Jag tror att vi människor är ombytliga varelser. Det ligger i vårt DNA att vilja samla, boa och göra fint runtomkring oss. Men också att förändra. Det tänker jag inte skämmas för att jag gillar att göra. Däremot är det ju ohållbart ur ekologisk synvinkel om förändringen innebär att jag måste köpa nyproducerat. Sån tur då att jag istället kan handla cirkulärt!
Jag ser min secondhandkonsumtion mer som ett lån ur ett system mer än ett regelrätt köp. Särskilt eftersom jag alltid skänker tillbaka det jag tröttnat på så att det kan säljas igen. Att sälja privat har aldrig varit något jag orkat lägga tid på och dessutom tänker jag att mina grejer ju faktiskt gör gott om jag skänker det till Röda Korsets insamlingar. Ibland när folk himlar på ögonen åt mig och min lika loppisgalna systers shoppingbeteende brukar vi skoja om att det faktiskt är välgörenhet. Jo, högst egennyttig sådan – men ändå. Summorna jag lagt ut genom åren börjar bli ansenliga och dessutom har secon handkonsumtionen förhindrat att jag lagt mina pengar på massa nyproducerade, miljödumma grejer. En vinst i sig!
Mitt second handintresse började redan i ung ålder. Jag minns att vi brukade besöka en särskilt fin och välsorterad Röda Korset butik i Arvidsjaur med farmor. Hon letade blommiga blusar och färgglada clips medan jag och syrran letade sammetskavajer, skor och fina saker till våra flickrum. När min sociala farmor blev trött satte hon sig på en stol och pratade med de som jobbade där. Röda Korsets second handbutiker fyller nämligen också en social funktion som mötesplats för människor.
Gissa därför om jag blev glad och stolt när Röda Korset bad mig göra någonting tillsammans med dem – för att belysa nyttan med deras second handaffärer. Både pengarna som genereras till samhällets mest utsatta – men också den nyttan som butikerna skapar i sin närmiljö. Inte minst när människor volontärarbetar där. Röda Korsets butiker blir ofta en viktig social knutpunkt och dessutom erbjuder de en möjlighet för människor med skral ekonomi att faktiskt kunna handla.
För mig har loppisshopping genom åren gått från en rolig hobby till mer av en livsstil. Förut letade jag mest vintageklänningar och roligt porslin. Men nu när jag saknar något hemma – som en pepparkvarn eller osthyvel – då letar jag först begagnat. Det har liksom blivit en vana.
Nu är ju hela mitt hem som en enda reklampelare för gamla grejer. Men för att visa hur enkelt man kan göra fint med begagnat valde jag att duka upp till en mysig höstlunch – enbart med sånt jag funnit på Röda Korsets second hand.
Jag började med att välja en duk jag tyckte om. Fast jag valde ingen duk i traditionell mening. Här ligger en bomullspläd med fransar över bordet. Med något jag egentligen tror är en väggbonad ovanpå. Jag tycker att det är så fint att kombinera olika tyger ihop så här.
De blå soppskålarna på fat ställde jag på några gamla tallrikar jag hade sedan tidigare. Fint att arbeta i flera nivåer och lager. Och jag älskar den stilrena lilla brödkorgen som skymtar bredvid.
Den stora keramikskålen högg jag i hyllan utan att blinka. Precis den typ av hantverk jag är så sugen på just nu. Är det något man kan hitta billigt på Röda Korset så är det hantverk av olika slag. Keramik, broderi, stickat och snidat…
En annan sak jag ständigt letar efter är små träskärbrädor. Att servera ost, frukt och tilltugg på. Den här typ av skärbrädor (och olika vackra udda ostknivar) kan man ofta hitta för en spottstyver på Röda Korset. Så fint och inbjudande att duka så här lågt på bordet.
De grå ljusstakarna som skymtar där bak är svåra att tidsbestämma. Antingen är det någonting tämligen modernt – eller så någonting riktigt gammalt gediget. Vråltunga är de i alla fall och jag är svårt förtjust i dem!
Röda Korset med sina 250 lokala butiker är verkligen Hela Sveriges Secondhand. Du hittar dem i huvudstaden likväl som på de minsta orterna i landet (och där är utbudet oftast lika bra och dessutom billigare). Röda Korsets butiker drivs till stor del av volontärer – så att skänka dina gamla avlagda saker dit betyder att en så stor del som möjligt av intäkterna går till de som behöver det mest!
I oktober lanserade ! Deras butiker över hela Sverige har nu tagit plats på Tradera, där de kan nå köpare även utanför sina närområden. Det här är ett sätt för Röda Korset att få ut ännu mer av sina fina varor. Det gör också att varorna i sin tur kan bidra till ännu mer hjälp eftersom butikernas intäkter går till utsatta människor i Sverige och världen. Kika in där och botanisera vettja! Och gör det till en god vana att först leta begagnat och sedan bara köpa nytt ifall behovet kvarstår.
16 svar
så fint och genomtänkt samarbete!
Ditt inlägg får mig att tänka på en kommentar av en klasskompis på universitetet. Hon berättade att hon bodde i Ersboda (stadsdel i Umeå) och jag utbrast att jag var avis eftersom det finns så bra second hand-butiker där. Jag berättade att jag det är en hobby för mig att fynda second hand. Då hittade hon på mig och sa att det är konstigt att det som för välbärgade människor är en hobby är ett måste för många. Hon hade växt upp i en fattig familj som flytt från krig. Röda korset, Myrorna och Erikshjälpen var deras möjlighet att handla alls. Som vuxen skulle hon skämmas för att handla second hand eftersom hon förknippade det med fattigdom och nöd. Det påminde mig om att det är ett privilegium att VÄLJA att handla begagnat. Det framkallar skam hos henne – men stolthet hos mig.
Jag hoppas att second hand har fått uppsving och status nog så att hon idag kan handla där utan att känna skam.
Underbara Röda Korset second hand! Tänk om vi kunde få köpa ngt av dig på deras Tradera sida? 😊
Klockrent samarbete (igen), vacker dukning och underbaaar bonad på bordet!
Att skänka till och köpa från andrahandsaffärer är toppen!
Exakt likadant gör jag, fast jag är 60+.Behöver jag ngt tittar jag först hos Emmaus. Och så har jag gjort sedan 70 o 80 talet, fast då var det inte trendigt utan mest töntigt..
All uppmuntran till konsumtion kommer nog ändå leda till att även icke-second hand ökar? Har tänkt mycket på det själv. Om jag upprätthåller normen att man ska byta gardiner varje årstid osv. Bara en funderingarna.
Här kommer en liten gratis och oönskad vett och etikett och tips från någon som jobbar i second hand butik: 😋
1. Klaga inte på priserna. Det är högst frivilligt att köpa. Även nyproducerade varor kan vara alldeles för dyra. Ta en Hermès väska. Men inte skulle du väl gå in i en Hermès butik och gnälla på personalen stup i kvarten för att den inte kostar så mycket att producera? Pengarna går till något bra! Att betala samma pris som en ny ikeagrej i bra skick innebär inte att man blir lurad- man gör ett bättre val. Fråga dig själv- är denna butik till för att jag ska kunna köpa billiga saker eller för att hjälpa andra?
2. Skänk inte skräp. Då är det faktiskt bättre att kasta det och rannsaka sig själv huruvida om man skulle köpt det från början eller hittat något annat alternativ.
3. Personalen har inget magiskt betygsöga som kan se om något är ugnsfast eller om vindbyxor tål vatten. Ibland får man chansa. Det skadar inte att fråga, men att kräva svar hjälper inte.
4. Även om en second hand butik ser stökig ut, stöka inte till ännu mer. Ha lika mycket respekt som om du gick i vanlig butik.
5. Man behöver inte påtala för personalen att de har dåliga kunskaper som satt ett för lågt pris. Vi tycker bara att det är kul om någon gör ett fynd och blir glada! Att saker ibland är orimligt billiga (och dyra absolut) är väl en del av charmen med second hand!
6. Alla kommer in och frågar om vantar på kalla dagar och regnkläder på regniga dagar. Att shoppa förutseende och långsiktigt med tålamod är det absolut bästa sättet att handla! Att ha kläder i barnens nästa storlek i en låda i garderoben, att tillåta dig att leta efter soffbord i ett år och tills dess vara utan. 😱Att leta efter den perfekta vita stickade tröjan i flera år, DET ger tillfredsställelse när man väl hittar! 😊
7. Gå inte in i butiken de sista 5 minuterna! Tro mig, alla som jobbar vill bara hem!
8. Second hand är fantastiskt! Efter att ha jobbat ett tag har det blivit tydligt för mig vad för saker som har ett värde och hur man borde tänka när man köper nytt. Möbler som har över 100 år på nacken och som bara är ännu finare jämfört med ikeamöbler från förra året som redan är oandvändbara. Köp med så mycket kärlek du kan! Investera på din nivå och känn verkligen efter! Kommer denna sak vara med mig och användas till den faller sönder och samman? Har den ett VÄRDE? Värdelösa saker mår man inte bra av.
9. Att köpa en nyproducerad glittrig topp till nyår är alltid en dålig idé. Kolla i din närmsta secondhandbutik så får du se. Obekväma kläder är alltid en dålig idé. Du kommer inte använda dem en halvmuggig dag i november när du bara vill ha nått mysigt på dig som gör livet lättare. Vill du köpa något onödigt dumt så måste du faktiskt köpa begagnat!
10. Slutligen: alla second hand shoppare behövs! Både de som köper Mari Simmulsson kvinnor och de som köper gröna keramikgrodor. I en butik som säljer nyproduktion finns det de som gör fel val och de som köper rätt. Inte hos oss! Här gör alla ett bra val! Alla är lika bra och värdefulla!
tack för tipsen!. många egentligen självklara men bra med påminnelse. Dock;ang p 3: Tyvärr tror man nog som kund att personalen som jobbar i butiken har produktkännedom om alla varor – man tänker helt enkelt inte på att man i en secondhandbutik inte kan ha samma krav på personalens varukunskap som i en “vanlig” butik. Många gånger frågar man nog bara för att få dryfta frågeställningen med någon. Hade nog gått lika bra att prata med en annan kund- om man vågat.
ang p 7: om man inte vill att kunder skall komma in i en butik 5 minuter innan de stänger så är det nog en bra ide att ha låst dörren då. Är dörrarna öppna får man nog i en butik räkna med att det kan komma kunder in och som kund inne i butik -även strax innan stängning – förväntar man sig nog ofta att få slutföra köpprocessen. Det är inte alltid man tittar på klockan eller har koll på öppettiderna i en butik. Det är nog inte av illvilja man går in i en butik strax före stängningsdags. Lås dörren tex en halvtimma innan så kan ni kanske gå hem direkt kl 18.00 (eller när nu butiken stänger.) 🙂
Jag tycker att det är helt okej med folk som kommer in precis innan stängning – om de har ett snabbt ärende. Man kan inte förvänta sig att få stanna 20 minuter efter stängning, butikspersonalen kanske tex har en buss att passa. En minut innan vi stänger säger jag till folk att vi stänger men att de är hjärtligt välkomna nästa dag igen – om de inte precis står och lånar sina böcker förstås, men då är de ju nästan klara. Långa fjärrlån eller många kopior får vara till nästa dag!
Hear hear! Bra skrivet!
Jag har en lista i telefonen över saker som jag vill komplettera hemmet/garderoben med. Lätt att hala fram den när en springer på en second hand-butik. På så vis ger jag mig själv framförhållning, och gör det enklare att minnas det jag behöver i god tid.
Har full förståelse för att en bra prissättning gör att det blir mer pengar till tex Röda Korsets sociala arbete eller krisinsatser.
Trevlig måndag!
Så fint!
Förstår att du gillade det här samarbetet! Älskar röda korset <3
Jag ÄLSKAR dukningen! Så fint 💙
Jag är som dig, och har byggt hemmet med second hand och ärvt. Något nyköpt här och där, men först loppiskoll innan jag kollar nån annanstans. Senast idag hittade jag en popcornsmaskin som jag letat efter ett tag. Yay!
Har också alltid lämnat tillbaka det som rensas ut och rensandet pågår ständigt, smak och behov ändras. Håller mig till RK, Erikshjälpen och liknande, för jag vill att mina inköp ska generera något bra, och det är ett sätt att döva samvetet antar jag… Jag minns mitt första fynd för ca 30 år sen, en girafflampa som jag fortfarande äger trots att den just nu står på vänt… den ska få sin plats snart igen. 😊
Nämen, jag hittade en likadan väggbonad på min lokala second hand i somras! Fast i rosa ist för ljusblå. Nu hänger den på altanen.