Jag tror att vi mÀnniskor Àr ombytliga varelser. Det ligger i vÄrt DNA att vilja samla, boa och göra fint runtomkring oss. Men ocksÄ att förÀndra. Det tÀnker jag inte skÀmmas för att jag gillar att göra. DÀremot Àr det ju ohÄllbart ur ekologisk synvinkel om förÀndringen innebÀr att jag mÄste köpa nyproducerat. SÄn tur dÄ att jag istÀllet kan handla cirkulÀrt!

Jag ser min secondhandkonsumtion mer som ett lĂ„n ur ett system mer Ă€n ett regelrĂ€tt köp. SĂ€rskilt eftersom jag alltid skĂ€nker tillbaka det jag tröttnat pĂ„ sĂ„ att det kan sĂ€ljas igen. Att sĂ€lja privat har aldrig varit nĂ„got jag orkat lĂ€gga tid pĂ„ och dessutom tĂ€nker jag att mina grejer ju faktiskt gör gott om jag skĂ€nker det till Röda Korsets insamlingar. Ibland nĂ€r folk himlar pĂ„ ögonen Ă„t mig och min lika loppisgalna systers shoppingbeteende brukar vi skoja om att det faktiskt Ă€r vĂ€lgörenhet. Jo, högst egennyttig sĂ„dan – men Ă€ndĂ„. Summorna jag lagt ut genom Ă„ren börjar bli ansenliga och dessutom har secon handkonsumtionen förhindrat att jag lagt mina pengar pĂ„ massa nyproducerade, miljödumma grejer. En vinst i sig!

Mitt second handintresse började redan i ung Älder. Jag minns att vi brukade besöka en sÀrskilt fin och vÀlsorterad Röda Korset butik i Arvidsjaur med farmor. Hon letade blommiga blusar och fÀrgglada clips medan jag och syrran letade sammetskavajer, skor och fina saker till vÄra flickrum. NÀr min sociala farmor blev trött satte hon sig pÄ en stol och pratade med de som jobbade dÀr. Röda Korsets second handbutiker fyller nÀmligen ocksÄ en social funktion som mötesplats för mÀnniskor.

Gissa dĂ€rför om jag blev glad och stolt nĂ€r Röda Korset bad mig göra nĂ„gonting tillsammans med dem – för att belysa nyttan med deras second handaffĂ€rer. BĂ„de pengarna som genereras till samhĂ€llets mest utsatta – men ocksĂ„ den nyttan som butikerna skapar i sin nĂ€rmiljö. Inte minst nĂ€r mĂ€nniskor volontĂ€rarbetar dĂ€r. Röda Korsets butiker blir ofta en viktig social knutpunkt och dessutom erbjuder de en möjlighet för mĂ€nniskor med skral ekonomi att faktiskt kunna handla.

För mig har loppisshopping genom Ă„ren gĂ„tt frĂ„n en rolig hobby till mer av en livsstil. Förut letade jag mest vintageklĂ€nningar och roligt porslin. Men nu nĂ€r jag saknar nĂ„got hemma – som en pepparkvarn eller osthyvel – dĂ„ letar jag först begagnat. Det har liksom blivit en vana.

Nu Ă€r ju hela mitt hem som en enda reklampelare för gamla grejer. Men för att visa hur enkelt man kan göra fint med begagnat valde jag att duka upp till en mysig höstlunch – enbart med sĂ„nt jag funnit pĂ„ Röda Korsets second hand.

Jag började med att vÀlja en duk jag tyckte om. Fast jag valde ingen duk i traditionell mening. HÀr ligger en bomullsplÀd med fransar över bordet. Med nÄgot jag egentligen tror Àr en vÀggbonad ovanpÄ. Jag tycker att det Àr sÄ fint att kombinera olika tyger ihop sÄ hÀr.

De blÄ soppskÄlarna pÄ fat stÀllde jag pÄ nÄgra gamla tallrikar jag hade sedan tidigare. Fint att arbeta i flera nivÄer och lager. Och jag Àlskar den stilrena lilla brödkorgen som skymtar bredvid.

Den stora keramikskĂ„len högg jag i hyllan utan att blinka. Precis den typ av hantverk jag Ă€r sĂ„ sugen pĂ„ just nu. Är det nĂ„got man kan hitta billigt pĂ„ Röda Korset sĂ„ Ă€r det hantverk av olika slag. Keramik, broderi, stickat och snidat…

En annan sak jag stÀndigt letar efter Àr smÄ trÀskÀrbrÀdor. Att servera ost, frukt och tilltugg pÄ. Den hÀr typ av skÀrbrÀdor (och olika vackra udda ostknivar) kan man ofta hitta för en spottstyver pÄ Röda Korset. SÄ fint och inbjudande att duka sÄ hÀr lÄgt pÄ bordet.

De grĂ„ ljusstakarna som skymtar dĂ€r bak Ă€r svĂ„ra att tidsbestĂ€mma. Antingen Ă€r det nĂ„gonting tĂ€mligen modernt – eller sĂ„ nĂ„gonting riktigt gammalt gediget. VrĂ„ltunga Ă€r de i alla fall och jag Ă€r svĂ„rt förtjust i dem!

Röda Korset med sina 250 lokala butiker Ă€r verkligen Hela Sveriges Secondhand. Du hittar dem i huvudstaden likvĂ€l som pĂ„ de minsta orterna i landet (och dĂ€r Ă€r utbudet oftast lika bra och dessutom billigare). Röda Korsets butiker drivs till stor del av volontĂ€rer – sĂ„ att skĂ€nka dina gamla avlagda saker dit betyder att en sĂ„ stor del som möjligt av intĂ€kterna gĂ„r till de som behöver det mest!

I oktober lanserade ! Deras butiker över hela Sverige har nu tagit plats pĂ„ Tradera, dĂ€r de kan nĂ„ köpare Ă€ven utanför sina nĂ€romrĂ„den. Det hĂ€r Ă€r ett sĂ€tt för Röda Korset att fĂ„ ut Ă€nnu mer av sina fina varor. Det gör ocksĂ„ att varorna i sin tur kan bidra till Ă€nnu mer hjĂ€lp eftersom butikernas intĂ€kter gĂ„r till utsatta mĂ€nniskor i Sverige och vĂ€rlden.  Kika in dĂ€r och botanisera vettja! Och gör det till en god vana att först leta begagnat och sedan bara köpa nytt ifall behovet kvarstĂ„r.