Snart börjar fastan och jag tĂ€nker under 40 dagar avstĂ„ nĂ„gonting som faktiskt Ă€r jĂ€ttesvĂ„rt för mig. Som verkligen kĂ€nns som ett offer. Och det Ă€r att avstĂ„ socker. Jag Ă€r nĂ€mligen SÅ less pĂ„ socker som tillflykt. Även om jag Ă€ter nyttig mat Ă€r jag svĂ„rt förtjust i socker och det stör mig att det ska ha makten över mig. SĂ„ att jag Ă€ter fast jag planerat att lĂ„ta bli.

SÄ jag ska sockerfasta och godsaksfasta frÄn askonsdagen fram till pÄskafton. AlltsÄ inget godis, bullar, kakor, lÀsk eller desserter. Och heller inte chips, popcorn eller ostkrokar. Inget av det dÀr som faller under kategorin sÄnt som jag Àter som tröst nÀr jag Àr uttrÄkad, orolig, ledsen eller stressad. Jag ska prova att avstÄ helt och se vad det gör med mig. Om jag kan fÄ slippa ifrÄn det dÀr suget som krÀver sÄnt fokus av mig att motstÄ.

Men jag ska inte bara avstĂ„ – jag ska lĂ€gga till. Jag kĂ€nner sĂ„ ofta att jag tappar det andliga perspektivet i livet, vilket gör mig orolig och olycklig och ger en kĂ€nsla av meningslöshet. DĂ„ Ă€r fastan den rĂ€tta tiden att hitta tillbaka. Det Ă€r ju egentligen det fastan handlar om. SĂ„ jag ska lĂ€gga till mer strukturerad bibellĂ€sning och jag tĂ€nkte i Ă„r utgĂ„ ifrĂ„n Salemkyrkan i Borensbergs upplĂ€gg för bön och bibellĂ€sning i fastetid.

Traditionen pÄbjuder ju att fastan ska brytas en gÄng i veckan men jag tÀnker faktiskt lÄta den fortgÄ. Förutom ett undantag och det Àr under pÄsksÀndningen av Susannes Skafferi. För nÀr Susanne lagar massa godsaker och bjuder pÄ mig varken kan eller vill jag sitta och vara trÄkig och sÀga att jag fastar. Men det kÀnns okej eftersom det Àr ett planerat avbrott.

Har du fastat nÄgon gÄng? Ska du fasta i Är?