gjort. <3