Nu har jag ammat i tjugo mĂ„nader. Jag vet inte om det rĂ€knas som att lĂ„ngtidsamma – men för mig Ă€r det en lĂ„ng tid att amma i alla fall. Det har inte varit ett medvetet beslut. Det har bara blivit sĂ„.

Jag ammade Bertil i fem mÄnader och Folke i sex om jag inte minns fel. Jag tyckte att det var mysigt men faktiskt ocksÄ jobbigt. Dels var det svÄrt med tekniken. Men sedan var det trÄkigt att behöva dra sig undan för att amma. GÄ undan pÄ middagar, kalas, fester och i vardagen. Inte för att jag var blyg men för att bebisarna var lÀttdistraherade. Jag kÀnde liksom att jag missade livet som pÄgick dÀr ute medan jag lÄg för mig sjÀlv och ammade. Men i backspegeln förstÄr jag att det sÀkert ocksÄ handlade om omstÀllningen att bli mamma. Att det var svÄrt att vara sÄ behövd hela tiden. Helamningen förstÀrkte ju den kÀnslan och nÀr vi istÀllet började flaskmata blev det en befrielse. Och jag Ängrar ingenting frÄn den tiden och vet att jag i varje stund gjorde det som varit riktigast och bÀst just dÄ.

Men den hÀr gÄngen har allt varit annorlunda. Tekniken fanns frÄn första stund. Och att gÄ undan och amma Àr inte lÀngre ett straff. Med en stor familj som sliter och drar i en sÄ Àr det en ren lyx att lÀgga sig pÄ sÀngen en stund med en bebis och bara vila. Dessutom skönt med de tÀta mikropauserna för en före detta utmattad mÀnniska. Nu Àr jag sÄ van att vara mamma och behövd av alla att amningen Àr en fristad.

Att amma ett större barn Àr ganska annorlunda mot för en bebis. Han sÀger tydligt amma, mamma! nÀr han vill ha och lyfter bestÀmt pÄ tröjan. Det allra bÀsta Àr att jag fÄr mysa mycket mer. En ett och ett halvt-Äring sitter ju aldrig still eller vill ligga och gosa om de inte typ har feber. SÀrskilt inte som vÄra barn övergett flaskan tidigt. SÄ att varje dag fÄ ligga och snusa i hÄret och smeka de smÄ fötterna. Det Àr obeskrivligt mysigt.

Jag har inga som helst planer pÄ att sluta. Men heller inte pÄ att fortsÀtta. Just nu fÄr Smulf avgöra vart det hÀr ska ta vÀgen. Men jag mÀrker att folk börjat frÄga försynt -Ska han inte sluta amma snart? Som att det var nÄgon brÄdska. Som om inte det hÀr Àr helt normal? Och pÄ samma sÀtt var det nÀr jag slutade amma Bertil. Fast dÄ lÀt det tvÀrtom -Vad tidigt du slutar amma? Har du upplevt mycket problem?

Nej jag har just inga tankar om hur framtiden ska bli. Men förlÀngd amning minskar risken för bröstcancer och med mitt bagage Àr det en motivering sÄ god som nÄgon. Plus att jag helst inte gÄr miste om mina mysiga mikropauser i vardagen. Mitt barnuppfostringsmantra Àr att det kan bli bra pÄ mÄnga olika sÀtt. Och den hÀr gÄngen gör jag sÄ hÀr.