Äntligen Ă€r det sĂ€song för skidor, pulka och skridskoĂ„kning! Och som jag njuter av uteaktiviteterna. SĂ€rskilt i Ă„r nĂ€r jag börjar fĂ„ tillbaka styrkan i kroppen och kunna delta fullt ut.

HjÀlmarna pÄ- men hÀr hade ocksÄ galler varit önskvÀrt!

En lite trĂ„kig sak att prata om i sammanhanget – men faktiskt livsviktig – det Ă€r att skydda sig sjĂ€lv och barnen ordentligt. De flesta förĂ€ldrar skulle aldrig slĂ€ppa sina barn i en slalombacke utan hjĂ€lm – dĂ€remot Ă„ker mĂ„nga barn oskyddade i pulkabacken. Men varje Ă„r skadas tretusen barn sĂ„ illa i pulkabacken att de behöver uppsöka vĂ„rd. Och en olycka hĂ€nder sĂ„ lĂ€tt.

Innan jul Ă„kte vi pulka med barnen. De hade försstĂ„s hjĂ€lm pĂ„ sig, men nĂ€r vi skulle gĂ„ hem kom ena ungen pĂ„ att han ville ta ett sista Ă„k. Och dĂ„ hade han redan tagit av sig hjĂ€lmen – och ingen kom ihĂ„g att han skulle ta pĂ„ den igen. Och tror du inte att just det Ă„ket ramlade han och slog bakhuvudet i den hĂ„rda backen. Skrik och grĂ„t och ledsna miner. Tack och lov gick det bra sĂ„ nĂ€r som pĂ„ ett ömt huvud. Men det hade kunnat sluta riktigt illa.

Ajabaja!

SjÀlv fick jag rÀttmÀtig skÀll hÀr pÄ bloggen nÀr jag Äkte skridskor utan hjÀlm. För att inte tala om nÀr jag Àr utan cykelhjÀlm ibland. Men skammandet har funkat ganska bra för nu glömmer jag nÀstan aldrig att ta pÄ den. Tack för det!

Visst vill man inget hellre Ă€n att barnen ska leka ute och ha roligt. Men sĂ„klart utan att skada sig! SĂ„ att tĂ€nka ett extra varv kring sĂ€kerhet Ă€r superviktigt. LĂ€nsförsĂ€kringar VĂ€sterbotten Ă€r det kundĂ€gda försĂ€kringsbolaget jag sjĂ€lv Ă€r anslutet till. De erbjuder givetvis barnförsĂ€kringar som kan vara en stor hjĂ€lp nĂ€r olyckan Ă€r framme. Men deras frĂ€msta mĂ„lsĂ€ttning Ă€r faktiskt upplysa oss alla om hur vi ska bete oss för att minska risken att skador alls uppstĂ„r. DĂ€rför har jag tillsammans med LĂ€nsförsĂ€kringar satt samman den hĂ€r guiden. LĂ€s och lĂ€gg pĂ„ minnet – och lĂ€mna gĂ€rna fler tips om du kommer pĂ„. SĂ„ ska jag komplettera listan vartefter.

Skydda barnen vid vinterlek

  • Kyla kan orsaka skada, sĂ€rskilt pĂ„ smĂ„ barn. HĂ„ll koll pĂ„ kinder och nĂ€sa vid utelek sĂ„ att de inte förfryser. Även tĂ„rna Ă€r utsatta – sĂ€rskilt vid skridskoĂ„kning. VĂ€lj ull nĂ€rmast huden sĂ„ vĂ€rmer det bĂ€ttre.
  • Reflexer Ă€r en sjĂ€lvklarhet men lĂ€tt att glömma. Mina barn har fastsydda reflexer pĂ„ sina overaller men jag brukar dessutom ta pĂ„ dem gula reflexvĂ€star nĂ€r de ska ut och leka pĂ„ kvĂ€llen.
  • Se till att barnen har CE-mĂ€rkt hjĂ€lm vid utelek. Den ska tĂ€cka bĂ„de panna och bakhuvud. Vilken hjĂ€lm som helst Ă€r bĂ€ttre Ă€n ingen hjĂ€lm – men allra helst ska du förstĂ„s vĂ€lja en hjĂ€lm som Ă€r Ă€mnad för just den aktiviteten. VĂ€lj en med grönt spĂ€nne – den löser ut om barnet av nĂ„gon anledning skulle rĂ„ka bli hĂ€ngande i remmen.
  • Prata om och lĂ€r barnen Ă„kvett. SĂ„ vĂ€l i pulkabacken som slalombacken. Det handlar om enkla saker som att se sig omkring nĂ€r de Ă„ker, aldrig bli sittande stilla i en backe och gĂ„ upp pĂ„ sidan av backen och inte dĂ€r alla Ă„ker ner. – SE UPP I BACKEN ANNARS FÅR DU TUSEN HÅL I NACKEN! skrek vi alltid nĂ€r vi var smĂ„. Jag tyckte mest att det var en rolig grej att hojta, men det finns faktiskt en poĂ€ng i att annonsera sin framfart tydligt!
  • Fyll pĂ„ med energi under uteaktiviteterna – kyla i sig sjĂ€lv Ă€r tröttande. Och den som blir trött fĂ„r försĂ€mrad uppmĂ€rksamhet men ocksĂ„ kroppskontroll. DĂ„ ökar skaderisken markant.
  • Om barnen Ă„ker slalom eller snowboard – vĂ€g dem pĂ„ nytt inför varje sĂ€song sĂ„ att du vet att bindningarna Ă€r anpassade efter barnets vikt och löser ut lagom lĂ€tt.
  • Skidglasögon Ă€r viktigt! Och ett ryggskydd kan lĂ„ta som överkurs men det Ă€r faktist ett ganska enkelt sĂ€tt att minska risken för allvarliga ryggskador om man skulle blir pĂ„körd bakifrĂ„n eller göra en rejĂ€l vurpa i en backe. Ryggskydd för vuxna och barn finns att köpa pĂ„ sportaffĂ€rer. Kontrollera att det Ă€r ISO-certifierat. Fler tips inför skidsĂ€songen hittar du hĂ€r.
  • Om barn Ă„ker skoter ska de alltid sitta bakom chauffören och inte ha skoterhjĂ€lm pĂ„ sig utan hellre en slalomhjĂ€lm. Och det sĂ€ger sig sjĂ€lvt att barn inte ska köra skoter. ÅldersgrĂ€nsen finns av en anledning. Skotern Ă€r ingen leksak – Ă€ven om jag ofta ser förĂ€ldrar som lĂ„ter sina barn anvĂ€nda den just sĂ„.
  • Och sĂ„ en sista viktig pĂ„minnelse som inte har med vinterlek att göra – men vĂ€l vinterklĂ€der. Ta av ytterklĂ€derna nĂ€r ni Ă„ker bil. Fluffiga, tjocka vinterklĂ€der försĂ€mrar bĂ€ltets funktion. Fler tips för sĂ€krare vinterkörning hittar du förresten i det hĂ€r blogginlĂ€gget.

SĂ„! Med dessa strĂ€nga förmaningar – ge er nu ut tillsammans och ha det underbart i vintervĂ€dret! Det ska i alla fall vi göra!