För dig som liksom mig Ă€lskar saffransbröd men drar dig lite inför tanken pĂ„ att stĂ„ och baka och grĂ€dda i flera timmar – ja dĂ„ kan den hĂ€r supergoda saffranssockerkakan stilla suget. Med den hĂ€rliga glasyren till blir den riktigt festlig!

Saffranssockerkaka med citronfrosting

Antal bitar

20 st

Förberedelse

20 minuter

Tillagning

40 minuter

INGREDIENSER

  • 75g smör

  • 1 kuvert saffran

  • 5 Ă€gg

  • 3,5 dl strösocker

  • 1 1/2 dl filmjölk

  • 5 dl vetemjöl

  • 3 tsk bakpulver

  • Citronfrosting
  • 100 g fĂ€rskost

  • 25 g mjukt smör

  • 1 dl florsocker

  • 1 citron (zesten + 2-3 msk citronsaft

  • Lingon

Gör sÄ hÀr

  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader
  • Smör och bröa en sockerkaksform
  • SmĂ€lt smöret i en kastrull tillsamman med saffran och lĂ„t svalna
  • Vispa Ă€gg och socker vitt och pösigt
  • Blanda mjöl och bakpulver i en bytta och rör försiktigt ner i Ă€ggsmeten tillsammans med saffranssmöret och filen.
  • HĂ€ll upp i sockerkaksformen och grĂ€dda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills den inte lĂ€ngre Ă€r kladdig i mitten (kĂ€nn efter med en sticka)
  • Under tiden kakan grĂ€ddas – vispa fĂ€rskost, smör, florsocker och citron till en frosting som inte fĂ„r vara för trögflytande. TillsĂ€tt mer citron om den kĂ€nns hĂ„rd.
  • LĂ„t sockerkakan kallna i formen och lossa sedan försiktigt. Ringla eller bred över frostingen pĂ„ kakan precis innan servering. Strössla gĂ€rna över lite syrliga frysta lingon ocksĂ„. Kakan gĂ„r utmĂ€rkt att förvara i frysen utan frosting om den förpackas noga med plastfolie och pĂ„se runt.