Hej på er. Nu är det då äntligen dags för DET STORA KÖKSINLÄGGET! Med betoning på stort – för här snålas inte med bilder! I tisdags blev köket äntligen klart med de rätta knopparna och det sista småfixet. Så nu känner vi oss som hemma. Och samtidigt ändå inte?

Jag blir nämligen så fruktansvärt förvånad och glad när jag ser köket och inser att det är mitt? Ska jag verkligen få ha det så här fint? Praktiskt? Genomtänkt? Är det HÄR jag bor?

Jag kan nästan inte tro det. Suckar av glädje när jag kommer ner här på morgonen och ser den renstädade diskbänken, den glada gula panelen och alla små praktiska detaljer som gör vardagen enkel.

I grunden har vi behållit samma planlösning som förut med en lång, sammanhängande arbetsbänk framför fönstret. Men diskho och diskmaskin har bytt plats för bättre arbetsflöde. Och som ett plus ser man numera ut när man diskar. Dessutom har vi adderat en köksö!

Köksön står på ungefär samma plats som tidigare bord brukat stå på. Men vi drog ut den en bra bit i rummet. Så att köksön blir ett centrum man kan röra sig kring. På andra sidan köksön finns sittplatser så jag letar nu efter några fina höga pallar så att vi kan sitta här och käka frukost eller barnen kan göra sina läxor medan jag brassar middag.

I de djupa, mjukstängande lådorna i köksön har vi porslin (som barnen själva kan nå – hallelujah!) och bestick och sånt. Marbodal har ju fina träinsatser man kan ha istället för plast men alltså ärligt talat? Jag mysryyyser typ av tanken på hur praktiskt det kommer vara att städa här. Bara ta ut besticklådan och skölja av den i duschen.

Vi har förutom Marbodals duktiga köksdesigner Caroline också fått hjälp att fatta beslut kring köket av vår kompis Ulrika som är arkitekt och byggnadsvårdare (hon ritade ju tex vår punschveranda). Hon har hjälpt oss tänka kring färgsättning, lister, köksblandare och knoppar. Vi lurade länge på vilka knoppar som skulle vara fina till skåpluckorna. Och vi kom fram till att träknoppar inmålade i luckans färg skulle bli enkelt, vackert och “understated”. Är så glad för det beslutet nu när jag ser hur det blev. Knopparna hittade jag efter mycket letande på Norrgavel och sedan har de spraymålats för att matcha luckorna.

Smegspisen med gas hade vi sedan förut – vi köpte bara till en matchande kökssfläkt från samma märke. Tycker att det moderna funkar fint ihop med det äldre. Som Ulrika så klokt konstaterade -Så länge allting funkar och blir vackert ihop behöver man inte bry sig så mycket om vad som är tidstypiskt och inte. Och bara det att ha en fungerande kökssfläkt med utsug genom väggen istället för med ett kolfilter? Mind blown!

Och det är ju ett kök med moderna funktioner som vi har velat ha. Just för att få det superpraktiskt och lätt att leva i. Samtidigt gillar jag äldre tapeter, bröstpanel, gamla grejer och avskavda ting. Och det behöver inte finnas någon motsättning i det.

Jag har hela tiden vetat att jag vill ha ett kök som går i varma gulbruna nyanser och det känns som att vi hittat rätt.

Valet föll på Marbodals Svanenmärkta kök Form. Vi köpte det i den beigegrå färgen Sand (inte olik den vi har inuti vår veranda) som är fantastisk eftersom den skiftar utseende med ljuset. Ibland ser den grå ut, ibland beige och ibland nästan lite grön. Precis som sand på en strand. Vi valde ett pluskök med platsbyggd känsla och utanpåliggande golvsockel.

Bröstpanelen blev en smal pärlspont med en rejäl golvlist och krönlist. Som sedan målades i linoljefärgen Ottosons Sandgul. Är så KÄR i nyansen. Den är lite väl blank fortfarande – men linoljefärg blir mattare med tiden så jag tror den kommer landa perfekt om någon månad.

Bröstpanelen gjordes också mycket högre än innan – även det ett manér lånat från äldre kök. Den når upp till ungefär 2/3 av väggen medan den tidigare knappt nådde till hälften.

På den här väggen stod tidigare två högskåp som dolde kylskåp och städ. Vi adderade ett till och tvärtemot vad jag var orolig för blev det luftigare på kuppen. Skåpen blev liksom en hel vägg istället för en otymplig möbel. I det vänstra skåpet finns en liten frys från Cylinda och ovanför den skafferiet. Vi som aldrig haft frys i köket (men har tre frysboxar i källaren) njuter så av att enkelt kunna frysa in matrester, bröd, istärningar och annat man vill ha nära till hands och ta fram enkelt.

I det mellersta skåpet står ett integrerat kylskåp från Bosch som vi hade sedan tidigare – och i det högra skåpet står vår gamla micro i en höjd så att barnen kan tina sitt eget bröd direkt från frysen och göra mellis utan att vi behöver rycka ut. Där i har vi också vårt städskåp.

Porslinslampan ovanför diskbänken satt i vårt förra kök och blev fin här med. Linoljefärgen är en tålig färg som klarar en del väta och stänk. Dessutom är diskhon placerad lite längre ut från väggen än vanliga diskhoar är – detta eftersom att vi valde en tio centimeter bredare bänkskiva än vad som är standard.

Ända sedan jag hörde TV-kocken Leila tipsa om det har jag tänkt att jag ska göra så själv någon gång. Och det gjorde HELA skillnaden. Fattar inte att de där centimetrarna kan göra sån skillnad men det gör de verkligen? De gör det möjligt att ha redskap, oljor, bunkar och sånt stående framme på bänken utan att arbetsytan äts upp.

Själva bänkskivan blev en av hårdvaxoljad ek från LG Collection. Och var det någonstans vi lyxade så var det här. Vi visste nämligen att vi ville ha en träskiva. Men jag tycker att vissa bänkskivor i trä med korta bitar ser ut som om man lagt ett parkettgolv som köksbänk. Så vi valde helstav. MYCKET dyrare. Men med tanke på att vi ska titta på den varje dag i resten av livet och jag dessutom ofta fotar matbilder till olika jobb på den. Ja då kändes det rätt.

Diskbänken funderade vi länge på. Jakob som inte har många synpunkter på det estetiska men desto mer på det praktiska – han ville ha en diskret nedsänkt variant med två hoar i rostfritt. Enkla att rengöra och inga extra krusiduller. Så då tog vi det! Och fick samtidigt rum med en superpraktisk sopsortering under bänken.

Istället för diskställ där saker samlas långt efter att det torkat har vi en stor plåtbricka som disken kan torka på och som sedan enkelt stoppas undan i ett skåp. Vi har alltså inget diskställ stående framme för jämnan.

Kranen ville vi skulle vara en modern, enkel sort men ändå med en något äldre känsla. Så valet föll på den här modellen från Gustavsberg som heter Atlantic. Den tvära böjen på kranens hals för tankarna till en äldre kran. Billig var den också. Så nöjd!

Men det absolut härligaste med hela disksituationen är att vi har installerat en fullbred diskmaskin från Cylinda. Det är som natt och dag. Den rymmer märkligt nog tre gånger mer disk än den vi hade innan och alla har plötsligt blivit superduktiga på att ställa in sin disken efter maten.

Och så till tapeten. Jag har funderat SÅ mycket över vilken tapet vi skulle välja. Mörka tapeter funkar bra hos oss eftersom vi har så mycket ljusinsläpp och köket ligger i söder. Så efter lite funderande knep jag faktiskt den här underbara 30/40-talstapeten jag drömt om i flera år. Modellen heter Kaneli och kommer från finska Tapettitalo.

Anspråkslös, murrig och söt i sin enkelhet. Och ser ni den här lilla detaljen? Tändsticksasken som står på bröstpanelens krönlist. Låter knäppt men det var en sådan där sak jag bara VISSTE att jag ville ha. För hemma i mormor och morfars kök sitter just en bröstpanel med en krönlist som fungerar som hylla. Där man kan ställa tändsticksaskar, julkort, små mynt eller annat. Och det ser så hemtrevligt ut!

Något jag direkt kände att jag ville ha när vi besökte Marbodal och skissade på köket – det var öppna kökshyllor. Jag som gillar att skylta och styla om har känt mig så låst med överskåp. Jag vill kunna variera efter säsong och högtider och med öppna hyllor har jag möjlighet att leka bäst jag vill.

Och nu hänger vår gamla hatthylla ovanför köksbänken. Och på krokarna hänger vardagskopparna till kaffet…

Den gamla köksklockan fick komma upp igen och blev ett glatt utropstecken. Gullrankan i smörkrus ska få klättra från hyllan vidare mot fönstret och i burkarna på hyllan finns bebisgröt och te. Det söta kantbandet på hyllan har jag köpt på Ljungagårdens Allehanda i Borås, tillsammans med redskapshängaren i luffarslöjd som sitter ovanför diskbänken.

Jag valde lampknappar i äldre stil som ser ut och känns lite som bakelit.

Och golvuttagen är utanpåliggande från Renovas äldre linje.

På väggen vid köksbänken monterade jag upp en gammal redalåda. Där har jag kryddor, te, vaniljpulver, saffran, torrjäst och andra små nödvändigheter. Allting ni ser används – inget är bara som pynt! Den guldiga burken ovanpå hyllan är för snabbkaffe och den gula burken är för tepåsar. I den gula lilla keramikskålen vi har salt.

Jag måste säga att jag är så löjligt förtjust i vårt kök. Hur de moderna, praktiska funktionerna gifter sig med allt vackert gammalt. Som karmstol, vedspis, det handvävda draperiet och antika husgeråd av alla de slag.

Och återigen – allting används! Kakaoburken förvarar verkligen kakao och durkslaget och tratten som hänger här är sånt vi brukar till vardags! Novemberkaktusen på översta hyllan placerade jag där med inspiration från Ilon Wiklands Tant Berg-illustrationer.

När vi ändå renoverade passade vi på att måla om kring vedspis och murstock där det varit så smutsigt och dammigt. Nu ska jag bara svärta spisen också!

Något jag är förtjust i är saker som hänger från olika höjder och gör att blicken dras mot takhöjden. Dels har jag hängt en gammal fotogenlampa över köksbänken men också amplar lite här och var. Den här gamla fina luffarslöjdsampeln hittade jag på loppis i somras.

Och den här gamla Rörstrandskrukan hänger i fönstret.

Ett äldre brickband har kommit fram igen och självklart har en virkad bonad placerats ovanför på väggen. Spetsgardinerna i bomull ropade jag hem på Tradera. Tycker bomullsspets är så rackarns fint!

Jag har alltid älskat vårt kök och tyckt att det är husets bästa rum. Men nu älskar jag det ännu mer! Att få stå och laga mat vid den här utsikten varje dag – det är vardagsglädje det. Men trots alla fina detaljer jag blivit så nöjd med så är det faktiskt detta som gör mig gladast:

Utdragbara hyllor, modern skåpinredning, mjukstängande luckor och genomtänkt praktisk design. Japp. Precis så enkelt är det.

Phu. Hoppades ni orkade hänga med ända till slutet av den här redogörelsen? Jag lovar att jag ska visa lite fler bilder från processen längre fram. Men idag ville jag få fokusera på slutresultatet. Säkert har jag glömt att nämna någon viktig detalj så ställ frågor i kommentarsfältet så ska jag svara. Och på min instagram stories finns en filmad rundtur från köket utlagd!

Och är du sugen på att veta mer om vad som kan göras i ditt kök – vare sig det ska helrenoveras eller kompletteras med några smarta funktioner – ja då vill jag tipsa om att besöka någon av Marbodals återförsäljare. De kan allt om kök och lite till. Och att fråga kostar ingenting.