Så blev det paltfest för alla frusna slalomåkare i familjen. Palt. Är så. Fult. Och lika fult som det är gott! Förfärligt smakligt om du frågar mig. Man behöver egentligen bara fyra ingredienser för att göra palt. Och sex för att servera den på bästa sätt. De fyra ingredienserna jag använder i palten min mormor lärt mig att göra är fast potatis, rimmat fläsk, vetemjöl och salt. Sedan adderar jag smör och lingonsylt vid servering och så är jag i sjunde himlen.
Jag monterade köttkvarnen på mormors gamla hushållsassistent och malde den råa potatisen. När all potatis var mald tillsatte jag så pass mycket mjöl att det blev en smet liknande havregrynsgröt. Bara lite torrare. Och sedan vräkte jag på med salt. Potatis gömmer salt förbluffande väl – så här gäller det att salta ordentligt om det ska vara någon mening alls.
Sedan kokade jag upp en enorm balja vatten. Hackade fläsket och tog fram en skål vatten att blöta handen med mellan varje palt. Palten gör jag genom att lägga en klick paltsmet mitt i handen och forma den till en ganska platt, cirkelformad sak. Sedan lägger jag det rimmade fläsket mitt på och nyper ihop smeten till en boll med fyllning. Som jag sedan öägger i paltsleven och låter sjunka ner i kastrullens kokande vatten. Efter kanske en minut i paltsleven (en hålslev funkar också) pluppar jag ner palten så att den får flyta runt som den vill. Sedan fortsätter jag så tills all paltsmet är använd. Då låter jag palten koka i omkring en timme innan jag serverar den. Med smör och lingonsylt. Och iskall mjölk.
Och varje gång blir jag lika chockad över att något som ser så tråkigt ut kan vara så gudomligt gott.
Och om du tyckte att det här var krångligt att förstå sig på så har jag faktiskt gjort en hel liten film om det också. Så att du kan se alla moment med egna ögon!
26 svar
Åh älskade palt! Inte ätit det sedan min farmor (som var från Umeå) dog för snart tio år sedan. Kanske dags att lära sig göra det själv. Säg finns det något bättre än tärnad palt uppstekt i mjölk?
Kokar du en hel timme? Jag har alltid kokat tills de flyter upp, =klart! Länge sen jag gjorde palt nu, men kan jag minnas fel…? /Hon från Staaan.
Slås av hur likt detta är öländska kroppkakor. Och min mammas potatisbullar, fast de görs på överblivet potatismos och steks i smör. Blir snyggare så 😉
Åh, mmmmm! I Nordland kaller vi det klubb, på Vestlandet heter det raspeball og på Østlandet sier de duppe (tror jeg). Kjært barn – mange navn 🙂
Beste teksturen får man med kjøttkvern. Om jeg skulle velge 1 middag for resten av livet hadde det vært denne 🙂
Nää, duppe är väl såsen (vit eller brunost)? Åtminstone är det så i Trøndelag där jag bor. Här kallas palt klubb och äts med sossakorv, kålrotstappe och potatis. Och – för det mesta – brunostsås. Själv äter jag den med smör och lingonsylt; är från norrbotten!
Nei, duppe er tykk hvit saus man bruker til flesk 😉
Komle og raspeball brukes om disse bollene på Østlandet.
MUMS! fast jag äter flatpalt…utan fläsk alltså, men mycket smör
Vad är det egentligen för skillnad på palt och kroppkakor? Är det bara kryddpeppar som är skillnaden? SÅ gott iaf!
Palt görs på råriven potatis och kroppkakor på redan kokt potatis. I övrigt känner jag att det är väldigt lika. Nu har jag bara ätit palt och kroppkakor i Västerbotten, så jag vet inte om det är nån ytterligare skillnad på de kroppkakor som görs på t.ex Öland.
Öländska innehåller mestadels rå potatis.
Småländska kroppkakor görs på kokt potatis. Och ägg. Öländska görs på rå plus ett par kokta.
Funderar på om det är skillnad på palt generellt och pitepalt? I pitepalt ska det vara kornmjöl (för övrigt det enda av våra “fyra sädesslag” som går att odla i pite-trakten, så något annat fanns inte att tillgå förr). Palt med vetemjöl blir då samma sak som kroppkakor (som både kan vara gjorda på kokt och rå potatis). Kanske bara olika sätt att benämna rätten. Det finns ju många lokala namn på maträtter som egentligen är samma sak.
Fläsket i palt brukade vi kalla “hjärnor” under skoltiden, passar ju bra i Halloween- tider 😛 när jag som vuxen gör palt knapersteker jag bacon eller rimmat fläsk på sidan om, tycker att det höjer maträtten flera snäpp!
Palt är så gott, jag är uppvuxen på Kams (fetkams) och det är nog snäppet godare än palt 😊
Jag är född i Västergötland och har aldrig smakat palt, däremot var min far från Ungern och de gör ju klimp (på bara mjöl och ägg) i tid och otid, vilket jag älskar. Påminner palt klimp i texturen? Eftersom jag inte äter kött så får jag hitta på något annat att lägga i.
Jag kan tipsa om att steka lök tillsammans med kantareller och använda det som fyllning. Min mormor gjorde sådan fyllning i kroppkakor ibland (om det var vegetarianer bland gästerna) när jag var barn, och det är otroligt gott!
Stekt lök och champinjoner går också bra. (i alla fall i kroppkakor.) Gärna med rostade hasselnötter, brynt smör och lingon som tillbehör!
Jag har provat att fräsa rivna morötter och hackad lök. Krydda väl med salt och peppar. Gott.
Har aldrig testat, inte ens innan jag blev vegetarian, men det kanske går att få ihop någon vegetarisk variant av det 🙂 Hoppas du får en fortsatt fin helg!
Mina vänner gör med fetaost och stekta champinjoner som fyllning. Jättegott! Kantareller och zucchini är också bra till.
ÄLSKAR PALT! har precis börjat äta det och jag gillar både palt så som du visar upp och dagen efter-stekt palt!
Min mamma som var från Västerbotten serverade alltid mese till palten, Såå gott och klart att du ska testa det också!
Det låter så fruktansvärt gott. Men om man inte har en köttkvarn, hur gör man då?
River potatis på ett gammalt hederligt rivjärn. Funkar kanon!
Förra veckan hittade jag palt på Coop i Orminge, tillverkad av Piteortens Chark. Bara att lägga ner i vatten och koka i 30 min. Dagen efter så blev det uppstekt palt. Snäppet godare. Hann även äta palt en tredje gång innan den tog slut. Jag är från Sorsele och äter palt med sirap. Oklart om det är lokalt eller familjärt. Gott som bara den iallafall. Och självklart dricker jag iskall mjölk till!
Åh får mig att minnas min mormor och morfar i lappland <3