I år blir det inget med lucia. Jag som brukar få se tre tåg! Först förskolans tåg som alltid får mig att snora i halsduken där jag står på förskolegården i den mörka morgonen. Sedan skolans tåg i kyrkan. Spröd stämsång och barn fnittriga och spända av stundens stora allvar. Gummiband som skär in i hakan på stjärngossarna och glitter som hamnat på svaj i hår. Slutligen byns eget luciatåg där jag själv brukar medverka. Då får man se luciatåget från andra hållet och möta blickarna på mammor som håller bångstyriga treåringnar i famnen, äldre par som sitter glansögda och så de som inte fick sittplats som får trängas längst in i serveringen. Med läppstift och snyggskjortan på.
Nej i år blir det inget med lucia. Men inget hindrar väl oss från att kika på hur det sett ut vid tidigare luciafiranden? Och då menar jag inte mina firanden – utan mycket äldre! Alla bilder jag hittat i Digitala Arkivet.

Det finns många som har starka åsikter om hur ett luciatåg ”ska” se ut. Det SKA vara stjärngossar. Och man SKA ha glitter i håret och rött band i midjan. Och tomtar och pepparkaksgubbar är bannlysta. Nå. Här kan vi då se ett luciafirande från sent 1800-tal. Där två tredjedelar av tåget består av folk som ”spökat ut sig” sådär i allmänhet. Det gick tydligen också bra.

I vit särk med enkla rosetter och en krans av granris omlindad med band – lussar Stina. Och vilken underbar lussebrud, sedan! Men den lucia som kom med en stor rosett på bröstet idag skulle väl betraktas som en revoltör!

Här skulle man ju velat vara med! På luciafest i Götlunda, tidigt 20-tal. Bilden är liten men zoomar jag så syns glada ansikten och uppsluppen stämning och jag hittar både tomtenisse och finklädda herrar med strut på huvudet. Jag vet inte varför men mina tankar går till just den där flamspirriga stämningen som ofta uppstår vid luciatåg. Inte minst om man varit uppe sent kvällen innan och slagit runt.

Gud ett så gulligt luciatåg! Bilden är tagen någon gång under tjugotalet i Västsverige. Tre brudar med förvånansvärt korta klänningar som dessutom har påsydda bårder i avvikande färger. Ingen har ljus i håret – men däremot kronor i vad som ser ut som glanspapper. Hemmagjort såklart!

Här ser ni Rut och Tyra som lussar hos ett äldre par. Förutom de otroligt vackra klänningarna med blommor på fastnar jag för tavlan i hörnet. En tavla i ett hörn? Aldrig sett något liknande! Det måste jag testa på.

Gud vilket frejdigt luciafirande det var i Ardala! Med lilla hjärtat i mitten och tomtar, tomtemaskbeklädda lucior och en farbror i hatt mitt i allt! Blir så lycklig av stämningen.

Ett Bohuslänskt luciafirande på vad som förmodligen är en skola. Här har stjärngossarna inte bara stjärnor på strutarna utan även på särkarna. Precis som lucian! Och flickorna ser ut som små nissar längst fram. Så himla rart alltihop.

Varför vara en lucia med ljus i hår när man kan vara två? Med stjärnbeströdd klänningsbård och slöja under kronan och allt. Wow!

Och här ser vi ett fullkomligt genomljuvligt tåg! Herrn med hatt i mitten. De allvarsamma vitklädda stjärngossarna. Och inga stackars tärnor här inte – nej i Timmersdala Folkskola fick alla ha ljus i hår. Notera också grandekorationerna i bakgrunden, de svenska flaggorna och himmelin av halm i taket.

Av Fru Larsson med son som ordnar luciatåg finns flera bilder bevarade. Samtliga suddiga, med barn på väg in och ut ur bild. Och mamma med brickan på svaj eller ryggen vänd mot fotografen. Vilken igenkänning! Det var tydligen lika sjåigt att ordna luciatåg med barn på 1940-talet som det är idag.

Jag tycker att vi avslutar med en bild från Turmans luciafest i Örebro. Med kvinnliga stjärngossar. För visst kan en kvinna vara stjärngosse. Och faktiskt är det så att den allra första vitklädda lucian var en dräng från Skinnskatteberg. Bevisar väl bara att ingenting är som man tror och att man kan fira lucia på tusen olika sätt?
Och även om vi inte får bevittna några Luciatåg live just i år. Så kommer det fortsätta firas Lucia. Och om trettio år är den här vintern bara en märklig parantes i en lång räcka fina firanden på tusen olika sätt.
51 svar
Men vad roligt med så många bilder från Skaraborg! Ardala, Timmersdala, Götlunda, Skövde och Järpås 🥰. Och så fina kort, Timmerdala med många Lucia är ju toppen!
Åh, vad jag älskar de här inläggen med gamla fotografier och dina fina texter till!
Åh vad härligt! Och kul att majoriteten av bilderna är från mina hemtrakter, västgötaslätten! Vill man läsa mer om luciafirandet kan man göra det här: https://vastergotlandsmuseum.se/nyheter/lucia-har-alltid-sett-olika-ut/
Åh den bilden från Bohuslän är ju klassisk. <3
Stjärngossen verkar ha varit på utdöende senaste decennierna, vilket är lite synd, de har ju den absolut tuffaste utstyrseln!
Oh vilka fina bilder!
Jag grät som ett litet barn framför SVTs lucia från Jukkasjärvi. Luciatåg, tjocka barnmagar i pyjamas och Pippis jul är sådant som får mig att bryta ihop totalt.
Samma här, så fint!
Det var verkligen väldigt vackert, Luciamorgon, 🥲
Ungarna fick mig att längta massor efter syskonbarnen. Ringde dem genast. 💕
Tack för detta inlägg! Det gav mig nya perspektiv på våra ”gamla traditioner”, nästa år ska jag ta ur svängarna 🙂
Så då stämmer det inte som de säger i årets julkalender… att man inte firade lucia 1920?! 🙂
Rakel (i Miras kropp) säger faktiskt att det inte är något de firar i hennes hushåll. Men det framgår ju att hon har hört talas om det.
Med vänlig hälsning, besserwissern
Håller med! Blev särskilt inspirerad av stjärnorna och rosetterna på klänningarna, de vill jag ha nästa år 🙂
Källan till uppgiften om att den första lucian var en dräng från Skinnskatteberg, tack? MVH Pia Munktell, Skinnskatteberh
Hej Pia!
Jag googlade: https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/lucia
Trevlig kväll!
Ett sånt underbart inlägg – tack för det!
Underbart inlägg! Trevlig Lucia!
Tack Clara, vad roligt att se alla fina foton och med text till som du alltid skriver så bra :)!
Tack för detta! Älskar sånt här!
Älskar inläggen med historisk touch!
Det här visar att vår bild av att ett luciatåg ska se ut på ett särskilt sätt är helfel. Historien visar annorlunda. Kul att se bilderna.
Fast nej det gör det ju inte. Det visar bara att traditioner ständigt förändras. Vi ser inte på det ”fel” sätt idag jämfört med vad de gjorde förr. Vi gör bara annorlunda 🥳🙃🤶
Ja, fast vi gör ju inte enhetligt annorlunda – lika lite som det var enhetligt då. Vinterljusfest verkar vara det genomgående:)
Timmersdala skola har länge länge länge haft en lärare som hade skägg nog för att bli misstagen för tomte hela året runt. Nu är han pensionär men om jag lyckats googla rätt fixar han fortfarande julstämning https://www.hembygd.se/norra-billing/news/15560
Så kul att se! Jag fick se ett litet luciatåg idag när mina 5 döttrar, mellan 9 och 2 år, lussade för oss här hemma ❣️
Tack för alla dina fantastiska inlägg, du är helt klart Sveriges bästa bloggare alla kategorier! Sluta aldrig blogga!🙏❤️
Intressanta bilder från Luciafirande förr.
Har läst din blogg en tid och först nu kom jag
mig för med en kommentar. Har lagt till din
länk på min blogg. Hoppas det gick bra. Tycker
om det du förmedlar på din blogg, som säger så mycket.
Härligt inlägg 🤗 Tavlor i hörn har jag sett i flera äldre hem och gärna sitter de högt upp mot taklisten och lutar utåt rummet 😄
Underbara foton 👍
Åh, du har rätt i det! Hade alldeles glömt, men det har jag helt säkert sett hos nån gammal släkting när jag var barn!
Så fint inlägg! Jättefina foton! Hoppas du får en härlig kväll 🙂
Tusen Tack!! Vilken ögonfröjd!!
Det värmer i hjärtat
Så fina bilder och så roligt att se att många av bilderna är från mina hemtrakter i Skaraborg 😊
Vad otroligt roligt att få se en bild från Järpås, min hem-by! Tack för ett intressant inlägg.
Uppskattat! Fina bilder och fyndigt kommenterat av dig!
Oj vilken kvalité på första bilden, jag fick känslan att den kunde lika gärna vara tagen i år. Det är nog något med ljuset i bilden som gör det. Den känns skarp och djupare än andra bilder från samma tid. Dessutom undrar jag, var det så där lite snö vid Lucia, i slutet av 1800-talet någonstans i Sverige. Jag trodde att det var ett modernt fenomen. Slutligen ser det nästan ut som att deltagarna i tåget håller ett coronasäkert avstånd mellan varandra. Härliga bilder allihopa, som talar om att det inte är så stor skillnad mellan oss idag och tidigare generationer!
Jag måste fortsätta min kommentar, tänk att vi nu för tiden talar om att ”alla kan vara Lucia” precis som om det vore något nytt och progressivt, när bilderna talar om precis det motsatta. Det verkar bara vara i vår tid som inte alla kan vara Lucia och ha ljus i håret 😊
SMHI har tyvärr inte så gammal data som till 1800-talet (av vad jag kunde se på hemsidan i alla fall) men om du tittar på deras snökartor från 1930-talet och framåt så ser du ju hur otroligt stor variation det är på antalet dagar med snö. Att titta på en bild och dra slutsatser om hur snörika vintrarna var generellt på slutet av 1800-talet blir därför ganska missvisande. Väder och klimat är ju som bekant inte samma sak heller ☺️
Fun fact: Under det sk lilla klimatiska optimet mellan 850-1250 (typ vikingatiden) var klimatet varmare än idag (eller kanske ungefär som nu?). Sedan kom 1350-1850 som kallas lilla istiden då det kom några riktigt hårda vintrar (och somrar). 1816 kallas året utan sommar och man tror att det uppstod pga ett vulkanutbrott i Indonesien våren 1815.
Mvh hon besserwissern igen (som tydligen tycker klimat och lucia är alldeles för viktigt för att inte låta bli att kommentera …)
Vilket underbart inlägg! Älskar att titta på gamla bilder🥰❣️ Du får gärna göra ett liknande inlägg om julfirande i Sverige😊🎅🏻🎄🕯🎁❣️
Kändes fint att läsa nu när jag går och lägger mig och den röda rosetten jag haft i håret ligger på nattygsbordet och min bomullssärk är tillbakastoppad i klädkammaren. Att man får göra lite som man vill. Har man ingen ljuskrona kan man ta nåt annat liksom.
Underbart inlägg!! Ps. Min bror var lucia i slutet av åttiotalet, få tjejer i klassen o de ville inte. Han var så fin.
Gillar bäst de luciorna med ljus i hand som går ända upp till taket, som två lansar. Vackra och farliga, se upp! 😀
Vilket inlägg, så fint! Ska dra fram detta inför nästa års Lucia för kostymförbättring!
Härligt! Jag blir så nyfiken på figurerna i slokhatt. Det finns ju flera av dem, så de kan ju ha haft en funktion. Kan de vara pepparkaksgubbar, kanske?
Jag tror mig ha hört att det brukade vara sotare med i luciasammanhang förr, tror att de är det!
Så koselige bilder 🙂
En eldre variant av Lucia, eller Lussi som hun ble kalt, som er beskrevet i denne instagramposten fra Norsk Folkemuseum er også ganske interessant: https://www.instagram.com/p/CIvS2T5pCj-/
Detta, alltså detta, vilket fantastiskt inlägg! ❤️ Jag kommenterar sällan men detta var så himla intressant och genomarbetat inlagg. Du är så grym 👌
Vilket fint inlägg! Blev varm i hjärtat <3
Vad kul med en bild från lilla Järpås, där är jag uppvuxen! Jag har följt din blogg i många år, sen ni bodde i lägenhet 😊
Underbart inlägg! 🙏🏻😍 Tittade på Luciamorgon från Jukkasjärvi 2 ggr igår minsann, så vackert! 🕯
Jag hade velat se ett kort på min mamma när mormor hade tvingat på henne lussekläder för att gå runt till alla grannar. Hon stortjöt och ville inte alls. 🙈
Underbara bilder, tack!
Vilket fantastiskt inlägg. Så roligt att se. Blev så glad och uppmuntrad.